Perunkirjoitus ja testamentti

Anonyymi

Kyseessä avioliitosta eronnut henkilö, joka kuoli lapsettomana. Vainajalla on kolme veljeä, joista kullakin rintaperillisiä.

Kysymys 1. Vainajan veli sanoo vainajalla olleen testamentin hänen hyväksi. Eli kaikki kiinteistöä ja koti-irtainta myöden tulisi hänelle. Saako veljet pyydettäesssä kopion testamentista?

Kysymys 2. Vainajan sisaria ei kutsuttu perunkirjoitukseen, saati hautajaisiin. Ei edes tietoa koska kyseinen tilaisuus olisi tai kuka/ketkä sen hoitaisi (hoitaisi perinnönjaon ja ilmottaisi verottajalle) .Kukaan muu kuin oletettu testamentin saaja ei ole nähnyt edes testamenttia tai mitään perukirjaa tai muutakaan. Onko menetelty oikein?

Kysymys 3. Eräs vainajan veljistä on edunvalvonnassa. Edunvalvoja sai tiedon edunvalvottavan veljen kuolemasta ja ettei hänellä ollut rintaperillisiä. Olisiko edunvalvojan pitänyt pyytää perukirja ja testamentin kopio tiedoksi/nähtäväksi? Olisiko se pitänyt ilmoittaa maistraattiin vuositarkastuksen yhteydessä?

Kysymys 4. Kuka korvaa jos on veljet ovat kyseisen ilmoittamatta jättämisen takia menettäneet lakiosuutensa? Entä jos testamentin teossa on aihetta epäillä vilppiä tai testamentti paljastuu vilpilliseksi?

Meeri

7

224

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      1. Testamentin saajan pitäisi tehdä testamentin tiedoksianto jos vetoaa testamenttiin ja siihen kuuluu testamentin kopion toimittaminen ohitettuille perilisille.

      2. Käsittäkseni vainajan sisarukset on edelleen kuolinpesän osakkaita jos testamentin saaja ei ole testamenttista tehnyt virallista tiedoksiantoa ja vainajan sisarukset ei ole esim. Kirjallisesti hyväksyneeet testamenttia niin ovat edelleen kuolinpesän osakkaita ja olisi tullut kutsua perukirjoitukseen.

      4. Tästä en osaa sanoa

      3. Veljillä ei ole oikeutta lakiosaan. Vain rintaperilisillä on oikeus lakiosaan eli lapsilla, ottolapsilla ja näiden jälkeläisillä on lain mukaan lakiosa oikeus. Jos epäilette vilppiä voitte nostaa testamentin moitekanteen joka pitää tehdä 6kk määräajassa testamentin lainmukaisen tiedoksisaamisen jälkeen. Testamentti saa lainvoiman kahdella tavalla:
      1) Jos kaikki perilliset hyväksyvät testamentin, testamentti saa lainvoiman heti.
      2) Mikäli testamenttia ei moitita 6 kk määräajassa, testamentti saa lainvoiman

      • Anonyymi

        Testamentin hyväksyminen voi olla monimutkaista ja aikaa vievää, jos perilliset asuvat ympäri maailmaa eri maissa.
        Ei testamentti saa lain voima ihan noin vaan, se on valvottava kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentin saaja on saanut tiedon testamentin tekijän kuolemasta ja sitä, että testamentti on tehty hänen hyväkseen.
        Testamentin valvonta toimitetaan siinä oikeudessa, jonka piirissä vainajan koti ja asunto on ollut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Testamentin hyväksyminen voi olla monimutkaista ja aikaa vievää, jos perilliset asuvat ympäri maailmaa eri maissa.
        Ei testamentti saa lain voima ihan noin vaan, se on valvottava kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentin saaja on saanut tiedon testamentin tekijän kuolemasta ja sitä, että testamentti on tehty hänen hyväkseen.
        Testamentin valvonta toimitetaan siinä oikeudessa, jonka piirissä vainajan koti ja asunto on ollut.

        Kovin vanhaa tietoa testamentin valvonnasta tarjoilet. Valvontasäännös nimittäin on kumottu jo 31 vuotta sitten.


      • Anonyymi

        Eikö edunvalvojan olisi pitänyt pyytää testamentti hyväksyttäväksi? Veljellä yleinen edunvalvoja , oikeuden määräämä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikö edunvalvojan olisi pitänyt pyytää testamentti hyväksyttäväksi? Veljellä yleinen edunvalvoja , oikeuden määräämä?

        Edunvalvojan ei tarvitse pyytää testamenttia tiedokseen, vaan se on testamentinsaajan velvollisuus antaa testamentti tiedoksi perillisille, jos hän haluaa testamanttiin vedota. Perillisen edunvalvoja ei oletehnyt mitään väärin.


    • Anonyymi

      Kysymys 1. Testamentti on saatettava todisteellisesti tiedoksi, jotta sen saisi voimaan.

      Kysymys 2. Vainajalla oli (on) siis kolme veljeä ja sen lisäksi x kappaletta sisaria? Kaikki kuolinpesän osakkaat, siis myös sisaret, on perimysjärjestyksen mukaisesti kutsuttava perunkirjoitustilaisuuteen, ei sen sijaan hautajaisiin. Yleisin tapa, jos testamenttiin vedotaan, on vedota siihen viimeistään perunkirjoituksessa, jossa alkuperäisen testamentin on oltava nähtävillä; myös muista tapoja on. Jos muulla tavoin on menetelty, on menetelty väärin. Perunkirjoitus on järjestettävä kolmen kuukauden sisällä kuolemasta.

      Kysymys 3. Kutsun perukirjoitukseen lähettää normaalisti se, joka on ottanut perukirjoituksen hoitaakseen, yleensä läheinen henkilö tai se, joka tuntee vainajan taloudelliset asiat parhaiten. Kutsu on myös toimitettava myös edunvalvojalle. Maistraatti, tai nykyinen DVV, vaatii täydelliset pesänselvitysasiakirjat.

      Jos edunvalvoja ei saa kutsua, perukirja eikä siten myöskään perinnönjako voi olla koskaan edunvalvottavaa sitova, ja perinnönjakoon on joka tapauksessa saatava Digi- ja väestötietoviraston lupa. Edunvalvoja, todisteellisesti asian tietäessään, olisi voinut pyytää dokumentteja nähdäkseen, mutta edunvalvojaa ei siihen missään erikseen velvoiteta. Vuositarkastuksen yhteydessä DVV:lle toimitetaan aina perukirja. Kuten sanottua, perinnönjako ei missään tapauksessa ole edunvalvottavaa sitova ilman DVV:n lupaa.

      Kysymys 4. Lakiosuus koskee vain rintaperillisiä, joita vainajalla ei nyt ole. Taloudelliset vahingot korvaa se, joka perunkirjoituksen on ottanut hoitaakseen. Testamentti pitää saada ja saattaa todisteellisesti tiedoksi kaikille kuolinpesän osakkaille, ja ellei niin ole tehty, kuuden kuukauden valitusaika alkaa kulua uudestaan siitä hetkestä, kun testamentti on todisteellisesti annettu tiedoksi. Testamentti voidaan riitauttaa kuuden kuukauden määräajan kuluessa, ja moitekanne on nostettava käräjäoikeudessa. Tulkintakanteen voi nostaa jokainen, jonka etua asia koskee, jos testamentin sisältö on epäselvä, eikä sitä ole sidottu ko- määräaikaan.

    • Anonyymi

      Ei avauksen tapauksessa vielä ole mitään taloudellista vahinkoa aiheutunut. Jollei lakimääräisiä perillisiä (tässä: veljiä) ole kutsuttu perunkirjoitukseen, voi siitä pyytää tietoja. Jollei perukirjaa anneta tiedoksi vieläkään, on syytä hakea kuolinpesään pesänselvittäjä, joksi määrätään hakijan esittämä asianajaja. Pesänselvittäjää haetaan käräjäoikeudesta.

      Veljille ei voi tulla oikeudenmenetystä perintöönsä testamentin tiedoksianto laiminlyömällä, koska ilman testamentin lainvoimaa ei testamentinsaaja saa jäämistöä itselleen laillisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2663
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      72
      1432
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1431
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1189
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1154
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1153
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      45
      1151
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1141
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1089
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1070
    Aihe