Näin haet maksamattomat sunnuntai- ja ylityölisät

Anonyymi

Todennäköisesti sinulla on sekä sunnuntaikorvaukset että ylityöt saamatta.

KKO:n ratkaisukäytännön muutoksesta johtuen ylityö-, ilta-, yö-, lauantai- ja sunnuntailisät katsotaan jatkossa työaikasidonnaisiksi korvauksiksi, joiden vanhenemisaika on työaikalain mukainen kaksi vuotta. Tämä on muutos vakiintuneeseen oikeuskäytäntöön, jonka mukaan ne lisät, joista määrättiin työehtosopimuksessa, vanhenevat viidessä vuodessa korvausperusteen syntymisestä.

Tämä tarkoittaa, että työntekijän tulee reagoida aiempaa nopeammin huomatessaan, että palkkaa ei ole maksettu oikein. Palkkojen vaatiminen työnantajalta ei riitä, vaan niiden maksamisesta tulee sopia kirjallisesti ennen määräajan loppumista, tai tulee nostaa kanne ennen vanhentumisajan päättymistä. Muussa tapauksessa oikeus korvauksiin menetetään lopullisesti.

Tutki aluksi kirjallinen työsopimus. Jos työaikasi on sovittu jaksotyöksi on ylityöt hieman hankalampia laskea, mutta jos ei ole sovittu jaksotyöstä, niin ylityöt on helppo laskea. Ota huomioon myös viikkoylityöt. Kirjallisessa työsopimuksessa voidaan myös sopia, koska sunnuntai alkaa. Sen alkua voidaan siirtää jopa 06:00 saakka, tosin se myös päättyy silloin maanantaina 06:00. Jos näin ei ole sovittu, niin sunnuntai on kellon mukainen ja alkaa siis 00:00. Monesti lauantai- sunnuntai työvuorossa kertyy myös ylitöitä.

Aloita asia niin, että pyydät työnantajalta työaikakirjanpidon maksettuine palkkoineen. Jos hänellä ei sitä ole, niin sitten siirryt työsuojeluviranomaisten juttusille. Pyydät heitä tarkastamaan työnantajasi työaikakirjanpidon. Jos sitä ei löydy, niin selvityksen teet itse.

Tämän jälkeen kaivat jostakin esille miten olet töitä tehnyt. Todennäköisesti työnantajasi on toimittanut työsuojeluviranomaisille mittariraportit kuvitellen niiden riittävän. Näistä näet, miten olet ollut töissä. Jos näitäkään ei löydy, niin sitten etsit työvuorolistat, joilla sinut on määrätty töihin ja lasket niistä tunnit. Pääasia, että jostakin löytyy tieto, milloin olet ollut töissä. Tämän jälkeen lasket tunnit. Huomio, että kaikki juhlapyhät ovat myös sunnuntailisien veroisia päiviä.

Korvattavan rahamäärän laskeminen pitää tehdä vuorokohtaisesti. Jos ajetaan provisiopalkalla ja palkkaprosenttisi on vaikka menneisyyden alhainen 35, niin sunnuntaina se on 70. Jos työnantajasi on niin typerä, että on teettänyt sunnuntaityötä prosenttipalkalla, niin palkkaprosentti menee näin 35% + 17,5% +35=87,5%. Jos ylitöitä on tehty yli kaksituntia, niin näiltä tunneilta se menee 35% + 35% +35%=105%. Sitten palkkalaskelmistasi lasket eurot. Jos taas työnantajasi ei ole toimittanut palkkalaskelmia eroteltuina, kuten laki vaatii, niin jälleen joudut summat kaivamaan itse.

Jos työnantajasi on perinteinen suomalainen taksiyrittäjä, niin häneltä puuttuvat kaikki lain vaatimat työaika- ja palkkaerittelyt. He eivät edes tiedä mitä ne tarkoittavat. Helpointa on, että arvioit summan ja sovitte korvauksen. Jos se ei käy, niin silloin joudut tekemään itse nämä tai jakemaan apua palkkaturvasta. Selvitykseen menneet kulut voit lisätä pyytämääsi summaan.

Taksiliitto ohjeistaa yrittäjiä maksamaan kaikki ilman oikeudenkäyntiä, koska tappio on aina ollut oikeudessa varma ja kulut maksaa häviäjä.

Itse tein oman selvitykseni ja työnantajani maksoi minulle korvauksia hieman vajaa 32 000€. Tästä menee tietenkin normaalit verot ja sen tähden kannattaa miettiä mihin aikaan vuodesta tämän tekee. Paras lopputulos yleensä tulee siitä, että hoitaa asian niin loppuvuodesta, että maksu siirtyy seuraavan vuoden puolelle.

Jälkiselvittelyä pitää tehdä sen verran, että varmistaa työnantajan maksaneen nämä eläkemaksut ja pakolliset työnantajavelvoitteet. Tämän saa parhaiten selville eläkevakuutusyhtiön kertyneistä eläkkeistä, jonka otteen voi tulostaa netistä.

Sitten hakemaan, jotta saat tammikuussa rahat.

Neuvoja saat työsuojeluviranomaisilta sekä palkkaturvasta.

12

247

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet antavat ohjeita ja neuvoja. Viranomaisella on AINA velvollisuus neuvoa ja ohjata oikealle taholle asioiden hoitamiseksi.

  • Anonyymi

   Taksiyrittäjien polvet tutisevat pelosta näitä kirjoituksia lukiessaan :)

   • Anonyymi

    On aihettakin tutista, jos on rikollinen. Seurauksena voi olla vankeutta maksujen lisäksi.


  • Anonyymi

   AKT liitossa maksetaan kaikki lisät, kuljettajille?⚠️⚠️⚠️

  • Anonyymi

   Kiitos neuvoista.

  • Anonyymi

   Ja sen jälkeen en ole saanut keneltään taksinkuljettajantöitä, vaan jouduin hakemaan mäkkäriin siivojaksi .

   • Anonyymi

    Mäkkärissä alkaen 12e/h ja kaikki palkanlisät maksetaan päälle.


   • Anonyymi

    Taksiyrittäjä menettää automaattisesti lupansa oikeusprosessissa, joten hänen työt päättyvät, ei muiden.


  • Anonyymi

   Sait vajaa 32 000 euroa?Et saanut.Taksia et ole ajanut,siihen sinusta ei ole.Kirjoittelet tänne katkerana,miksi?Ei sinulla ole taksialalle mitään annettavaa,lopeta tänne kirjoittelu!

  • Anonyymi

   Hyvä tietää, kiitos

  • Anonyymi

   Työaikalain soveltaminen ei ole työnantajan ja työntekijän välillä sovittavissa oleva asia. Työaikalaki on luonteeltaan pakottavaa oikeutta, eikä siitä voida pätevästi poiketa sopimalla työntekijän vahingoksi. Työsopimuksen ehdot, joilla vähennetään työntekijälle työaikalain mukaan tulevia etuja, ovat mitättömiä.

   Työntekijä on myös oikeutettu työaikalain mukaisiin korvauksiin, kuten ylityökorvauksiin.

   Sillä, onko työsopimukseen merkitty työaikaa, ei ole merkitystä. Myöskään työnantajan ilmoituksella, ettei hän aktiivisesti seuraa työntekijän työajan käyttöä, ei ole merkitystä. Työaikaa on kaikki työhön käytetty aika, kuten kyytien odottaminen. Aika, jonka työntekijä on velvollisuus oleskelemaan työpaikalla, on kokonaisuudessaan hänen työaikaansa, vaikka hän ei työtä suorittaisikaan.

   • Anonyymi

    Vähimmäispalkka työehtosopimuksen puuttuessa

    Jos työsuhteessa ei tule sovellettavaksi työehtosopimuslain nojalla sitova työehtosopimus eikä yleissitova työehtosopimus eivätkä työnantaja ja työntekijä ole sopineet työstä maksettavasta vastikkeesta, on työntekijälle maksettava tekemästään työstä tavanomainen ja kohtuullinen palkka.

    https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010055#L2P10

    Kun alalla on työehtosopimus, niin tavanomainen ja kohtuullinen palkka on työehtosopimuksen mukainen tai sen ylittävä. Sillä ei ole merkitystä, vaikka työehtosopimus ei ole yleissitova. Työehtosopimus kertoo tavanomaisen ja kohtuullisen palkkatason, jonka mukaan palkka on määriteltävä.

    https://www.akt.fi/site/assets/files/2184/taksi_tes_2020_-_2023.pdf


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Töistä lomautettu Jasmiina äimän käkenä Big Brother -voitosta - 30 000 euroa rikkaampana kotiin!

   Hämmentynyt Jasmiina voitti kireässä kisassa Big Brother Suomi -realityn. Jasmiina sai äänistä 50,1% ja Aki 49,9%. Voittiko mielestäsi oikea kisaaja?
   Big Brother
   197
   8489
  2. Esko Eerikäinen tuo kolumbialaisen äitinsä tv:seen: Pieni Esko tuli vain 10-vuotiaana yksin Suomeen

   Tiesitkö, että pieni Esko lähetettiin Kolumbian vaaroista yksin vain 10-vuotiaana Suomeen? Lähtiessään Kolumbiasta Esko sai äidiltään muistoksi yhden
   Kotimaiset julkkisjuorut
   88
   6428
  3. Some liekeissä! Mikko Leppilampi jättää TTK:n - Kollegat ylistävät: "Huikea ja uniikki", "The best"

   Mikko Leppilampi teki kyllä huikean uran Tanssii Tähtien Kanssa -juontajana, yhteensä 10 kautta. Mitä luulet, kuka mahtaa astua Leppilammen saappaisii
   Kotimaiset julkkisjuorut
   70
   3873
  4. Onko Saramon Pekka Kiira Korven nyksä?

   Eikös Saramo lopettanut, Kiirahan sanoi, että ei ole urheilija ENÄÄ, voi olla entinen!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   16
   3257
  5. Onnea Tanssii Tähtien Kanssa -kisan voitosta, Ernest Lawson!

   TTK:n voitti pystymetsästä tanssiparketille tullut Ernest Lawson ja Anniina-ope. Valitsiko kansa oikein ja voittiko oikea pari, mitä mieltä olet? ht
   Suomalaiset julkkikset
   69
   2224
  6. Pikkaraisen ulosanti instassa

   Onko sillä kaikki kotona yläkerrassa... Miten lapsellisia kommentteja sillä on insta kuvissa. Laitan auringon nukkumaan. Mennään ostamaan kaunoluisti
   Kotimaiset julkkisjuorut
   262
   1894
  7. Kyllä noita sun silmiä

   kattelis mielellään.
   Ikävä
   69
   1571
  8. "MUKANA KU PERÄPUKAMA!!" Janni Hussi paljastaa uudet kuviot pörrökaverin kanssa somessa!

   Oho! Janni Hussi paljastaa into piukena somessa uudesta aluevaltauksestaan. Postauksessa ei sanoja säästellä: https://www.suomi24.fi/viihde/mukana-ku-
   Kotimaiset julkkisjuorut
   4
   1499
  9. Olen rakastunut suhun

   Joten kerro miten mun pitää toimia, että saan sun tunteet selville ilman kiusaantunutta ilmapiiriä? 💘
   Ikävä
   65
   1458
  10. Tässä täytyy olla jotakin erikoista

   En voi ymmärtää muuten, miksi niin koukutat minua, ja minun kokemukseni on, että me kohtaamme jollakin syvällisemmällä tasolla. Eikä tunne muutu eikä
   Ikävä
   87
   1421
  Aihe