os palkat eivät ala joustaa, Suomea näivettävä rakenteellinen työttömyys jatkuu

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen venäläinen virkamies matkusti Lontooseen tutustumaan markkinatalouteen. Hän halusi tavata henkilön, joka on vastuussa Lontoon leivän jakelusta kauppoihin. Se kun näytti sujuvan hienosti ilman jonoja. Hänen oli vaikea ymmärtää vastausta, ettei siitä vastannut kukaan.

"" Suhteelliset palkat huutavat korjaamista.

Hintamekanismi hoitaa huomaamattomasti asioita, jotka muuten olisivat perin työläitä. Siksi hintojen on voitava saatava vaihdella kysynnän ja tarjonnan mukana. Kun ennen EU-jäsenyyttä Suomessa maataloustuotteiden hinnat määrättiin poliittisesti, oli voivuoria ja muuta riesaa.

Palkkojen pitäisi ohjata työmarkkinoita siinä missä hinnat ohjaavat hyödykemarkkinoita.

Ennen euroaikaa Suomessa oli korkea inflaatio, millä oli haittojen ohella se hyvä puoli, että suhteellisilla palkoilla oli tilaa elää. Reaaliansioiden nousu perustui lähinnä palkkaliukumiin. Käytännön palkat siis määräytyivät työpaikkakohtaisesti ja lähes markkinaehtoisesti. Rakenteellinen työttömyys oli alle puolet nykyisestä.

Nyt palkkarakenne ei elä. Sopimuskorotusten ja tuottavuuden nousun väliin ei juuri jää tilaa liukumille. Seurauksena on työvoimapulaa yhtäällä ja työttömyyttä toisaalla ja alati kasvava rakenteellinen työttömyys.

Pitäisi päästä siihen, että sopimuskorotukset koskisivat vain taulukkopalkkoja, mutta eivät palkkoja, jotka markkinatilanne on vetänyt taulukkopalkkojen yläpuolelle. Palkansaajapuoli laskee väärin kuvitellessaan, että tämä johtaisi huonompiin palkkoihin. Todennäköisesti kävisi päinvastoin.

Työnantajat ovat nyt perin varovaisia nostamaan palkkoja työvoiman houkuttelemiseksi, koska niin tehdessään he sitoutuvat maksamaan muita korkeampia palkkoja periaatteessa ikuisesti.

Suhteelliset palkat huutavat korjaamista. Hoitoala kulkee kohti katastrofia, koska tulevaisuuttaan suunnittelevat nuoret karttavat sille kouluttautumista. Edessä on väistämätön korjausliike – sitä suurempi, mitä myöhemmin se tehdään.

Vanhustenhuollon hoitajamitoituksen piti määrätä minimimäärän hoitajia, mutta kun hoitajia on liian vähän, se määrääkin maksimimäärän hoidettaville.

Kovin matala on kokin palkka siihen nähden, kuinka hyvää ruokaa minä haluaisin syödä. Tämän ongelman markkinat hoitavat varmaankin pienen kipuilun jälkeen helpommin kuin hoitajien palkkakuopan.

Sitten on palkkoja, jotka ovat työn vaativuuteen verrattuna varsin korkeita. Jotenkin tämä näyttää menevän niin, että alipalkatut alat tuppaavat olla naisvaltaisia ja ylös hilatut palkat miesvoittoisia.

Työllisyyttä ei saada ylös, ellei palkkarakenne ala muistuttaa enemmän markkinaehtoisia palkkoja.
Verotus ja tulonsiirrot tasoittamaan tuloeroja

Entä tulonjaon oikeudenmukaisuus? Teknologinen muutos on tehnyt työelämästä entistä eriarvoisempaa, kun toisten osaamisesta kilpaillaan kohoavin palkkatarjouksin ja toisten osaamiselle ei löydy kysyntää kovin matalalla palkalla.

On paljon parempi huolehtia tulonjaosta verotuksen ja tulonsiirtojen keinoin kun palkkarakennetta manipuloimalla. Se tietää valitettavasti korkeita veroja, mutta kaikkea ei voi saada.

Parannettavaa on myös sosiaaliturvan kannustavuudessa. Ei ole kovin yleistä kieltäytyä tarjotusta työstä, mutta jos työn tekeminen ei paranna taloudellista tilannetta juuri lainkaan, kovin ankarasti ei ponnistella oman työmarkkinakelpoisuuden parantamiseksi.

Pienipalkkaista työtä ei nyt kannata ottaa vastaan korkeiden asumiskustannusten kaupungeissa. Pienimpien palkkojen nostaminen taas hinnoittelee monet pois työmarkkinoilta. Tässäkin tarvitaan täydentäviä tulonsiirtoja, sillä kylmässä pohjolassa ei perusturvassa ole juuri heikentämisen mahdollisuutta, sanovat talouspolitiikan haukat mitä tahansa. ""

0

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Uuh! Mediapersoona Janni Hussi yllättää kuumana narubikineissä ilkamoiden: "Yritin sihdata tota..."

    Janni Hussi viettää Kreetalla kuumaa lomaa kihlattunsa Joel Harkimon kanssa. Tämä kuva on saanut eniten tykkäyksiä Instassa, eikä ihme! https://www.su
    Kotimaiset julkkisjuorut
    56
    6732
   2. Nainen kuoli saatuaan Pfizer -koronarokotteen

    BBC: New Zealand woman dies after receiving Pfizer vaccine https://www.bbc.com/news/world-asia-58380867
    Seinäjoki
    80
    2825
   3. Bile-Sanna laittoi ylimielisen insta-viestin

    Nyt se keulii taas. Ylimielinen bile-Sanna kuittailee boomereille. Marinin mielestä muut on retuja paitsi hänen bilejenginsä. Viestin voi tulkita niin
    Maailman menoa
    486
    2228
   4. Miettinyt tässä sun älynlahjojasi

    Kun on tässä tullut seurattua sun tekemisiäsi jonkin aikaa, niin kiinnittänyt huomiota pään käyttöön yleisemmin. Naisesta kyse. Yksinkertaisuus ei ole
    Tunteet
    213
    1832
   5. Rokottamaton hoitaja levitti tautia?

    Tämä on linja nyt. Koronanatsit ovat tosissaan. Rokottamattomia kohtaan on järjestelmällistä vainoa, syyllistämistä, lokaamista, häpäisyä, uhkailua ja
    Maailman menoa
    334
    1438
   6. Onko sulla nainen tunteita vieläkin mua kohtaan

    Nään unia susta ja en voi olla ajattelematta sua 🙂 ja kun välillä ajattelen tuntuu kuin säkin ajattelisit mua kehossa kihelmöi lämpimät aallot ja jo
    Ikävä
    62
    1276
   7. Puukotus Prismassa

    Joensuun prismassa tapahtuu. Kuka puukotti ja ketä? https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/28709f6c-f1b2-44c1-937d-1dd050f60b33 Oliko asialla kentien n
    Joensuu
    28
    1272
   8. Mitäs puuhaat mies mukava ja miellyttävä

    Että sulla on ihana ääni🤩
    Ikävä
    63
    1218
   9. Et halua mitään väärinkäsityksiä

    ja että siksi käännät selkäsi mulle. Älä tee omia johtopäätöksiä. Joohan ihana?
    Ikävä
    105
    1208
   10. Olen surullinen

    ja pahoillani. Ehkä lopulta ymmärsin. Pysyn kaukana.
    Ikävä
    19
    911
   Aihe