Löytyykö korvikeohjeita?

Anonyymi

Brasiliassa kuivuus ja halla ovat pienentäneet kahvisatoa tänä vuonna. Minusta se tuntuu jo hinnoissa, eikä ole näkynyt kunnon tarjouksia, kuten aiemmin oli melkein aina kympillä 3 pakettia juhlamokkaa. Pitää alkaa varmaan keittämään korviketta, kun eläkkeen ostovoima muutenkin koko ajan pienenee.

33

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kahvihan on älyttömän edullista ! Mitä muuta saat niin halvalla
      mikä riittää moneksi päiväksi tai viikoksi-pariksikin,
      riippuen montako kupillista päivässä juot.

      Kitupiikeille pitäisi kaikki ilmaista olla ?

      Mieti: kahvi kasvaa toisella puolella maapalloa, pavut pomitaan, pakataan ja kuljetetaan Suomeen,
      paahdetaan ja jauhetaan pakataan ja kuljetetaan taas - kauppaan.

      Ihme, että kahvi on niin edullista kun se on !

      • Anonyymi

        Taidat olla niitä jotka voi huoletta maksaa kahvilassa vaikka joka päivä 8-10 euroa kahvikupillisesta ja pullasta vai mitä croissantteja ne on. Kyllä ne kahvin hinnan nousut ja tarjousten loppumiset tuntuu kukkarossa, kun vuokran jälkeen ei jää kuin 500 euroa muihin menoihin. Suon kyllä kahvin viljelijälle työstään kunnon korvauksen, mutta taitaa mennä rahat mafioille ja sademetsiä tuhotaan surutta. Kahvi on ainut nautintoaine minulle, mutta kaipa sekin on yksi syy ilmastonmuutokseen. Voikukkaa puskee joka tien varressa, niistä on ennenkin korviketta keitelty.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taidat olla niitä jotka voi huoletta maksaa kahvilassa vaikka joka päivä 8-10 euroa kahvikupillisesta ja pullasta vai mitä croissantteja ne on. Kyllä ne kahvin hinnan nousut ja tarjousten loppumiset tuntuu kukkarossa, kun vuokran jälkeen ei jää kuin 500 euroa muihin menoihin. Suon kyllä kahvin viljelijälle työstään kunnon korvauksen, mutta taitaa mennä rahat mafioille ja sademetsiä tuhotaan surutta. Kahvi on ainut nautintoaine minulle, mutta kaipa sekin on yksi syy ilmastonmuutokseen. Voikukkaa puskee joka tien varressa, niistä on ennenkin korviketta keitelty.

        Olipa taas ihmeellisiä päätelmiä ! Kerro mihin perustat kirjoittamasi:
        "Taidat olla niitä jotka voi huoletta maksaa kahvilassa vaikka joka päivä 8-10 euroa kahvikupillisesta ja pullasta vai mitä croissantteja ne on."


    • Anonyymi

      Ei todellakaan ole tarjouksia juurikaan näkynyt.

    • Anonyymi

      Mokka papuja vois kasvattaa kotona, samoin kuin tupakkaa!!

      • Anonyymi

        Jotkut kasvattaa hassistakin ja tekee kotiviiniä eli kiljua.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jotkut kasvattaa hassistakin ja tekee kotiviiniä eli kiljua.

        "kotiviiniä eli kiljua."

        Sinä se jatkat tuota kilju juttua aina, aina, aina ja tietenkin sitä rappujen alla asumista. Tiedätkö, kuinka moni joutuu kaupungissa asumaan jonkun rappujen alla ja jopa vieressä?

        Kotiviini ei ole kiljua, eikä sahtia, puhumattakaan pontikasta, jota myös voi kotona valmistaa.

        Naapurilla on jo toisena vuotena upea tupakka viljelmä, mutta hän onkin puutarhuri. Isäni keitti pontikkaa joskus, jota itse en oppinut, siis opetellutkaan koska tuntui niin
        suuritöiseltä.

        Kotiviiniä olen joskus laittanut useinkin kaupan aineista, mutta punkkua, koska en tykkää valkkarista. Olihan se halvempaa, tarpeet 23- 25-€ sokeri ja valmista tuli 23-25 litraa.

        Olen jopa laittanut "kotikonjakkia" joskus ja ohjeet olen hukannut, enkä saisi enää isältä niitä vehnänjyviä, jota muistaakseni siihen tarvittiin. Nyt olen tyytynyt kaupan (Alkon) valikoimaan, sillä en jaksa tuhrata noiden viinin valmistukseen liittyvien asioiden kanssa.

        Kahvia kuluu viikossa noin paketti siis 500g ja tarjouksia on usein, joten hyvin riittää rahani siihen, koska juon vain aamuisin pari kupillista.

        Tekisi mieli kokeilla murukahvia, olisiko ne nyt parempia, sillä tuokin "tuhraaminen" aamuisin suodattimien ja kahvien kanssa on jo liian työlästä. Kai siihenkin tottuisi pian, että olisi aamulla vain se puuro ja marjat, mehu ja vaikka tee kupponen lämmintä puuron lisäksi.


      • Anonyymi
        Kristiina23 kirjoitti:

        "kotiviiniä eli kiljua."

        Sinä se jatkat tuota kilju juttua aina, aina, aina ja tietenkin sitä rappujen alla asumista. Tiedätkö, kuinka moni joutuu kaupungissa asumaan jonkun rappujen alla ja jopa vieressä?

        Kotiviini ei ole kiljua, eikä sahtia, puhumattakaan pontikasta, jota myös voi kotona valmistaa.

        Naapurilla on jo toisena vuotena upea tupakka viljelmä, mutta hän onkin puutarhuri. Isäni keitti pontikkaa joskus, jota itse en oppinut, siis opetellutkaan koska tuntui niin
        suuritöiseltä.

        Kotiviiniä olen joskus laittanut useinkin kaupan aineista, mutta punkkua, koska en tykkää valkkarista. Olihan se halvempaa, tarpeet 23- 25-€ sokeri ja valmista tuli 23-25 litraa.

        Olen jopa laittanut "kotikonjakkia" joskus ja ohjeet olen hukannut, enkä saisi enää isältä niitä vehnänjyviä, jota muistaakseni siihen tarvittiin. Nyt olen tyytynyt kaupan (Alkon) valikoimaan, sillä en jaksa tuhrata noiden viinin valmistukseen liittyvien asioiden kanssa.

        Kahvia kuluu viikossa noin paketti siis 500g ja tarjouksia on usein, joten hyvin riittää rahani siihen, koska juon vain aamuisin pari kupillista.

        Tekisi mieli kokeilla murukahvia, olisiko ne nyt parempia, sillä tuokin "tuhraaminen" aamuisin suodattimien ja kahvien kanssa on jo liian työlästä. Kai siihenkin tottuisi pian, että olisi aamulla vain se puuro ja marjat, mehu ja vaikka tee kupponen lämmintä puuron lisäksi.

        Minun yksi tuttuni on siirtynyt murukahviin. Niissäkin on makueroja.
        Tuttuni luona olen juonut murukahvia ja yllätyin, se on hyvää.
        Ei ole tullut mieleen kysyä mitä lajia se on, kun meillä juodaan kumminkin
        suodatinkahvia "hallituksen" toivomuksesta.


      • Anonyymi
        Kristiina23 kirjoitti:

        "kotiviiniä eli kiljua."

        Sinä se jatkat tuota kilju juttua aina, aina, aina ja tietenkin sitä rappujen alla asumista. Tiedätkö, kuinka moni joutuu kaupungissa asumaan jonkun rappujen alla ja jopa vieressä?

        Kotiviini ei ole kiljua, eikä sahtia, puhumattakaan pontikasta, jota myös voi kotona valmistaa.

        Naapurilla on jo toisena vuotena upea tupakka viljelmä, mutta hän onkin puutarhuri. Isäni keitti pontikkaa joskus, jota itse en oppinut, siis opetellutkaan koska tuntui niin
        suuritöiseltä.

        Kotiviiniä olen joskus laittanut useinkin kaupan aineista, mutta punkkua, koska en tykkää valkkarista. Olihan se halvempaa, tarpeet 23- 25-€ sokeri ja valmista tuli 23-25 litraa.

        Olen jopa laittanut "kotikonjakkia" joskus ja ohjeet olen hukannut, enkä saisi enää isältä niitä vehnänjyviä, jota muistaakseni siihen tarvittiin. Nyt olen tyytynyt kaupan (Alkon) valikoimaan, sillä en jaksa tuhrata noiden viinin valmistukseen liittyvien asioiden kanssa.

        Kahvia kuluu viikossa noin paketti siis 500g ja tarjouksia on usein, joten hyvin riittää rahani siihen, koska juon vain aamuisin pari kupillista.

        Tekisi mieli kokeilla murukahvia, olisiko ne nyt parempia, sillä tuokin "tuhraaminen" aamuisin suodattimien ja kahvien kanssa on jo liian työlästä. Kai siihenkin tottuisi pian, että olisi aamulla vain se puuro ja marjat, mehu ja vaikka tee kupponen lämmintä puuron lisäksi.

        Mistä ihmeen rapuista sinä horiset?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Minun yksi tuttuni on siirtynyt murukahviin. Niissäkin on makueroja.
        Tuttuni luona olen juonut murukahvia ja yllätyin, se on hyvää.
        Ei ole tullut mieleen kysyä mitä lajia se on, kun meillä juodaan kumminkin
        suodatinkahvia "hallituksen" toivomuksesta.

        "Minun yksi tuttuni"

        Kysäiseppä merkki ja kerro minulle. Toisaalta voisin "taapertaa" tuohon naapuriinkin, mutta en näin corona- delta virusten aikaan, koska hän käy usein kaupoilla ja muutenkin istuskelee tuolla pihamme "juttu tuvassa".

        Virolaista kahvia moititaan usein, mutta viimeksi "aataminaikaan" retkellä otin kahvin, joka oli aluksi hyvinkin pahaa, mutta niin vain menin ja ostin lisää. Se olikin sitä "miunmaun mukaan" tehtyä. Siksi vähän ajattelin, että varmasti tottuisi uuteen kahvin makuunkin, kuin niihin uusiin mausteisiinkin sen pippurin jälkeen, jotka sodan jälkeen tulivat markkinoille.

        Olisikohan siitä apua, että alkaisi suolata kahvinsa ja silloin kelpaisi "mikä hyvänsä" lämmin? No, ei. Mieluummin sulatan sinne lihaliemikuutin, niin olisi nytkin helteellä parempi vaihtoehto, kuin pelkän veden juominen.

        Kyllä tämä nyt on niin vaikea ratkaista, että taidan tyytyä tuohon aamukahvini pariin kupilliseen ja jos toinen jää juomatta, niin lämmitän sen aamulla.

        Ainahan voi myös "sumpit" keittää edellisen päivän poroista jota etenkin lapsuudesta muistan. Arvovieraille parempi kahvi, mutta sen naapurin jokapäiväiselle vieraalle keitettiin sumpit, lisäten sikuriakin siihen.

        Tuli vain mieleeni, koska luen juuri Heikki Turusen kirjaa, jossa hän kertoo näistä rajaseudun asukkaista 50 luvulta eteenpäin, koska on itse syntynyt siellä -45-vuonna.

        Ihanasti muistuu lapsuus mieleen ja ne maisemat ja elinolot siellä.

        Taidankin paneutua tuonne kirjani pariin, että en ala liian "puheliaaksi", vaikka joskus juttukaveri olisikin tarpeellinen,


      • Anonyymi
        Kristiina23 kirjoitti:

        "Minun yksi tuttuni"

        Kysäiseppä merkki ja kerro minulle. Toisaalta voisin "taapertaa" tuohon naapuriinkin, mutta en näin corona- delta virusten aikaan, koska hän käy usein kaupoilla ja muutenkin istuskelee tuolla pihamme "juttu tuvassa".

        Virolaista kahvia moititaan usein, mutta viimeksi "aataminaikaan" retkellä otin kahvin, joka oli aluksi hyvinkin pahaa, mutta niin vain menin ja ostin lisää. Se olikin sitä "miunmaun mukaan" tehtyä. Siksi vähän ajattelin, että varmasti tottuisi uuteen kahvin makuunkin, kuin niihin uusiin mausteisiinkin sen pippurin jälkeen, jotka sodan jälkeen tulivat markkinoille.

        Olisikohan siitä apua, että alkaisi suolata kahvinsa ja silloin kelpaisi "mikä hyvänsä" lämmin? No, ei. Mieluummin sulatan sinne lihaliemikuutin, niin olisi nytkin helteellä parempi vaihtoehto, kuin pelkän veden juominen.

        Kyllä tämä nyt on niin vaikea ratkaista, että taidan tyytyä tuohon aamukahvini pariin kupilliseen ja jos toinen jää juomatta, niin lämmitän sen aamulla.

        Ainahan voi myös "sumpit" keittää edellisen päivän poroista jota etenkin lapsuudesta muistan. Arvovieraille parempi kahvi, mutta sen naapurin jokapäiväiselle vieraalle keitettiin sumpit, lisäten sikuriakin siihen.

        Tuli vain mieleeni, koska luen juuri Heikki Turusen kirjaa, jossa hän kertoo näistä rajaseudun asukkaista 50 luvulta eteenpäin, koska on itse syntynyt siellä -45-vuonna.

        Ihanasti muistuu lapsuus mieleen ja ne maisemat ja elinolot siellä.

        Taidankin paneutua tuonne kirjani pariin, että en ala liian "puheliaaksi", vaikka joskus juttukaveri olisikin tarpeellinen,

        Sinäkös se et ole koronapiikillä käynyt? Pysy vaan poissa ihmisten ilmoilta! Tosi piittaamatonta pakoilla korpnarokotusta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mistä ihmeen rapuista sinä horiset?

        Jaa, mistäköhän rapuista horisen, koska olet se ja sama, joka nimittelee kotiviiniä kiljuksi ja sen asukasta rapun alla eläjäksi loiseksi.

        Ei teitä voi olla niin paljon, koska toistat itseäsi ja kuvittelet, että kaikki menee minun "pirtaani", jonka korppis nimesi "stalkkaajakseen" sinun vuoksesi. Kaikkihan oli väärinkäsitystä, koska" kristallipallo" petti juuri sinun ansiostasi.

        Kaikkihan sen huomaa, koska toistat itseäsi, joten,...mieti itse, kuinka ystävällinen olet itse ja sotket keskustelun.

        Minä en ole koskaan ohjeistanut kotiviinistä, että se olisi kiljua, puhumattakaan, että asuu miesystävänsä alakerrassa, josta portaat johtaa yläkertaan. Jos on hulppea koti ja siinä kaksi kerrosta, niin kuinka itse kulkisit niissä?

        Jaa, turha jatkaa tätäkin jargonia, uskokoon, ken uskoo, minä en ota näistä murheita.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Sinäkös se et ole koronapiikillä käynyt? Pysy vaan poissa ihmisten ilmoilta! Tosi piittaamatonta pakoilla korpnarokotusta.

        "korpnarokotusta"

        Just, joo sinähän se tiedät minun elämästäni kaiken.


      • Anonyymi
        Kristiina23 kirjoitti:

        "Minun yksi tuttuni"

        Kysäiseppä merkki ja kerro minulle. Toisaalta voisin "taapertaa" tuohon naapuriinkin, mutta en näin corona- delta virusten aikaan, koska hän käy usein kaupoilla ja muutenkin istuskelee tuolla pihamme "juttu tuvassa".

        Virolaista kahvia moititaan usein, mutta viimeksi "aataminaikaan" retkellä otin kahvin, joka oli aluksi hyvinkin pahaa, mutta niin vain menin ja ostin lisää. Se olikin sitä "miunmaun mukaan" tehtyä. Siksi vähän ajattelin, että varmasti tottuisi uuteen kahvin makuunkin, kuin niihin uusiin mausteisiinkin sen pippurin jälkeen, jotka sodan jälkeen tulivat markkinoille.

        Olisikohan siitä apua, että alkaisi suolata kahvinsa ja silloin kelpaisi "mikä hyvänsä" lämmin? No, ei. Mieluummin sulatan sinne lihaliemikuutin, niin olisi nytkin helteellä parempi vaihtoehto, kuin pelkän veden juominen.

        Kyllä tämä nyt on niin vaikea ratkaista, että taidan tyytyä tuohon aamukahvini pariin kupilliseen ja jos toinen jää juomatta, niin lämmitän sen aamulla.

        Ainahan voi myös "sumpit" keittää edellisen päivän poroista jota etenkin lapsuudesta muistan. Arvovieraille parempi kahvi, mutta sen naapurin jokapäiväiselle vieraalle keitettiin sumpit, lisäten sikuriakin siihen.

        Tuli vain mieleeni, koska luen juuri Heikki Turusen kirjaa, jossa hän kertoo näistä rajaseudun asukkaista 50 luvulta eteenpäin, koska on itse syntynyt siellä -45-vuonna.

        Ihanasti muistuu lapsuus mieleen ja ne maisemat ja elinolot siellä.

        Taidankin paneutua tuonne kirjani pariin, että en ala liian "puheliaaksi", vaikka joskus juttukaveri olisikin tarpeellinen,

        Olisikohan se murukahvi ollut Nescafe Gold. Keittiön pöydällä olleen purkin päällä oli mielestäni sana "Gold". Kysyn, kun tavoitan henkilön.


      • Kristiina23 kirjoitti:

        "kotiviiniä eli kiljua."

        Sinä se jatkat tuota kilju juttua aina, aina, aina ja tietenkin sitä rappujen alla asumista. Tiedätkö, kuinka moni joutuu kaupungissa asumaan jonkun rappujen alla ja jopa vieressä?

        Kotiviini ei ole kiljua, eikä sahtia, puhumattakaan pontikasta, jota myös voi kotona valmistaa.

        Naapurilla on jo toisena vuotena upea tupakka viljelmä, mutta hän onkin puutarhuri. Isäni keitti pontikkaa joskus, jota itse en oppinut, siis opetellutkaan koska tuntui niin
        suuritöiseltä.

        Kotiviiniä olen joskus laittanut useinkin kaupan aineista, mutta punkkua, koska en tykkää valkkarista. Olihan se halvempaa, tarpeet 23- 25-€ sokeri ja valmista tuli 23-25 litraa.

        Olen jopa laittanut "kotikonjakkia" joskus ja ohjeet olen hukannut, enkä saisi enää isältä niitä vehnänjyviä, jota muistaakseni siihen tarvittiin. Nyt olen tyytynyt kaupan (Alkon) valikoimaan, sillä en jaksa tuhrata noiden viinin valmistukseen liittyvien asioiden kanssa.

        Kahvia kuluu viikossa noin paketti siis 500g ja tarjouksia on usein, joten hyvin riittää rahani siihen, koska juon vain aamuisin pari kupillista.

        Tekisi mieli kokeilla murukahvia, olisiko ne nyt parempia, sillä tuokin "tuhraaminen" aamuisin suodattimien ja kahvien kanssa on jo liian työlästä. Kai siihenkin tottuisi pian, että olisi aamulla vain se puuro ja marjat, mehu ja vaikka tee kupponen lämmintä puuron lisäksi.

        Minusta murukahvi ei maistu kahvilta ollenkaan, ei ainakaan silloin maistunut, kun yritin siihen siirtyä työpaikalla. Joillakin työkavereilla oli vedenkeitin, ja he sekoittivat murukahviaan kuumaan veteen.
        Minä en ikinä oppinut sellaista litkua juomaan. Ehkä laatu on jo nyt parempaa, olenhan ollut eläkkeellä jo viime vuosituhannelta asti. Kaikki kehittyy, miksei murukahvikin siis.

        Minä juon aamukahvin joka aamu, ja päiväkahvin, jos muistan keittää sen ajoissa. Illemmalla juotuna se vie minulta yöunet.
        Voi olla, että se on luuloa vain, sillä ei minun yöuneni häiriinny, jos illan suussa käy mieluisia vieraita ja juomme kahvit ja croissantit. Mielihyvä tuo kyllä unet tullessaan, enpähän edes muista, että kahvit olin juonut.


    • Anonyymi

      Hyvä ohje on vähentää kahvin juontia. Miksi lipittää jotain tuollaista, johon voi jäädä riippuvaiseksi. Ensin se vähentäminen aiheuttaa oireita, mutta kyllä siitä pääsee irti niin kuin muistakin huumeista.

      • Anonyymi

        Ei kahvi mikään huume ole.
        Miksi pitäisi vähentää jotain mistä tykkää ? Ei missään tapauksessa, ellei lääkäri määrää eikä ehkä sittenkään.
        Täytyy hän elämässä vähän nautintoakin olla,
        eikä vaan rahojensa päällä istumista eli pihtaamista.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Hitonmoisia on nämä korvakkeet. Ne kun muistuttaa tulevasta krapulasta jo

    • Ostakaa Colombiaa. Sitä viljellään etupäässä pienillä ja keskikokoisilla yksityisten omistamilla kahvitiloilla, joissa suuri osa työstä on perinteellisesti käsin johtuen siitä että kahvin viljeliminen tapahtuu vuorten rinteillä ja pemgerretyillä viljelmillä, jossa on yksi rivi kahvia ja vieressä platano elikkä keittobanaanipuu (pikeastaan ruohokasvi) antamassa varjoa, vuorotellen. Niihin rinteisiin on vaikeaa viedä koneita- Sitäpaitsi kahvin marjat valmistuvat kaikki eri aikaan ja ne on poimittava käsin. Kahvi tuottaa useamman sadon vuodessa ja etenkin pominta-aikaan se työllistää runsaasti maaseudun väkeä.
      Kahvi pestään ja kuivatetaan kahvitilalla ja pavut myydään kahvinviljelijöiden keskusliitolle, joka sitten taas markkinoi eteenpäin sadon kahvipörssissä maailmalle. Täyteläinen ja hienoarominen arabica jota siellä kasvatetaan on hintansa väärtti. Minä kannatan kolumbialaisia kahvinviljelijöitä ja ostan aina sitä, hinta on sivuasia. Jos on tiukkaa niin pihistän jostain muusta.

      • Anonyymi

        Sinulle hinta ei merkitse ja sinä pystyt pihisteleen jostain muusta. Kaikilla ei vain ole yhtä hyvin asia ja uskon, että moni valitsee silloin kahvin tilalle oikeaa ruokaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinulle hinta ei merkitse ja sinä pystyt pihisteleen jostain muusta. Kaikilla ei vain ole yhtä hyvin asia ja uskon, että moni valitsee silloin kahvin tilalle oikeaa ruokaa.

        Se kahvi on vain yksi pieni osa 17 lajin brunssia ja olet kertonut miten teillä juodaan joka päivä monta täyttä pannullista kahvia. Hyvät eläkkeet siellä tarhatäteillä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Se kahvi on vain yksi pieni osa 17 lajin brunssia ja olet kertonut miten teillä juodaan joka päivä monta täyttä pannullista kahvia. Hyvät eläkkeet siellä tarhatäteillä.

        Taidat olla itse itseääninhoava "tarhatäti" kun aina kirjoitat noin halveksivasti korkeakoulupohjaisesta ammatistani. Nykyisin kutsun itseäni, jos on jotain sanottava, "indiekirjailijaksi" :)).
        Eläkkeeni riittää sekä kahviin että särpimeen. Kiitän mielenkiinnostasi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinulle hinta ei merkitse ja sinä pystyt pihisteleen jostain muusta. Kaikilla ei vain ole yhtä hyvin asia ja uskon, että moni valitsee silloin kahvin tilalle oikeaa ruokaa.

        Jos kahvipaketti maksaa euron enemmän kuin joku toinen kahvi, sillä ei luulisi kellekään olevan merkitystä ja jos jättää vaikkapa kahvipullat ja muut epäterveelliset mössöt ostamatta ja syö kahvin kanssa terveellisen pikku voileivän, säästyy rahaa hyvään, aromikkaaseen kahviin.


    • Kahvi oli aikoinaan ylellisyysjuoma, joka jossakin vaiheessa jopa kiellettiin. Olisikohan ollut 1700-luvulla, Kerrotaan, että kaupungeissa oli palkattuja kahvipoliiseja, jotka nuuskivat kahvin tuoksua taloissa. Petomaista!
      Onneksi me elämme kahvihetkien sulostuttamassa maailmassa.
      Kaamea tulevaisuudenkuva, että kahvi kallistuisi liikaa!
      Miten Suomen kansa selviäisi, sillä kuulemma suomalaiset ovat maailman suurin kahvinkäyttäjä henkeä kohden.
      Ei ole Juhla.Mokan voittanutta!

      Miltähän se vuosikymmenten takainen sota-ajan kahvi mahtoikaan maistua. Väristyksellä ajattelen lapsuuden aikoja, kun juotiin sumppikahvia. Oli meilläkin pula-aikana paahtamattomia kahvinpapuja, joita sitten rännärillä paahdettiin ja käsikäyttöisellä kahvimyllyllä jauhettiin. Ei ole tiedossani, mistä ne pavut olivat peräisin. Niitä säästettiin sota-aikana parempia juhlia varten. Arkena juotiin korviketta. Värisyttää ajatellakin, millaista se on ollut!
      Ja jos kuunnon kahvia keitettiin, saatettiin siihen lisätä sikuria makua antamaan. En kyllä muista itse sellaista kahvia koskaan keittäneeni, jollei sikuri siis ollut mukana korvikkeessa. Sitä kyllä lisättiin kahvipannuun oikean kahvin lisäksi. Sitä sai ilman kortteja. Kahvi sen sijaan oli kortilla, ja myöhemmin kokonaan hävinnyt myynnistä.

      Mutta myöhemmin sitten keitettiin porokahvia, eli eiliset kahvinporot jäivät pannuun, lisättiin vesi ja kiehautettiin. Sinne sitten lisättiin kahvia teelusikallinen kuppia kohden. Kiehautettiin ja annettiin sitten levätä kahvimyssyn alla. Oli myös kahvinselvikettä, jolla juoma saatiin kirkkaaksi.
      Kamalaa ajatella, että noihin aikoihin palaisimme, jos kahvin hinta ponnahtaa pilviin ja on ruvettava nuukailemaan.
      Ei ihme, että kahviin lisättiin sokerit ja kermat, eihän sitä olisi voinut muuten juodakaan.

    • Minusta on mukava vaihdella kahvilaatuja, eikä arkena tarvitse olla kalleinta tai parasta. Tavallisin jokapäiväinen annokseni on iso mukillinen maitokahvia aamulla ja sama iltapäivällä. Iltapäivän kahvihetken kruunaa omatekoinen pulla tai marjapiirakka, mutta niiden puuttuessa tai muuten kevyempää halutessa hapankorppu hedelmäviipaleilla päällystettynä sopii...puhumattakaan palasta tummaa suklaata. Juhlissa kaffeenkin pitää erota arkisesta laadultaan tai ainakin kupiltaan. Kahvilassa otan espressopohjaisen latten tai cappuccinon, jonka päälle saa maitovaahtoon kauniin kuvion. Nokipannukahvit metsässä laavulla alkavat jo olla mukavien muistojen joukossa, vettä on helpompi keittää vaikka trangialla ja lisätä murukahvia. Monen mielestä ne ovat vatsaystävällisempiäkin, ja minulle maistuu varsinkin Jakobs-merkkinen. En ole erityisen kova kahvikissa, hinnan nousu ei katasrofia budjettiin tee. Reilun kaupan kahvia tulee joskus ostettua, aina en ole osannut valita suunmukaista, pitäisi enemmän tutkia kahvisanastoa ja pakkauksia. Suosituimmat merkit ovat usein tarjouksessa, kympillä kolme pakettia kelvollista kahvia on edullista, mahtaako jäädä juurikaan katetta kauppiaalle. Kahvinviljelijöitten asemasta tuotantoketjuissa pitäisi myös pitää huolta.

      Korvikkeistä tulee mieleen pula-aika, kyllä minäkin suurten ikäluokkien edustajana muistan kahvikupongit, ja miten kaupassa paketti jauhettiin ja sen huumaavan tuoksun. Veljeni keräsi niistä autonkuvia, joille oli keräilykansiotkin.
      Vegaanin mummina (vaihe kesti tytöllä pari vuotta lukioaikana) tuli joskus tehtyä korvikkeita, mm. purkitettujen kik-herneiden liemi korvasi kananmunaa ja kylmäsavulohen tapaista sai porkkanasta ja savuaromista. Ostin merilevästä tehtyä mädin korviketta ja se jäikin meille vakituiseen käyttöön, erittäin raikasta ja merellisen makuista herkkua, joka sai nimen mädike. Toinen mummi kuulemma teki tytölle seitan-kinkkuakin kasvikunnan tuotteista. Konstit on monet, sano mummo kun kissalla pöytää pyyhki. Oma mummonipa pyyhki leivinpöytää jäniksenkäpälällä.

    • Anonyymi

      Voi niitä ihania muistoja
      Paula tytön kuva oli paketissa
      pavut jauhettiin kaupassa
      se ihana tuoksu
      maitokaupasta ostettiin maitoa
      5:den litran maitokannukin painoi
      nuorella aika paljon

      • Anonyymi

        Kyllä kahvin aromit tuoksuvat vieläkin, kun paketin avaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä kahvin aromit tuoksuvat vieläkin, kun paketin avaa.

        Se vasta ihanalta tuoksui kun äiti jauhoi kotona papuja kahvimyllyssä. Mummolla oli rännäli, jolla paahtoi pavut, joskus haisi palaneelta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Se vasta ihanalta tuoksui kun äiti jauhoi kotona papuja kahvimyllyssä. Mummolla oli rännäli, jolla paahtoi pavut, joskus haisi palaneelta.

        Minä muistan sota-ajalta, kun vieraita odotettiin. Kun kahvi oli paahdettu rännärillä , äiti kuljetti sitä huoneesta toiseen levittämässä kahvin tuoksua tunnelman kohottamiseksi.


    • Anonyymi

      Kahvin hinta tulee nousemaan, koska viljeltävä pinta-ala pienenee
      ilmastonmuutoksen takia.
      Kahvin maailmanmarkkinahinta nousi viime viikolla rajusti
      hallan koeteltua rajusti Brasilian kahvisatoa. 10-20 % sadosta tuhoutui.

      • Anonyymi

        Pian kahvia voi viljellä Suomessa. Metsät hakataan pois ja kahvipensaita tilalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pian kahvia voi viljellä Suomessa. Metsät hakataan pois ja kahvipensaita tilalle.

        Äly hoi, järki älä jätä !


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1652
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1379
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1212
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1194
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1086
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      68
      842
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      825
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      184
      723
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      92
      717
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe