Milloin lääkitys lapselle?

Anonyymi

Lapsellani 10v on todettu lievä tarkkaavaisuuden häiriö. Koulussa ongelmana on että keskittyminen herpaantuu ja ei seuraa opetusta riittävästi. Tehtävän ymmärrys on monesti hukassa, ei pääse alkuun, alkaa tekemään jotain muuta, leikkii kynillä ja kumeilla. Alkuun päästyään (=opettaja patistaa) osaa tehdä kyllä tehtäviä keskinkertaisesti, ja joskus jopa ihan mainiostikin. Monesti motivaatio ongelmia, sanoo että ei kiinnosta tai koulu on ihan p*seestä. Joskus taas tekee tehtävät ihan kivasti. Aiheuttaa myös välillä koulussa häiriöitä, tekee typeryyksiä, jäyniä, yms asioita joista joutuu silloin tällöin puhutteluun. Yleensä syynä on, että oli vaan tylsää ja siksi heitteli kananmunia koulun seinään tms.

Kannattaako aloittaa lääkitys? Lääkäri sanoi että on olemassa lääkkeitä, jotka toimii koulupäivän ajan. Vai onko ylireagointia?

7

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      https://madinfinland.org/adhd/

      ADHD lääkkeet ovat piristeitä

      ADHD-pulmiin on kehitetty monenlaisia hoitomenetelmiä. Sen lääkitys on kuitenkin yleistynyt muutaman vuosikymmenen aikana valtaisasti. Lääkkeet ovat piristeitä, jotka toimivat amfetamiinin ja kokaiinin tavoin ja ovat useimmiten amfetamiinin kaltaisia farmakologialtaan. ADHD-lapsilla ja -nuorilla ne vähentävät – lyhyellä aikavälillä – vilkkautta ja impulsiivisuutta. Opettajat ja vanhemmat ovat usein tyytyväisiä lääkkeiden käytön aloittamisen aikaansaamiin muutoksiin.

      • Anonyymi

        Turvallinen metyylifenidaatti?

        Toimittaja Päivi Repo totesi loppulauseena kritiikittömästi: ”Suomessakin yleisesti määrätty metyylifenidaatti osoittautui turvalliseksi ja tehokkaaksi lapsille ja nuorille.”

        Toisaalta toukokuussa 2018 Cochrane katsausartikkeli osoitti, -tarkistettuaan yli 2 miljoonan henkilön aineiston – että kyseinen, Suomessakin eniten käytetty metyylifenidaatti, voi tuottaa vakavia haittoja käyttäjilleen. Vakavan haitan – esim. kuolema, sydäntapahtuma, psykoosi – sai käyttäjistä useampi kuin yksi sadasta. Muiden haittojen todennäköisuus oli toki vielä paljon suurempi. He pitivät myös mahdollisena. että haittoja olisi tutkimuksissa jäänyt paljon ilmoittamatta ja siten niiden todennäköisyys voisi olla vielä suurempi. He totesivat päätelmänään:

        ”Conclusions
        Methyphenidiate might be associated with a number of serious adverse events. Methylphenidate produces a large number of other non-serious harmful effects in children and adolescents with ADHD. We suggest that clinicians and parents are alert to the importance of monitoring adverse events in a systematic, meticulous manner. If methylphenidate is to continue to have a place in ADHD treatment in the future, we need to identify subgroups of patients in whom the benefits of methylphenidate outweigh the harms….”


    • Anonyymi

      https://www.radionova.fi/uutiset/ajankohtaista/a-93354


      Yliopistojen syyslukukausi on käynnistymässä Yhdysvalloissa. Koska kilpailu stipendeistä ja arvosanoista on kovaa, osa opiskelijoista on ryhtynyt ottamaan tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö -lääkkeitä opiskelujensa tehostamiseksi.

      Ilmiö on yleinen kaikilla amerikkalaisilla yliopistojen kampuksilla. Lääke on lasten ylivilkkauden ja keskittymiskyvyn puutteen, eli ADHD:n, hoitoon tarkoitettu amfetamiinipohjainen reseptilääke Adderall. Virallista tutkimusta sen väärinkäytöstä korkeakouluissa on tehty vain Kentuckyn yliopistossa. Siellä 30 prosenttia kaikista oppilaista on käyttänyt Adderallia kyetäkseen opiskelemaan tehokkaammin. Mitä pidemmälle opinnoissa edetään, sitä yleisempää väärinkäyttö on. Kentuckyssa kolmannen ja sitä ylemmän vuosikurssin oppilaista puolet on käyttänyt lääkettä. Sisarus- ja veljeskunnissa 80 prosenttia opiskelijoista on napsinut Adderallia.

      Reseptilääkkeiden käyttö ilman reseptiä on lailla kielletty, joten paljastuessaan opiskelijaa odottaa rankaisutoimenpiteet. On epäselvää, mistä opiskelijat Adderallia saavat, sillä kyseessä ei ole katuhuume, jota voi valmistaa jonkun keittiössä, vaan lääketehtaan tuote. Joka tapauksessa Adderall on opiskelijoiden saatavilla vain yhden puhelinsoiton tai tekstiviestin päässä.

      Radio Novan Tomi Hinkkanen haastatteli tohtori James Aguiaria, joka toimii suuren Los Angelesilaisen sairaalan sisätautilääkärinä. Hän pitää Adderallin opiskelukäyttöä hölmön hommana. Aguiar ihmettelee Adderallin helppoa saatavuutta, koska kyseessä on korkeimman mahdollisen luokituksen reseptilääke samaan tapaan kuin esimerkiksi morfiini.

      Yhdysvalloissa tällaisten lääkkeiden käyttöä valvotaan tarkasti. Aguiar ymmärtää logiikan, että ADHD -lääkkeet, jotka on tarkoitettu keskittymiskyvyn puutteeseen, auttaisivat normaalia henkilöä keskittymään. Mutta hän varoittaa, että kyseessä on lyhytaikainen apu. Pitemmän päälle Adderall ja toinen vastaava lääke Ritalin aiheuttavat riippuvuutta. Aguiarilla itsellään on kokemuksia 18-vuotiaista nuorista, jotka pyytävät häneltä Ritalin-reseptiä, koska ovat käyttäneet lääkettä koko pienen ikänsä. Tohtori kieltäytyy ja kehottaa potilaita kääntymään lastenlääkärin puoleen, koska hän ei voi ymmärtää miksi aikuinen voisi oikeasti tarvita lääkettä. Pitemmän käytön haittavaikutuksia ovat korkea verenpaine, tärinä, vatsavaivat, psykoosi ja sydämen pysähdys.

    • Anonyymi

      https://yle.fi/uutiset/3-10400366

      Väärä lääke vei pojan vuosiksi psykiatriseen hoitoon – 16-vuotiaana hän onnistui paljastamaan, kuinka lapsia alistetaan ja nöyryytetään laitoksissa ympäri maata

      Jere ja hänen vanhempansa kutsuttiin palaveriin kasvatusperheneuvolan sosiaalityöntekijän ja psykiatrin kanssa. He halusivat, että poika aloittaisi ADHD-lääkityksen. Diagnoosia Jerellä ei ollut.

      – Emme olisi millään halunneet antaa lääkettä, sillä sairaudesta oli vain epäilys. Meitä kiristettiin lastensuojelutoimilla ja pelkäsimme huostaanottoa, kertoo Jeren äiti Katja.

      Lääkäri kirjasi asian papereihin näin:

      Vakavan neuvottelun ja lastensuojelulla uhkaamisen jälkeen vanhemmat suostuivat lääkekokeiluun.

    • Anonyymi

      Ennemmin kävisin vaikka esim. toimintaterapeutin juttusilla, siis jonkun joka auttaa lasta selviytymään riittävästi ja säilyttämään tai kehittämään itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja. Myös opettajien kanssa kannattaa ottaa tukitoimet puheeksi. Nähdäänkö lapsen vahvuudet tarpeeksi koulussa ja kotona? Pääseekö hän hyödyntämään erityispiirteitään positiivisella tavalla koulussa. Voisiko opettaja vaikka antaa jotain fyysisiä tehtäviä oheen / erilaisia tapoja tehdä asiat koulussa. Kaivaa enemmän lapsen vahvuuksia esiin? Onko lapsella harrastuksia/ tekemistä missä pääsee flow tilaan?
      Ja eihän kaikkea siellä koulussa jaksa moni muukaan kuunnella, paljon on haaveilijoita. Tärkeintä on että pärjää ja löytää sen oman jutun ja tervehenkisen kaveripiirin. Aina voi myös pyytää perhetyötä avuksi, jos kaipaa jotain neuvoja kotiin tai apua yhteistyöhön koulun kanssa. He kyllä kyselevät ja auttaavat minkä keksivät. Voivat tuoda uusia näkökulmia asioihin ja juurikin nähdä oletko turhaan huolissasi vai onko todella jotain mihin tulisi tarttua:)

    • Anonyymi

      todella dramaattisia vastauksia tänne on lähetelty. näin henkilönä kenellä on myös adhd diagnoosi ja on ollut ihan samanlainen sinun poikasi ikäisenä, sanon suoraan vaan että en suosittele niin nuorelle lääkitystä, itsellänikään ei ollut noin nuorena lääkkeitä ja koen että jos olisi ollut, vahva masennus olisi voinut iskeä päälle. suosittelisin vain mahdollista käyttäytymisterapiaa ja erityistä tukea koulussa, esim. ettei tarvitse tehdä tehtäviä kaikkien luokkakavereiden ympärillä ja saa olla vähän rauhassa. mun koulussa ala-asteella oli ainakin mahdollista mennä tiettyjen tuntien ajaksi erityisopettajan kanssa pienempään luokkaan missä oli mun lisäksi ehkä 2 tai kolme muuta oppilasta. teki työskentelystä paljon helpompaa. suosittelen ensin yrittämään näitä erilaisia tukikeinoja ennen kun päättää lähteä lääkekokeiluun. niin pienelle lapselle erityistuki voi olla iso muutos ja helpottaa sitten vanhempana opiskeluakin.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2800
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      212
      1798
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1492
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1241
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1184
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      241
      1104
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1032
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      963
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      77
      875
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      760
    Aihe