Maadoitus kun maadoitusta ei ole

Anonyymi

Tämä voi olla tosi tyhmä kysymys, mutta kysyttävä on silti.

Minulla on vanha kassakone, jossa on normaali suojamaadoitus, eli maadoitusjohto on kiinni koneen kuoressa. Toisin sanoen, jos jonkin vikatilanteen takia kuoreen tulisi jännitettä, maadoitus johtaisi sen maahan.

Mutta kun huoneessani ei ole maadoitettuja pistorasioita. Mitä siinä tapauksessa tapahtuu, jos koneen kuoreen tulisi jännitettä?

Selittäkääpä myös yksi perusasia maadoituksesta. Mikä on "maa"? Onko se aina oikeasti maa, eli maa tämän kerrostalon alla, vai jotain muuta?

18

1373

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aloituksen vaikeusaste lähentelee täyttä kymppiä !!

    • Anonyymi

      Jos kuoreen tulee jännite, koskiessasi sitä virta kulkee lävitsesi jos olet jollakin tavoin yhteydessä maa tellukseen paikasta riippumatta.

    • Anonyymi

      Vikatapauksessa kuoren maadoitus ei sinua sitten pelasta.

      • Anonyymi

        Kuoren maadoitus polttaa siinä tapauksessa sulakkeen, joten et voi saada sähköiskua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuoren maadoitus polttaa siinä tapauksessa sulakkeen, joten et voi saada sähköiskua.

        Ei polta, kun pistorasiasta puuttuu maadoitus.


    • Anonyymi

      Sähkösysteemin nollajohto on yhdistetty maahan jossain, yleensä pääkeskuksella, viimeistään sähkölinjassa tai muuntajalla.
      Jos ei ole maadoitettua pistorasiaa, niin vian sattuessa laitteen kuoreen tulee, ja myös jää pysyvästi jännite, koska sulake ei pala ilman maadoitusta. Ei siitä tosin välitöntä hengen menoa seuraa kuivissa sisätiloissa, jos ei saman aikaisesti kosketa mitään muuta maahan yhteydessä olevaa vesiputkea tai muuta vastaavaa sähköä johtavaa. 🙄

      • Anonyymi

        Niin, metalliset lämmityspatterithan onkin määrätty sähköä johtamattomiksi, ettei synny turhia kustannuksia maadoituksen lisäämisestä joka huoneeseen. Maalikerroksen päätettiin antavan täyden suojan - silloinkin, kun maalia ei edes ole (venttiilit).


      • Anonyymi

        Juurihan väitit että nollajohto on maadoitettu, ja jos nolla on kytketty runkoon ei runko voi tulla jännitteelliseksi koska silloin pimahtaisi sulake. Ennen vanhaan nolla oli yleensä aina rungossa ja silloin riippui siitä, miten päin pistoke oli seinäkoskettimessa. (paitsi jos radiossa oli verkkomuuntaja) Vanhemmissa televisioissa putkien hehkut olivat kytketty sarjaan jolloin toinen pää hehkuista oli maassa tai rungossa, ja usein runko oli jännitteellinen, mutta ei se haitannut, ja suojaeroitusmuuntaja oli niihin aikoihin tuntematon käsite.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juurihan väitit että nollajohto on maadoitettu, ja jos nolla on kytketty runkoon ei runko voi tulla jännitteelliseksi koska silloin pimahtaisi sulake. Ennen vanhaan nolla oli yleensä aina rungossa ja silloin riippui siitä, miten päin pistoke oli seinäkoskettimessa. (paitsi jos radiossa oli verkkomuuntaja) Vanhemmissa televisioissa putkien hehkut olivat kytketty sarjaan jolloin toinen pää hehkuista oli maassa tai rungossa, ja usein runko oli jännitteellinen, mutta ei se haitannut, ja suojaeroitusmuuntaja oli niihin aikoihin tuntematon käsite.

        Siis tarkennuksena runko tässä ei tarkoita kuorta.


    • Anonyymi

      Halbismallin ratkaisu vuosikymmenien takaa. Toimistoissa yms. on iät ajat olleet kaikki pistorasiat maadoitettuja.

      Asunnoissakin on maadotetut pistorasiat tiloissa, missä on sähköä johtavia pintoja - vesikalusteet yms. Siis KPH ja keittiö.

      Ns. kuivista tiloista jätettiin maadoitus pois. Näissä tiloissa voi vikatilanteessa metallirunkoisen valaisimen rungossa olla jännite, mutta ideana on, ettei virtapiiri sulkeudu, kun seistään villasukat jalassa keskellä kuivaa lattiaa.

      Tässä kohtaa joku saattaa muistaa, että hep, onhan niissä asuinhuoneissa yleensä teräksinen lämmityspatteri. Eli olisi perusteet laittaa maadoitus kaikkiin pistorasioihin ja valaisimiin. Mutku se maksaa -> päätettiin, ettei lämmityspatteria tarvitse laskea maadoitetuksi pinnaksi, onhan siinä maali päällä!

      Vaikka venttiileistä se maali puuttuukin... mutta lapset ja kotiäidit, kuka niitä nyt kaipaa. Riitti, kun hoidettiin sähköturvallisuus kuntoon työpaikoilla!

      Maadoitus tosiaan tarkoittaa, että yritetään pitää maadoitetut vekottimet suunnilleen samassa potentiaalissa/jännitteessä maaperän kanssa. Eli ne maadoitusjohtimet ja pistorasioiden liuskat ovat yhteydessä vaikkapa talon sokkelin ympärille haudattuun kaapeliin.

      • Anonyymi

        Maadoitus ei juuri mitään maksanut, kun se tehtiin ennen nollaamalla. Ei voinut maadoittaa, kun laitteet olivat maadoittamattomia ja laitteet oli maadoittamattomia, koska rasiatkin oli. Vasta suojaeristyksen yleistyminen 1970-luvun lopulla ratkaisi ongelman. Lampuissa silti nollaluokabän roskaa myytiin vielä 1990-luvulla.


    • Anonyymi

      "Mikä on "maa"? "
      Maa se missä yleensa kävelet, tai ajat autoasi maassa. Maa johtaa sähköä riippuen paljolti maan kosteuspitoisuudesta.

    • Anonyymi

      Suojamaa on yhteydessä talon maadoituselektrodiin joka on rakennusvaiheessa upotettu maahan. Kassakoneen maadoitus on ilmassa eli ei yhteydessä maahan ja täten esim. johdon irtoaminen laitteesta tai jonkun komponentin irtoaminen kassakoneesta voi aiheuttaa rungon sähköiseksi.
      Kannattaa ainakin nyt tarkistaa silmämääräsesti kassakaapin sähköjohdon kunnon ja että vedonpoistot on ok

    • Anonyymi

      Kannattaa käyttää eristäviä kenkiä ja jännitetyökäsineitä tai sitten ripustaa itsensä kattoon niinkuin konttoristit teki 1950-luvulla välttääkseen sähköiskun.

      • Anonyymi

        Kannattaa maalata itsensä valkoiseksi. Valkoisella maalilla metalliset lämmityspatteritkin muuttuvat täysin sähköä johtamattomiksi.


    • Anonyymi

      Suomessa saa kytkeä naadoitetun laitteen maadoittamattomaan rasiaan. Itse kuitenkin suosittelen väliin vikavirtasuojaa, joka maksaa n. 15 €. Jos laitteeseen tulee vika ja jännite tulee kuoreen ilman maadoitusta se ei pääse poistumaan ja voi saada sähköiskun. Periaatteessa maadoittamattomien rasioiden lähellä ei saisi olla maapotentiaalia, joten merkittävää vaaraa ei pitäisi olla, mutta käytäntö voi olla toinen, siksi on hyvä olla vikavirtasuoja.

      Maadoitus Suomessa tarkoittaa sitä, että maakosketin on kytketty nollajohtoon, joka on maadoitettu. Vanhoissa asennuksissa tämä tehtiin pistorasiassa, uudemmissa se tehdään sähköpääkeskuksessa. Vikatilanteessa sähkö ei mene maahan vaan nollajohtoa pitkin muuntajalle. Virta on niin suuri, että johdonsuojakatkaisin laukeaa ja katkaisee virran.

      Jossain Keski-Euroopassa maajohdin voi mennä vain maahan eikä muualle. Tällöin lisäsuojaa eli nykyisin vikavirtasuoja on välttämätön, koska maan vastus on niin suuri, ettei virta katkea.

      • Anonyymi

        "Vikatilanteessa sähkö ei mene maahan vaan nollajohtoa pitkin muuntajalle. Virta on niin suuri, että johdonsuojakatkaisin laukeaa ja katkaisee virran."

        "Nollauksen" ja nykyisen erillisen suojajohdon ero on vain siinä missä suojajohdon ja nollajohdon yhdistys on tehty eli joko kiinteistön pääkeskuksella tai vasta laitteella kuten esim. pistorasialla.
        Jos käytössä on nollaus niin silloin ei itseasiassa ole nollajohtoa vaan PEN eli yhdistetty suoja ja nollajohto eli hommassa on kyse siis siitä missä kohtaa tämä eriytytetään erillisiksi suoja ja nollajohdoiksi -muuntamolta kiinteistön pääkeskukselle asti tulee PEN-johto.

        Erillisen suojajohdon käytön vaatimuksiin on siirrytty pääosin PEN-johdossa tapahtuvan jännitehäviön takia jonka "siirtyminen" aiheuttaa erinäisiä häiriöitä erityisesti tietotekniikan laitteistoissa -tietyillä ehdoilla sen käyttö sallittua vieläkin tietyissä tapauksissa esim . rakennusten välillä jos näitä tietotekniikan yhteyksiä välillä ei ole.


    • Anonyymi

      Joo maa on tosiaankin maa. Usein sanotaan, että sähkö kulkee maata pitkin lähteeseen. Tämä on puppua, sähkö kulkee maassa vain muutaman metrin. Maa kuitenkin on sellainen varasto, joka voi ottaa vastaan ja luovuttaa elektroneja, joten vaikutus on kuin sähkö sulkisi maata pitkin. Maa ei ole kovin hyvä johdin, mutta kyllä se jotain 10 ampeeria kuljettaa ja 0, 1 ampeeria riittää tappamaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1355
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1086
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      78
      910
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      817
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      65
      747
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      716
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      708
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      701
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      61
      694
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      43
      675
    Aihe