Elämänkatsomustieto vapaaksi

Anonyymi

kaikille peruskoululaisille.
Kristinuskoon kuulumattomat saavat opiskella elämänkatsomustietoa sekä myös uskontoa. Kristillisten järjestöjen lapsilta on evätty mahdollisuus osallistua elämänkatsomustiedon opiskeluun.
Kansalaisaloite sai vaaditun kannattajajoukon.

27

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      https://et-opetus.fi/
      "Mitä elämänkatsomustieto on?
      Elämänkatsomustieto on peruskoulun ja lukion katsomusaine. Opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä hyvää elämää. Lisäksi tehtävänä on kehittää oppilaiden valmiuksia kasvaa itsenäisiksi, suvaitsevaisiksi, vastuullisiksi ja arvostelukykyisiksi yhteisönsä jäseniksi
      Elämänkatsomustieto tukee:

      laaja-alaisen osaamisen kehittymistä
      erityisesti ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja
      kulttuurisen osaamisen, vuorovaikutuksen ja ilmaisun taitoja
      itsestä huolehtimista ja arjentaitoja sekä osallistumista
      vaikuttamista ja vastuullisuutta

      Kaikkien niiden, jotka eivät ole luterilaisen tai ortodoksisen kirkon jäseniä, on mahdollista opiskella elämänkatsomustietoa. Opetus on aloitettu Suomessa vuonna 1985 ja sitä opiskelee peruskoulussa ja lukioissa noin 50 000 oppilasta."

      Kansalaisaloite vaatii luterilaisten ja ortodoksikristittyjen lapsille oikeutta valita uskonnollisen teologian sijasta elämänkatsomustiedon opetusta.

    • Anonyymi

      Kristinuskon opetusta ei vaadita kiellettäväksi.
      Raamatussa on satoja ihmisoikeuksien vastaisia lausumia, väärinajattelijoiden surmaamisen oikeutusta, vihaa toisuskovia kohtaan.
      Kansalaisaloite vaatii uskovien lapsille mahdollisuutta olla myös elämänkatsomuksen opetuksessa.

    • Anonyymi

      Kristinuskon opetus tulisi lopettaa kokonaan kouluista, se ei sinne kuulu
      muutenkaan, hankikkoot kristilliset oppinsa muualta jos ovat uskoa vail-
      la, se olisi demokraattisempaa.

    • Anonyymi

      Samaa mieltä.
      Opettakoon kukin uskonsuunta mielivaltaisia oppejaan omillaan. Uskontojen olemassaolo tulee esiin historian yhteydessä. Siinäkin tulee todeta ainakin kristinuskon ja islaminuskon raakuus.

      • Anonyymi

        Kristinuskosta on nykyisin tullut hyvin yksipuolinen kuva. Muistetaan vain raakuus ja negatiivisuus, vaikka koko hyvinvointiyhteiskunta on rakentunut näiden periaatteiden varaan . Meidän ei missään suhteessa tule unohtaa, että Jeesus Kristus meni juuri heikkojen ja vähäosaisten ja sorrettujen puolelle kaikessa tekemisessään ja ei ollut kertaakaan oman edun tavoittelun esimerkki. Tässä on meillä valtava esimerkki uhrautuvasta rakkaudesta. Jos nämä perusarvot hylätään, mennään hyvin vaarallisille vesille. Ylioptimisuus ihmisen hyvyyteen ja tietämiseen voi johtaa pahimmassa tapauksessa erittäin suuriin raakuuksiin, joista kumpuaa kristinuskon kilteisyys sekä Stalinismissa että Maolaisuudessa, Pol Potin hirmuhallinnossa ja Hitlerin ajattelussa sosiaalidarwinismin valossa. Eikö tässä ole jo riittävästi esimerkkejä tapahtumista, jotka ovat surmanneet ihmisiä kymmenkertaisen enemmän yhden vuosisadan aikana, kuin koko kristikunnan historian aikana. Tässäpä meillä miettimisen aihetta kerrakseen.


    • Anonyymi

      Kaksi todella kammottavaa uskonsuuntaa ja kuinka ihmisyyden vastaisia
      kummatkin ovat. Islamin maiden tulee ehdottomasti vapautua islamin kah-
      leista. Eurpopassa oli samanlainen tilanne keskiajalla jolloin kirkko ja us-
      ko varjosti Eurooppalaista elämääj. Islamin tulee läpikäydä samat vaiheet
      kuin Euroopassakin kristinusko, kyseisissä maissa.

    • Anonyymi
      • Ei ihan vielä ole 50 000 nimeä...


    • Anonyymi

      Fundis- suunnan uskonnolliset opettajat voivat sitä jumalaansa kuitenkin
      hivuttaa ET- opetukseen, sehän on niiden maailmankuvan vastaista.???

    • Anonyymi

      Tässä eräs tulkinta elämänkatsomuksen muodostumisesta.

      Elämänkatsomustieto on perustaltaan monitieteinen. Filosofian ohella se hyödyntää niin ihmis-, yhteiskunta- kuin kulttuuritieteitäkin. Elämänkatsomustiedon opetuksessa ihmisiä pidetään luonnollisina, tajunnallisina ja kulttuurisina toimijoina, jotka luovat ja uusintavat merkityksiä keskinäisessä kanssakäymisessään. Inhimilliset katsomukset ja käytännöt nähdään yksilöiden, yhteisöjen ja traditioiden vuorovaikutuksen tuloksena syntyneinä. Elämänkatsomustiedon opetus rakentuu ihmiskäsitykselle, joka korostaa ihmisten mahdollisuutta elää vapaina ja keskenään tasavertaisina, aktiivisina ja tavoitteellisina. Oppiaineen opetuksessa painotetaan ihmisten kykyä tutkia maailmaansa ja laajentaa sitä koskevaa tietämystään sekä yhteisellä toiminnallaan tietoisesti ohjata elämäänsä. Näistä lähtökohdista oppiaine tukee opiskelijoiden elämänkatsomuksen ja identiteetin muotoutumista sekä heidän yhteisöllisten hyvän elämän ihanteidensa ja käytäntöjensä hahmottumista. Elämänkatsomustieto kartuttaa pohdiskelevasti ja keskustellen opiskelijoiden kulttuurista ja katsomuksellista yleissivistystä, toiminnallista arviointikykyä ja tilannetajua, eettisiä valmiuksia ja suvaitsevaisuutta sekä keskustelun, kuuntelun ja itseilmaisun taitoja. Katsomuksellisen arviointikyvyn kehittyminen on avain hyvään elämään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti.

      Lapsi oppii väkivaltaisten vihauskontojen sijasta tutkimaan olevaista sekä ihmiskuntaa sellaisena kuin se on. Lapsi mahdollisesti oppii tunnistamaan ihmisten välisiä ristiriitoja ja sen seurauksia.

      • Anonyymi

        Kristinusko ei ole vihauskonto. Se on täydellinen harhatulkinta. Jeesus Kristus juuri osoitti meille tien uhrautuvaan rakkauteen, sillä hän meni aina sen sairaan, heikon, vähäosaisen ja päähän potkitun ihmisen puolelle. Hän osoitti meille tien itsekkyydestä pois ja tämä yritetään häivyttää koko ajan näissä keskusteluissa. Koko meidän yhteiskunta on perustunut tämän opetuksen varaan, jota yritetään kaksin käsin repiä pois. Kannattaa harkita, mikä maailmankatsomus voittaisi tämän ideologian. En ole vielä löytänyt vastaavaa. Ylioptimisuus ihmisen hyvyyteen voi johtaa jälleen kerran valtaviin julmuuksiin, jota ensimmäinen ja toinen maailmansota, Pol Potin hirmuhallinto, Maon opit, Stalinistinen opetus, Hitlerin ideologiat siivittivät ja joiden aikana surmattiin kymmenkertaisesti enemmän ihmisiä kuin koko kristillisen maailmanhistorin aikana. Kannattaa tutustua vähän tarkemmin asioihin, eikä vain toistaa näitä samoja ulkoa opittuja lauseita, joita tämä aika viljelee surutta. Harmillista kyllä.


    • Anonyymi

      Aloitus esitti väärän tiedon. Kansalaisaloite on vasta keräyksessä.
      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8860

      Asia on hyvä. Uskonnolla sumuttaminen saa lakata vaikka aloite ei vaadi uskontojen opetuksen lakkauttamista.
      Käykää klikkaamassa myönteisyys. Uskovan lapsille myönnetään oikeus saada oppia elämästä yleensä.

      • Anonyymi

        Kristinusko ei ole ihmisen sumuttamista, vaan ymmärryksen ja ihmisen arvon ylös nostamista. Ihminen on Jumalan kuva ja arvokkaaksi luoto olento. Jeesus Kristus osoitti tämän kaikissa epäitsekkäissä teoissaan ja sanoissaan, jossa on koko korkean kulttuurin perustus ja pohja. Koko nykyinen kehittynyt yhteiskunta ja meidän oma hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu näiden arvojen varaan ja nyt sitä yritetään repiä kaksin käsin pois. Kannattaa tutkia tarkemmin miten paljon valistus ja sosiaalidarwinismi on sortunut pahoihin ihmisoikeusrikkomuksiin pelkästään 1900-luvun aikana, kun Jumalan Sanan opetukset on yritetty väkisin työntää syrjään. Kristinuskoa on saanut surutta ja kriittisesti arvostella koko 2000-vuoden ajan, eikä sehän on hyvä asia. Kannattaa kuitenkin tarkemmin tutkia mikä Kristinuskon keskeinen opetus on epäitsekkäästä rakkaudesta. En ole löytänyt sen vertaista oppia, vaikka yli 60-vuoden ajan olen yrittänyt löytää. Kannatta miettiä asioita.


    • Anonyymi

      Vapaa-Ajattelijoiden liitto tukee kansalaisaloitetta. Jokaiselle peruskoulun ja lukion oppilaalle on suotava mahdollisuus saada elämänkatsomustietoa.

    • Anonyymi

      Humanistiliitto tukee aloitetta.
      On surkeaa, että nykylaki estää ortodokseilta ja ev.luterilaisilta elämänkatsomustiedon opiskelu. Heidän on pakko päntätä päähän epähenkilö Mooseksen vihapuheita tai Jeesuksen uhkauksia kidutukseen joutumisesta kuoleman jälkeen.

    • Anonyymi

      Elämänkatsomustieto saa suurta kannatusta.
      Taloustutkimus elokuussa 2020 järjesti mielipidetiedustelun. Sen mukaan 79 % vastaajista 86 % nuorista vastaajista kannatti elämänkatsomustiedon avaamista kaikille opiskelijoille.
      Uskonnonvapaus.fi kuntavaalikonevastauksissa 90 % ehdokkaista sallisi ET:n opetuksen kaikille.

      Kansalaiset kannattavat suurella joukolla todellisen tiedon hankkimista.

    • Anonyymi

      Lakimuutokset ovat suhteellisen pieniä. Kustannusvaikutus valtiolle melko lailla olematon. Uskovaisten lapset hyötyvät saadessaan mahdollisuuden oppia yleistä sivistystä.
      Uskontoja ei kielletä. Uskovaiset saavat harrastaa omia oppejaan ja kouluttaa lapsiaankin tiettyyn uskontoon. Kouluissa säilyy mahdollisuus vanhempien uskonnon opetuksen saamiseen. Heille avautuu mahdollisuus mennä sivistyksellisen tiedon opetukseen - se on uutuus.

    • Anonyymi

      Uskonnot olkoon yksityisasioita tiedonasiat kuuluu kaikille,
      ateistitkaan ei kiellä keltään uskomasta jumaliin.

    • Anonyymi

      Kävin antamassa kannatuksen, Suomi vapaaksi luterilaisen kirkon etu-
      oikeuksista,!

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Luterilaisen kirkon oppeja annetaan ihan yliopistotasolla asti, sinne ne
      eivät kuulu koska yliopistot kuuluvat tiedollisen tiedon opinahjoiksi.
      Kirkon omat oppilaitokset saisivat olla kaiken jumalallisten käsitysten
      ylläpitäjinä jotka niitä haluaa opiskella.

      • Anonyymi

        Mikä on tiedollinen tieto. Mihin kaikki perustuu. Minun omiin ajatuksiini vai jonkun toisen ajatuksiin. Jos kaikki tieto on vain näkyvien asioiden tutkimista, joudumme umpikujaan, sillä kaikki todella tärkeät asiat ovat asioita, joita ei voi nähdä. Juuri viisaus, tieto, ymmärrys, käsityskyky, rakkaus, laupeus, uhrautuvaisuus, ovat käsitteitä, joita ei voi nähdä, korkeintaan teoissa havaita. Ihmisviisaudelle ja ns. tiedolle rakennettu maailmankatsomuskin on eräänlainen oletusten ja uskomusten summa, joka valitettavasti muuttuu jatkuvasti ja on todella epävarma. Entäs jos minun tai jonkun muun tieto ei olekaan oikeaa ja jos havannointini vie harhaan. Siksi Jumalan Sana on selkeä. Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja on arvokas olento tässä maailmankaikkeudessa. Jumalan antamat viitekehykset antavat minulle selvän pohjan, että pystyn ymmärtämään tämän maailmankaikkeuden perusrakenteen ja elämän synnyn ja ihmisen olevassa, fyysisessä maailmassa. Kristinusko ei ohita ruumista ja fyysistä maailmaa, vaan antaa meille valmiudet ymmärtää asiat oikein. Jeesus Kristus itse antoi meille selkeän kuvan maailmankaikkeudesta, ihmisen auttamisesta, heikkojen tukemisesta, juuri käytännön tiedosta ja elämästä. Juuri kristinusko ei ole irti arjesta, niin kuin jotkut väittävät. Se ei ole "klimppejä lettutaikinassa" elämän synnystä (Kari Enqvist HS 10.10 2019) vaan todellista arkea, joka tulee pienen ihmisen lähelle ja jonka varaan koko yhteiskuntamme on rakentunut. Älkäämme repikö enää tätä tietoisuutta ja tietoa enempää hajalle.


    • Anonyymi

      ET-opetuksen vapautuminen olisi jatkumoa luterilaisen ja ortodoksisen kirkon etuoikeuksien purkamisessa. Todellinen yhteiskuntatietous voittaisi.

    • Anonyymi

      Alkaako kirkon epäreilujen etuoikeuksien purku ET-kiellon purkamisesta?
      Aikataulullisesti sille kova kilpailija on oppituntien ulkopuolisten uskon-
      nollisten tilaisuuksien saattaminen historiaan, aamunavausten, harta-
      usten, päiväkodin pikkukirkkojen ja koulupäivän kirkkojumalanpalvelus-
      ten siirto päiväkoti ja koulupäivistä vapaa-ajan puolelle.
      Koulujen rehtorit ovat myös tulppia näissä asioissa, ovat olleet kokoajan.

    • Sanotaan että Jeesus on rakkaus.
      Lauselma on kuin ontto puu.
      Kristinuskon ihmisvihaa kukaan ei voi sietää.
      Jeesuksen "rakkaus" on saattaa häneen uskomattomat, ihmiskunnan suuri enemmistö, jokaisessa vuosikerrassa kuolemansa jälkeen ikuiseen kidutukseen.
      Rikollinen ja saasta kristitty viedään vihreälle niitylle. Rehti ja auttavainen Jeesukseen uskomaton viskataan pikipataan armotta.
      Kristinuskon pääteema on karmea.
      Islaminuskon taivaan toinen lohko on samanlainen kuin kristinuskossa. Roisto- maisuutta harjoittanut islamisti pääsee pehmeälle pahnalle.

      Tällaisen propagandan istuttaminen lapsiin ei täytä ihmisoikeuksia.
      Elämänkatsomustieto auttaa lasta ymmärtämään ympäröivää todellisuutta.

    • Anonyymi

      Islamilaisen miehen taivasparatiisi on sellainen jossa napatanssijanaiset
      ympäröi mihen joka makaa taivaallisilla patjoilla naisten työntäessä mie-
      hen suuhun viinirypäleitä. Kelpaa sitä räjäyttää itsensä surmaten väärä-
      uskoisia kristittyjä.

      • Anonyymi

        Kristinuskon taivas on täsmälleen samanlainen ketkä sinne pääsevät. Naisia, viiniä, leutoja säitä, virrenveisuuta ja yöllä miehet saavat ylioikeudella sekstailla mielensä mukaan. Taivaaseen tai helvettiin päässyt elää kammiossaan ikuisesti. Raamatun mukaan naisen tulee lähes anoa suunvuoroa mieheltä mutta totella kaikessa miestä.
        Yhtä pöhkö oppi kristinuskossa kuin islamissakin.

        Elämänkatsomustieto kuuluisi olla vapaa kaikille, myös uskovien lapsille. Siinä opetetaan voimassa olevia siveysnormeja ja käytöstapoja ja yleistä normaalia humaanisuutta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1897
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1306
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1232
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1196
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1160
    Aihe