7 ylivertaista tapaa parantaa vastustuskykyä: yksi auttaa välittömästi
Atshiu! Ylläpidä vastustuskykyäsi läpi syksyn tukemalla elimistön puolustusjärjestelmää terveillä elämäntavoilla ja huolehtimalla riittävästä levosta. Kiinnitä myös huomiota siihen, mitä syöt.
Elimistön immuniteetilla eli vastustuskyvyllä tarkoitetaan kaikkia kehon puolustus- ja suojajärjestelmiä infektioita vastaan. Elämän kannalta keskeistä on torjua ympäristöstä tunkeutuvia bakteereita, viruksia, alkueläimiä ja matoja.
Immuniteetin täydellinen pettäminen johtaa yksilön kuolemiseen infektiotauteihin, ellei tila ole lyhytaikainen tai hoidettavissa.
Ihmisen immuniteettijärjestelmä oppii tunnistamaan omien kudosten rakenteet jo elämän alkuvaiheessa, eikä se reagoi näihin. Joskus immuniteetti voi tehdä elimistön kannalta virheitä. Se voi hyökätä elimistön omia valkuaisaineita tai soluja vastaan, jolloin se aiheuttaa niin sanottuja autoimmuunitauteja.
Mitä vanhempi olet, sitä enemmän vastustuskyvyn parantamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Vanhukset nimittäin sairastuvat infektioihin helpommin kuin nuoret. Tämä johtuu elimistön puolustusjärjestelmien iän mukana tapahtuvasta heikkenemisestä. Voit kuitenkin tukea vastustuskykyäsi seuraavilla asioilla.
1. Syö monipuolisesti
Monet terveellisinä pidetyt ruoka-aineet lisäävät vastustuskykyä. Tärkeimpiä näistä ovat kala, hedelmät, marjat ja täysjyväviljatuotteet.
D-vitamiini on immuunipuolustukselle tärkein vitamiini, jota saat syömällä kalaa. Jos syöt kalaa 2–3 kertaa viikossa, käytät vitaminoituja maitotuotteita sekä syöt vihanneksia, hedelmiä ja marjoja päivittäin, saat vastustuskyvylle riittävät vitamiinit ravinnosta.
C-vitamiini ja sinkki tukevat normaalia vastustuskykyä, jota saat hedelmistä ja marjoista. Täysjyvävilja on hyvä sinkin lähde.
2. Nuku kunnon unet
Nukkuminen on elintärkeää koko elimistön toiminnan ja terveyden kannalta, sillä unen aikana elimistö palautuu päivän rasituksista. Tavallisin syy poikkeavaan väsymykseen on riittämätön unen määrä. Unentarve on yksilöllinen, mutta unisuositus on nukkua vähintään 7–8 tuntia yössä.
Unenpuute muuttaa hormonitoimintaa ja vaikuttaa elimistöön stressireaktion tapaan, mikä altistaa sairauksille.
3. Hyötyliiku enemmän
Hyvä kunto auttaa puolustusjärjestelmää toimimaan optimaalisesti. Säännöllinen, päivittäinen hyötyliikunta ja hikiliikunta pari kolme kertaa viikossa auttaa pitämään kunnon hyvänä. Liikunta tukee vastustuskykyä myös välillisesti tukemalla painonhallintaa.
Mikä tahansa aktiviteetti antaa sinulle energiaa. Lisäksi liikunta auttaa alentamaan stressitasoa, joten et pelkästään kohenna terveyttäsi.
Vaikka liikunta on hyväksi, liian rankka liikkuminen voi olla haitaksi. Elimistö menee stressitilaan, mikä heikentää puolustuskykyä. Kuuntele siis kehoasi.
4. Vältä stressiä
Stressi heikentää vastustuskykyä, sillä se muuttaa elimistön immuunijärjestelmän toimintaa ja helpottaa pöpöjen pääsyä elimistöön. Kaikki stressi ei kuitenkaan ole haitallista. Keskeistä on, onko stressi tilapäistä vai jatkuvaa. Määräaikaista stressiä ihminen kestää paljon paremmin.
Stressin pitkittyessä normaalin immuunivasteen syntymiselle tärkeät elintavat ovat usein vaarassa. Uni lyhenee ja huononee, ruokatottumukset rapistuvat ja liikunta unohtuu.
5. Tarkkaile verensokeriarvoa
Jos verensokerisi on koholla, valkosolujen puolustusteho heikkenee ja taudit saavat helpommin jalansijaa kehossa.
Kohonneen verensokerin pääsyy on vyötärölihavuus, jossa rasvakudosta on kertynyt vatsaonteloon ja siihen liittyen myöskin maksasoluihin. Nämä aiheuttavat insuliiniresistenssiä, eli insuliinin vaikutus soluissa heikkenee. Seurauksena on aluksi verensokerin lievä nousu, josta puhutaan myös esidiabeteksena.
Kohonneen verensokerin vaihetta kestää tavallisesti useita vuosia. Tila on tärkeä tunnistaa, sillä tässä vaiheessa on mahdollista estää kokonaan diabeteksen puhkeaminen.
6. Sano ei tupakalle
Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Arviolta lähes 5 000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin vuosittain. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista.
Tupakointi häiritsee myös hengitysteiden värekarvojen toimintaa ja altistaa hengitystieinfektioille. Tupakointi on monien sairauksien riskitekijä ja pahentaa jo todettuja sairauksia. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää kahdeksan vuotta.
1. Älä unohda tätä
Hyvällä käsihygienialla voidaan ennaltaehkäistä suurin osa hengitystieinfektioista. Käsihygienia on tärkein keino ehkäistä myös vatsatauteja ja matkaripulia. Kädet on syytä muistaa pestä aina ennen ruokailua. Nenän ja suun koskettelua on vältettävä likaisin käsin. Käsienpesu ja hyvä käsihygienia on ylivertainen tapa suojautua infektioilta ja parantaa vastustuskykyäsi välittömästi.
7 ylivertaista tapaa parantaa vastustuskykyä:
6
267
Vastaukset
- Anonyymi
Immuniteetti eli vastustuskyky lyhyesti
Immuniteetti on elimistön kyky suojautua taudinaiheuttajilta.
Vastustuskyky jaetaan yleensä kahteen osaan: luontainen eli synnynnäinen ja adaptiivinen eli hankittu immuniteetti.
Omaa vastustuskykyä voi vahvistaa.
Mikä on vastustuskyky eli immuniteetti?
Immuniteetti eli vastustuskyky on elimistön kyky suojautua taudinaiheuttajilta. Vastustuskyvyn tarkoitus on pitää meidät terveinä. Elimistölle on tärkeää torjua ympäristöstä tulevia bakteereita, viruksia, alkueläimiä ja matoja.
Miten elimistön vastustuskyky toimii?
Immuniteetti perustuu omien ja vieraiden rakenteiden erottelukykyyn. Immuniteettijärjestelmä oppii tunnistamaan elimistön omat kudokset elämän alkuvaiheessa, eikä se reagoi näihin.
Elimistön puolustusjärjestelmä oppii muistamaan tunkeutujat; yleensä immuunijärjestelmään jää muistijälki vieraista tunkeutujista, jotta se osaa reagoida näihin tulevaisuudessa. Juuri näiden muistisolujen vuoksi ihminen ei yleensä sairasta tiettyä mikrobitautia toistamiseen.
Joskus immuniteetti voi hyökätä myös omia valkuaisaineita, sokerirakenteita ja soluja vastaan. Näistä tilanteista aiheutuu niin sanotut autoimmuunisairaudet.
Mitkä ovat immuniteetin osat?
Immuniteettiin katsotaan kuuluvan kaikki elimistön keinot puolustautua tai suojautua infektioilta. Meillä on kahdenlaista vastustuskykyä: synnynnäistä (luontainen) ja hankittua (adaptiivinen) immuniteettia, jotka toimivat yhteistyössä.
Mikä on synnynnäinen, luonnollinen (luontainen) vastustuskyky?
Synnynnäinen eli luontainen vastustuskyky on immuniteetti, joka estää patogeeneja pääsemästä elimistöön. Se myös estää niiden leviämisen kehossa. Luontainen immuniteetti kehittyy jo sikiöaikana ja syntymän jälkeen. Se aktivoituu jo minuuteissa mikrobin kohdatessaan.
Luonnollinen immuniteetti on immuunipuolustuksen osa, joka ei vaadi aiempaa kontaktia mahdollisen patogeenin kanssa. Synnynnäiseen immuniteettiin ei liity oppimista.
Luontainen immuniteetti on epäspesifinen, eli toimii jokaisen patogeenin kohdatessaan aina samalla tavalla.
Mitä ovat epäspesifiset puolustuskeinot?
Epäspesifiset puolustuskeinot ovat rakenteita, joita elimistöllä on käytössään varsinaisen immunologisen järjestelmän lisäksi. Tällaisia ovat esimerkiksi suolistomikrobisto, mahan hapot ja iho.
Epäspesifiset puolustuskeinot ovat:
Terve, ehjä iho estää mikrobien pääsyn elimistöön.
Mahan hapan pH johtaa useimpien mikrobien kuolemaan. Tämä suojaa elimistöä ruoan mukana tulevilta taudinaiheuttajilta.
Ruoansulatuskanavassa on myös entsyymejä, jotka pilkkovat ravintoaineiden lisäksi myös mikrobeja.
Ihon ja suoliston mikrobisto estä taudinaiheuttajien leviämistä. Hyvät bakteerit ikään kuin vievät taudinaiheuttajilta tilaa ja ravinteita, ja rajoittavat näin niiden kasvua.
Eritteen (kuten kyynelneste silmän pinnassa) rajoittavat mikrobien kasvua.
Monilla elimistön pinnoilla on limaa tuottavia soluja. Liman tuotanto ja värekarvat suojaavat elimistöä taudinaiheuttajilta. Ruoansulatuskanavassa, hengitysteissä ja sukuelinten alueella on limaa tuottavia soluja. Lima estää mikrobien liikkumisen. Muun muassa hengitysteissä on värekarvoja, jotka puolestaan kuljettavat limaa.
Mikä on hankittu (adaptiivinen) vastustuskyky?
Hankittu vastustuskyky on jatkuvasti muuttuva immuniteetti, joka muuttuu kerta toisensa jälkeen tehokkaammaksi uuden patogeenikohtaamisen jälkeen. Adaptiivinen immuniteetti toimii, kun synnynnäinen immuniteetti ei ole onnistunut estämään patogeenejä.
Elämän aikana kohdatut tai rokotteista saadut vieraat mikrobit ja aineet muokkaavat adaptiivista vastustuskykyä, joka suuntautuu aiemmin tunnistettua rakennetta vastaan. Se on hitaampi osa immuniteettia ja sen käynnistyminen vie päiviä.
Hankittu immuniteetti perustuu T- ja B-soluihin. Niillä on omat spesifiset reseptorit taudinaiheuttajia vastaan.
Kuinka vastustuskyky muodostuu lapsuudessa?
Nykyään on ymmärretty, kuinka tärkeää on ympäristön kautta mikrobeille altistuminen varhaislapsuudessa. Mikäli ympäristön tavalliset mikrobit eivät pääse muokkaamaan lapsen immuniteettia normaaliin tapaan, voi se lisätä sairastumisriskiä myöhemmin esimerkiksi astmaan. Suosituksena onkin liikkua luonnossa ja altistua mikrobeille normaalin vastustuskyvyn muodostumiseksi. - Anonyymi
Mikä vaikuttaa taudin syntyy?
Suurin osa vieraista mikrobeista, joita päivän aikana saamme, eivät aiheuta lainkaan sairautta terveille ihmisille. Yleensä ne poistuvat minuuteissa tai tunneissa luonnostaan tai pesemisen yhteydessä. Osa mikrobeista voi jäädä joksikin aikaa oman bakteeristomme joukkoon (kolonisaatio), mutta eivät silti aiheuta sairautta.
Toisinaan sairaus pääsee iskemään. Siihen, aiheuttaako mikrobi tartunnan jälkeen infektiosairauden, vaikuttaa:
tartunnassa saatujen mikrobien määrä suhteessa infektion käynnistymiseksi tarvittavaan annokseen
elimistön yksilöllinen vastustuskyky
mikrobin taudinaiheuttamiskyky (virulenssi).
Mitkä tekijät vaikuttavat elimistön vastustuskykyyn?
Elimistön vastustuskykyyn vaikuttavat esimerkiksi:
ikä
stressi
sairaudet
lääketieteelliset hoidot
raskaus
leikkaus tai tehohoitoon joutuminen
tupakointi
runsas alkoholinkäyttö
vitamiinitasot
antibiootit.
Muun muassa ikä vaikuttaaa vastustuskykyyn. Infektioimmuniteetti on luontaisesti heikoimmillaan vastasyntyneenä ja vanhana. Nimenomaan varhaisessa lapsuudessa ja yli 65-vuotiaana infektioita on runsaimmin. Pikkulapsilla infektioherkkyyn liittyy muun muassa kehittymättömään hankittuun immuniteettiin.
Tiettyihin sairauksiin ja lääketieteellisiin hoitoihin liittyy infektiopuolustuksen heikkenemistä eli immuunipuutos. Mikäli tällainen on todettu, henkilön immuniteettia seurataan säännöllisesti, vaikka infektioita ei olisi, jotta infektiouhat voidaan ennakoida.
Raskauden aikana voi esiintyä joitakin infektioita normaalia enemmän.
Stressi vaikuttaa hengitystieinfektioiden riskiin; kovan fyysisen tai psyykkisen stressin aikana riski sairastua on suurentunut.
Immuniteetti heikkenee myös vakavien tautien yhteydessä.
Infektioiden lisääntynyt määrä liittyy muun muassa diabetekseen, syöpäsairauksiin, immuunisairauksiin, kroonisiin maksa- ja munuaissairauksiin.
Tehohoitoon tai suuriin leikkauksiin joutuvilla on aina joko sairauden tai toimenpiteen aiheuttama tilapäinen voimakas yleinen immuunipuute.
Vastustuskyvyn pettäminen
Immuniteetissa on myös vajaavuus- ja puutostiloja. Useimmat näistä ovat harvinaisia ja geenien määräämiä. Yleisiä immuniteetin heikentäjiä ovat antibioottihoidot, syöpälääkkeet, syöpä- ja autoimmuunitaudeissa käytettävät vasta-ainevalmisteet ja kortisonihoito.
Melko yleisiä ovat myös synnynnäinen tai hankittu vasta-ainevajaus ja HIV-infektioon liittyvä auttaja-T-solujen kato. Näiden kahden hoitoon on olemassa kohtalaisen tehokkaita keinoja.
Myös pernan poisto johtaa pitkäkestoiseen immuunipuutteeseen.
Kuinka voin itse vaikuttaa vastustuskykyyn?
Ensisijaisen tärkeää on huolehtia yleisestä hyvinvoinnista. Omaa terveyttä voi edistää liikkumalla riittävästi, syömällä riittävän terveellisesti ja pyrkimällä vähentämään stressiä. Myös lepoon, ihmissuhteisiin ja mielen hyvinvointiin kannattaa panostaa.
Omaan vastustuskykyyn voi vaikuttaa hyvin paljonkin valinnoillaan. Käsihygienian tärkeyttä ei sovi sivuuttaa. Huomioi käsien huolellinen saippuapesu aina kotiin tullessasi, vessassa käynnin yhteydessä sekä ennen ruokailua. Myös matkoilla käsienpesun ja hygienian merkitys korostuu.
Itsestään kannattaa pitää toki huolta ympäri vuoden muutenkin ja hyvän peruskunnon ylläpitäminen sekä liiallisen stressin välttäminen on tärkeää monesta syystä.
Kannattaa muistaa, että kovin rankka urheilu on aina myös stressitekijä keholle. Sopiva määrä liikuntaa, ja sen vastapainoksi riittävä palautuminen, on optimaalista myös hyvän vastustuskyvyn ylläpidon takia.
Kuntoilua ei tule myöskään harrastaa enää, mikäli on jo sairastunut. Tällöin tulee panostaa lepoon.
Peruskunnon parantaminen, monipuolinen ja ravitseva ruokavalio, muun muassa riittävä D-vitamiinin saanti sekä stressittömän arjen ja ihmissuhteiden vaaliminen ovat kaikki tärkeitä tekijöitä kokonaisvaltaisen terveyden kannalta.
Tartuntojen vaikutukset voivat olla kohtalokkaita nimenomaan henkilöille, joilla on perussairauksia jo ennaltaan. Siksi omasta terveydestä huolehtiminen terveellisillä elintavoilla on ylipäätään tärkeää. - Anonyymi
Omaa vastustuskykyä voi lisäksi parantaa muutamilla keinoilla, kuten huolehtimalla tiettyjen ravintoaineiden ja vitamiinien saannista.
Myös esimerkiksi C-vitamiinista ja sinkistä voi olla apua sairastuessa flunssaan.
Kuinka ihmisen mikrobit vaikuttavat vastustuskykyyn?
Vastustuskyky muodostuu muun muassa kehon bakteerien avulla. Suolistossamme elää arviolta puolitoista kiloa bakteereja, jotka huolehtivat terveydestämme. Lisäksi bakteereita elää myös esimerkiksi kehon suurimmalla elimellä eli iholla.
Jotta suolistossa asustavat “hyvät” bakteerit voivat mahdollisimman hyvin, on meidän puolestaan huolehdittava niistä mahdollisimman hyvin. Tähän voi vaikuttaa elämäntavoilla ja esimerkiksi valinnoilla ruokakaupassa.
Suoliston mikrobistoon voi vaikuttaa kuitupitoisen ruokavalion avulla. Punaisen lihan runsasta syöntiä kannattaa puolestaan välttää.
Seuraavat keinot voivat auttaa parantamaan ja ylläpitämään hyvää immuniteettia:
Syö paljon kuitupitoisia kasviksia, vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja juureksia.
Vähennä punaisen lihan kulutusta.
Suosi runsaskuituisia ruokia.
Suolisto kaipaa myös liikuntaa sekä riittävästi vettä.
Kuitulisä voi olla joskus hyödyksi.
Mitkä tekijät heikentävät immuniteettia?
Immuniteettia voi vahvistaa tai toisaalta se voi heiketä elintapojen ja ympäristön seurauksena.
Vältä seuraavia:
tupakointi
runsas alkoholin käyttö
saasteet
lähikontakti sairaisiin
ruuhkaiset, täydet paikat ja jonot
ravintoköyhä, vähäkuituinen ruokavalio
liian vähäinen tai liian rankka urheilu
ylipaino
pitkäaikainen stressi ilman palautumista
flunssa-, oksennus- ja ripulikautena sormien viemistä suun, nenän ja silmien limakalvoille pesemättä käsiä ensin
Miten tarpeettomat antibioottikuurit vaikuttavat immuniteettiin?
Hengitystieinfektioiden kierteen taustalla voi olla tilaa ylläpitämässä tarpeettomasti, tiheästi otetut antibioottikuurit. Kierteestä puhutaan, mikäli useat tartunnat tulevat hyvin lyhyen ajan sisään.
Tällaisessa tilanteessa toistuvasti otetut antibioottikuurit vain heikentävät elimistön suojaavaa hyvää mikrobistoa ja näin ollen hidastavat paranemista ja altistavat uusille infektioille.
Miten vitamiinit ja ravitsemus vaikuttavat immuniteettiin?
Huolehdi monipuolisesta, terveellisestä, kuitupitoisesta ruokavaliosta ja riittävästä suojaravintoaineiden saannista.
Immuniteetin kannalta tärkeitä ravintoaineita ovat esimerkiksi:
D-vitamiini
rauta
C-vitamiini
A-vitamiini
sinkki
B6-vitamiini
B12-vitamiini
folaatti
kupari
seleeni.
Erityisen tärkeää on huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista pitkällä aikavälillä. D-vitamiini vaikuttaa olennaisesti vastustuskyvyn muodostumiseen.
Suomalaiset saavat yleisesti ottaen liian vähän D-vitamiinia; sen puutos on yleistä. D-vitamiinia saadaan esimerkiksi rasvaisesta kalasta ja erityisesti auringosta, mutta myös lisäravinteista, joita usein suomalaisille suositellaankin varsinkin pimeiden vuodenaikojen takia.
Kuinka vältän tartunnat?
Muista hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen! Se on yksi ensisijaisista keinoista välttää altistus tartunnoille.
Aivasta “hihaan”/kainaloon tai nenäliinaan omien käsien sijaan.
Heitä käytetty nenäliina suoraan roskiin.
Vältä ruuhkaisia paikkoja ja lähikontaktia sairastuneisiin henkilöihin.
Lepää, nuku riittävästi (vähintään 7 tuntia yössä), rentoudu ja vältä ylimääräistä stressiä.
Pidä huolta yleishyvinvoinnistasi ja terveellisistä elintavoista.
Käsienpesusta ei ole juuri hyötyä, mikäli heti sen jälkeen tarttuu likaiseen puhelimeen. Kännykän ja muiden esineiden (kuten kaukosäädin) pesu tai desinfiointi ajoittain voi olla hyödyllistä. Puhelimen voi yleensä pyyhkiä puhdistusliinalla.
Luonnossa oleskelu, rento liikkuminen ja lepo on aina suotavaa. Vaikka liikunnasta ja hyvästä kunnosta huolehtiminen auttavat immuniteettia, ei silti sairaana tule harrastaa rankkaa urheilua.
Omasta terveydestä huolehtimiseen kuuluu myös sosiaalisista suhteista huolehtiminen ja stressin välttäminen.
Tartuntatautien vuoksi panikoimisesta ja stressaamisesta ei ole hyötyä, päinvastoin.
Kuinka liikunta vaikuttaa vastustuskykyyn?
Hyvän peruskunnon ylläpitäminen auttaa vastustuskykyä toimimaan hyvin. Sopiva määrä liikuntaa pitää terveenä. Huomattavaa on kuitenkin, että rankka liikunta toimii päinvastoin. Urheilla kannattaa vain terveenä! Mikäli olet sairastunut, pidä taukoa urheilusta ja lepää. - Anonyymi
Kuinka immuniteettia tutkitaan?
Tietyissä tilanteissa infektioherkkyyden selvittäminen on tarpeen. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi:
Kolme sairaalahoitoon johtanutta bakteerikeuhkokuumetta elinaikana
Kaksi vakavaa muuta bakteeri-infektiota elinaikana; verenmyrkytys, aivokalvotulehdus, luumätä
Bakteeri-infektio, joka ei parane oikein valitulla antibioottihoidolla tavalliseen tapaan.
Epätavallinen infektion aiheuttaja; sellainen, joka ei yleensä aiheuta tautia terveelle.
Tiheästi toistuva, viikoiksi pitkittynyt, laajalle levinnyt tai hyvin tiheään (yli 6 kertaa vuodessa) toistuva yskänrokko, sukupuoliherpes tai vyöruusu
Pitkittynyt ripuli, jonka syy ei selviä etsimällä infektioiden aiheuttajia tai suolen tähystystutkimuksella.
Tiheästi toistuvat tai krooniset hankalat suun, ruokatorven tai emättimen hiivainfektiot
Yleinen terveydentila, elämäntavat ja infektioiden yleisyys sekä laatu auttavat selvittämään, tarvitaanko tutkimuksia.
Tavallisia yleisen vastustuskyvyn tutkimuksia ovat:
verenkuva soluerittelyineen (erityisesti leukosyytit eli valkosolut)
veren immunoglobuliinien (IgG, IgM, IgE ja IgA) pitoisuuksien mittaaminen sekä
HIV:n vasta-ainetesti.
Immunoglobuliini A (IgA) on vasta-aine, jolla on keskeinen rooli limakalvojen immuunitoiminnassa. Se toimii erityisesti ruuansulatuskanavassa ja hengitysteissä.
Täydellinen verenkuva antaa hyvän yleiskuvan terveydentilasta. Verenkuva tutkitaan silloin, kun halutaan tietoa verisolujen (valkosolujen, punasolujen ja verihiutaleiden) kunnosta.
Valkosolujen (leukosyyttien) tehtävä on torjua erilaisia tulehduksia. Ne taistelevat viruksia, bakteereita, loisia ja muita kehon terveyttä uhkaavia vierailijoita vastaan. Erityisesti bakteeritulehduksissa elimistö lisää valkosolujen tuotantoa, eli veren valkosolumäärä kasvaa.
Mikäli olet akuutisti sairas, ota suoraan yhteyttä lääkäriin.
Lähteet
Ruokavirasto. Toiminnalliset terveysväitteet. Vastustuskyky. 7.4.2020
Lumio, J. Lääkärikirja Duodecim. Elimistön vastustuskyky (immuniteetti). 28.10.2019
Lumio, J. Lääkärikirja Duodecim. Infektioherkkyys aikuisilla. 5.11.2019
Lumio, J. Lääkärikirja Duodecim. Infektioiden tartunta, taudin synty ja leviäminen. 15.11.2019 - Anonyymi
Miten pitkä ja pitävä on koronaimmuniteetti?
Viimeksi kuluneiden sadan vuoden aikana
espanjantaudista lähtien pandemiat ovat olleet pääosin influenssavirusten aiheuttamia. Näiden virusten ominaisuuksia ja niiden aikaansaamaa immuunivastetta on opittu tuntemaan, ja tietoa käytetään virusten torjuntaan. Nyt meitä piinaava SARS-CoV-2 on ensimmäinen koronavirus pandemian aiheuttajana ja uudenlainen. Tosin sitä edeltäneet SARS- ja MERS-epidemiat antoivat koronavirusten ominaisuuksista oppia, joka auttoi pandemian torjunnassa. Siltikään emme vielä tiedä tarpeeksi immuunipuolustuksesta virusta vastaan tai toisaalta viruksen valmiuksista väistellä sitä.
Hankinnainen immuniteetti viruksia kohtaan vaihtelee aika yllättävästi. Joitakin vastaan saa taudista tai rokotuksista elinikäisen vastustuskyvyn, esimerkkinä vaikka tuhkarokko, kun taas toisten kanssa käydään ikään kuin asemasotaa. Vastakkain ovat immuniteetin hiipuminen ja virusten muuntuminen. Tällaista on kamppailu myös lasten hengitystieinfektioita aiheuttavia koronaviruksia vastaan.
Rokotesuojan kestosta infektion luomaan suojaan verrattuna on vaikeaa esittää arvioita.
Nykypandemian aikana on esitetty epäilyksiä immuunivasteen tehosta ja kestosta. Niihin ovat antaneet aihetta raportoidut uusintainfektiot. Vasta äskettäin on julkaistu perusteellisempia tutkimuksia COVID-19-taudin herättämästä immuunivasteesta. Sekä lievä että vaikeampi tauti on yleisesti johtanut hyvään vasta-ainevasteeseen ja lisännyt virusspesifisiä B-muistisoluja sekä T-soluja (1). Sanottavaa hiipumista ei näkynyt 6–8 kuukauden seurannassa; toisessa tutkimuksessa vasteen todettiin säilyvän ainakin 3 kuukautta (2).
Ehkä kiinnostavinta tietoa tuo tutkimus, jossa potilaiden immuniteettia testattiin 40 päivän ja 6 kuukauden kohdalla (3). Virusspesifinen IgG-taso laski jopa 80 % ensimmäisen ja toisen mittauksen välillä, mutta B-muistisolujen määrä ei. Immunologisen kypsymisen merkkinä muistisoluista sikiävät solut tuottivat spesifiteetiltään laajempia vasta-aineita, jotka neutraloivat virusta paremmin. Jännittävää oli, että osalta toipilaista viruksen osasia löytyi biopsioilla ohutsuolen limakalvoista. Se voi olla tärkeää immuniteetin keston kannalta, kun antigeeneja on pitkään tarjolla. Näin voi stimuloitua myös IgA-välitteinen ensilinjan puolustus limakalvoilla eli viruksen saapumisalueilla.
Lue myös
Delirium moninkertaistaa kuolemanvaaran COVID-19-infektiossa
Uusi tutkimus tunnisti lääkeaineita, jotka voisivat tehota koronavirustautiin
Sairaalaan joutuneilla alaikäisillä koronapotilailla ei ole yhdistäviä tekijöitä
COVID-19-infektio näyttää siis herättävän asiallisen vasteen. Vasteesta rokotteisiin on suppeampaa tietoa lähinnä rokotevalmistajien julkaisemissa tutkimuksissa. Rokotesuojan kestosta infektion luomaan suojaan verrattuna on siten vaikeaa esittää arvioita. Yksi ero rokotteen ja infektoivan viruksen välillä ansaitsee kuitenkin pohdintaa. Ainakin kaikki nyt käytössä olevat rokotteet sisältävät vain piikkiproteiinia, jota virus tarvitsee soluihin tarttuakseen. Verrattuna kokonaiseen infektoivaan virukseen sen herättämä immuunivaste on suppeampi. Tämä saattaa antaa virukselle paremmat mahdollisuudet väistelylle esimerkiksi vain piikkiproteiinia muuntelemalla – jota se näyttää jo harrastavan. Vastaava tilanne on todettu influenssa A -viruksen kohdalla (4). Tautivaste on lavea ja pitkä, kun taas rokotteella saadaan kapea, hiipuva ja vaatimaton vaste, josta puuttuu myös IgA.
Mitä siis on odotettavissa? Häipyykö SARS-CoV-2 rokotusvasteen ansiosta ja jättää ihmiskunnan rauhaan? Vai odottaako meitä jatkosota, kuten influenssavirustakin vastaan?
Pyytämättä ja yllättäen ilmestyi juuri Nature-lehden järjestämä kysely, jossa kysymys esitettiin sadalle maailman johtavalle immunologille, virologille tai infektiotutkijalle. Yhdeksän kymmenestä oli sitä mieltä, että koronavirus jää endeemiseksi maailman taskuihin. Tai kenties se muuntuu lasten nuhavirukseksi jo olevien koronavirusten malliin. Infektion tai rokotusten aikaansaaman vastustuskyvyn laatu ratkaisee. Ja tietysti viruksen muuntuminen. - Anonyymi
Hmm mielenkiintoista 🤔
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua
Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊921413Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta
Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi1841380Hei rakas mies. Olisi yksi kysymys, mielellään rehellinen vastaus edes täällä..
Mitä sinä minusta haluat?761165- 891106
- 82961
- 81955
- 39932
Kelloniemeltä harvinaisen lapsellista käytöstä valtuustossa
Olipa harvinaisen ala-arvoinen esitys kelloniemeltä valtuustossa. Alkoi Nivalaa oikein matkimalla matkimaan siteeratessa66875Satonen Kelaan, on paras mies ?
Kukaan ei ole tehnyt enemmän Kelalle asiakkaita kuin Satonen kokoomuksineen, näin ollen täyttänee paikan edellytykset v61845Korjaamo Kiesifix
Hei. Kävin viime viikolla tuolla korjaamolla, siistiä oli mutta yksi asia jäi mieleen!Joitakin jätkiä istui ja katseli/5831