Rullapurjeen vaihtaminen kelin mukaan

Anonyymi

Rullapurjeen huonoksi puoleksi mainitaan usein se, että osin rullatulla genualla kryssiminen on tehotonta. Onko joku erityinen syy, miksi rullapurjetta ei voi vaihtaa pienempään kovempaa keliä varten? Ymmärrän, että se on vaikeampaa kuin hakaspurjeella, mutta kyllähän monissa veneissä on myös rullattomia foileja, joihin vedetään aina keliin sopiva purje. Ei kai se rullattavan purjeen vaihtaminen ole sen vaikeampaa kuin purjeen vaihtaminen rullattomaan foiliin? Vai onko tässä jotain mitä en ymmärrä?

8

308

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kokeile,sillähän se selviää

  • Anonyymi

   Tuohon on kaksi lähestymistapaa. Joko vaihtaa purjeen, tai pitää pienempää purjetta toisella rullalla. Kolmas ja eniten käytetty tapa on käynnistää moottori.

  • Anonyymi

   Aivan hyvin voi vaihtaa. Laiturissa vaihto on helppo homma ja siihen menee alle 10 minuuttia. Merellä vähän haastavampi, mutta onnistuu jos hommaan on parit kädet.

   Meidän matkaveneen varustus on kolme keulapurjetta: G1, G2 ja G3.
   G2 on tukeva yleisgenoa, jolla pärjää joten kuten kaikissa keleissä.
   Kevyille keleille on huomattavasti kevyempi G1.
   Kovien kelien pidemmille (vastatuuli) siirtymille on täsmäpurjeena G3.

   Sopivalla keulapurjeella on ilo purjehtia. Osin rullattu keulapurje on aina enemmän tai vähemmän kaamea.

  • Anonyymi

   Ei kai siinä sinällään mitään erikoisen vaikeaa ole. Enemmän kai on kyse siitä, että valtaosa rullapurjeen käyttäjistä ei pahemmin purjeita vaihtele vaan siellä on aina se sama, joko fokka tai genua.
   Poikkeuksia tietysti aina on, joten säästäkää sormianne kaikki, jotka halusivat nyt tulla sanomaan "että kyllä meillä ainakin on viisi keulapurjetta ja päivittäin vaihdetaan" :)

  • Anonyymi

   Vaihtaminen pienempään tuulen jo ollessa kova on ikävä homma oli sitten rulla tai ei. Hakasilla sentään hiukan helpompaa, kun purje pysyy etuliikistä kiinni laskettaessa.

   Erittäin harva vaihtaa merellä keulapurjetta muuta kuin kisoissa tai pakon edessä (purje rikki tai vene ei hallittavissa).

   Satamassa on varsin ikävä avata rullaa kovassa tuulessa vaihtoa varten. Rullattomassa veneessä purje on pois ja voi valita päivän keliin sopivan purjeen.

   Rullan kanssa samaa ideaa voi soveltaan rullan ympärille lenkeillä tai vetoketjulla nostettavalla fokalla.

   Helpointa on kuitenkin hankkia fokkavene rullalla. Samalla purjeella menee kaikki kelit, viimeistään pari kierrosta rullaamalla, joka ei vielä ole läheskään yhtä paha kuin genuan rullaus fokaksi.

  • Anonyymi

   Hyvin voi vaihtaa. On tosiaan hankalampaa kuin hakaspurjeen, mutta ihan tehtävissä. Minulla on 150% genua ja 105% fokka rullalle. Muistaakseni olen vain kaksi kertaa vaihtanut merellä, silloin fokasta genuaan. Muuten olen tehnyt vaihdon jo satamassa.

   Kyllä ennusteet nykyään sen verran hyviä ovat, että lähtiessä voi arvata oikean purjeen. Jos on kovan tuulen kryssiä tiedossa ja rullalla sattuu olemaan genua, niin vaihdan fokkaan. Jos kevyen tuulen kryssiä tai kevyttä sivutuulta ja rullalla on fokka, niin vaihdan genuaan. Jos on tiedossa myötätuulta tai kovempaa sivutuulta, niin annan olla sen mikä rullalla sattuu olemaan.

  • Anonyymi

   Jos on kaksiurainen foili ja ilman rullauslaitetta, onnistuu hyvin. Uusi purje vedetään suojan puolelta ja vanha purje alas, kun uusi on ylhäällä.

   Jos rullauslaite paikallaan, ei kahta purjetta voi olla yhtäaikaa foilissa. Alasotto onnistuu, mutta ylösveto hankalaa, koska purje karkaa helposti urastaan. Tätä helpottaa pässin kivekset ja hyvin laskostettu, suoraan foilin alapuolelelle, etuliikki. Silti yksi gasti tarvitaan purjeen syöttämiseen. Kovemmalla kelillä jää usein tekemättä

  • Anonyymi

   Ongelma on siinä, että rullapurjeen hankkinut on perusluonteeltaan laiska eikä vaihtaisi sitä vaikka se olisi hakaspurjeen vaihtoa helpompaa mutta edelleen rullapurjeen kiinni rullaamista ja moottorin käynnistämistä vaivalloisempaa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Oho! Sointu Borg juhli rajusti Tallinnassa: Nahkarotsi hävisi, korjaussarja kutsui: "Johan oli vklp"

   No nyt! Sointu Borg on räväkkä nainen, joka ei peittele sanomisiaan, eikä muotojaan. Instagramissa hän kuvailee itseään #röyhkeästirohkea. Tarkkasilmä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   31
   6317
  2. Jyrkissä nöyryytettiin naisia avoimesti!!!

   Marko Kulmala pomona vaati naisia kertomaan karvoistaan ja näyttämään karvansa. Tea Khalifa oli neekeri ja Marika Makaroff lesbo. Harjottelijatyttöjä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   25
   4796
  3. Tässä on tomaattipasta a la Sanna Marin - Tämä yksi ainesosa kruunaa pääministerin lempiruoan!

   Pääministeri Marin paljastaa suhteellisen tavallisen lempiruokansa, mutta siinä onkin yksi aika erikoinen ainesosa.... Unohda fetapiirakka, nyt tulee
   Kotimaiset julkkisjuorut
   19
   1779
  4. Mikko osti Maisalle 1000e Gucci laukun

   Romanttinen Mikko jolla näyttää myös rahaa olevan vaikka kateelliset täällä muuta väittävät.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   66
   1066
  5. Kyllä mä haluun olla

   enemmän kun kaveri jos sä sitä mietit...jos sut saan, en palauta 😍😊❤️
   Ikävä
   43
   877
  6. Miehelle tiedoksi

   Haluan sinut. Haluan herätä vierestäsi, haluan antaa sinulle aamupusun, haluan jutella kanssasi kaikesta maan ja taivaan välillä, haluan käydä kanssa
   Ikävä
   50
   861
  7. Martinan alastonkuvat Hymy lehdessä

   Kaikkeen on leijonaemo suostunut. Julkisuuteen oli päästävä vaikka sitten heittämällä vaatteet pois. Koko kroppa vaan näytille tissit ja pylly paljaan
   Kotimaiset julkkisjuorut
   54
   852
  8. Husin potilaista jo 23 prosenttia rokotettuja

   Mikä huomattavaa, niin nimenomaan kahdesti rokotettuja on sairaalassa. Kerran rokotettuja ei lainkaan. Toinen rokote siis heikentää entisestään ihmise
   Maailman menoa
   300
   807
  Aihe