Hesarin oluttesti taas hakoteillä

Anonyymi

Olutkulttuurimme on kriisissä. Ollut jo vuosikymmenen verran.
Sen sijaan, että olutkirjo monipuolistuisi, elämme yksipuolisuuden ja vääristyneen olutkuvan aikakautta.
Tuore esimerkki aiheesta on Helsingin Sanomien testi.
Lyhyesti: testin mukaan olut on huonoa, jos se on helposti juotavaa ja maku menee nopeasti oli. Minun ja monen muun mukaan nämä ovat hyvän oluen takeita, eräitä oleellisimpia niistä. Voittajaoluessa oli pehmeyttä ja helppoutta, mutta riemunhuutoja sekään ei raadilta saanut.
Nykyinen virallinen oluttotuus ajaa ainoasaan mausteisten oluiden asiaa. Nämä usein kitketät ja kovat oluet ovat paikkansa ansainneet, mutta ne eivät missään nimessä saa olla ainoa hyvän oluen mitta.
Hyvän oluen ainoa määritelmä ei saa syntyä lyhytmaistelun tuloksena. Vaihtoehtoinen testi: juokaa istunnon aikana kaksi tuoppia ja miettikää maistuisiko vielä kolmas.
Olut on etenkin seurustelujuoma, määrällinen sellainen.

10

1080

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ”Olut on etenkin seurustelujuoma, määrällinen sellainen.”

      Nykyään nouseva trendi on: ”Olut on etenkin seurustelujuoma, laadullinen sellainen.”

      Nykyiset pienpanimo-oluet eivät ole kyllä mausteisia, kitkeriä ja kovia. Ne voivat olla maltaisia ja humaloituja, joihin keppanaa määrällisesti paljon kiskova ei ole tottunut. Lisäksi tulee happamat oluet, joiden makuun pitää totuttautua mutta ovat kyllä hyviä vaikkapa janojuomana vrt. puolukka/karpalomehu jossa happamuus raikastaa. Lisäksi on huomiotava, että lager on pohjahiivaolut ja useimmat muut aromikkaampia pintahiivaoluita. Aromikkaampi makukin saattaa tökkiä miedonmakuisen keppanan (lagerin) ryystäjälle.

      • Anonyymi

        Voimakkaan makuisia oluita ei voi juoda paljoa kerralla tai nopeasti, ainakaan nauttien. Yksi tölkillinen saattaa olla ok, mutta seuraavana päöivänä ei välttämättä enää maistukaan. Ei nuo helposti juotavatkaan välttämättä makuelämys ole, mutta paremoi mieto kuin voimakas jos enemmän juo. Tai sitten voi yhtä hyvin juoda kirkasta raakana, ei tarvitse juoda niin paljon.

        On tietytsi voimakkaamman makuisissakin eroja, toinen inkivääriolut on parempaa kuin tavallinen, toista taas vaikea saada yhtäkään juotua. Voimakkaasti humaloitu tekee kitkeryyttä mistä en itse eikä moni muukaan tykkää.


      • Anonyymi

        "”Olut on etenkin seurustelujuoma, määrällinen sellainen.”

        Nykyään nouseva trendi on: ”Olut on etenkin seurustelujuoma, laadullinen sellainen.”

        Nykyiset pienpanimo-oluet eivät ole kyllä mausteisia, kitkeriä ja kovia. Ne voivat olla maltaisia ja humaloituja, joihin keppanaa määrällisesti paljon kiskova ei ole tottunut. Lisäksi tulee happamat oluet, joiden makuun pitää totuttautua mutta ovat kyllä hyviä vaikkapa janojuomana vrt. puolukka/karpalomehu jossa happamuus raikastaa. Lisäksi on huomiotava, että lager on pohjahiivaolut ja useimmat muut aromikkaampia pintahiivaoluita. Aromikkaampi makukin saattaa tökkiä miedonmakuisen keppanan (lagerin) ryystäjälle."

        ---

        Yllä olevassa vastauksessa sorrutaan tyypilliseen, ns. oluthipsterijumiutumaan: aletaan välittömästi puhua "keppanasta" ja todennäköisesti viitataan olutta humalamielessä mäyräkoirakaupalla ryystäviin äijiin. Ei se näin mene.
        Samoin esitetään muotitrendin ainoaksi oletetuksi vaihtoehdoksi vain lager. Ei se näinkään mene.
        Ikään kuin vahvojen ja mausteisten oluiden ainoa vaihtoehto olisi kaikkalla maailmassa lähes samalta maistuva bulkkiolut (niitäkin toki tarvitaan). Tämän takia keskustelu nykyisten IPA-aaltolaisten ja kumppanien kanssa ei useimmiten etene millään tasolla, edes pubin tiskillä ammatikseen olutta myyvien kanssa. Surullista.
        Eikä avauskirjoittaja todellakaan kieltänyt nousevaa trendiä siitä, että tietynlaista olutta maistellaan ja "laadusta" nautitaan pikkuseimauksin. Tälle lähes monopoliksi kasvaneelle suunnalle ainoastaan kaivattiin vaihtoehtoa.
        Minäkin olen sitä mieltä, että pubeissa ei ole enää kivaa, oluiden valikoima on kaventunut.


    • Anonyymi

      Sandels on ainakin keskiolutvahvuisena oikein juotava kalja.

    • Anonyymi

      Monet meillä juotavat oluet on kuin tamman kusta. Meksikolainen Sol on just sitä ihtiään.

      • Anonyymi

        Harva pystyy vertaamaan tammankuseen, onko orinkusi parempaa?


    • Anonyymi

      Aha, Hesarilla on viikonlopun oluet maisteltavana. Että, lehdet kehtaa syötättää ja juotattaa joka jumalan vuosi itseään makkaroilla, grillivartailla, naposteltavalla ja kaikella mahdollisella. Ei sentään saippuoilla. Valmistajat tuovat ilomielin näille "koesyöjille" vaikka mitä, ja tietenlkin ilmaiseksi. Alko ilmeisesti ei arvaa verotussyistä rahdata pulloarmeijaa lehtien janoisiin pöytiin. Nämä "raatilaisten" lausunnot ja pisteet ovat yhtä tyhjän kanssa. Kenelle maistuu ja toiselle ei. Huomenna voi maistua aamulla vähän karvaalta, kun oikein hyvä putki saatin auki.

    • Anonyymi

      Hesari. Siinähän se tuli heti ensimäisessä lauseessa. Aikonaan niin laadukas julkaisu kelpaa nykyään korkeintaan tulisijan sytyttämiseen. Että en laittaisia paljonkaan painoa jonkun HS:n oluttesteillekään.

    • Anonyymi

      Näitä itsensä auktorisoinneita "ihmisiä" löytyy Suomesta ainakin kymmenen miljoonaa. Oluen maku on jokaisen oma mieltymys!!!! Tässäkin keskustelussa on pelkkiä bessereitä. Annetaa jokaisen päätää mistä oluesta pitää.

    • Anonyymi

      Jos ottaa vertailuun miedonmakuisa oluita nn ei pidä hakkua mietoudesta ja eri tyyllisiä ei kannatakaan verrata keskenään koska se on makuasia. Voimakkaasti humaloidut ovat kitkeriä enkä itse ainakaan tykkää. Tummat oluet voi olla ok, mutta niitä harvemmin tekee mieli juoda useampaa. Jos haluaa juoda enemmän niin mieto menee parhaiten.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1661
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      5
      1275
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe