Hallittu Fyysinen Rajoittaminen

Anonyymi

Hallittu fyysinen rajoittaminen (HFR) tarkoittaa hankalissa asiakastilanteissa käytettävää ryhmätyömenetelmää, jonka avulla voidaan rajoittaa inhimillisin keinoin kontrolloimatonta ja mahdollisesti aggressiivista käyttäytymistä. Menetelmä tuo turvallisuutta työhön ja työympäristöön niin asiakkaille kuin henkilöstölle. Fyysinen rajoittaminen ei ole erillinen tekniikka vaan sen tulisi olla osa yhteisön yleistä toimintatapaa, jossa pyritään koko ajan toimimaan asiakkaan parhaaksi. HFR -hallintatekniikat eivät perustu voimankäyttöön.

Hallitun fyysisen rajoittamisen menetelmä oli alkuun tarkoitettu käytettäväksi pääasiassa mielenterveys- ja kehitysvammapalveluissa sekä lapsi- ja nuorisopsykiatriassa. Menetelmän käyttöalueet ovat sittemmin laajentuneet kasvatus- ja sosiaalialalle ja nyt sitä sovelletaan peruskoulujen ja ammatillisten oppilaitosten lisäksi myös varhaiskasvatuksessa ja lastensuojelun laitoshoidon yksiköissä. Esimerkiksi koulunkäyntiavustajia koulutetaan menetelmän käyttöön. Sitä voidaan soveltaa kaikenikäisille pikkulapsista vanhuksiin.

Tilanteiden ennakointi ja vuorovaikutus tärkeää

HFR-menetelmä perustuu ihmisen kehitystä, kasvua ja mielenterveyttä sekä vuorovaikutusta ja vuorovaikutustilanteita koskevaan teoreettiseen ymmärrykseen. HFR-menetelmässä keskeistä on aggressiotilanteiden hallinta ja oikeaoppisten hallintatekniikoiden soveltaminen tarpeen mukaan. Aggressiotilanteiden hallinnassa painottuu tilanteiden ennakointi ja vuorovaikutus. Fyysinen hallinta ja kiinnipito ovat lähtökohtaisesti äärimmäiset toimintatavat. Niiden opettelu ja oikeanlainen soveltaminen ovat kuitenkin tärkeitä. Jos fyysiseen hallintaan joudutaan turvautumaan, on tilanteen oltava turvallinen sekä kiinnipidettävälle että tilanteeseen osallistuville työntekijöille.

HFR-menetelmän lähtökohtana on, että tilanteessa olisi aina vähintään kaksi työntekijää. Tilanteen läpivieminen onnistuu paremmin useamman työntekijän voimin, koska yksin toimimisessa on riskinsä.

Turvallisuuden näkökulmasta yksilön turvallisuuden arviointi ja siihen liittyvät riskit ovat ensisijaisia. Huomiota kiinnitetään myös työympäristön kehittämiseen. Menetelmää käytetään arvioimaan ympäristön ja mahdollisten tilanteiden riskitekijöitä, kuten henkilökunnan mahdollista provokaatiota hankalissa tilanteissa. Henkilökunnan nähdään olevan keskeisessä asemassa siinä, miten he voivat omalla käyttäytymisellään ehkäistä tilanteiden eskaloitumista.

HFR-koulutus vahvistaa ammattitaitoa

Suomessa toteutettu jo pitkään HFR-koulutuksia erilaisissa työ- ja toimintaympäristöissä. Väkeä on koulutettu mm. kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa, hoiva- ja palvelutaloissa sekä lastensuojelun ja vammaispalveluiden yksiköissä.

Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa ammattilaisten käsitystä siitä, että erilaisten toimintavaihtoehtojen löytäminen on mahdollista. ”Heti kiinni” -ajattelun ja -toiminnan lopettaminen on mahdollista. Työntekijän oma epävarmuus ruokkii helposti äkkinäisiä ratkaisuja, jolloin tilanteen hallintaan pyritään heti fyysisen kontaktin avulla. Siksi työntekijän on tärkeää opetella kontrolloimaan omaa mieltä ja malttia sekä hallitsemaan fyysisiä oireitaan.

HFR:ssä otetaan huomioon myös henkisen työssä jaksamisen näkökulma: miten kohdata työelämässä edellä kuvattuja tilanteita ja miten tulla sinuiksi niiden kanssa. Tavoitteena on ehkäistä työntekijöiden loppuun palamista. Työntekijän oman itsen hoitaminen ehkäisee kyynistymistä ja mahdollistaa tilanteiden hyvää hallitsemista loppuun asti.

0

120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Jos nainen harrastaa seksiä

        Useiden kanssa, miten se eroaa miesten mielestä siitä, jos miehellä on ollut useita s kumppaneita? Oletan että kaikki mi
        Ikävä
        331
        3439
      2. Ikävöin sinua kokoyön!

        En halua odottaa, että voisin näyttää sinulle kuinka paljon rakastan sinua. Toivon, että uskot, että olen varsin hullun
        Ikävä
        19
        2288
      3. Pihlaja-puulle

        Illat on mulle pahimpia. En tiiä miks se olis vaan parasta yöstä toiseen nukkua sun kanssa ja herätä sun kasvoihin. Jos
        Ikävä
        15
        1900
      4. Päivieni piristys, missä olet?

        Toit iloa ja valoa mun elämään ☀️ Nyt mennyt kohta viikko ettei ole nähty. Kaipaan nähdä sua silti ja pelkään vaikka tei
        Ikävä
        14
        1615
      5. Kova karman laki

        Karman lain kautta pahantekijä tehdessään pahaa toteuttaa koston ja rangaistuksen sille jolle pahaa on tehty. Tämä tarko
        Hindulaisuus
        417
        1532
      6. Kysymys Kuhmolaisille

        Hei. Olen 32 vuotias nainen ja muutin Kuhmoon noin 12 vuotta sitten. Mutta nyt täytyy ihmetellä ihan ääneen että onhan t
        Kuhmo
        36
        1414
      7. Savimajasta lääketieteen tohtoriksi - ja ei tikkua ristiin

        ”Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua rist
        Maahanmuutto
        259
        1361
      8. Älä mahdollisesti ota itseesi

        En voinut tietää. Sitäpaitsi.. niin
        Ikävä
        17
        1274
      9. Olen valtavan ihastunut

        Yritin sen sinulle viime viikolla kertoa, mutta liikaa muuttujia ja isoja tunteita, niin en kyllä ollut kovin selkeä.
        Ikävä
        63
        1086
      10. Ensi viikolla tulen takaisin

        Ja käyn varmaan siellä monta kertaa. Monta mahdollisuutta nähdä jos olet siellä päin
        Ikävä
        20
        1010
      Aihe