Tämä on kapitalismia

Kapitalismin 500 vuotista historiaa siivittää 400 ensimmäistä vuotta aidon orjatyövoiman käyttö.
Kapitalismin kehitystrendi on paljolti oikeudettomien henkiorjien työvoiman kulutuksen historiaa. Aiheesta on vaiettu mutta parhaillaan televisiossa on menossa orjuuden historia läntisissä kapitalistimaissa neliosaisena sarjana, josta ensimmäinen osa tuli ulos.
Tähän tulee liittää laahuksena kulkenut feodalismista siirtynyt maaorjuuden muoto, joka mm. Intiassa, Kiinassa ja Venäjällä rehottivat 1900 luvun puolelle.

49

776

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uusorjuus suuressa mittakaavassa alkoi 1500 luvulla. Maantieteelliset löytöretket edesauttoivat henkiorjuuden uudelleen nousemista. Orjia rahdattiin pääosin Afrikasta Amerikan mantereelle ja Länsi-Eurooppaan nousevan kapitalismin työvoimaksi. Osa alkuperäisväestöstä alistettiin orjuuden kaltaisiin olosuhteisiin.
      Ihmisoikeudet sullottiin orjatyövoiman alle. Kristinusko edesauttoi nousevaa kapitalistiluokka esittämällä orjatyövoiman jumalan tahdoksi. Ensi alkuun papisto jopa kieltäytyi käännytystyöstä. Kun sitten ryhdyttiin käännyttämään, evankeliumina oli orjien alistaminen ideologisesti. Kuoltuaan taivaassa kiltti orjakin pääsisi vihreille niityille.
      Afrikasta rahdattiin länteen n. 12 miljoonaa orjaksi plantaaseille, tehtaisiin ja rikkauden palvelusväeksi ja jopa bordelleihin. USA:ssa oli suurimmillaan 8 miljoonaa orjaa ennen sisällissotaa 1860 luvulla. Orjakauppa muodostui valtavaksi miljardibisnekseksi ja ostajille lähes ilmaiseksi työvoimaksi.

    • Ylläpito.
      Älkää poistako tätä aloitusta. Siinä tulee esiin yleistä historiaa, talouspoliittista historiaa ja itse talouspolitiikkaa.
      Se kertoo myös syyn, miksi kapitalismi nousi ensin mahtiasemaan Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
      Se kertoo myös ihmisoikeuksien historiallista kehitystä viimeisen 500 vuoden aikana.
      Surullisin piirre koko ihmiskuntaan vaikuttaneessa kaudessa on Afrikan siirtomaiden päästessä itsenäiseksi se seikka, että ne joutuivat hankkimaan itsenäisyyttä aseiden kera vielä 1970 luvulla ja jopa 1980 luvulla. Entiset siirtomaavallat, nykyiset natomaat eivät vapaaehtoisesti luopuneet kansojen orjuuttamisesta.
      Vielä se, että aloituksen yhteydessä tulee väistämättä esiin työväenluokan inhimillinen maailmankatsomus. "Kaikkien maiden proletaarit, olette kaikki yhdenvertaisia toistenne ja muidenkin väestöryhmien suhteen."

      ps.
      Vastaväittäjillä on vapaa pääsy kommentoimaan.

      • Anonyymi

        Tämän palstan aiheena ei ole yleinen historia, talouspoliittinen historia eikä itse talouspolitiikka. Palstan aiheena ei ole kapitalismi eikä ihmisoikeuksien kehitys viimeisen 500 vuoden aikana. Tämän palstan aiheena ei ole edes kommunismi, jolle on oma palstansa..

        Tämän palstan aiheena on SKP.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tämän palstan aiheena ei ole yleinen historia, talouspoliittinen historia eikä itse talouspolitiikka. Palstan aiheena ei ole kapitalismi eikä ihmisoikeuksien kehitys viimeisen 500 vuoden aikana. Tämän palstan aiheena ei ole edes kommunismi, jolle on oma palstansa..

        Tämän palstan aiheena on SKP.

        Hyvät vastaväittäjät.
        Lopettakaa sitten Neuvostoliiton historian kertaaminen. Teikäläisiltä tulee aloitukseen kuin toiseenkin aina useita muistelmia Neuvostoliitosta, osa oikeita osa vääriä muistelmia.
        Lopettakaa myös valtaisa homojen parjaus. Se kuuluu yleisinhimilliseen lokeroon eikä ole erityinen SKP:tä koskettava asia. SKP kuitenkin tukee inhimillisesti seksuaalisesti toisenlaisten oikeutta elää normaalia elämää.
        Lopettakaa myös Kokoomusta ja Keskustapuoluetta tukevien maatalousyrittäjien parjaavat nimitykset kommunisteiksi. He eivät ole kommunisteja.
        Pysykää siis aloituksen aiheessa kulloinkin ja kritisoikaa asiallisesti. Älkää vetäkö tueksenne saksalaista fasismia kun aloitus koskettaa Suomen käymiä sotia.

        Onnistuitte poistattamaan aloituksen, jossa kerrottiin virallisen Suomen valehdelleen vuosikymmeniä ns. jatkosodan alkutapahtumista. Veditte siihenkin Saksan fasismin esikuvalliseksi avuksi vastoin isänmaamme etua.

        Työväenluokan maailmankatsomus tähtää kansojen veljeyteen ja rauhanomaiseen maailmaan. Silloin asioiden ytimessä on koko maailma yhden kansakunnan sijasta.
        Kaikkien maiden työläiset, opiskelkaa yleissivistystä maailmantaloudesta ja poliittisesta historiasta sekä pitäkää fasismin aatteet saappaan kannan alla. Siihen hurahtaminen tuottaisi suurta tuhoa.


    • Anonyymi

      Kaksi miljoonaa orjaa hukkui Atlanttiin laivojen upotessa.
      Orjalaivojen matkamääräksi on arvioitu 45 000 merimatkaa. Läntisen Euroopan siirtomaavallat, tulevat natomaat, rahtasivat parjattua "vieraslajia" pakkotyöhön valkoisille omistajille. Heidän jälkeläisistään muodostui etniset vähemmistöt valkoihoisten johtamiin siirtomaihin.
      Laivat oli rakennettu huomioiden mahdollisimman suuren orjamäärän kuljettamiseksi. Heidät "majoitettiin" kannen alle vieri viereen kahleissa. Jotteivat he kuolisi, heidät päästettiin aika ajoin kannelle liikkumaan.

    • 1500 luvulla maailmassa tapahtui suuria mullistuksia.
      Tieteen ja kulttuurin johtava maa Kiina käpertyi kuoreensa.
      Länsi-Euroopassa feodaalinen tuotantotapa alkoi murtua ja esiin nousi kapitalistinen talous. Lännessä alkoi kehittyä luonnontieteet vauhdilla. Raamatun kliseet sysättiin syrjään ja luonnon ilmiöitä ryhdyttiin tutkimaan sellaisenaan kun vastaavasti Kiinassa kulttuurinen kehitys pysähtyi.
      Samaan aikaan alkoi uusorjuus.
      Yhtä aikaa kehittyi palkkaorjuus. Emämaiden talonpoikien eli ns. liikaväestön palkkaorjuus. Palkkatyöväestö syntyi paljolti maaseudun talonpoikien joutumisessa nousevien tehtaiden työvoimaksi. Usein jopa pakottamalla mutta eniten vaikutti elintarpeet. Niitä ei saanut enää muutoin kuin pienellä palkalla.
      Teollinen vallankumous astui ensi askelia henkiorjuuden ja palkkaorjuuden toimesta.
      Henkiorja oli täysin omistajan tahdon alainen. Isäntä voi kohdella heitä miten tahtoi.
      Palkkatyöläisen asema ei paljon korkeammalla ollut.
      Kapitalistien keskuudessa rikkaat joutilaat etupäässä saattoivat tutkia luontoa ja kehitellä uutta teknologiaa.
      Englannissa palkkatyöläisten keskuudessa luku- ja laskutaito oli 1700 luvulla muutamalla prosentilla väestöstä. Heillä ei ollut mahdollisuutta korkeampaan koulutukseen.
      Siveellisyyttä ei kysytty. Kun pääomia alkoi kerääntyä, omistaja otti päältä jättäen vain välttämättömän elintarvikepalkan työntekijälle. Omistaja omi työn tulokset, Työntekijä oli vastaavasti oikeutettu siihen palkkaan minkä omistaja suostui maksamaan. Orjat olivat kaiken alapuolella.

      Amerikkaan ja Euroopan länsiosiin tuotiin eniten henkiorjia. Kapitalismin kehityksen alkuvaiheet on maalattu henki- ja palkkaorjien verellä ja hiellä.

      • Anonyymi

        Mitä ihmeen hoopoilua tämä nyt on? Yrittääkö Partacus viestittää, että jos SKP olisi ollut vallassa jo 1500 -luvulla, noita mainittuja asioita ei olisi tapahtunut?


    • Anonyymi

      Tietyt valtiot ennättivät muiden edelle siirtomaiden hankinnassa. Niitä olivat Englanti (suurin), Alankomaat, Ranska, Portugali, Espanja ja vähäisempinä Tanska, ja Italia. Yhdysvallat raivasi alkuperäisasukkaat tieltään ja ohi yhdenvertaisen kansalaisuuden.
      Kaikki mainitut maat kuuluvat nykyään naton sotilasliittoon.

    • Eikö uusorjuus kumonnut historiallisen materialismin käsitystä tuotantotapojen muutoksesta? Feodalismin jälkeen piti tulla kapitalismi.
      Ei kumonnut. Feodalismin jälkeen ilmestyi pääoman valta. Sen kyljessä muutosta siivittämässä oli uusorjuus. Toki se oli poikkeuksellinen trendi.

      Kun nykyään pyritään pakolaisille ja maahanmuuttajille tarjoamaan työtä kunkin maan palkkatasolla niin nouseva kapitalismi otti orjat suureksi osaksi työvoimaa, jotka elivät vielä kurjemmin kuin ko. maan palkkatyöläiset. Henkiorjuus tarkoitti vain työvoiman ylläpitämistä hengissä eli sen kulun omistaja joutui pulittamaan. Orjat oli poissuljettu yhteiskunnallisesta elämästä.

    • Anonyymi

      Kapitalismin valtaantulo feodalismin kukistajana on 12 miljoonan orjan, joista 2 miljoonaa hukkui Atlanttiin, verellä ostettu. Orjien jälkeläiset siirtyivät suoraan omistajan omaisuudeksi. Orjatyövoiman osuus kapitalismin voittokulussa voi olla sadoissa miljoonissa 400 vuoden aikana.

      Tanska orjuutti Islantia satoja vuosia siirtomaanaan. Siitä on mainio kuvaus Halldor Laxnessilta romaanissa "Islannin kello". Islantilaiset olivat toki vapaita henkiorjuudesta mutta Tanska ja oma ylimystö toimivat raa'asti.

    • Anonyymi

      Neuvostoliiton kommunismidiktatuurin gulag, orjaleirit, ja Kiinan kommunismidiktatuurin vastaavat ovat suomalaisten kommunismidiktatuurin puuhastelijoiden erityisessä suojeluksessa, eikä esimerkiksi Kiinan kommunismidiktatuurin uiguurivähemmistöjään sortavasta politiikasta ole löytynyt moitteen sanaakaan täkäläisten kommunismismidiktatuurin puuhastelijoiden omissa painatteissa.

    • Orjuutta? Sehän oli se keino jolla aikoinaan Sosialististen Neuvosto Tyrannioiden elintasoa pyrittiin nostamaan. Oli orjaleirit väärin ajatteleville, oli pakkosiirrot maailman ääriin kun alettiin kansojen sekoitus. Eikä sosialisti kyennyt edes orjuuttamalla saamaan tuottoa koska ei osannut järjestää asiaa ja niin koko höskä kaatui.

      On turhaa viitata jonnekin 500 vuoden taakse vallan erilaiseen maailmaan kun sosialistinen kommunismi harjoitti sitä alle 100 vuotta sitten mutta taitaa Partacusen sivistyksessä olla aukko tuossa kohden!

      Porvarillinen kapitalismi kuten meillä Suomessa ja isolti vanhassa Länsi-Euroopassa on se talouden muoto, joka on hyvinvointia reaalisti kyennyt tuomaan varsin suurille kansan osille. Eri sosialismit kommunismeineen eivät siihen ole kyenneet missään eivätkä koskaan vaan aiona mokanneet!

      PS. maaorjuus Venäjällä vei paljon vähemmän porukkaa pakkotyöleireille kuin mitä vallankumouksen jälkeen sosialismiin pyrkivät komulpoiset!

    • Anonyymi

      "Kapitalismin 500 vuotista historiaa siivittää 400 ensimmäistä vuotta aidon orjatyövoiman käyttö."

      Kapitalismin orjatyövoiman käyttö jatkuu edelleen. Se on vain siirretty piiloon ns. sivistyneitten länsimaitten kansalaisten silmiltä.

    • Toinen osa länsimaisen henkiorjuuden historiasta tuli eilen. Edelliset viestit haiskahtivat siltä ettei porvariston taholta orjuutta olisi ollut lainkaan. Ainakin vastaväitteet kuvastivat suurta pettymystä. Suomen televisio ei heidän mielestään olisi saanut näyttää kapitalismin valtaannousun raadollista taustaa. Vastaväittäjien lausunnoista sai sen kuvan ettei mitään orjuutta tulevien natomaiden osalta olisi ollutkaan.
      Koettakaapa vastaväittäjät pysyä aloituksen aiheessa.

      Orjuus lakkautettiin virallisesti länsimaissa 1900 luvun alussa. Orjuus jatkui siirtomaiden taloudellisen ryöstön avulla.
      Rotusortojärjestelmä säilyi USA:ssa 1970 luvulle saakka ja Etelä-Afrikassa myöhemmäksi. Suomessa eräät piirit haukkuvat afrikkalaisia vieraslajiksi. Perussuomalaisilla vieraslajisuus rotusorron aatteen jatkona on osa puolueen virallista ohjelmaa.
      Yleisradion ohjelma on erittäin tervetullut.
      Yrittäisitte talvisotatrollit paneutua yleismaailmalliseen julmuuden historiaan, joka varsinkin läntisessä kapitalismissa rehotti valtoimenaan.

      Alunperin historiallisessa kehitystrendissä orjuus astui voimaan omistuksen eriytyessä. Alkuperäinen suku- ja heimoyhteisö hajosi omistajiin ja työntekijöihin.
      Suomessa tämä trendi oli orastavana tuhannen vuotta takaperin mutta suomalaiskansa eteni Ruotsin alamaisuudessa suoraan feodalismiin. Kansalaiset jakautuivat neljään säätyyn valtiollisen aseman ja omaisuuden mukaan. Alin väestömäärältään suurin joukko oli vailla kaikkia valtiollisia oikeuksia. Tilanne korjaantui hieman 1900 luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä työväen saatua voimaan eduskunnan ja kaikille yhtäläisen äänioikeuden.
      Ihmiskunnan sivistys on sangen nuori, jos se vielä on alkanutkaan. Miksi? Siksi että eräille tahoille on edelleen välttämättömyys kehittää aseita, joilla voidaan hetkessä tuhota tuhansien vuosien kivulias kehitystrendi. Kaikkialta maailmassa.

    • Anonyymi

      Miksi kristillinen papisto hyväksyi uusorjuuden riippumatta siitä että jotkut yksittäiset papit saattoivat olla toista mieltä raamattua vastaan.
      Silloinen papisto vetosi kristinuskon raamattuun. Juutalaisuskon osiossa, VT:ssa Jahve-jumala (kristillisen opin mukaan Jeesus-jumala) kehoitti ottamaan "luvatun maan" kansalaiset joko orjiksi tai teloittamaan vierasuskoiset voitetut asuinsijoilleen. Muun muassa Joosuan kirjassa Joosua toteuttaa raakaa valloituspolitiikkaa sotajumala Jahven ohjeiden mukaan.
      Raamatun kristinuskon osiossa Paavali kirjeissään käskee kansalaisten ottamaan kiinni karanneet orjat ja palauttamaan heidät omistajilleen.
      Kanaanin heimojen sodat asettuvat ajanjaksolle 2000 - 1000 eaa.. Paavali ajoittuu tekstien mukaan ensimmäisen vuosisadan lopulle jaa..

      Uskonnosta riisuttu raamattu kertoo aikakauden tapahtumia muistitietona ja joita sitten jotkut ryhtyivät kirjaamaan uskontopohjaiseksi. Molemmat uskonnot raamatussa (jumalineen!) hyväksyivät ihmisten orjuuttamisen eli raamattu peilaa silloisen omistavan luokan elinetuja. Tuolloin elettiin ihmiskunnan historiassa orjanomistuksellisessa tuotantotavassa.
      Kapitalismi otti henkiorjuuden nousuvaiheessaan uudelleen työvoiman merkittäväksi osaksi. Toki kristinusko on pakotettu käytännössä hylkäämään raamatun orjamyönteisyyden

    • Orjia käytettiin erityisesti työvoimavaltaisella käsityöhön perustuvalla toimialalla. Niitä olivat mm. kahvi-, tee- ja sokeriplantaasit. Puuvillaplantaasit myös.
      Esimerkkinä oli otettu Surinam Etelä-Amerikasta. Siellä oli 600 plantaasia ja joissa tuhansia orjia kussakin.
      Ote orjien oikeuksista (oikeudettomuudesta).
      - Oma puhekieli kiellettiin. Tarkoitus oli unohduttaa orjien alkuperä.
      - Työpäivän pituus 18 tuntia. Marx kertoo Pääomassa 1800 luvun palkkatyöläisten työpäivistä Englannissa 14 -16 tuntia pahimmillaan.
      - Keskimääräinen elinaika 18 tuntia.
      - Jokainen orja polttomerkittiin.
      - Jos käsi jäi työkoneeseen, se katkaistiin ja uusi orja tilalle työhön.
      - Surinamin rannikolla orjalaiva upposi. Kansi naulattiin kiinni. Orjia ei yritettykään pelastaa. 664 afrikkalaista annettiin hukkua, teloitettiin hukuttamalla.

      Ensimmäisessä osiossa mainittiin että naispuoliset afrikkalaiset olivat omistajien seksihalujen käytettävissä. Naisorjia vietiin myös bordelleihin tuottamaan omistajille voittoa.

      Orjalaivan ajaessa karille orjia heitettiin yli laidan lastin keventämiseksi ja tarvittaessa tykkejä ja muuta kamaa. Jos laivalla tuli vesipula, orjia heitettiin yli laidan.

      Nouseva kapitalismi sai todella halpaa työvoimaa.

    • Anonyymi

      Raakaa on porvarien peli aikoinaan ollut.
      Itsenäisten ammattiliittojen purkaminen johtaisi tuonkaltaiseen.

    • Englanti oli suurin orjakauppavaltio. Orjakaupan keskusta johdettiin Bristolista. Sen kauppiaat rahtasivat 600 000 orjaa. Kaupunki vaurastui hurjasti - orjien kustannuksella.
      Brasiliaan vietiin orjien kokonaismäärästä n. 46 %. USA:n etelävaltiossa oli parhaillaan elossa n. 8 miljoonaa orjaa (huomiotuna jälkeläiset).
      Orjakaupan yhteydessä norsunluukauppa ja kullan vienti Afrikasta rikastutti omistajia. Afrikkalaisille kulta ei merkinnyt samaa kuin valkoisille eurooppalaisille. Norsukannat ovat edelleen uhanalainen laji valkoisten eurooppalaisten takia.

      Orjakapinoita oli kuljetuksessa muutama. Mihin merellä orjat olisivat voineet paeta!
      Plantaaseilla on noussut muutamia kapinoita. Orjat leimattiin luonnollisesti isänmaan pettureiksi ja kapinat kukistettiin verisesti. Yleisempi lienee ollut tehdä epätoivossa itsemurhia.
      Surinamissa paenneet orjat perustivat viidakkoon asutuksen, maroonikylä, ja jossa edelleen asutaan. Vanhemmat kertovat suullisesti uusille sukupolville elämäntarinansa.
      Jokaiseen orjia kuljettaneeseen tulevaan natomaahan tuotettiin myös orjia. Niissä maissa tummaihoiset ovat orjien jälkeläisiä elleivät ole viime aikoina tulleita sota- tai nälkäpakolaisia.

      Läntinen kapitalismi kukoisti ja menestyi paljolti henkiorjuuden vuoksi. Koneellinen suurteollisuus loppupeleissä lakkautti virallisesti henkiorjuuden.

    • Anonyymi

      Ohjelmasarja esittää yksittäisten tapausten kautta todellista luonnetta. Todellisuus on karu. Kymmenet miljoonat yksilöt rikastuttivat muutamia tuhansia nousevia kapitalisteja. Tie kapitalismin voittokulkuun on karu. Ero palkkatyöläisten asemaan on mitätön.

    • Anonyymi

      Tietyllä tapaa aloitukseen kuuluva asia.
      https://yle.fi/uutiset/3-11978880

      Rikkaat läntisen kapitalismin valtiot sorvailevat taloudellista sotaa Kiinaa vastaan. Kiinan vaikutusvallan kasvu on huomattu lännen vaikutuspiirissä.
      On odotettavissa entistä suurempaa propagandasotaa Kiinan todellisista tai oletetuista ongelmista ja joilla muokataan maailman väestöä sitä vastaan. Uutinen ennustaa kauppasotaa alkajaisiksi.
      Taustalla on ns. Kiinan sillkitie-ohjelma yhdistyä maailmankauppaan eikä eristäytyä siitä.

    • Anonyymi

      https://yle.fi/uutiset/3-11983498
      Ruotsalainen huonekaluyhtiö Ikea vakoillut vuosia satoja työntekijöitä Ranskan tehtaalla.
      Suomessa työntekijävakoilua on nimitetty mustien listojen laatimiseksi. Ei vielä orjuutta mutta ei kaukanakaan.

    • Anonyymi

      Dosentti Jari Ehnrooth liputtaa orjuuden puolesta siirtomaavaltojen hyvänä tekona. Oikeampi arvio lienee: Kristinusko toivat vallatuille alueille raamattuja. Kapitalistit veivät luonnonrikkauksia omiin maihinsa orjien lisäksi.

      https://yle.fi/uutiset/3-11951572
      "Historioitsijana minulla on paljon hyvää sanottavaa suurista ja vahvoista imperiumeista. Määrätietoisen keskushallinnon turvin ihmiskunta on ottanut tärkeimmät kehitysaskeleensa. Ajattelen nyt muinaista Egyptiä ja vanhaa Roomaa sekä uudelta ajalta suurten tutkimusmatkojen jälkeisiä siirtomaavaltoja. Hyödyntäessään alusmaitaan eurooppalaiset emämaat levittivät läntisen sivilisaation järjestelmällistä otetta, tietoa ja taitoa muihin maanosiin. Ihmisen osa Afrikassa olisi vielä huonompi ilman länsimaista lääketiedettä ja opetusta."

      Tänä vuonna vieläkin nähdään kansojen alistaminen oikeana tekona.

    • Anonyymi

      Siirtomaavalloituksen yhteydessä taloudellisen riiston ja orjuuden lisäksi tapahtui alkuperäiskansojen kansanmurhat. Alkuperäiskansat eivät kyenneet jousipyssyillä puolustautumaan valtaajien ruutiaseita vastaan. Monissa maissa alkuperäiskansat ovat edelleen paarialuokkaa. Suomessa eräs suuri puolue vaatii Suomea suomalaisille. Se merkitsisi suuria karkotuksia monien vähemmistöryhmien osalta. Perussuomalainen puolue esiintyy täten täydellisesti isänmaata vastaan natsien kansallisuusohjelman mukaisesti.

    • Orjuuden historian kolmas osa kertoo Yhdysvaltain orjien vastarinnasta ja yleisestä orjien vapaudenkaipuusta.
      Suuria orjakapinoita ei voinut syntyä. Heillä ei ollut aseita. Toisaalta orjat olivat isännän mielivallan alaisena. Rikkeitä tehneitä piiskattiin plantaasissa ja jokaisen orjan tuli olla läsnä. Isäntä voi tappaakin, koska hän ei tappanut ihmistä vaan tuhosi omaisuuttaan.
      Vastarinta nousi toisella tavalla, karkuruutena. 1800 luvun puolella USA:ssa nousi eurooppalaisten siirtolaisten keskuudessa ihmisoikeusliike. He itse olivat lähteneet Euroopasta vainoja pakoon ja halusivat auttaa afrikkalaisia vapauteen.
      Orjia oli karannut aikaisemminkin mutta nyt siitä tuli rehtien valkoihoisten avustama homma. Yhdysvaltoihin syntyi maanalaiset "rautatiet". Asemina olivat valkoisten asumukset tukikohtina. Orjia pääsi näin Kanadaan, joka ei sallinut orjuutta. Monet kuoli matkalla, monet pääsivät vapauteen.

      Yhdysvaltain sisällissodassa yksi teema oli orjien asema. Pohjoisvaltiot tukivat vapauttamista mutta republikaanipresidentti Lincoln laati ja allekirjoitti vapautusjulistuksen vuonna 1862. Tämä lienee viiveellä vaikuttanut eurooppalaiseen orjakauppaan ja vuosisadan lopulla orjuuden vastustajat olivat vahvoilla.

      Ohjelmassa kerrottiin aikalaisten iso- ja isoisovanhempien onnistuneita pakoretkiä rehtien valkoihoisten tukemana.

      Orjuus lakkasi mutta sisällissodan jälkeen tuli rotusorto tilalle Ku-Klux-klaaneineen.
      Virallisesti kansalaiset Yhdysvalloissa ovat yhdenvertaisia 1970 luvulta lähtien, käytännössä rasismi elää vielä voimakkaana. 1960 -70 lukujen kansalaisoikeusliike pakotti valtiovallan poistamaan ihmisten erottelu ulkonäön perusteella ja mukana oli myös rehtejä valkoihoisia.
      Vasta 50 vuotta Yhdysvalloissa on opeteltu ihmisten yhdenvertaisuutta.
      Vallitseva rasismi on niin laaja, että se tarvitsisi oman aloituksen. Rasismia esiintyy kaikilla mantereilla.
      Toivottavasti Suomeen ei tule sellaista hallitusta, joka alkaa ajaa saamelaisia, romaneja, ruotsinkielisiä, venäläissyntyisiä, juutalaisuskoisia ym. vähemmistöjä maasta pois.

      • Anonyymi

        Miten nuo ylläolevat jutut liittyvät SKP:n ja SKP:n politiikkaan? Ei mitenkään.


      • Anonyymi

        Partacus ei näköjään kelpuuta Venäjän maaorjuutta ollenkaan esimerkiksi orjuudesta.


    • Anonyymi

      Ei liity palstan aiheeseen eli SKP:hen

      • Anonyymi

        "Toivottavasti Suomeen ei tule sellaista hallitusta, joka alkaa ajaa saamelaisia, romaneja, ruotsinkielisiä, venäläissyntyisiä, juutalaisuskoisia ym. vähemmistöjä maasta pois."

        Täällähän on eräs suuri porvaripuolue, joka toitottaa Suomea takaisin suomalaisille. Sama puolue, joka toistaa kaikkien muiden puolueiden olevan kommunistisia puolueita.
        Jospa olisivatkin!!!


    • Anonyymi

      Kapitalismin valtaantulo on katettu verisen työvoiman kulutuksen avulla.

    • "Toivottavasti Suomeen ei tule sellaista hallitusta, joka alkaa ajaa saamelaisia, romaneja, ruotsinkielisiä, venäläissyntyisiä, juutalaisuskoisia ym. vähemmistöjä maasta pois."

      SKP tukee etnisten ryhmien yhdenvertaisuutta ihmiskunnan sisällä. SKP tukee vähintään YK:n suositusten mukaista turvapaikan myöntämisen määrän ottamista vastaan.
      SKP tukee monietnisiä valtiota. Yksikään maailman valtio ei ole yksietninen.
      SKP ei myöskään tue minkäänlaista orjuutta.

      Henkiorjuuden olemassaolo kapitalismin alkuaikoina on siksi merkittävä seikka ihmiskunnan historiassa että jopa YLE sivistää suomalaisia kertomalla siitä kauheuksineen. Sivistyksen lisääminen on myönteistä.
      Viimeinen osa kapitalismin orjuusajasta tulee tulevalla viikolla.

      • Anonyymi

        Meidän järjestelmässä voi vapaasti tukea hyviä asioita, sentöhden meidän
        tulee puolustaa demokratiaa ja länsimaisia arvoja.


      • Anonyymi

        "SKP tukee etnisten ryhmien yhdenvertaisuutta ihmiskunnan sisällä. SKP tukee vähintään YK:n suositusten mukaista turvapaikan myöntämisen määrän ottamista vastaan.
        SKP tukee monietnisiä valtiota. Yksikään maailman valtio ei ole yksietninen.
        SKP ei myöskään tue minkäänlaista orjuutta."

        Kyllä em. mainittujen ryhmien kelpaa elää ja olla - kun SKP tukee heitä.


    • Anonyymi

      Englantilainen kirjailijatar kirjoitti romaanin "Mustaa samettia". Tapahtumat sijoittuvat 1800 luvun alun Englantiin. Vaikka romaani on romanttinen kertomus se sisältää aikakauden käytäntöä köyhälistön keskuudessa. Selviytymiskamppailua hengissä pysymiseksi.

      Tehdas- ja kaivosteollisuuden ja yleensä palkkatyöläisten lapset joutuivat menemään jopa 5 vuotiaina töihin, että perhe pysyisi hengissä. Työpäivä lapsille saattoi olla jopa 12 tuntia päivässä. Erikoista oli että työläislapsilta oli kielletty luku- lasku- ja kirjoitustaito. Työnantaja erotti sellaiset heti kiinni jäätyään. Perusteluna oli, että tietoinen työläinen muuttuu vaaralliseksi omistajille. Kirjan loppuosassa tulee maininta, että parlamentti avasi köyhien muutaman vuoden kestävän peruskoulun. Korkeampi koulutus säilyi edelleen omakustanteisena ja palkkatyöläislapsilta ulottumattomissa.
      Yksi syy koulutuksen avaamiselle oli teollisuuden tarve saada ammattityövoimaa ja johon rikkaat eivät lapsiaan laittaneet. Tuotannon kehitys pakollisti mm. lukutaidon.
      Karl Marxin Pääoma I:ssä on samat tiedot kuin Cooksonilla.
      Romaanissa ei mainita henkiorjuutta. Sen sijaan vapaan palkkatyöläisen palkkaorjuus tulee näkyviin.

    • Surkuhupaisia tilanne tänään. Tosin henkiorjuutta ei hyväksytä, mutta....
      Natomaiden sodat vuosisadan alusta lähtien ovat synnyttäneet ennennäkemättömän pakolaisvyöryn tuhottujen kylien ja tuotantolaitosten lisäksi. Useita kymmeniä miljoonia kansalaisia ovat evakkotiellä. Sotia on perusteltu demokratialla!!! Kymmenien miljoonien pakolaisvyöry olisi demokratiaa.
      Samaan aikaan sotivissa natomaissa ja niitä tukevissa maissa porvaristo nostattaa pakolaisten auttamisen vastaista politiikkaa.

    • Viimeinen osio uusorjuudesta.
      Se keskittyi enemmän orjuuden lakkauttamiseen ja siihenkin hyvin haaleasti mutta kuitenkin.

      Englannissa oli esillä lakialoite orjakaupan kumoamiseksi vuonna 1807. Se kosketti vain Englantia. Englanti kielsi orjakaupan 30 vuotta myöhemmin. Epäselväksi jäi vapautettiinko Englantiin tuodut orjat vai vain orjakaupan lakkauttamista englantilaisilta. Muualla maailmassa orjuus ja orjakauppa jatkui. USA lakkautti orjuuden 1860 luvun alussa mutta tilalle syntyi rotusortojärjestelmä.

      Erikoishuomio.
      Lontoo ja Pariisi vaurastuivat eli orjakaupasta ja orjatyöstä liikemiehet rikastuivat.
      Tässä on orjuuden yleiskuva. Orjatyö halvensi työvoimakuluja omistajille vaikka vapaat palkkatyöläiset eivät paljon paremmin tulleet toimeen.
      Läntistä Eurooppaa ja koko Amerikan mannerta painaa orjuuden uusjärjestämisen häpeä.

      Tanska oli mukana orjakaupassa. Ohjelma ei kertonut, ottiko Tanska orjatyövoimaa maahansa. Muualta historiasta tiedämme, että Tanska "orjuutti" viikinkien asuttamaa Islantia vuosisatoja.

      Toisaalta tiedämme, että orjakauppa ja orjuus jatkui 1900 luvun puolelle.
      Belgia toimi siirtomaassaan Kongossa julmasti. Nouseva autollisuus tarvitsi kumin raaka-ainetta. Sitä saatiin kumipuusta. Väestölle annettiin tietty määrä kerättäväksi tietyssä ajassa. Mikäli kongolainen ei täyttänyt tavoitetta, käsi hakattiin poikki.
      Kautta uusorjuuden rangaistukset olivat julmat. Orjia kahlittiin monenlaisilla raudoilla, orjanaisia raiskattiin. Julmilla seurauksilla odotettiin uskollista työntekoa. Ammattiliitoista ei ollut puhettakaan.

      Viimeinen osio oli mielestäni kehnoin. Olisi odottanut tarkempaa analyysiä Eurooppaan tuoduista orjista. Niiden jälkeläisiä elää edelleen silloisissa siirtomaavalloissa, nykyisissä natomaissa. Tosin vapaana henkiorjuudesta.

      Uusorjuudesta tietämättömille neliosaisessa ohjelmassa on paljon tietoa. Osiot ovat luultavasti YLE:n Areenassa nähtävänä.

    • Anonyymi

      https://yle.fi/uutiset/3-11994384
      Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikan tuloksia.
      Rajalta takaisin käännytetyt joutuvat väkivallan kohteeksi Naispuolisia pakolaisia raiskataan.
      Näin suurimmassa vapaassa valtiossa!

    • Anonyymi

      Yhteiskuntahistoriallinen kehitys etenee jossain nopeammin, jossain hitaammin.
      Länsi-Euroopassa kapitalismin kehityskulku alkoi maailmassa ensin. Pelkkä orjuuden historia kertoo sen, että tie feodalismista kapitalismiin on verellä maalattu. Viimeisempänä listalla on itsenäisyyttä haluavien siirtomaiden häikäilemätön sorto, sen väkivaltainen estäminen.
      Tavallaan orjuuden poistumisen loppuhuipentuma tapahtui siirtomaiden aseellisen kamppailun kautta siirtomaaisäntiä, etupäässä natomaita vastaan. Viimeisimmät siirtomaat itsenäistyivät vasta 1980 luvulla.

      Siinä vaiheessa 1800 luvulla kun orjuus joutui vastatuuleen alkoi palkkatyöläisten liikehdintä oikeuksistaan. Työväenliike syntyi. Järjestäytyneitä palkkatyöläisiä vainottiin, irtisanottiin, vangittiin, teloitettiin, salamurhattiin. Työväki joutui kamppailemaan oikeuksiensa puolesta vankila uhkana niskan takana.
      Suomessakin yritysjärjestöillä oli 1970 luvulle saakka ainakin "mustat listat" aktiivisista työväen henkilöistä, joita ei saanut palkata töihin.
      Tänään mm. Ps-puolue avoimesti liputtaa työväenliikkeen tukahduttamisen puolesta. Toive on turha. Työväenluokka ei lannistu.

    • Anonyymi

      https://yle.fi/uutiset/3-12003932
      Uusorjuus on oma lukunsa.
      Toinen tarina on alkuperäiskansojen tuhoutuminen ja tuhoaminen.
      Kanadassa on jälleen löydetty alaikäisten joukkohautausmaa. Näitä voi olla ympäri Amerikan mannerta.
      Suomessakin saamelaislapsia pakotettiin kouluissa olemaan puhumatta omaa kieltään.

    • Kapitalismin kehityskulku.
      Uusorjuus.
      Työväestön elinehdot lähes samalla tasolla kuin orjilla.
      Taukoamattomat sodat siirtomaiden anastamiseksi.
      Kristinusko tuki aatteellisesti omistajien raakuutta ja sotia.
      Työväestö sai taloudellisia ja poliittisia oikeuksia vasta oman toimintansa mukana.
      Nouseva kapitalismi ei ollut kiinnostunut orjien ja työväestön sivistämisestä. Yleistä luku- ja laskutaitoa pidettiin omistajien taholta vaarallisena heille.
      1800 luvulla alkanut työväenliikkeen nousu toi mukanaan sosiaalisuutta.

      Tämän vuosituhannen aikana on noussut liikkeitä, jotka vetoavat tietämättömyyden puolesta. Niiden taholta on ilmestynyt monenlaisia vihaohjelmia ja joiden kärki on suunnattu työväestön tyhmistämisen puolesta.

    • Aiheena on ollut kapitalismin alkuvaiheet ja uusorjuus.
      Toinen teema olisi kapitalismin nousu ja kapitalistien keskinäiset sodat kaikkiaan ja mm. sodat orjamarkkinoista.
      Pohjan sodassa Ruotsi aikoi valloittaa siirtomaita idästä ja Pultavan taistelun jälkeen tsaarin Venäjä miehitti Suomen Oulujokea myöten. Maata ryöstettiin, vankeja vietiin orjiksi Venäjälle ja kansalaisia murhattiin. Pieneltä osalta Pohjan sotakin oli orjasotaa.
      Ruotsi käyttäytyi valloittamillaan alueilla samalla lailla kuin venäläiset Suomessa. Ruotsin armeijassa toimi suomalaisia ruotusotamiehiä. Tuskinpa hekään ovat olleet kilttejä maita valloittaessaan.
      Vänrikki Stoolin tarinat antavat sotilaista ja sodasta ruusuisen kuvan. "Sankarit" valloittamassa vieraita maita!!!
      Sota on siis myös siivittänyt kapitalismin kehitystrendiä ja siivittää edelleen. Yhä tehokkaampia aseita värkätään ja väitetään että turvaksi vihollista vastaan kunnes itse lähdetään sotaretkelle vihollisena jollekin toiselle.

      • Anonyymi

        "Aiheena on ollut kapitalismin alkuvaiheet ja uusorjuus."

        Miten ko. aihe liittyy SKP:n ja SKP:n politiikkaan?

        Partacus ei edelleenkään kelpuuta maaorjuutta mukaan orjuuskeskeskusteluun. Maaorjuushan jatkui Venäjällä huomattavan pitkään.


    • Nykyään kansojen alistamisessa hienostuneempi muoto on sanktiot ja kauppasaarrot.
      Orjuuteen ei voi enää palata. Palkkatyöläisellekin täytyy maksaa jotain, vähintään elossa pysymisen tarvikkeet. Työläisiä täytyy myös kouluttaa. Työttömälle tulee jakaa soppakulho.

      Kauppasaarto ja sanktio on ovela. Niistä laaditaan valtiollinen laki. Jopa YK voidaan alistaa kauppasaarron laillistajaksi. Kansalle laki näyttäytyy lakina. Kokonainen valtio on rikollinen ja sitä täytyy rangaista. Kauppasaarto on sivistyneen kapitalismin barbaarinen keino kansojen alistamisessa. Kauppasaartoon sisältyy myös kohdevaltion varojen anastaminen jäädyttämällä ne paikalleen. Sitä nimitetään normaalisti rosvoukseksi.
      Orjuus säilyy, muoto vain muuttuu.

      • Anonyymi

        Venezuelassa kauppasaarto. täyttä totista totta. miksi?


    • Feodalismin olennainen osa oli maaorjuus.
      Kun 1500 luvulta lähtien alkoi porvariston valtaannousu, sitä siivitti maaorjuus sekä henkiorjuus.
      Maaorjuus ei kadonnut yhdenäkin. Ranskassa vasta 1 700 luvun lopulla porvarillinen vallankumous kumosi feodaalisen jäänteen. Venäjällä maaorjuus jatkui viime vuosisadan alkupuolelle. Neuvostovalta kukisti sen, jakoi maat entisille maaorjille tai perusti niistä valtiontiloja.

      Kapitalismi nosti henkiorjuuden kohoavan teollisuuden tarpeiden vuoksi. Feodaalilaitos sitä vastoin koki hiljaista kuolemaa ja teollinen kehitys oli sille surmanloukku. Suomessa feodalismi esiintyi kansalaissotaan 1918 saakka kunnes porvaristo uuden kapinan pelossa lakkautti torpparilaitoksen. Talonpoika sai ostaa torpan tilukset ja tietyn määrän metsää.
      Aloituksen aihe koski pääosin henkiorjuuden uudelleenpystyttämistä nousevien kapitalistien rikkauksien luojaksi. Sanottakoon, että vaikka kapitalismia siivitti henkiorjuus niin kehityskulku koneelliseen teollisuustuotantoon on kapitalismin ominaispiirre. Työläisten (palkkatyöläiset henkiorjat maaorjat) asema kapitalismin nousuvaiheessa on vereen kastettu, raa'alla riistolla silattu.

    • Anonyymi

      Kyllä ihmisten orjuuttaminen koneellisen teollisuustuotannon aattona on ollut raakaa toimintaa.

    • Anonyymi

      Etelä-Afrikassa säilyi orjuuden jäänteenä aparheid järjestelmä 1980 luvulle saakka. Henkiorjuus muuttui rotusorron järjestelmäksi. Valkoinen yläluokka ja alkuperäisasukkaat paarialuokassa.
      Se laillistettiin raamatun avulla. Raamatun mukaan kaikki esivalta on Jeesuksesta, joten esivallan vastustaminen olisi kuolemansynti. Alkuperäisasukkaat tekivät töitä ruokapalkalla. Alkuperäisasukkaat vastustivat ja voittivat. Suomen ns. taistolaisliike tuki rotusorron lakkauttamista. Jotkut kirjoittavat, että ei olisi saanut tukea sorrettuja.

    • Anonyymi

      Nykyisessä Englannissa ihmisiä karkotetaan kodeistaan tuhansittain päivittäin. Syy on etteivät he kykene maksamaan velvoitteitaan. Yhdysvalloissa on nähtävissä sama ilmiö.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1402
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1275
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1016
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe