Kyseessä avioliitosta eronnut henkilö, joka kuoli lapsettomana. Vainajalla on kolme veljeä, joista kullakin rintaperillisiä.
Kysymys 1. Vainajan veli sanoo vainajalla olleen testamentin hänen hyväksi. Eli kaikki kiinteistöä ja koti-irtainta myöden tulisi hänelle. Saako veljet pyydettäesssä kopion testamentista?
Kysymys 2. Vainajan sisaria ei kutsuttu perunkirjoitukseen, saati hautajaisiin. Ei edes tietoa koska kyseinen tilaisuus olisi tai kuka/ketkä sen hoitaisi (hoitaisi perinnönjaon ja ilmottaisi verottajalle) .Kukaan muu kuin oletettu testamentin saaja ei ole nähnyt edes testamenttia tai mitään perukirjaa tai muutakaan. Onko menetelty oikein?
Kysymys 3. Eräs vainajan veljistä on edunvalvonnassa. Edunvalvoja sai tiedon edunvalvottavan veljen kuolemasta ja ettei hänellä ollut rintaperillisiä. Olisiko edunvalvojan pitänyt pyytää perukirja ja testamentin kopio tiedoksi/nähtäväksi? Olisiko se pitänyt ilmoittaa maistraattiin vuositarkastuksen yhteydessä?
Kysymys 4. Kuka korvaa jos on veljet ovat kyseisen ilmoittamatta jättämisen takia menettäneet lakiosuutensa? Entä jos testamentin teossa on aihetta epäillä vilppiä tai testamentti paljastuu vilpilliseksi?
Meeri
Perunkirjoitus ja testamentti
7
358
Vastaukset
- Anonyymi
1. Testamentin saajan pitäisi tehdä testamentin tiedoksianto jos vetoaa testamenttiin ja siihen kuuluu testamentin kopion toimittaminen ohitettuille perilisille.
2. Käsittäkseni vainajan sisarukset on edelleen kuolinpesän osakkaita jos testamentin saaja ei ole testamenttista tehnyt virallista tiedoksiantoa ja vainajan sisarukset ei ole esim. Kirjallisesti hyväksyneeet testamenttia niin ovat edelleen kuolinpesän osakkaita ja olisi tullut kutsua perukirjoitukseen.
4. Tästä en osaa sanoa
3. Veljillä ei ole oikeutta lakiosaan. Vain rintaperilisillä on oikeus lakiosaan eli lapsilla, ottolapsilla ja näiden jälkeläisillä on lain mukaan lakiosa oikeus. Jos epäilette vilppiä voitte nostaa testamentin moitekanteen joka pitää tehdä 6kk määräajassa testamentin lainmukaisen tiedoksisaamisen jälkeen. Testamentti saa lainvoiman kahdella tavalla:
1) Jos kaikki perilliset hyväksyvät testamentin, testamentti saa lainvoiman heti.
2) Mikäli testamenttia ei moitita 6 kk määräajassa, testamentti saa lainvoiman- Anonyymi
Testamentin hyväksyminen voi olla monimutkaista ja aikaa vievää, jos perilliset asuvat ympäri maailmaa eri maissa.
Ei testamentti saa lain voima ihan noin vaan, se on valvottava kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentin saaja on saanut tiedon testamentin tekijän kuolemasta ja sitä, että testamentti on tehty hänen hyväkseen.
Testamentin valvonta toimitetaan siinä oikeudessa, jonka piirissä vainajan koti ja asunto on ollut. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Testamentin hyväksyminen voi olla monimutkaista ja aikaa vievää, jos perilliset asuvat ympäri maailmaa eri maissa.
Ei testamentti saa lain voima ihan noin vaan, se on valvottava kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentin saaja on saanut tiedon testamentin tekijän kuolemasta ja sitä, että testamentti on tehty hänen hyväkseen.
Testamentin valvonta toimitetaan siinä oikeudessa, jonka piirissä vainajan koti ja asunto on ollut.Kovin vanhaa tietoa testamentin valvonnasta tarjoilet. Valvontasäännös nimittäin on kumottu jo 31 vuotta sitten.
- Anonyymi
Eikö edunvalvojan olisi pitänyt pyytää testamentti hyväksyttäväksi? Veljellä yleinen edunvalvoja , oikeuden määräämä?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Eikö edunvalvojan olisi pitänyt pyytää testamentti hyväksyttäväksi? Veljellä yleinen edunvalvoja , oikeuden määräämä?
Edunvalvojan ei tarvitse pyytää testamenttia tiedokseen, vaan se on testamentinsaajan velvollisuus antaa testamentti tiedoksi perillisille, jos hän haluaa testamanttiin vedota. Perillisen edunvalvoja ei oletehnyt mitään väärin.
- Anonyymi
Kysymys 1. Testamentti on saatettava todisteellisesti tiedoksi, jotta sen saisi voimaan.
Kysymys 2. Vainajalla oli (on) siis kolme veljeä ja sen lisäksi x kappaletta sisaria? Kaikki kuolinpesän osakkaat, siis myös sisaret, on perimysjärjestyksen mukaisesti kutsuttava perunkirjoitustilaisuuteen, ei sen sijaan hautajaisiin. Yleisin tapa, jos testamenttiin vedotaan, on vedota siihen viimeistään perunkirjoituksessa, jossa alkuperäisen testamentin on oltava nähtävillä; myös muista tapoja on. Jos muulla tavoin on menetelty, on menetelty väärin. Perunkirjoitus on järjestettävä kolmen kuukauden sisällä kuolemasta.
Kysymys 3. Kutsun perukirjoitukseen lähettää normaalisti se, joka on ottanut perukirjoituksen hoitaakseen, yleensä läheinen henkilö tai se, joka tuntee vainajan taloudelliset asiat parhaiten. Kutsu on myös toimitettava myös edunvalvojalle. Maistraatti, tai nykyinen DVV, vaatii täydelliset pesänselvitysasiakirjat.
Jos edunvalvoja ei saa kutsua, perukirja eikä siten myöskään perinnönjako voi olla koskaan edunvalvottavaa sitova, ja perinnönjakoon on joka tapauksessa saatava Digi- ja väestötietoviraston lupa. Edunvalvoja, todisteellisesti asian tietäessään, olisi voinut pyytää dokumentteja nähdäkseen, mutta edunvalvojaa ei siihen missään erikseen velvoiteta. Vuositarkastuksen yhteydessä DVV:lle toimitetaan aina perukirja. Kuten sanottua, perinnönjako ei missään tapauksessa ole edunvalvottavaa sitova ilman DVV:n lupaa.
Kysymys 4. Lakiosuus koskee vain rintaperillisiä, joita vainajalla ei nyt ole. Taloudelliset vahingot korvaa se, joka perunkirjoituksen on ottanut hoitaakseen. Testamentti pitää saada ja saattaa todisteellisesti tiedoksi kaikille kuolinpesän osakkaille, ja ellei niin ole tehty, kuuden kuukauden valitusaika alkaa kulua uudestaan siitä hetkestä, kun testamentti on todisteellisesti annettu tiedoksi. Testamentti voidaan riitauttaa kuuden kuukauden määräajan kuluessa, ja moitekanne on nostettava käräjäoikeudessa. Tulkintakanteen voi nostaa jokainen, jonka etua asia koskee, jos testamentin sisältö on epäselvä, eikä sitä ole sidottu ko- määräaikaan. - Anonyymi
Ei avauksen tapauksessa vielä ole mitään taloudellista vahinkoa aiheutunut. Jollei lakimääräisiä perillisiä (tässä: veljiä) ole kutsuttu perunkirjoitukseen, voi siitä pyytää tietoja. Jollei perukirjaa anneta tiedoksi vieläkään, on syytä hakea kuolinpesään pesänselvittäjä, joksi määrätään hakijan esittämä asianajaja. Pesänselvittäjää haetaan käräjäoikeudesta.
Veljille ei voi tulla oikeudenmenetystä perintöönsä testamentin tiedoksianto laiminlyömällä, koska ilman testamentin lainvoimaa ei testamentinsaaja saa jäämistöä itselleen laillisesti.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Poliisi tutkii murhaa Paltamossa
Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta445219Jos me voitais puhua
Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä243430Jenna meni seksilakkoon
"Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t2982822Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."
Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui552618- 1692294
- 242109
Aku Hirviniemi tekee paluun televisioon Aiemmin hyllytetty ohjelma nähdään nyt tv:ssä.
Hmmm.....Miksi? Onko asiaton käytös nyt yht´äkkiä painettu villaisella ja unohdettu? Kaiken sitä nykyään saakin anteeksi1261881Vielä kerran.
Muista että olet ihan itse aloittanut tämän. En ei silti sinua syyllistä tai muutenkaan koskaan tule mainitsemaan tästä3661835Vain yksi elämä
Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu881761M nainen tiedätkö mitä
Rovaniemellä sataa nyt lunta, just nyt kun lähden pohjoiseen. Älä ota mitään paineita tästä mun ihastumisesta sinuun, ti161391