Relapsitutkimusten mukaan antipsykootit ehkäisevät tehokkaasti "relapseja"

Anonyymi

Neuroleptien pitkäaikaiskäyttöä on hoitosuosituksissa perusteltu erityisesti relapsikokeissa, joissa lääkriippuvaiset potilaat vieroitetaan alle kahdessa viikossa neuroleptilta ja tutkitaan, kumpaan ryhmään satunnaistetulla joukolla -lääkkeistä vieroitetuilla vai lääkityksellä jatkavilla on suurempi määrä relapseja. Erityisesti näihin tutkimuksiin pohjautuu niiden maine antibioottien kaltaisina psykoosin estäjinä ja siksi ajatellaan, että erityisesi kroonisen mielisairauden skitsofrenian hoidossa niiden hyödyt ylittävät niiden haitat. Juuri näihin tutkimuksiin perustuu yleisesti vallalla oleva kuvitelma, että psykoosisairaat eivät tulisi toimeen ilman toimivaa lääkitystä ja että kyseiset lääkkeet ovat mullistaneet potilaiden elämän. Tutkimusten mukaan niiden NNT on jopa 3, mitä lääkärit pitävät erittäin tehokkaana vasteena. Esimerkiksi erään meta-analyysin mukaan plasebolla 64 % koki relapsin, kun taas 27 % lääkityksellä jatkavista koki relapsin.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22560607/

Mikä on sitten relapsin määritelmä? Eräässä tutkimuksessa käytiin läpi 81 tutkimusta ja niistä löydettiin yhteensä 52 eri määritelmää relapsille. Yleensä relapseja määritellään skitsofreniaa ja muiden psykoosisairauksien oireita mittaavien skaalojen kuten PANSS-skaalan avulla. Toisin kuin voisi kuvitella, PANSS-skaala ei mittaa vain psykoosioireita vaan itse asiassa suurin osa pisteistä tulee yleisistä oireista, kuten ahdistuksesta, syyllisyyden tunteista, masentuneisuudesta, keskittymiskyvyn ongelmista. Vain 49 pistettä tulee varsinaisista ns. positiivisista oireista, ja toiset 49 pistettä negatiivisista. Usein termillä relapsi viitataankin mihin yleisellä tasolla absoluuttiseen tai suhteelliseen muutokseen valitulla skaalalla, esimerkiksi skitsofreenikon pisteet nouseva kahden viikon vieroitusprosessin jälkeen vaikka 10 pistettä tai 30 % lähtötasosta PANSS-skaalalla parin päivän aikana, ja vain noin puolessa oireet rajattiin positiivisiin tai muihin määriteltyihin oireisiin. Suurin osa kokeiden relapsien määritelmistä ei täytäkään kliinisesti merkitsevän psykoosin relapsia, kuten yleensä annetaan olettaa. Se voi olla sitä, että liian nopea vieroittaminen neuroleptilta on aiheuttanut yleisen psyykkisen ja fyysisen pahoinvoinnin lisääntymistä, mikä luonnollisesti nostaa pisteitä noilla mittareilla.

Oireiden lievä nouseminen subjektiivisesti määritellyllä skaalalla ei myöskään tutkimusten mukaan luotettavasti ennakoi varsinaista psykoosia, vaikka kyseiset tutkimukset väitetysti tutkivat juurikin oletetun sairauden oireiden palaamista. Ajatelkaapas, jos esimerkiksi tietyn syöpätyypin hoitoon olisi kehitetty väitetysti tehokas lääke, ja julkisuudessa rummutettaisiin sen parantavan lähes kaikki potilaat tietystä syövästä kertomatta, että itse asiassa tutkijoilla ei ole biomarkkereita syövän tutkimiseen ja oireperustaiset määritelmät syövästä vaihtelisivat lievästä närästyksestä ja yleisestä pahoinvoinnista kuolemaan -kaikkea mahdollista siltä väliltä. Erityisesti skitsofreniaa pidetään jonain kroonisena biologisena sairautena, jonka oireiden hallinnassa lääkkeet ovat tehokkaita. Se miten sairauden uusiutumista mitataan, no se voi olla käytännössä melkein ihan mitä vaan, mitä pidetään epätoivottavana ja epämiellyttävänä. NNT 3 kuulostaa aika vaikuttavalta vasteelta ja ajatus siitä, etä 62 % lääkkeiden lopettaneista saa psykoosin kuulostaa tosiaan melkein siltä, että nuo lääkkeet toimivat kuin antibiootti psykoosinestoon. Oikeasihan pelkkä koeastelma, jossa huomattava osa potilaista kärsii vakavista vieroitusoireista voi aiheuttaa "oireiden" lisääntymistä jopa laitoshoitoon saakka ihan siksi, että vieroitusoireet voiva itsessään olla pelottavia ja hengenvaarallisia. Tämä onkin todennäköinen selitys näiden ihmelääkkeiden toimintamekanismin tausalla -ne vähentävät tehokkaasti vieroitusoireita, jotka lisäävät yleistä psyykkistä pahoinvointia ja siksi relapsien määrä laskee rajusti ajan kuluessa noissa kokeissa.
https://gala.gre.ac.uk/id/eprint/32756/1/32756 COOPER_Definitions_of_Relapse_in_Trials_(OA)_2019

Toisin sanoen nykyinen mielisairaanhoito perustuu idiotismille ja psykiatrian ihmelääkkeet suojaavat psykiatrisia potilaita lähinnä niiden aiheuttamilta vieroitusoireilta. Kun seuraavaksi luet neurolepteja ylistävän jutun valtamediasta, jossa merkittävän ylipainoinen, huumatun näköinen ja tuskin pystyssä pysyvä nainen joka kuulee ääniä, on todiste näiden ihmelääkkeiden mullistavasta tehosta, niin kannattaa uskoa ihan omia silmiään ja päättelykykyään: ei toimi. Keisarilla ei ole vaatteita ja psykiatrit ovat pelkkiä puoskareita, jotka huumaavat potilaansa työkyvyttömiksi.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/10/05/vaarallinen-ihmelaake-kasikirjoitus

4

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Eikö toi selity ihan sillä että noista lääkkeistä vieroittuminen tunnetusti voi aiheuttaa oireita ?

      • Anonyymi

        siis niinku huumeriippuvainen voi mennä sekavamaksi juuri huumeista vieroittuessa kuin jatkaessa niiden käyttöä?


    • Anonyymi

      No jaa. En tiedä psykoosista, mutta mulla ainakin, jos jää psyykenlääke väliin muutamana päivänä, tulee oireita. Lisääntyy semmonen ylihygieenisyys, mikä invalidisoi mut aiemmin. Se heikentää toimintakykyä enkä tykkää siitä.

      Niin sen takia haluan syödä lääkkeitä. En ole ollut pidempään ilman lääkkeitä sen jälkeen kun aloitin.

      Mulla kesti ehkä puolesta vuodesta vuoteen, että tajusin ajatukseni harhaluuloiksi. Lääkkeiden aloittamisen jälkeen. Pitkä aika. Sitten ei vaan enää hahmottanut niitä asioita sillä tavalla. Uskon kyllä, että päässä on väärä määrä välittäjäaineita.

      Kun olon sairas, uskoin että mua vainotaan ja mulle viestitään keskustelupalstojen, kuvien ja musiikin kautta. Näin itselleni viestejä jossain kommenteissa. Ja olin varma asiasta. Toipuneena en enää nähnytkään tätä yhteyttä.

      Alkuun se oli järkyttävää, koska olin rakentanut elämäni harhakuvitelmien varaan. Ja oikein yritin löytää näitä viestejä samasta paikkaa kuin ennenkin. Mutta en vaan enää kokenut sillä tavalla.

      Niin uskon, että lääkkeet vaikuttavat pääkemiaan ja psykoosiajatukset ovat voimakas tunne.

      • Anonyymi

        En väittänyt, että lääkkeistä ei ole koettua hyötyä yksilötasolla. Koettu hyöty ja todellinen hyöty ovat eri asioita, sen takia lääkekokeissa käytetään mahdollisuuksien mukaan plasebokontrollia. Monet fyysisiä oireita kuten kipua hoitavat lääkkeetkin omaava huomattavan plasebovasteen, myös neuroleptien plasebovaste selittää 60 % niiden tehosta. Joidenkin tutkimusten mukaan plasebolla eli uskomuksilla itsessään on vaikutusta aivojen ja kehon toimintoihin, toisin sanoen voit säädellä sähkökemiallisia singaaleja välittäviä järjestelmiä kuten dopaminenergistä järjestelmää sillä, miten ajattelet ja elät. Mihin uskot. Jos uskot, että kalkkitabletti korjaa kemiallisen epätasapainon, jonka lääkäri on väittänyt sinulla olevan oireidesi perusteella, sillä uskomuksella itsessään on vaikutuksia siihen mitä koet ja miten koet asioita ihan kehollisesti.

        Kyse ei olekaan siitä, miten ihminen yksilötasolla kokee asioita, vaan siitä onko hoitosuosituksissa käytetty tieteellinen näyttö luotettavaa. Kun tutkitaan psykoosin relapsia niin oletuksena on luonnollisesti, että käsiteellä relapsi viitataan kliinisesti merkitsevään psykoosiin, ei mihinkään epämääräisiin tuntemuksiin omassa kehossa, jotka keskimäärin ennustavat heikosti itse psykoosia. NNT 9 ja NNT 3 ovat eri asioita, kun vertaillaan lääkkeiden hyötyjä ja haittoja keskenään ja kun argumentoidaan esimerkiksi sen puolesta, saako ihmisen määrätä esimerkiksi ottamaan neuroleptilääkitystä puoliksi pakkohoidon uhalla. Nämä ovat tärkeitä asioita ymmärtää, jos haluaa suojella potilaiden oikeutta tietoon perustuvaan suostumukseen ja ylipäätään oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen ja elämään. Tämä on vapaa maa ja voit vaikka juoda itsesi hengiltä, jos koet sen hoitavan ahdistustasi tehokkaasti. Näin monet tekevätkin. Olisi kuitenkin eri asia suositella alkoholismia lapsuudentraumojen hoitoon käypä hoito -suosituksessa ja pitää sitä jonain antibiootin kaltaisena ihmelääkkeenä elämäntuskaan, kun vieroitusoireisen alkoholistin tie vie keskimääräistä useammin jopa sairaalahoitoon kuin keskiverto puistokemistin. Arvaapa miten upea mullistava lääke alkoholi olisi alkoholistille ahdistusoireiden ja masennuksen hoitoon, kymmenen pistettä jollain naurettavalla PANSS-skaalalla ei tuntuisi missään.

        Itsekin voisin toki omien kokemusten pohjalta todeta, että neurolepti ova varsin kehnoja psykoosilääkkeitä verrattuna aikaan, joka poisti psykoosioireeni paljon tehokkaammin. En kuitenkaan vetoa kokemukseeni, koska tiedän että se on etenkin näin sairaudentunnottoman skitsofreenikon kohdalla aika irrelevantti käsite. Jos olisin sairaudentuntoinen kuten sinä ja tiedostaisin kaikki ongelmani ja tunnetilani annetun diagnoosin viitekehyksessä, niin ehkä voisin uskottavammin vedota kokemukseeni. Sairaudentunnottomana minun kuitenkin pitää viitata yleistettävään näyttöön, kuten meta-analyyseihin, pitkäaikaistutkimuksiin ja tutkimuskatsauksen. Eikö sinusta ole lainkaan ongelma, että sairauden uusiutumiselle on otoksen 81 kokeessa 52 eri määritelmää? Kaikki puhtaasti oireperustaisia sisältäen myös yleisinhimillisiä tuntemuksia ja kokemuksia, joita jokainen ihminen kokee ihan jatkuvasti elämässään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      139
      5868
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3575
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1915
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1738
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1586
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1502
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1396
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1388
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1327
    Aihe