Ylikersantti vs vänrikki

Anonyymi

Tervehdys!

Tässä pohdiskellut noita eri sotilasarvojen tyypillisiä sodanajan tehtäviä. Millä tavalla keskimäärin reservin ylikersantin ja reservin vänrikin sodanajan tehtävät poikkeavat toisistaan, vai poikkeavatko ne? Onko kummallakin ns. standarditehtävä joukkueen johtajan tehtävä, vai onko se keskimäärin ylikersantilla jotain muuta?

Asia on ilmeisesti aikalailla aselajiriippuvaista, eikä selvää vastausta ole helppo netin syövereistä löytää.

16

2185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vänrikki joukkueenjohtaja, ylikersantti ryhmänjohtaja. Siinä ero.

      • Anonyymi

        Mitä tuolla logiikalla sitten alikersantti tai kersantti tekee? Tai jos noin on nii onko sotilasarvolla tehtävän kannalta mitään merkitystä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä tuolla logiikalla sitten alikersantti tai kersantti tekee? Tai jos noin on nii onko sotilasarvolla tehtävän kannalta mitään merkitystä?

        Alikessu ja kessu ovat ryhmänjohtajia. Joukkueen johtaja on rukin käynyt. Näin siis periaatteessa.
        Nykyään jopa jalkaväessä on melko paljon erilaisia tehtäviä, jotka eivät mene suoraan varusmieskomppanian hierarkian mukaan. Upseerien ja nykyään taas aliupseerien tehtävien rajaus on kuitenkin ollut melkoisen selvä. Kuten näköjään joku totesikin, varajohtajana voi olla aliupseeri. Todennäköisemmin siihenkin laitetaan kantapeikko.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alikessu ja kessu ovat ryhmänjohtajia. Joukkueen johtaja on rukin käynyt. Näin siis periaatteessa.
        Nykyään jopa jalkaväessä on melko paljon erilaisia tehtäviä, jotka eivät mene suoraan varusmieskomppanian hierarkian mukaan. Upseerien ja nykyään taas aliupseerien tehtävien rajaus on kuitenkin ollut melkoisen selvä. Kuten näköjään joku totesikin, varajohtajana voi olla aliupseeri. Todennäköisemmin siihenkin laitetaan kantapeikko.

        Kyllä mä veikkaan että kantapeikot on kaikki sotilasarvosta riippumatta vähintään jj tehtävissä. Ja sitten reserviläiset samoissa joukkueissa varaj tehtävissä. No ehkä poikkeuksen voi tehdä jotkut ihan spesiaalihommat mitkä vaatii erityisen suurta osaamista.


    • Anonyymi

      On sellainen tehtävä kuin joukkueen varajohtaja. Tämä voi olla kersantti tai ylikersantti. Komppaniasta löytyy myös ase-au ja eräitä muita au-tehtäviä.

      • Anonyymi

        Sotilasarvo ja sijoitus eivät ole aina ihan yksiselitteisiä. Niihin vaikuttaa sekä olosuhteet että henkilöt (niin tehtäviin valittujen kuin valitsemassa olevien osalta).

        Yhtenä mieleen jääneenä esimerkkinä tästä oman varusmiesajan yksikkö. Siellä tapahtui tilanne, että pari kokelasta joutui loukkaantumisten ja sairastumisten seurauksena jättämään palveluksen kesken melkein heti RUK:sta perusyksikköön palattuaan. Tämä puolestaan aiheutti sen että yhden jv-joukkueen sekä joukkueenjohtaja että varajohtaja olivat melkein koko viimeisen puolivuotiskauden alikersantteja. Yksikössä oli todella tiukka linja kersantiksi ylennysten suhteen, ja näinpä ainoastaan joukkueenjohtajana toiminut sai kersantin natsat, ja hänkin vasta viimeisellä viikolla ennen kotiutumista. Ja oli yksikön ainut kersantin ylennyksen saanut yksikön about 20-25 alikersantista.

        Kertausharjoituksissa on kerran ollut sama tilanne, eli erääseen joukkueeseen (ilmeisesti varsinaisen joukkueenjohtajan viime hetken poisjäännin seurauksena) joukkueenjohtajaksi määrättiin kersantti, ja tämän varajohtajaksi alikersantti. Eikä ollut tämä ym. varusmiesajan kaksikko kyseessä. Ja alikersantteja on joukkueen varajohtajina ollut parissa muussakin harjoituksessa, vieläpä joskus niin, että samoissa joukkueissa on ryhmänjohtajien lisäksi saattanut olla ryhmän varajohtajina "ylimääräisiä" alikersantteja (vaikka omassa aselajissa pääsääntöisesti ryhmien varajohtajat ei ole aliupseereita). Että alikkeja aika monessa portaassa.


    • Anonyymi

      Tärkeämpää kuin itse sotilasarvo on koulutus ja kokemus minkä on saanut. Vänrikki on saanut peruskoulutuksen joukkueen johtajaksi, ylikersantti on varusmiesajan jälkeen todennäköisesti kertausharjoituksissa toiminut useasti ryhmänjohtajana joten kokemuksensa kautta voisi toimia esim. joukkueen varajohtajana.

      Pääasia, että jokainen toimisi sellaisella paikalla jossa omat tiedot ja taidot tulisivat parhaiten yhteiseksi hyödyksi sotilasarvosta riippunatta. Joku on parhaimmillaan yksilösuorituksissa (kuten esim. legendaarinen Simo Häyhä), joku loistaa enemmän johtotehtävissä. Sitten kun asiat menee pieleen, esim. johtotehtäviin pääsee pelkästään omaa kunniaansa kasvattamaan pyrkivä niin sitten tapatetaan miehiä ihan turhaan (esim. Kiteen taistelut jatkosodan hyökkäysvaiheessa).

    • Anonyymi

      Meillä ainakin joku alik sai sotilaspassiin sijotuksen joukkueen varajohtajaksi. Kersanttiylennystä ei tullut siis vielä perusyksikössä, mutta osaamisen arvioitiin riittävän.

    • Anonyymi

      Nykyisin mpk:n kursseilla kertyy myös kh-päiviä. Yksinään ne eivät tuo ylennyksiä, mutta yhdessä "kovien" kh-päivien kanssa nopeuttavat niitä. Siksi j-varajohtajan paikalta voi löytää ylikersantinkin. Erikoisaselajeissa on varmaan tehtäviä, missä sama au-homma voi olla niin alik, kers. tai ylik. vastuulla. Vääpeliksi ja siitä eteenpäin vaaditaan jo niin paljon kh-päiviä, että niissä varmaan sijoitus on vaihtunut mpk-harrastuksen myötä.

    • Anonyymi

      Mystisiä on tosiaan toisinaan nuo tehtävänjaot ainakin kertauksissa. Kerran olen itse ollut harjoituksessa jossa meitin joukkueenjohtajan pestiä hoiti vänrikkismies, varajohtajana oli alikersantti, ja meikäläinen oli kessun natsoilla yhden ryhmän johtajana. Meikäläisen ryhmän varajohtaja sitten taas alikersantti. Outoa jutussa oli vielä se että joukkueen varajohtajan pestiä hoitanut kertoi varsinaisen sodanajan sijoituksesa olevan ryhmyri,, kun meikäläisellä se olisi ollut joukkueen varajohtaja :D Lisäksi joukkueessa oli toinenkin kessun jämillä varustettu ryhmyri.
      Mutta ei tuossa mitään. Homma hoitui myös tuossa kertsissä ihan putkeen siitä huolimatta olipa jämät nyt mitkä hyvänsä kenelläkin eri tehtävisä.

      Mutta ihan kiinnostava sikäli tuo ylikessu kymysys itsellekin että nekin jämät tässä vuosi-pari sitten sain. Sen jälkeen ei ole tullut kutsuja harjotuksiin,, mitä nyt yksissä mpkn ammunnoissa käynyt. Että ihan mielenkiintosta itsellekin tietää tekisinkö jotain muuta kertauksissa kun mitä tähän asti olen tehny.

    • Anonyymi

      On myös omasta kiinnostuksesta ja harrastuksesta kiinni. Perus-alikin on ryhmänjohtajan tehtävästä vaikea edetä tai saada ylennyksiä. Syy on selvä: kersantiksi ylennykseen vaaditaan 10 kh-päivää sijoitus. Yleensä kertausharjoitus kestää vain viikon. Vaikka hoitaa rj-tehtävän hyvin ei 1 kertausharjoitus riitä. Ja ketä niistä hyvistä ryhmyreistä jj esittää ylennettäväksi? No ei kaikilla mene kh aina putkeen, on eksymisiä, viivästyksiä, tehtävä ymmärretty väärin jne. Jj hikoilee ja kiroilee.

      Jos haluaa enempi vastuuta, niin mpk-kursseilla pääsee oppimaan teoriaa ja myös lyhyisiin taktisiin harjoituksiin. Sen jälkeen voi pohtia asiaa ja ottaa pv:hen yhteyttä ja kertoa mikä kiinnostaa. Myös voi kouluttautua mpk-kurssien kouluttajaksi. Tällöin saa jopa enempi kokemusta johtamisesta kuin pv-harjoituksissa.

      Ei me tätä pelkästään natsojen vuoksi tehdä, vaan maanpuolustuksen vuoksi. Mpk-kurssit ovat hyvin organisoituja ja niissä oppii mm. koulutuksen jörjestämistä, mikä taas voi olla hyödyksi töissä.

    • Anonyymi

      Alipäällystö toteuttaa ammattilaisina upseerien päähänpisto.

    • Anonyymi

      Tähän voisi heittää jatkokyssärinä, kuinka vääpelin ja vänrikin sodanajantehtävät poikkeaa toisistaan? Siis lähinnä jos vääpelin sodanajantehtäväksi ei ole määrätty komppanian vääpelin tehtävää, eli huollon vastuuhenkilöä. Ja kuinka vääpelin ja ylivääpelin tehtävät poikkeaa toisistaan. Tää jälkimmäinen on aina jääny itselle vähän mysteeriksi toimenkuvan osalta.

    • Anonyymi

      Vänrikki toimii joukkueen johtajana.

      Ylikersantti on varushuollossa avustavissa hommissa ja jakaa esim. villasukkia miehistölle ja pitää niistä tarkasti lukua.

      • Anonyymi

        Tähän täydennyksenä, vänrikki toimii joukkueenjohtajana tai komppanian varapäällikkönä. Ylikersantti jakaa varusvarastolla sukkia ja alkkareita, vääpelin kirjatessa ylös jaettujen artikkelien kappalemäärää samalla, kun ylivääpeli vahtii että palautettavat sukkaparit on irrotettu toisistaan, ja alushousun saumat käännetty oikein päin. Sotilasmestari kärrää paskaisten vaatteiden hyllykköjä pesulalle. Upseerikokelas johtaa toimintaa varusvarastolla.


    • Anonyymi

      Ihan tavallisia värvättyjä - ei tarvitse edes varusmiehen tervehtiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe