10% kilju, 10 litran astia, paljon kysymyksiä

Anonyymi

Tarkoitus on tehdä noin 10-prosenttista "hyvää" kiljua, budjetilla olen.

Suunnitelma on, että ostan 2 kpl 10 litran Orthex-ämpäreitä, elintarvikemuovisia, kannen kera. Toinen lappoamista varten. Veden lämpötilamittarin ja lapon myös. Ihan oikea vesilukko löytyy jo tiivisteineen, joten kanteen jonkunlainen reikä ja ekstratiivisteeksi sinitarraa, mutta paljon.

Laitan ämpäriin hanasta kylmää vettä niin, että ollaan jossain 4 litrassa, ja kiehautan kattilassa ehkä kahdessa erässä noin 1 kg paketin ja sen päälle 2 desilitraa tavallista taloussokeria. Kylmä vesi ensin, jotta ämpäri ei kärsi liian kuumasta vedestä, sen maksimisietokyky on jotain 65 astetta.

Hiivaksi ajattelin kuivahiivaa, 2x11 g, mutta miten tämä kuivahiiva toimii? Jotkut sanoo, että se pitää "herättää" tietyssä lämpötilassa (42 c), kun taas toiset ohjeet sanovat, että 25-30-asteiseen veteen voi vaan heittää päälle kuivahiivan sellaisenaan. Heitetäänkö tämä hiiva siis suorilta vaan tuonne sokeriveden päälle "sekoittamatta", ja mikä on se ok lämpötila oikeasti?

Sitten on kysymys koskien pulloja. En suunnittele kiljun säilömistä kauhean pitkiksi ajoiksi, joten onko muoviset 1.5 litran limsapullot aivan päteviä? Mitenhän saisin nämä desinfioitua asiallisesti? Melkon ja StarSanin desinfiointiaineita olen katsellut. Onko tällä edes suurta merkitystä, jos kiljua ei ole tarkoitus säilöä kuukausia? Yksityiskohtaiset ohjeet desinfiointiin.

Sitten on ämpärien desinfiointi. Pesemisen tajuan; otetaan astianpesuainetta, jynssätään tiskiharjalla jne. Mutta desinfiointi; miten se tarkalleen ottaen tehdään, mitä ainetta käytetään? Riittääkö ravistelu, vai pitääkö oikeastaan koko astia peittää desinfiointiaineen ja veden seoksella pitemmäksi aikaa?

Kysymys myös kiljun lantrauksesta, oikeastaan suosituksia toivoisin. Juon mieluiten alkoholipitoisuudeltaan mietoja, 3 prosentin paikkeilla, mutta verrattain "karskin" makuisia juomia, eli mieluummin kuiva omenasiideri kuin mansikanmakuinen lonkero. Laitteena löytyy käytöstä Sodastream, jolla saan lantrattuun aineeseen jonkunlaisen hiilihappopitoisuuden. Eli suunnitelmana olisi lantrata kiljusta "mehutiivisteen" ja hiilihappoveden kanssa n. 3% liemi, mutta mehutiivisteeltä toivoisin vähän "aikuisempaa" makua ja toisaalta edullista hintaa, enpä tässä muuten olisi kiljuja käyttelemässäkään.

2

2730

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei niitä astioita ole ennenkään myrkyillä desinfioitu.
      Normaali astianpesuaineella saatu puhtaus riittää.
      Esim. maitoastiat pestiin pesuaineella ja huudeltiin vedellä,
      Jos et lisää tuoreita hedelmiä ei kiljusta voi tulla normi puhtaudella etikkaa.
      Itsellä on 20l omenaviinietikkaa, nyttemmin omenasiiderit ja viinit tehdään pastoroidusta omenamehusta.
      Sama puhtaussääntö koskee pulloja kuin käymisastioita.
      Kannattaisi kuitenkin käymisen jälkeen pysäyttää ja kirkastaa kilju ja lapota se pulloihin ennen kuin lataat ne reppuusi.
      Jos pullot ovat limsan jäljeltä ei pesuakaan tarvita.

    • Anonyymi

      Osta vaan 10l ämpärit. Yhdellä ämpärillä pärjää jos on pakko. Käytä pikahiivaa ei mitään kuivahiiva. Tiskaa ämpäri hyvin ja huuhtele hyvin. Jos käytät ämpäriä puhtaasti niin ei tarvitse joka kerta desinfioida/tiskata. Sitruunan pala kiljun sekaan muuttaa makua. Hiiva antaa kiljuun sen maun. Vaihtoon hiiva jos maistuu ihan paskalle.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      151
      10964
    2. Pieni häivähdys sinusta

      Olet niin totinen
      Ikävä
      52
      5240
    3. Taas ryssittiin oikein kunnolla

      r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html
      NATO
      45
      2453
    4. Missä olet ollut tänään kaivattuni?

      Ikävä sai yliotteen ❤️ En nähnyt sua tänään söpö mies
      Ikävä
      30
      2143
    5. Vanha Suola janottaa Iivarilla

      Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia
      Kemijärvi
      13
      1711
    6. Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin

      Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,
      Nurmes
      42
      1564
    7. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      30
      1251
    8. Känniläiset veneessä?

      Siinä taas päästiin näyttämään miten tyhmiä känniläiset on. Heh heh "Kaikki osalliset ovat täysi-ikäisiä ja alkoholin v
      Nurmes
      35
      1186
    9. Daniel Nummelan linjapuhe 2025

      Kansanlähetyksen toiminnanjohtajan Daniel Nummelan linjapuhe tänään. Rehellistä analyysiä mm. evlut kirkosta ja piispo
      Luterilaisuus
      92
      935
    10. TÄSTÄ TAITAA TULLA SUOMEN HISTORIAN SUURIN USKONNONVAPAUDEN OIKEUDENKÄYNTI.

      Sinun täytyy hyväksyä se että jos sinä vetoat uskonnonvapauteen, silloin sinun tulee antaa myös muille vastaava vapaus o
      Hindulaisuus
      317
      892
    Aihe