60- luvun eriste seinällä?

M.A

Revimme vanhoja lautoja ulkoseinistä irti. Talo on 60 luvulla rakennettu. Tietääkö kukaan mitä mahtaa olla sellainen valkoinen täyte lautojen ja levyn alla. Se vallan murenee käsiin, niin haperoa se on. Tuuli kuljettaa sitä "hienosti" naapureihin asti :(

Joku tuttu sanoi, että se sulaisi maahan kun sataa vettä, tiedä sitä sitten, kun ei ole vielä vettä satanut.Vaikea sitä tosiaan on saada siivottua kunnolla, kun murenee käsiin.

Kiinnostaisi tietää sen nimi ja onko se mahdollisesti jotenkin vaarallista?

10

1521

Vastaukset

 • Veikkaisin että se on eristettä. Meillä 50- luvun taloon on jälkeenpäin porattu reikiä n. metrin välein ulkoseinälle ja puhalettu jotain styroksieristettä purujen sekaan lisäeristeeksi.

 • jotain huijarien aikoinaan seinän sisään puhaltamaa 'styroxia' joka oli täyttä feikkiä. Niitä kierrettiin kylillä tekemässä ymmärtämättömille ihmisille.
  En ole kuullut, että se olisi sentään vaarallista.

  • Sitä sekoitettiin veteen ja sitten sitä vaahtoa painettiin seinät täyteen. Moni talo pilattiin tuolla kun seinä kastuivat. Vanhemmat timpurit(eläkeläiset) kutsuvat sitä humpuukiksi.


  • ilmari-pienellä kirjoitti:

   Sitä sekoitettiin veteen ja sitten sitä vaahtoa painettiin seinät täyteen. Moni talo pilattiin tuolla kun seinä kastuivat. Vanhemmat timpurit(eläkeläiset) kutsuvat sitä humpuukiksi.

   on se nimeltään. Ihme että on vielä tallessa...


 • huijarikamaa... 70 luvulla suomessa oli muutamia yrityksiä jotka puhaltamalla rakenteisiin tätä ainetta...sanoen sen täyttävän kaikki paikat tiiviisti. sitä puhallettiin lattioihin ja seinärakenteisiin.täysin huijausta ja ihmiset vielä uskoivat siihen. kotkassakin toimi sellainen yritys useita vuosia sitten hävisi jonnekkin. saneerauksien yhteydessä on tätä valkoista kamaa löytynyt useista taloista.

 • Kyseessä oli sen aikaine puhallettava styroksi eli ureaformaldehydi-vaahto. Tuote oli muistaakseni Belgialainen ja siihen liittyi sidosaineena liima. Suomalainen liimatehdas keksi myydä susierästään näille urakoitsijoille. Liima ei sitte soveltunutkaan kemiallisesti tähän perusaineeseen jolloin talot alkoivat haista kissanpissalle. Nokkelimmat keksi lisätä astianpesuainetta sekaan ja vaahtoo tuli joka raosta. Tänä päivänä noihin tyhjiin saa hengittävää, avosoluista polyuretaanivaahtoa joka on kehitetty nimenomaan saneerauskohteisiin.

  • mahtaako olla asbestia seassa, vaikka ei ne liimatkaan varmaan kovin terveellisiä ole


 • Nostoexpertti käynyt tekemässä pienen aktivoinnin 13 vuotta vanhalle ketjulle!

  • Aktivointi ja nosto olikin erinomainen ja aiheellinen lisäselvitys tähän ketjuun Googlen kautta tulevalle. Ketjun iällä ei ole mitään merkitystä.

   Hyvä @Eristäjä.


 • Ureavaahto on ureaformaldehydiä eli vaahtomuovia. Tuttavallisesti sitä kutsutaan
  ”hölynpölyksi”, sillä huhupuheiden mukaan osa ureavaahtoa puhaltavista asentajista porasi rakenteisiin vain asennusreiät, mutta jätti varsinaisen asennustyön suorittamatta.

  Ureavaahdon huonoa mainetta lisää se, että sillä tavoiteltiin kyseenalaisella
  menestyksellä vetoisiin rakenteisiin parannusta eli asumismukavuuden lisäämistä sekäparempaa energiataloutta. Ureavaahtoa käytettiin siis lisälämmöneristeenä sekätiivisteenä ilmavuotoja vastaan. Huokoinen vaahto on solurakenteeltaan avoin, jotenrakenteen ilmanpitävyyttä se ei lisännyt. Ilmavuodot saattoivat jopa lisääntyä, koskarakenteisiin porattiin runsaasti pieniä, noin 22mm halkaisijaltaan, olevia reikiä.

  kts.

  https://asiakas.kotisivukone.com/files/suorako.kotisivukone.com/ureavaahto_vanhassa_rakennuksessa.pdf

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.