Muistisairaus vai jotain muuta?

Anonyymi

Hei

Isäni on 74-vuotias. Hänellä on ollut joskus vuosia ( 6-vuotta sitten) sitten aivoveren vuoto , mutta kuntoutunut siitä todella hyvin ja pystyy toimimaan itsenäisesti ja voi ajaa autoakin.

Nyt kuitenkin olen huomannut parin vuoden ajalta sellaisen asian, että hän kertoo jatkuvasti samoja asioita uudelleen ja ei muista kertoneensa niitä aikaisemmin. Jotkut asiat ovat myös vanhoja juttuja . Välillä hän etsii oikeaa sanaa ja joskus sanoo että ei saa nyt mieleensä mitä sanaa hakee.

Aivoverenvuodon jälkeen hänen persoonansa toki muuttui sellaiseksi ylikiltiksi , mutta nämä muisti jutut ovat tulleet nyt vasta myöhemmin esille.

Hän ei aja autolla enää pidempiä matkoja ( lyhyet matkat kyllä ajaa) , vaan äitini ajaa aina jos menevät käymään jossakin hieman pidemmällä.

Isäni myös on alkanut kontrolloida ja ohjeistaa kaikkea ja etenkin äitiäni. Kaikki pitää tehdä niinkuin isä sanoo ja hänen tapansa on ainoa oikea. Isäni toiminnassa ei aina edes ole logiikkaa ja jos joku asia menee pieleen, niin se on heti äitini vika . Jos pitää lähteä jonnekin ja olla ajoissa, niin isällä kestää lähteminen todella kauan. Joskus saa jopa 2 tuntia aikaisemmin alkaa patistelemaan eikä sekään aina auta. Lähteminen on todella hidasta ja isä tarkistaa ainakin kahteen kertaan että ovi on lukossa. Jos esim äiti laittaa oven lukkoon, niin isä menee sen jälkeen tarkastamaan.

Isällä on myös tapana ottaa tavaroita ja siirrellä niitä eripaikkoihin ja ei sitten muista edes siirtäneensä jos tavaraa etsitään ja se löytyy sitten jostakin hänen arkistoistaan.

Isä myös suuttuu jos äiti korjaa jonkin hänen sanomansa asian. Eli jos isä kertoo jonkin asian ja äiti huomauttaa että ei se noin mennyt, niin isä suuttuu heti. Sama asia jos isä väittää sanoneensa jostain asiasta äidilleni ja äiti sanoo ettei isä ole sanonut hänelle siitä. Isä ei siis selvästikään muista enää kunnolla.

Esimerkiksi isäni väitti tuttavalleen että minä olen johtavassa asemassa omassa työssäni, vaikka en todellakaan ole. Äiti korjasi asian ja isä suuttui heti.

Isä tuntuu myös unohtaneen sen että sisareni on uusissa naimisissa ollut jo kauan. Isä ei puhu sisareni miehestä juurikaan mitään. Siskon exästä puhuu ja kehuu tätä jatkuvasti, vaikka ex oli todella ikävä ihminen.

Päällepäin hänellä vaikuttaisi olevan kaikki hyvin, mutta nyt näitä asioita on alkanut tulla pikku hiljaa esille . Tuntuu että isä jotenkin salaisi muistamattomuutensa.

Mitä tässä oikein voisi tehdä?

Isä ei suostu menemään minnekään lääkäriin. Asuu omistusasunnossaan ja äitikään ei pysty tekemään asialle mitään. On todella väsynyt tilanteeseen.

Tiedän jo että jos joku tulisi tarkastamaan asiaa, niin isä osaa esittää kaiken olevan hyvin ja pitää kulissia yllä.

3

937

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ikävä kyllä, muistuttaa paljon alkavaa dementiaa näin maallikkona sivusta seuranneena ajateltuna . Minusta sillä vanhalla avh:lla ei ole nyt osaa näihin nykytapahtumiin. Ei varsinkaan jos hän ikäisekseen toipui siitä hyvin. Mihin kohtaan aivoja se vuoto tuli?

      Tuo puheen toistaminen on mulle valitettavan tuttua, kun eräällä hyvin tuntemallani on tällainen. Vaikea sille kai mitään on tehdä, kun vaikka miten hienovaraisesti tai suoremmin kertoo, että tästä jo puhuttiin, yrittää tuoda uuttaa näkökulmaa, vaihtaa ihan aihetta niin eikös prkl ala se sama jauhaminen moneen kertaan. Syy ei varsinaisesti ole dementia, en itse asiassa edes ole ihan varma syystä

      Monisairas

      • Anonyymi

        Nyt kun luin uudestaan, niin tässähän on muutakin mikä sopii tähän mainitsemaani henkilöön. Saattaa olla että frontaalialueilla jotain ainakin. Sitten on vielä semmonen kummallinen piirre, että välillä mielestään pystyy tekeen vaikka mitä ja eihän sitä mitä opi ellei yritä - hienoa kun on yritteliäisyyttä mutta mutta... vähän sama kuin itse, jolla merkittäviä puutteita toisen käden motoriikassa (hänellä kyllä pelaa kädet mut en ole varma miten silmä-käsi yhteistyö), saisin ykskaks jonkun ihme älynväläyksen, että tarkkaa käsityötä vaatiivaa pystyn tekeen tai ainakin voi opetella! Itse ainakin olisin ajat sitten ryhtynyt tuohon, mikäli hermosto noin paranisi. Harmillista kun joillain on tällainen typeryyttä lähenevä käsitys omasta osaamisestaan🙁 Joskus tulee ehkä sanottua ehkä töykeästikin, kun pitää olla jääräpää ja vielä sitä rahasta nipottamista! Muistuttaa paljon kyllä dementiaa.
        Mulla taas on moniongelmaisenakin hyvä käsitys omista kyvyistä ja kehittämistarpeista sekä omaan aika hyvä kyvyn itsereflektointiin. Muuten voi olla, että olen siirtynyt pikkuisen "pelleidentiteetin" puollelle elämäntilanteen vuoksi.

        Monisairas


    • Anonyymi

      Niin laitetaan nyt vielä, kun tavallaan reilua ja selvyyden vuoksikin, omia kuvantaen todettuja juttuja: muutoksia toisen sivuaivokammion liepeillä, pikkuruisesta hypotalamuksesta "majakka sammunut" sekä selkärangassa 2 pullistumaa ja yksi protruusio. Ongelmia mm. käden ja jalan toiminnassa, hormonaalisessa säätelyssä, ns. navasta alaspäin monenlaista oiretta eli sulkijoiden kanssa, jalkojen voimattomuutta, ajoittaista kipua ja kramppia. Mutta mm. kognitiivinen kapasiteetti on hyvä sekä mm. tunne-järki -säätely,sisukkuus yms ja miksei olisi, sillä iso osa aivoistahan on kunnossa kumminkin.

      Tietysti jos miettii lähtökohtia ja elämänkulkua, ei voi kuin ihmetellä, että on kuin on - ylipäänsä edes elossa! Ja sitten joka käänteessä pannaan vielä hanttiin, vähätellään ja mitä mutta, jos vaikka jotain parannusta yrittää eikä aina olisi edes kyse niin kovin ihmeellisistä ja kalliista muutoksista!

      Monisairas

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      4453
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      115
      4040
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2720
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1764
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1659
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      21
      1643
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1571
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1553
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1511
    Aihe