Ristiinnaulittiinko Vapahatjamme perjantaina ?

Anonyymi

Ristiinnaulittiinko Jeesus perjantaina? Jos näin tapahtui, kuinka hän oli haudassa kolmen päivän ajan, jos hän nousi kuolleista sunnuntaina?
Kysymys: Ristiinnaulittiinko Jeesus perjantaina? Jos näin tapahtui, kuinka hän oli haudassa kolmen päivän ajan, jos hän nousi kuolleista sunnuntaina?

Vastaus: Raamattu ei kerro tarkasti minä viikon päivänä Jeesus ristiinnaulittiin. Kaksi yleisintä mielipidettä ovat perjantai ja keskiviikko. Jotkut yhdistävät perjantai- ja keskiviikkopäivien argumentit ja heidän mielestään torstai on oikea ristiinnaulitsemispäivä.

Jeesus sanoi Matt. 12:40: "Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä." Perjantaipäivän ristiinnaulitsemista puoltavien mielestä voidaan osoittaa, että hänen haudassaoloaikansa voidaan tulkita kolmeksi päiväksi. Ensimmäisen vuosisadan juutalaisten mukaan päivän osakin tulkittiin kokonaiseksi päiväksi. Koska Jeesus oli haudassa osan perjantaita, koko lauantain ja osan sunnuntaita, hänen tulkittiin olleen haudassa kolmen päivän ajan. Perjantaita tukevan mielipiteen pääargumentti löytyy Mark. 15:24, jossa Jeesuksen sanotaan ristiinnaulitun "sapatin aattona". Jos kyseessä oli viikoittainen sapatti eli lauantai, seuraa siitä ristiinnaulitseminen perjantaina. Toinen peruste perjantaipäivän ristiinnaulitsemiselle löytyy jakeista Matteus 16:21 ja Luukas 9:22, joissa opetetaan, että Jeesus nousisi kuolleista kolmantena päivänä. Näin ollen hänen ei tarvinnut olla haudassa kolmea täyttä päivää ja yötä. Vaikkakin jotkut raamatunkäännökset käyttävät ilmaisua "kolmantena päivänä", niin kaikki käännökset eivät näin tee. Kaikki eivät ole yhtä mieltä siitä, että "kolmantena päivänä" on paras mahdollinen käännös näissä jakeissa. Markus 8:31 sanoo Jeesuksen nousevan kuolleista "kolmen päivän kuluttua".

Torstaipäivää puolustavat vievät perjantaipäivän argumentit pidemmälle ja väittävät liian monien tapahtumien (joidenkin mielestä jopa kahdenkymmenen) tapahtuneen Kristuksen hautaamisen ja sunnuntaiaamun välillä, jotta ne olisivat voineet mahtua perjantai-illan ja sunnuntaiaamun väliseen ajanjaksoon. Torstaipäivää suosivien mielestä tämä on suuri ongelma, koska ainoa ehjä päivä perjantain ja sunnuntain välillä oli lauantai, juutalaisten sapatti. Ylimääräinen päivä tai kaksi poistaisi tämän ongelman. Torstain kannattajat perustelevat mielipidettään seuraavasti: otaksutaan, että et ole nähnyt ystävääsi sitten maanantai-illan. Kun näet hänet seuraavan kerran torstaiaamuna sanot hänelle, "En ole nähnyt sinua kolmeen päivään", vaikka kirjaimellisesti siitä on kulunut vain 60 tuntia (2,5 päivää). Jos Jeesus ristiinnaulittiin torstaina, tämän havaintoesimerkin valossa ymmärrät, kuinka sitä pidettiin kolmena päivänä.

Keskiviikkopäivän kannattajien mielestä kyseisellä viikolla oli kaksi sapattipäivää. Ensimmäisen sapatin iltana Jeesus ristiinnaulittiin, Mark. 15:42; Luuk. 23:52-54. Sen jälkeisenä päivänä naiset ostivat tuoksuvia öljyjä ja voiteita, Mark. 16:1. Keskiviikkopäivän kannattajien mukaan tämä ensimmäinen sapatti oli pääsiäinen. Lue 3. Moos. 16:29-31, 23:24-32, 39, joiden mukaan suuret pyhäpäivät eivät välttämättä ole viikon seitsemäntenä päivänä ja kuitenkin niistä käytetään sapatti-sanaa. Tuon viikon toinen sapatti oli normaali viikoittainen sapatti. Huomaa Luuk. 23:56 kuinka naiset ostettuaan tuoksuvia öljyjä ja voiteita ensimmäisen sapatin jälkeen palasivat ja valmistivat ne. Sen jälkeen he viettivät sapatin levossa lain käskyn mukaan. Tämän argumentin mukaan he eivät olisi voineet ostaa öljyjä ja voiteita sapatin jälkeen ja kuitenkin valmistaa ne ennen sapattia, paitsi jos kyseisellä viikolla oli kaksi sapattia. Kahden sapatin näkemyksen mukaan, jos Kristus ristiinnaulittiin torstaina, olisi suuri pääsiäissapatti alkanut torstaina auringonlaskun aikaan ja päättynyt perjantaina auringonlaskuun, josta alkoi viikoittainen sapatti eli lauantai. Öljyjen ja voiteiden ostaminen ensimmäisen sapatin, pääsiäisen, jälkeen olisi merkinnyt niiden ostamista lauantaina ja sapatin rikkomista.

Niinpä keskiviikkoteorian mielestä ainoa mahdollinen selitys, joka ei ole vastoin raamatullista kertomusta naisista ja heidän ostoksistaan ja joka samalla tulkitsee Matt. 12:40 kirjaimellisesti on se, että Kristus ristiinnaulittiin keskiviikkona. Erikoinen pyhäpäivä, pääsiäinen, jota pidettiin sapattina oli torstaina. Naiset ostivat öljyt ja voiteet sen jälkeen perjantaina ja palasivat ja valmistivat ne samana päivänä. He lepäsivät lauantain, joka oli viikoittainen sapatti. Sitten he toivat öljyt ja voiteet haudalle aikaisin sunnuntaina. Jeesus haudattiin auringonlaskun aikaan keskiviikkona, josta alkoi juutalaisten kalenterin mukaan torstaipäivä. Juutalaisten kalenterin mukaan laskien saamme: torstaiyö (ensimmäinen yö), torstaipäivä (ensimmäinen päivä), perjantaiyö (toinen yö), perjantaipäivä (toinen päivä), lauantaiyö (kolmas yö), lauantaipäivä (kolmas päivä). Mitä ajatuksia ??

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      mitä minä Taivaasta kuulen, niin keskiviikkona ristiinnaulittiin.

      • Anonyymi

        Tuosta en tiedä, mutta joku sai tutkittua milloin maailma luotiin. En muista vuotta, mutta se oli perjantaina klo. 2 iltapäivällä.


    • ***********************************
      Jeesuksen todellinen kuolinpäivä oli keskiviikko.

      Silloin oli valmistuspäivä, ja alkava sapatti oli erityisen suuri juhla. Jotta ruumiit eivät jäisi sapatiksi ristille, juutalaiset pyysivät Pilatukselta, että ristiinnaulituilta lyötäisiin sääriluut poikki ja heidät otettaisiin alas. (Joh 19;31).

      Siinä on jae, josta voidaan laskea Jeesuksen ristiinnaulitsemisen.

      Erityinen sabatti on jostain pantu sille päivälle, eli meidän mukaan perjantaille, ja siihen lisätään normaali sabatti, joka oli meidän lauantaina.

      Juutalaisen lain mukaan, ristiltä oli otettava uhri pois ennen sabatin alkua, joka alkoi perjantaina klo 18. joka oli valistuspäivä.

      Siitä on laskettava taaksepäin 3 pv, eli ei perjantaina, ei torstaina vaan Keskiviikkona.

      Jokainen voi tarkistaa asian Raamatusta ja tuntea heprealainen kalenteri, ha'luach ha'ivri, niin mikään ei ole epäselvää, Jeesus kuoli keskiviikkona.

      Näin toteutuu se, että Hän kerkisi olla haudassa 3 pv. Sapattihan oli Lauantaina.

      Keskustellessa paikallisten kanssa, näkemys on sama.

      Vastuksia kysymykseesi; Alkutekstin Mar 15;24 kuuluu näin, -24. Ja kun he olivat ristiinnaulinneet hänet, he jakoivat hänen vaatteensa ja heittivät niistä arpaa, mitä kukakin ottaisi.

      Jae ei kerro mitään ajankohdasta, vaan siinä toteutuu ennustus; Ps 22;19jakavat vaatteeni keskenään ja heittävät puvustani arpaa

      Se kolme päivää kuuluu alkutekstissä, Matt 16;Ja siitä lähtien Jeshua alkoi kertomaan oppilailleen, että oli valmistettu, että hän olisi menevä Jerusalemiin, ja kärsivä paljon vanhimpien ja pappien johtajien, ja kirjanoppineiden taholta, ja tulevan tapetuksi, ja että kolmantena päivänä hän on nouseva ylös.

      Teksti kertoo siinä, että kolmantena päivänä, ja vuorokausihan alkaa siellä aina illalla, klo 18.00. Päivää jaettiin vain sen sisällä tunneiksi.
      Hänen kuolemakin kerrotaan Raamatussa Matt 27;46 Yhdeksännen tunnin vaiheilla Jeesus huusi kovalla äänellä: "Eeli, Eeli, lama sabaktani?" Se merkitsee: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?
      Eli se oli klo 15 meidän aikaamme.

      Siitä mitä sanot Markuksen sanoma oli ennustus, mutta tapahtuma oli toinen: Matt 27 kertoo paikalla olioiden sanat;51 Sillä hetkellä temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti. Maa vavahteli, kalliot halkeilivat, 52;52 haudat aukenivat, ja monien poisnukkuneiden pyhien ruumiit nousivat ylös

      Vahvistus Hes 37.

      Painotan vieläkin sitä "karkauspäivää", eli kaksi sapattia peräkkäin, josta Johannes kirjoittaa. Tämä vahvistaa Ristiinnaulitsemisen päivän ehdottomasti keskiviikolle.

      Matt 12,40 on alkutekstin mukaan; Sillä niinkuin Joona oli kalan vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, näin on Ihmisen Poikakin oleva maan sydämessä kolme päivää ja kolme yötä.

      Mielenkiitoista. 40. Sillä niinkuin Joona oli kalan vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, näin on Ihmisen Poikakin oleva maan sydämessä kolme päivää ja kolme yötä.

      Mielenkiintoista, vaatii hieman hermeneutiikkaa sekä paikallista päivärytmiä, sen tuntemista.

    • Anonyymi

      Nousiko Jeesus kuolleista? Miksei tästä kukaan silminnäkijä kertonut kirjallisesti? Tai roomalaiset, jotka dokumentoivat hyvin tarkasti pieniäkin asioita. Vasta vuosikymmenten päästä epileptisiä kohtauksia saanut Paavali näki näyn Jeesuksesta, ja kirjoitti siitä ensimmäisenä.

      • Anonyymi

        Hänellä oli jo ylösnousemus ruumis jolloin hän oli myös näkymätön. Ilmestyi kuin tyhjästä eivätkä kaikki tunteneet häntä heti. Hän tuli opetuslasten ollessa koolla lukitussa huoneessa, hän ilmestyi heidän luokseen.


    • Anonyymi

      Montako päivää noissa lämpötiloissa meni ennen kuin Jeesus nousi kärpäsinä taivaalle?

      • Anonyymi

        Tähän on selityksenä se että meidän lestadiolaisten Jeesus ristiinnaulittiin Pajalassa keskellä talvea joten kärpäsiä ei ollut. Ihan omin avuin pakastettu Jesse nousi korkeuksiin.


    • Anonyymi

      No tuosta asiasta on kaksikin eri näkemystä:
      1. Astui alas tuonelaan
      2. "Vielä tänä päivänä olet oleva kanssani paratiisissa"

      • Anonyymi

        Paratiisia ei silloin ollut. Tulee vasta uudessa maassa. Jos tuo tänään pitäisi paikkansa niin ainoa joka siellä nytkin on yksinään, on ristinryöväri.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4965
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3144
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1625
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1243
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1227
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe