Lääkityksestä muistiongelmia?

Anonyymi

Olen viiskymppinen, syönyt sydämen lihasvaurion takia ace-estäjää ja betasalpaajaa 14 vuotta. Fyysisesti kaikki on hyvin, jaksaa tehdä töitä. Ongelma on pääkopassa, järki kyllä kulkee kuten akateemisesti koulutetulla pitää. Sen sijaan muisti alkoi temppuilla heti 2008. Toki tutkittiin verenkiertohäiriöt ym, ei mitään ongelmaa.

Ongelma on erityisesti nimien muistaminen. Myös mm puhelinkeskustelut pitää heti kirjoittaa muistiin, samoin päivämäärät, hinnat , nimet. Tämä vuosi on ollut erityisen paha ja häiriöt ovat lisääntyneet, lokakuussa unohdin yllättäen jopa lapseni nimen.

Tästä on tullut kamala taakka, eläkkeelle on vielä 20v ja ahdistus siitä että muisti edelleen huononee, stressaa. Erään työkaverin kanssa kartoitimme tilannetta ja yksi epäily on että ainoat keino-kemialliset moskat mitä syön, ovat nuo sydänlääkkeet, ne vaikuttavat muistiin. Onko jollakulla tietoa näiden vaikutuksesta?

9

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Samoja lääkkeitä minullakin ja myös samanlainen unohtelu, mutta olen reippaasti vanhempi. Lääkäri on minulle todennut että tuollainen unohtelu on normaalia, mutta nuorella se voi olla ennuste alkavasta alzheimerin taudista.

      • Anonyymi

        "Lääkäri on minulle todennut että tuollainen unohtelu on normaalia,"

        Lapsen nimen unohtelu ei ole 1 kerrallakaan normaalia.
        Silmälasien katoaminen vaikka niitä olisi 10 kpl on normaalia.

        Jos 1 kerran unohtaa, voi olla jokin tilapäinen häiriö. Itelläkin silmä sumeni, kun juoksin peilistä katsomaan onko ulospäin näkyvää en huomannut matkalla mitään. Jos en olisi ollut kyljellään , ja katsonut tv sivusilmällä en olisi huomannut kohtausta.
        Heti lähdettiin keskussairalaan ja hurjiin verikokeisiin ja kuvauksiin, vaikka olin täysin terve.

        Alzheimerin tauti alkaa koska vaan ja yläkerran mieskin ei osannut tulla yhtenä iltapäivänä kotiin, 1.3 km matkaa. Oli 2 tuntia kävellyt ja sitten soitti vaimolleen. Oli pankissa "pankinjohtajana, oli jotain 50-55v. Nyt on 75v. eikä tunne vaimoaan kuin satunnaisesti vaikka asuu kotona ja ovat olleet naimisissa koko ikänsä.

        Vaimonikin tuli hyvin nopeasti. Kaikki tekeminen hidastui alle vuodessa. Kun kysyttiin nelijalkaisia eläimiä, ensin luetteli yli 40. Neljännessä käynnissä vuoden aikana löysi enää 3 tai 4 nelijalkaista. Sai tietysti heti c-paperit kelaan.
        Onneksi jo järki, mutta ei esim osaa sanoa yhtään mitään mitä kaupasta ostetaan. Jääkaapista ottaa ruoat ja syö siististi kuten on joskus oppinut.


    • Anonyymi

      Minäkin olen vuosikausia jo käyttänyt verenpainelääkitystä.
      Moniin vuosiin ei ollut minkäänlaista ongelmaa muistin kanssa, mutta nyt on muutaman vuoden pätkinyt jo sen verran pahasti, että se häiritsee itseäni.

      Aika/ajankulku on mennyt jotenkin sekaisin, en koskaan muista onko jostain tapahtumasta kuinka monta päivää, tai viikkoa tms.
      Myös nimet usein unohtuvat, ja kun olen puhumassa jotain, lause katkeaa kesken, enkä enää saa kiinni mistä olin puhumassa. Eli asia katoaa.
      Ihmisten kanssa keskusteluista en muista paljoakaan jälkeenpäin, ja joskus tulee oikeasti noloja tilanteita, kun jokin tulee uudestaan puheeksi, enkä muista mitään.

      En kyllä usko, että syynä olisivat nuo verenpainelääkkeet.
      Itsekin olen viidenkympin korvilla, ja aina kun muistista jollekin puhun, niin vastaus on vain " ei kai se siitä johdu ( muistista ), kun oot niin nuori ".

      Olen siis ajatellut, että turhaa kai siihen on apuakaan hakea, kun ei kukaan usko puhuessani asiasta.
      Tosin harmittaa, kun on yleisesti tiedossa, että on olemassa lääkkeitä, jotka hidastaa muistisairauden etenemistä, jos siitä on kyse.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        No mun kohdalla toi selittää paljon.
        Olen jo keski-iän ylittänyt, mutta korkeat paineet olleet jo reilu 20-vuotiaasta eteenpäin.
        Vuosia sitten todettin verenpainetaudiksi, diagnoosi tehtiin varmaan vuosia myöhemmin siitä, kun tauti oli jo alkanut.

        Eli nyt jo kolmisenkymmentä vuotta paineet olleet useinkin liian korkeat, lääkkeistä huolimatta.
        Yleistila on huono, jonka luulisin paineiden heittelyn syyksi. Lääkitystä on ajoittain yritetty vaihdella ja annosta nostella, mutta sitten on taas mennyt paineet liian alas ja on pitänyt palata entiseen.

        Itse sanoisin, että on hoitamaton verenpainetauti, kun sille ei voi mitään johtuen erinäisistä syistä, joille ketään ei kiinnosta tehdä mitään ( edes selvittää ).


      • Anonyymi

        Anteeksi vaan, en kyllä anna mitää arvoa millekään Apteekin lehdelle ja varsinkin kun viittaa https://www.ahajournals.org/ sivuille.

        Netissä on aivan mitä tutkimuksia vaan, mitä haluaa.
        (tämä oli 3 kirjoitus tänään, seuraavat kirjoitukset 18.12 kun taas odottelen porukkaa tässä autossa istuen.)

        Vaimolla on ollut aina alhainen verenpaine, maksimissaan kotimittarilla 105/55/55 ja useimmiten 90/45/45. Lääkkeenä, saa syödä suolaa.
        Nyt on siis Alzheimerin tauti. Eikä auttanut ristikot, kielien opiskelu, eikä 6-8 km lähes viikottaiset juoksut ja luonnossa samoilu.
        Vähän tuntuu että tuli päässä kovalevy täyteen, uutta päivittäistä ei mahdu enää.

        Sukuvika, meidän poika oli 48v terveystarkastuksessa. Lääkäri kävi huoneesta pois useaan kertaan ja sitten tuli terveydenhoitajan kanssa ja sanoi. Ei pidä huolestua , ei mitään hätää , mutta ambulanssi tulee ja vie yliopistolliseen sairaalaan. Onneksi asia selvisi minuutissa kun poika sanoi että hän on urheilija, sydän nimittäin löi 34-36 minuutissa. Ei ole kyllä urheilijan näköinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No mun kohdalla toi selittää paljon.
        Olen jo keski-iän ylittänyt, mutta korkeat paineet olleet jo reilu 20-vuotiaasta eteenpäin.
        Vuosia sitten todettin verenpainetaudiksi, diagnoosi tehtiin varmaan vuosia myöhemmin siitä, kun tauti oli jo alkanut.

        Eli nyt jo kolmisenkymmentä vuotta paineet olleet useinkin liian korkeat, lääkkeistä huolimatta.
        Yleistila on huono, jonka luulisin paineiden heittelyn syyksi. Lääkitystä on ajoittain yritetty vaihdella ja annosta nostella, mutta sitten on taas mennyt paineet liian alas ja on pitänyt palata entiseen.

        Itse sanoisin, että on hoitamaton verenpainetauti, kun sille ei voi mitään johtuen erinäisistä syistä, joille ketään ei kiinnosta tehdä mitään ( edes selvittää ).

        Taas kirjoitan, minulla on ollut verenpaine ja kolesterolilääke ollut 30 vuotta ja kaikki tuntuu hyvältä
        Minulla on suola joka nostaa. Jos syön yhdenkin päivän kotiruokaa johon en ole lisännyt suolaa, paineet putoaa alle 100/50 ja pitää vähentää lääkettä.

        Pidän suolattomasta, en todella halua yhtään suolaa, enkä ole käyttänyt mausteitakaan 25 vuoteen. Mutta ongelma on se että olen syntymä laiska ei huvita tehdä ruokaa jatkuvasti. Haluan vain syödä 10 minuutissa ja jatkaa jotain muuta. Valmisruoassa, "kotimaista kirjolohikiusaus" yms on aivan liikaa suolaa jos 2 x 300 g syö. Kaikessa on suolaa, jos ostaa valmista.
        5 g suolaa päivässä on jo minulle liikaa. Paino nousee 2 kg päivässä ja paineet 130/60.


    • Anonyymi

      "lokakuussa unohdin yllättäen jopa lapseni nimen."

      Jos näin tai edes jotain tuon kaltaista, heti lääkäriin. Voi olla alkava alzheimerin tauti.
      Joskus alzheimerin tauti ilmenee kun ei osaa tulla kotiin, töistä.

      alzheimerin tauti vaimollani 72v., olen omaishoitaja. Alkoi vain puheen vähenemisellä, jokapäiväisellä päivälevolla, lopetti pankkikortin käytön ja piti 20e seteleitä mukanaan. On täysjärkinen mutta sen kuin toiset tekee minuutissa, menee 30 minuuttia kun aina välillä tekee muuta kuin lapset.

      Ajatteli ensin kehottaa muistiin , että lopetat kahvin vapaapäivinä ja töissäkin jos on helppo päivä. Ja tärkeinä/vaativina päivinä juot vain aamusella ja vähäsen.

      -- Minulla kahvi vie unen, varsinki 1 kerta aamulla. jos juon usein, se jopa väsyttää iltapäivällä. Kahvi pumppaa kropasta tehot ja sen jälkee pitää vain silmiä auki.

      Meillä on syöty tuollaista, 1 pilleri päivässä. Hassua on kuin olisi auttanut, jo 1 kk aikana.
      MUTTA HUOMAA, EI saa käyttää, jos käyttää verenohennuslääkkeitä.

      https://www.terveyskirjasto.fi/lam00109
      "Neidonhiuspuu-uutteen tavanomainen annos on 120–240 mg/vrk:ssa jaettuna kolmeen annokseen. Hoidosta mahdollisesti saatavan tehon ilmeneminen edellyttää ainakin 1–3 kuukauden säännöllistä käyttöä. Alzheimer-potilailla tehdyissä kontrolloiduissa kliinisissä tutkimuksissa annos on ollut 180–360 mg/vrk usean kuukauden ajan."

      Doctor's Best, Extra Strength Ginkgo, 120 mg, 360 Veggie Caps

      https://fi.iherb.com/pr/doctor-s-best-extra-strength-ginkgo-120-mg-360-veggie-caps/46874?utm_source=comms&utm_medium=email&utm_campaign=order_delivery&utm_content=shipped_item&storeId=0

      Itse sain verenohennuslääkkeitä kun oli pieni TIA kohtaus. silmä sumeni muutamaksi minuutiksi. Kyllä nyt naarmusta vuotaa kauan, enen en edes välittänyt pienistä haavoista.

      Siis jos muisti pätkii, oikeasti, lääkäriin.
      Voihan sulla olla liian vaativa työ. Tai olet muuten "loppuunpalanut".
      Nukutko hyvin.

    • Anonyymi

      Soita ja varaa aika muistihoitajalle. Pyydä että sinulle tehdään Cerad-testi, joka on laajempi testi. Muistihoitaja kyllä neuvoo pitääkö mennä lääkäriin.
      Muistin testaus ei maksa mitään.
      Jos on häikkää, kiireesti lääkäriin. Sitten voi tulla verikokeet, käynti neurologilla, pään magneettikuvassa, jne. Saattavat tehdä neuropsykologiset testit.
      Mene Muistiliiton sivuille, löydät lisää tietoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6560
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2634
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2210
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      74
      1886
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1661
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1457
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe