Uppouma ja varalaita ääriolosuhteissa.

Anonyymi

Jos olisi valitsemassa venettä valtamerille, kannattaisiko katsella kevyitä uusia vai raskaita vanhoja.

Kevyissä on tietysti matala pilssi ja turkki vedenpintaan nähden korkemmalla, jolloin riittävän sisäkorkeuden saamiseksi näkyvää kylkeä/varalaitaa on enemmän kuin raskasuppoamaisissa, jossa turkkipinta syvemmällä.

Jos miettii valintaa äärimmäisten olosuhteiden kannalta, voisi ajatella vähemmän vedenpäällistä rakennetta sisältävän raskasuppoamaisen olevan parempi esim. murtuvan aallon tilanteessa. Vain vyöryvä murtuva vesi liikkuu, muutenhan aallon vesi pysyy staattisesti paikallaan.

Jos suurempi osa veneen uppoumasta on paikallaan pysyvässä vedessä ja aallot pyyhkii matalalla olevan kannen yli, eikö pystyssä pysyminen ole todennäköisempää kuin korkin lailla kelluvan kevyen ja korkean varalaiden omaavalla veneellä?

Tuli vaan mieleen kun katselin painavia Puffin, Noordkaper yms. veneitä. Melkein sukellusveneitä! Noihan on kovassa merenkäynnissä lähes vedenalla :)

9

362

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Näin tässä lähipäivinä todella hienon ja hyvin varustellun Roskilde 39 veneen. Näytti kyllä verrattommalta valtameri alukselta.

  • Anonyymi

   Sinun kannattaisi laittaa sänkyysi varalaita. On sen verran märät päiväunet

  • Anonyymi

   Mitä enemmän venettä vesilinjan alapuolella sen parempi raskaassa kelissä ja ottaa aaltoa pehmeämmin ja pysyy pystyssä myös. CA tyyppiset hyviä...

   Sporttiset latuska pohjat ovat hirveitä jo pari metrisessä aallossa

  • Anonyymi

   Foilaava tai katamaraani.

  • Anonyymi

   Ensinnäkään, aloittaja ei tule koskaan kipparina joutumaan pelkäämiinsä olosuhteisiin ja toisekseen, sukellusvene on takuuratkaisu aaltoja pelkäävälle.

   Foilaavista horisijoille suosittelen tutustumista 15-metrisiin aaltoihin vaikka Youtubessa.

  • Anonyymi

   Monet luulevat että turvallisin vene on sellainen joka kulkee korkealla ja isolla varalaidalla. Tosiasiassa turvallisin ja merikelpoisin on yleensä se vanha kippo joka ui syvällä ja pienellä varalaidalla.

  • Anonyymi

   Ihan väärin taas tuo "maalaisjärjellä" ajattelu meni edellisellä: ei mitenkään lisää turvallisuutta veneen varalaidan mataluus. Sekä korkea tai matala varalaitaiset ovat yleensä suunniteltun niin, että pystyssä pysyy ja sillä merialueella, jonne on suunniteltu, ovat turvallisia.

   • Anonyymi

    Päinvastoin, maalaisjärkihän nimenomaan sanoo että veneen pitää uida korkealla ja korkealla varalaidalla.

    Katsopas vaikka vanhoja isoja soutuveneitä isojen järvenselkien rannalla. Ne uivat syvällä ja vesi loiskuu melkein sisälle. Ja niillä pärjää oikein hyvin pahassakin aallokossa.


  • Anonyymi

   Aallossa vesi liikkuu suljetulla radalla, eikä suinkaan pysy paikallaan. Poikkeuksena tietysti mainitsemasi murtuva aalto, jossa rata ei ole suljettu.

   "Jos suurempi osa veneen uppoumasta on paikallaan pysyvässä vedessä "
   Ei ole, jos aalto avomerellä murtuu on aallon korkeus jo niin suuri että koko huvivene on liikkuvassa vedessä. Teoriasi paikallaan pysyvästä vedestä on yksinkertaisesti virheellinen.
   Eroja tulee kahdesta asiasta veneiden välillä:
   1) kuinka suuri osuus veden liike-energiasta siirtyy veneeseen
   2) mikä osuus edellisestä päätyy veneen massakeskipisteen lineaariliikkeeseen, ja mikä osuus taas veneen rotaatioenergiaksi.
   Molempiin on vaikutusta sekä aaltoiskujen että veneen ominaistaajuudella, jälkimmäiseen vaan selvästi suurempi osuus. Lisäksi vaikuttaa ominaistaajuudella rullaavan veneen hydrodynaaminen vaimennus. Siihen tas vaikuttaa köli, peräsin ja runkomuodon poikkileikkauksen poikkeama ympyränkaaresta. Ääriesimerkkinä viimeisimmästä katamaraani, jolla kahden rungon muodostaman veneen vaimennus on merkittävästi suurempaa kuin köliveneillä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Koronan levittäminen kapakoissa on perusoikeus ja rokotus&rokotepassi on pian pakko, hienoa Hjallis!

   Nyt Suomeen puuhataan rokotepassipakkoa - Hjallis Harkimo: sanktiot käyttöön rokottamattomille https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cfdb73b1-d86e-481
   Maailman menoa
   306
   4404
  2. Sofia ja Stefan kihloissa

   Sormus on kuvissa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   72
   2570
  3. Hyvinvointivalmentaja voi pahoin

   Kyllä niin kaikesta näkee että hyvin ei mene. Ktuota juoksua ja menoa on nyt jo liikaa . Miten käy kisojen. Keskeyttää tietenkin . Mitä sen jälkeen ..
   Kotimaiset julkkisjuorut
   138
   2130
  4. "Marbella tuntuu niin kodilta, on aina tuntunut" sanoo Martina.

   Jep, nainen ei osaa edes vähän maan kieltä ja elää siellä turistielämää, urheilee ja syö dinnereitä. Ei mitään tekemistä oikean arjen kanssa kun pitää
   Kotimaiset julkkisjuorut
   136
   1905
  5. Tuomo Ylipulli on kuollut

   Olympiavoittaja Tuomo Ylipulli on kuollut tänään perjantaina sairauskohtaukseen kotonaan Rovaniemellä. Tuomo oli kuollessaan vasta 56-vuotias.
   Rovaniemi
   30
   1709
  6. Sofia ja Stefan yhdessä!

   Tämä tieto henkilöllr, joka kyselee Sofian hinnastoa päivät. Ei ole sinkku, vaan lähes 2v parisuhteessa. Ei ole ollut Sofialla vuodessa 3 eri miestä!!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   144
   1394
  7. Monen päivän Marttiinan ja Hannun erospekulaatiot meni hukkaan

   Tunnen suurta vahingoniloa että te suurimmat ja fanaattisimmat Mara vihaajat olette täällä antikliimaksissa viettäneet monta kesäpäivää iloiten heidän
   Kotimaiset julkkisjuorut
   119
   1389
  8. Tarvitsen sinua

   Mies. Ja sinä tiedät sen.
   Ikävä
   73
   873
  9. Atlantis FC:n pelaajia syytetään lapsiin

   kohdistuneista raiskauksista ja seksuaalisista hyväksikäytöistä.
   Maailman menoa
   43
   865
  10. Cowboy Pikkarainen

   Mitä toi sen cowboy insta video tarkoittaa..
   Kotimaiset julkkisjuorut
   20
   834
  Aihe