Mikä on se riskiraja, joka on hyväksyttävä?

Anonyymi

Millaisen koronariskin kanssa olemme valmiita elämään? Tämä arvokeskustelu suomalaisten tulisi käydä, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek
Rokotukset tehosteannoksineen helpottavat Nohynekin mukaan merkittävästi koronaviruksen kanssa elämistä, mutta sen leviämisen estäminen kokonaan ei näytä todennäköiseltä.

A-Studio
2.6. 22:28Päivitetty 2.6. 22:32
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek A-studiossa.

”Minusta pitäisi ruveta miettimään sitä, mikä on se riskiraja, joka on hyväksyttävä”, pohtii THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek A-studiossa.
Jaa:
Jaa artikkeli Facebookissa
Jaa artikkeli Twitterissä
– Minusta pitäisi ruveta miettimään sitä, että mikä on se riskiraja, joka on hyväksyttävä. Jos meidän kansallinen rokotusstrategia pyrkii siihen, että kuolemia ja vakavia tauteja estetään, onko realismia, että pyrimme estämään kaikki tartunnat?

Näin THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek pohtii koronaviruksen kanssa toimimista.

Hänen mukaansa suomalaisessa yhteiskunnassa pitäisi käydä koronasta arvokeskustelu, koska näyttää siltä, että virus on keskuudessamme vielä pitkään, eikä sen leviämistä voi täysin estää.

– Maailma on täynnä erilaisia tauteja. Miksi korona olisi sitten se, joka meidän täytyy täysin eliminoida, kun näyttää siltä, että se ei edes ole täysin eliminoitavissa? Tämä ei ole isorokko, joka voidaan juuria kokonaan pois, vaan tämä tulee todennäköisesti jäämään meidän keskuuteemme, maailmaan. Jotenkin meidän täytyisi oppia tulemaan sen kanssa toimeen.

Nohynek kuitenkin korostaa, että koronarokotukset ja niiden tehosteannokset helpottavat merkittävästi viruksen kanssa elämistä.

– Sitten meillä on ihmisiä, jotka eivät pysty muodostamaan suojaa. Heitä pitää suojella toisella tapaa.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämetin mukaan yhteiskunnan avaaminen liittyy vahvasti keskusteluun, millaisen koronariskin kanssa suomalaiset ovat valmiita elämään.

– Se, kuinka paljon tätä yhteiskuntaa avataan, on juuri tätä samaa keskustelua pikkuisen eri sanoin. Millaisen riskin olemme valmiit hyväksymään? Muistetaan, että on esimerkiksi influenssaepidemioita, RS-virusepidemioita, jolloin ei suljeta kouluja tai täysin estetä vierailuja hoivapaikoissa.

– Meidän tulee löytää se tasapaino, että yhteiskunta on riittävän avoin ja että pystymme suojaamaan heidät, joilla ei ole suojaa ole. Sen vuoksi tämä suomalaistutkimuksen tulos, että kun otan rokotteen suojaan myös lähiympäristöä, oli erinomainen, Rämet sanoo.

Koko keskiviikon A-studio on katsottavissa Yle Areenasta.

A-studioKoronavirusKotimaan uutiset+

0

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Huh! Kohujulkkis Sofia Belorf rajussa somerumbassa: "Pelleviihdettä" "White trash meininkiä"...

    Huh huh! Nyt käy tunteet kuumina - jopa hellelukemissa! https://www.suomi24.fi/viihde/huh-kohujulkkis-sofia-bel-rf-rajussa-somerumbassa-pelleviihdett
    Kotimaiset julkkisjuorut
    17
    6544
   2. Marokkolainen käärme on hipihiljaa

    Onko kehdannut näyttää naamaansa viimeisen huutoriidan jälkeen missään ?
    Kotimaiset julkkisjuorut
    60
    2199
   3. Sofian ohjelma katsotuin Discoverylla :)

    Hyvä Sofia! Ja jatkoa ilmeisesti pukkaa, koska sarja niin suosittu, Saas nähdä onko Stefan enää mukana seuraavalla kaudella 😂
    Kotimaiset julkkisjuorut
    220
    1716
   4. Sinulle, joka koet että olen loukannut sinua

    Haluaisin, että tiedät. Olet mielestäni yleisesti ajatellen kaunis ja hyvä ihminen. Luultavasti syy siihen, etten pysty ajattelemaan sinusta sen enemp
    Tunteet
    73
    1326
   5. 42
    1239
   Aihe