Postin pakettipalveluiden viestintä on kuluttajasuojalain vastaista!

Anonyymi

Kaikki Suomeen EU:n ulkopuolelta saapuvat paketit on pitänyt tullata jo kahdeksan kuukauden ajan. Tämä on useimmille täällä tuttua ja hyvin tiedossa. Homma hoituu parhaiten silloin, kun myyjätaholla on hankittuna IOSS-tunnus, jolloin alv maksetaan ostoksen teon yhteydessä myyjälle, joka tilittää rahat Suomen Tullille. Silloin riittää, että paketin Suomeen tai EU:n alueelle saapuessa Suomen Tullille ilmoitetaan lähettäjän IOSS-tunnus ja Tulli vapauttaa paketin toimitettavaksi. Posti ei pääse tässä yhteydessä rahastamaan, joten pienhintaisenkin ostoksen suoritus on ihan järkevää.

Kaikilla myyjätahoilla ei ole kuitenkaan IOSS-tunnusta eivätkä ne siten ole järjestäneet veronmaksun välitystä EU:n jäsenmaihin. Tämä on ongelma tavaran ostajalle. Kun tavaran ostohinta toimituskuluineen jää alle 150€ Posti tarjoaa kaksi vaihtoehtoa. Näistä kalliimpi toimitustarjous on 2,90€ + alv = 3,61€ itsetullaten tai sitten edullisempi Digitaalinen tullaus OmaPostissa 0,90€ + alv = 1,12€. Kun pakettilähetykset ovat yleensä pienhintaisia vain tämä edullisempi on kannattava. Niinpä tämä tulee luonnollisena ratkaisuna mieleen, kun Posti vielä lupaa hoitaa tullauksenkin. Mikäs sen helpompaa!

Kas, näin Posti viestii:

2. Digitaalinen tullaus
Digitaalinen tullaus toimii OmaPostissa, jota voit käyttää sovelluksena tai selaimessa osoitteessa posti.fi/omaposti. Saat ilmoituksen, kun sinulle on saapumassa tullattava lähetys. Voit myös itse lisätä lähetyksen seurantaan syöttämällä lähetyksen seurantakoodin. Seuraa ohjeita ja tee digitaalinen tullaus ennen lähetyksen saapumista Suomeen. Koskee korkeintaan 150 euron arvoisia ostoksia. Kustannus 0,90 € + ALV.
____________

Kaiken pitäisi olla ihan selvää, mutta kun ei ole. Saapuvasta paketista ilmestyy tieto OmaPostiisi ja ihmettelet mikset pääse suorittamaan digitaalista tullausta, vaikka Postin sivuilla sellaista luvataankin. Soitto palvelunumeroon ja saat tiedon, että digitaalinen tullaus tapahtuu vasta sitten kun paketti on (manner-) Suomessa. Luotetaan siihen sitten.

Toteat seuraavaksi, että joopa joo, eipä vaan onnistu digitaalinen tullaus. Homma kääntyykin itsepalveluksi eli suoritat sitten itse tullauksen. Ei niin vaikeaa etteikö hoituisi, mutta Posti nylkee tästä yllätyksestään käsittelymaksunsa tekemättä itse mitään! Kirjaat taloudellista tappiota 2€ + 0,48€ tai pakettisi lähtee takaisin Kauko-Itään.

Homma ei hoidu Postin osalta kuluttajasuojalain mukaisesti – se on ihan varma juttu. Kuluttajalla on oikeus tietää, että kaikki saapuvat lähetykset eivät olekaan Postin digitaaliseen tullaukseen kelpuuttamia. Posti pimittää tämän tiedon OmaPostin palvelusivuiltaan eikä myöskään selitä (tietenkään) millään tavoin miten kuluttaja voisi tällaista ennakoida. On juridisesti hyvin ongelmallista, että Posti toimii tällaisessa hinnoittelua ja maksutariffia koskevassa asiassa omin päin kun sen asema on kuitenkin lailla säädetty. Tiedon pimitys kuluttajilta on joka tapauksessa jo väärinkäytös, josta aion valittaa kuluttajasuojaviranomaiselle.

Pyydän apua. Jo pelkästään tieto siitä onko muillekin käynyt näin on merkityksellinen. Onko joku onnistunut neuvottelemaan digitaalisen tullauspalvelun vielä siinä vaiheessa, kun lähetys on maassa eikä näyttöpääte sitä mahdollista? Myös tähän Postin asemaan ja käytäntöihin liittyvät juridiset seikat kaipaavat pöyhimistä. Kaikki tieto millä voit auttaa valituksen teossa on arvokasta ja siten kiitollisuudella vastaanotetaan.

3

285

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   up-up

   • Anonyymi

    Kyllä tuon perusteettoman EU:n päättämän maksun on mahdollista kiertää. En kyllä näe mitään syytä miksi EU kriittinen ja siitä eroon pääsyä vaativa noudattaisi mitään EU määräyksiä tai muitakaan.


  • Anonyymi

   Kuuleppa vitun tupauuno vajakki.

   Miten olet noin köyhä, että muutaman euron maksu tekee tiukkaa!

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Neljä viidestä on valmis luopumaan venäläisestä energiasta

   hinnannoususta huolimatta. Suomalaiset vastustavat tiukasti putinismia. https://yle.fi/uutiset/3-12446857
   Maailman menoa
   142
   2562
  2. Sale on loistava presidentti

   Tulipa joskus kirjoitettua, että natojäsenyys tulee saada aikaa "Salen" aikana ja nyt se alkaa realisoitua " natoon jo huomenna" - teeman on hyväksyny
   Maailman menoa
   220
   1983
  3. Kunpa voisin

   Edes lähettää viestiä sulle. Olet ajatuksissa sen verran paljon.
   Ikävä
   47
   1079
  4. Onko sinulla nainen sen miehen kanssa ihan älytön juttu?

   Vai mitä se tämä kaikki teidän pelinne täällä oikein on? Jospa se on vain sellaista kevyttä ja ohimenevää ihastumista..? Taitaa olla. Niin minä nyt vä
   Ikävä
   93
   1061
  5. Ano Turtiainen: Suomi olisi voinut olla Pohjolan Sveitsi

   Mitä kenelläkään voisi olla tällaista mielikuvaa vastaan?
   Maailman menoa
   352
   1009
  6. Toimintasi on vainoamista

   Luulisi aikuisen ihmisen jo ymmärtävän..
   Tunteet
   113
   927
  7. Eikö me nyt vaan

   Voitas.....kumpikin unohtaa toisemme ?
   Ikävä
   50
   724
  8. Eihän tää jää tähän mies?

   En ainakaan sitä haluaisi ✨
   Ikävä
   52
   714
  9. Miksi sä oot noin kylmä?

   Mitä tein väärin?
   Ikävä
   36
   702
  Aihe