Hesarin oluttesti taas hakoteillä

Anonyymi

Olutkulttuurimme on kriisissä. Ollut jo vuosikymmenen verran.
Sen sijaan, että olutkirjo monipuolistuisi, elämme yksipuolisuuden ja vääristyneen olutkuvan aikakautta.
Tuore esimerkki aiheesta on Helsingin Sanomien testi.
Lyhyesti: testin mukaan olut on huonoa, jos se on helposti juotavaa ja maku menee nopeasti oli. Minun ja monen muun mukaan nämä ovat hyvän oluen takeita, eräitä oleellisimpia niistä. Voittajaoluessa oli pehmeyttä ja helppoutta, mutta riemunhuutoja sekään ei raadilta saanut.
Nykyinen virallinen oluttotuus ajaa ainoasaan mausteisten oluiden asiaa. Nämä usein kitketät ja kovat oluet ovat paikkansa ansainneet, mutta ne eivät missään nimessä saa olla ainoa hyvän oluen mitta.
Hyvän oluen ainoa määritelmä ei saa syntyä lyhytmaistelun tuloksena. Vaihtoehtoinen testi: juokaa istunnon aikana kaksi tuoppia ja miettikää maistuisiko vielä kolmas.
Olut on etenkin seurustelujuoma, määrällinen sellainen.

10

366

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   ”Olut on etenkin seurustelujuoma, määrällinen sellainen.”

   Nykyään nouseva trendi on: ”Olut on etenkin seurustelujuoma, laadullinen sellainen.”

   Nykyiset pienpanimo-oluet eivät ole kyllä mausteisia, kitkeriä ja kovia. Ne voivat olla maltaisia ja humaloituja, joihin keppanaa määrällisesti paljon kiskova ei ole tottunut. Lisäksi tulee happamat oluet, joiden makuun pitää totuttautua mutta ovat kyllä hyviä vaikkapa janojuomana vrt. puolukka/karpalomehu jossa happamuus raikastaa. Lisäksi on huomiotava, että lager on pohjahiivaolut ja useimmat muut aromikkaampia pintahiivaoluita. Aromikkaampi makukin saattaa tökkiä miedonmakuisen keppanan (lagerin) ryystäjälle.

   • Anonyymi

    Voimakkaan makuisia oluita ei voi juoda paljoa kerralla tai nopeasti, ainakaan nauttien. Yksi tölkillinen saattaa olla ok, mutta seuraavana päöivänä ei välttämättä enää maistukaan. Ei nuo helposti juotavatkaan välttämättä makuelämys ole, mutta paremoi mieto kuin voimakas jos enemmän juo. Tai sitten voi yhtä hyvin juoda kirkasta raakana, ei tarvitse juoda niin paljon.

    On tietytsi voimakkaamman makuisissakin eroja, toinen inkivääriolut on parempaa kuin tavallinen, toista taas vaikea saada yhtäkään juotua. Voimakkaasti humaloitu tekee kitkeryyttä mistä en itse eikä moni muukaan tykkää.


   • Anonyymi

    "”Olut on etenkin seurustelujuoma, määrällinen sellainen.”

    Nykyään nouseva trendi on: ”Olut on etenkin seurustelujuoma, laadullinen sellainen.”

    Nykyiset pienpanimo-oluet eivät ole kyllä mausteisia, kitkeriä ja kovia. Ne voivat olla maltaisia ja humaloituja, joihin keppanaa määrällisesti paljon kiskova ei ole tottunut. Lisäksi tulee happamat oluet, joiden makuun pitää totuttautua mutta ovat kyllä hyviä vaikkapa janojuomana vrt. puolukka/karpalomehu jossa happamuus raikastaa. Lisäksi on huomiotava, että lager on pohjahiivaolut ja useimmat muut aromikkaampia pintahiivaoluita. Aromikkaampi makukin saattaa tökkiä miedonmakuisen keppanan (lagerin) ryystäjälle."

    ---

    Yllä olevassa vastauksessa sorrutaan tyypilliseen, ns. oluthipsterijumiutumaan: aletaan välittömästi puhua "keppanasta" ja todennäköisesti viitataan olutta humalamielessä mäyräkoirakaupalla ryystäviin äijiin. Ei se näin mene.
    Samoin esitetään muotitrendin ainoaksi oletetuksi vaihtoehdoksi vain lager. Ei se näinkään mene.
    Ikään kuin vahvojen ja mausteisten oluiden ainoa vaihtoehto olisi kaikkalla maailmassa lähes samalta maistuva bulkkiolut (niitäkin toki tarvitaan). Tämän takia keskustelu nykyisten IPA-aaltolaisten ja kumppanien kanssa ei useimmiten etene millään tasolla, edes pubin tiskillä ammatikseen olutta myyvien kanssa. Surullista.
    Eikä avauskirjoittaja todellakaan kieltänyt nousevaa trendiä siitä, että tietynlaista olutta maistellaan ja "laadusta" nautitaan pikkuseimauksin. Tälle lähes monopoliksi kasvaneelle suunnalle ainoastaan kaivattiin vaihtoehtoa.
    Minäkin olen sitä mieltä, että pubeissa ei ole enää kivaa, oluiden valikoima on kaventunut.


  • Anonyymi

   Sandels on ainakin keskiolutvahvuisena oikein juotava kalja.

  • Anonyymi

   Monet meillä juotavat oluet on kuin tamman kusta. Meksikolainen Sol on just sitä ihtiään.

   • Anonyymi

    Harva pystyy vertaamaan tammankuseen, onko orinkusi parempaa?


  • Anonyymi

   Aha, Hesarilla on viikonlopun oluet maisteltavana. Että, lehdet kehtaa syötättää ja juotattaa joka jumalan vuosi itseään makkaroilla, grillivartailla, naposteltavalla ja kaikella mahdollisella. Ei sentään saippuoilla. Valmistajat tuovat ilomielin näille "koesyöjille" vaikka mitä, ja tietenlkin ilmaiseksi. Alko ilmeisesti ei arvaa verotussyistä rahdata pulloarmeijaa lehtien janoisiin pöytiin. Nämä "raatilaisten" lausunnot ja pisteet ovat yhtä tyhjän kanssa. Kenelle maistuu ja toiselle ei. Huomenna voi maistua aamulla vähän karvaalta, kun oikein hyvä putki saatin auki.

  • Anonyymi

   Hesari. Siinähän se tuli heti ensimäisessä lauseessa. Aikonaan niin laadukas julkaisu kelpaa nykyään korkeintaan tulisijan sytyttämiseen. Että en laittaisia paljonkaan painoa jonkun HS:n oluttesteillekään.

  • Anonyymi

   Näitä itsensä auktorisoinneita "ihmisiä" löytyy Suomesta ainakin kymmenen miljoonaa. Oluen maku on jokaisen oma mieltymys!!!! Tässäkin keskustelussa on pelkkiä bessereitä. Annetaa jokaisen päätää mistä oluesta pitää.

  • Anonyymi

   Jos ottaa vertailuun miedonmakuisa oluita nn ei pidä hakkua mietoudesta ja eri tyyllisiä ei kannatakaan verrata keskenään koska se on makuasia. Voimakkaasti humaloidut ovat kitkeriä enkä itse ainakaan tykkää. Tummat oluet voi olla ok, mutta niitä harvemmin tekee mieli juoda useampaa. Jos haluaa juoda enemmän niin mieto menee parhaiten.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Marin lupaa nopeutettua rajoitusten purkua

   Kohta saa taas mennä ja elää, lupaa pääministeri Marin Tvitterissä. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d817e44a-154e-4139-a6a2-4dc4cdc272c8
   Maailman menoa
   256
   4269
  2. Andy muutti kommuuniin

   nuorten kanssa Helsingissä. Ennakoluuloton veto. Mäkin voisin asua kommuunissa vanhoilla päivilläni. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Useasti-haadetty-
   Kotimaiset julkkisjuorut
   87
   4069
  3. Hannu lupailee kertovansa faktaa!

   Hannu oli ilmeisesti tyytymätön eksänsä Martinan antamaan haastatteluun Me Naisissa ja avautui puoliltaöin stoorissaan. Kuvassa Rambo pentu ja tekstiä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   269
   3770
  4. Mitä Sofialle tapahtui Hangossa?

   Miten täällä ei kukaan ole kiinnittänyt Sofian tilanteeseen huomiota?? Sairasti koronaa Hangossa ja viimeiset stoorit sieltä, mainitsi, että jaska aam
   Kotimaiset julkkisjuorut
   138
   3165
  5. Me Naiset: Martina Aitolehti on ekaa kertaa aikuisiällä sinkku - Suhde Pikkarambo Pikkaraiseen ohi

   Yrittäjä ja somepersoona Martina Aitolehti on elämässään uuden edessä, kun parisuhde on päättynyt. Sinkkuus: uhka vai mahdollisuus… https://www.suomi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   79
   2447
  6. Sanna Ukkola: " Päivi Räsänen tuomiolla, Isis-naiset vapaina. Mitä ihmettä?"

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1c17b3d7-cced-47fe-8c55-858ccb9e24dc Suomi on järjetön maa.
   Maailman menoa
   489
   2406
  7. Metsävaanija Adrian Rothermel

   Iltalehdessä hymisteltiin tätä Suomeen tuotettua pedofiilia. Oli saanut alennusta tuomioon ilmoittautumalla itse, kyseessä kuitenkin itsekkäät syyt,ei
   Laki ja rikos
   18
   2210
  8. Martinasta hieno haastattelu Me Naiset -lehdessä

   Hieno haastattelu kauniista Martinasta. Jos hän olisi sotkeentunut huumeisiin tai rahanpesuun ja ollut vankilassa niin tuskinpa tekisivät haastattelua
   Kotimaiset julkkisjuorut
   327
   1594
  9. Mitä nainen olet viimeksi saanut?

   Ikäväsi kohteelta?
   Ikävä
   107
   1460
  10. Jannika B paljasti koomisen väärinkäsityksen vauvan kanssa: "Sain erikoisia katseita kaupassa..."

   Sattuu, kun tapahtuu - erityisesti lasten kanssa... Jannika B elää lapsiperhearkea Toni Wirtasen kanssa, jossa ei sattumuksia puutu: https://www.suomi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   3
   1456
  Aihe