Perukirjan ja sukuselvityksen tarpeellisuudesta

Anonyymi

Tällä palstalla ihmetellään jatkuvasti, miksi eri tahot (pankit, vakuutusyhtiöt, vuokranantajat ym.) vaativat perukirjan ja sukuselvityksen tehdäkseen toimenpiteitä. Perusteena on usein se. että kyllähän lähiomaiset "tietävät" pesän osakkaat muutenkin ja, että asia "ei kuulu ulkopuolisille". Avataanpa asia, niin loppuu skeidan jauhaminen.

Ainoa mistä selviää lakisääteiset perilliset luotettavalla tavalla on sukuselvitys. Otetaan vaikka esimerkkinä Kari "Kari Tapio" Jalkanen. Sukuselvityksestä selvisi avioliiton ulkopuolinen "lehtolapsi", josta muilla lakisääteisillä perillisillä ei ollut mitään tietoa. Eli sukuselvitys varmisti, että kyseisen rintaperillisen oikeusturva toteutui. Sukuselvitystä ei tietenkään tarvita mikäli leimauttaa perukirjan DVV:llä, mutta siihen menee kuukausia.

Perukirjasta taas selviää mahdolliset testamentinsaajat, eli ilman sitä ei voi tehdä oikeustoimia. Otetaan esimerkkinä oma tilanteeni. Ei rintaperillisä tai aviopuolisoa, isäni on kuollut joten lakisääteinen perillinen olisi äitini. Olen kuitenkin laatinut testamentin, jonka perusteella koko omaisuuteni menee parhaan ystäväni kolmelle alaikäiselle lapselle. Mikäli joku taho siis tekisi oikeutoimia pelkän sukuselvityksen perusteella, niin tekijänä olisi henkilö, jolla ei ole mitään osuutta pesästä.

Eli ylläolevista syistä ei oikeustoimia voi tehdä ilman perukirjaa ja sukuselvitystä, nämä kaksi kun muodstavat yhdessä yhden kokonaisuuden.

Eikä asia ole kovinkaan vaikea, skannaa perukirjan ja sukuselvityksen yhtenä tiedostona, niin on helppo lähettää kaikkialle mihin tarvitsee.

10

636

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitäs sitten tehdään jos pesän varat ei riitä sukuselvityksen tekemiseen?
      Ei perukirjakaan ilmainen ole jos rahat ei riitä siihenkään?

      • Anonyymi

        Sitten voi mahdollisesti saada apua perukirjan tekoon oikeusaputoimistosta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sitten voi mahdollisesti saada apua perukirjan tekoon oikeusaputoimistosta.

        Jos pesä on varaton ei siihen pidä koskea pitkällä kepilläkään. Kun kukaan ei koske niin sittenpähän pankit, vakuutusyhtiöt, vuokranantajat ja muut tollot jäävät ihmettelemään kun eivät saa sukuselvitystä eikä tietenkään saataviaankaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos pesä on varaton ei siihen pidä koskea pitkällä kepilläkään. Kun kukaan ei koske niin sittenpähän pankit, vakuutusyhtiöt, vuokranantajat ja muut tollot jäävät ihmettelemään kun eivät saa sukuselvitystä eikä tietenkään saataviaankaan.

        Perunkirjoituksen laiminlyönti on sanktioitu velkavastuulla.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Asia ei suinkaan ole yksinkertainen. Joka pankissa perukirjan hyväksymiseen suhtaudutaan eri tavalla, jopa konttori kohtaisia eroja on. Jos kohdalle sattuu " pilkun nuoleskelija" voi hommassa mennä hyvinkin vuosi. Omalle kohdalle sattui, eikä vieläkään ole selvää. Viimeinen tieto on, että naapuristakin on saatava sukuselvitys. Mutta ei kuulu perinnön saajiin. Hommassa maistuu pistävästi se, että pesässä on runsaasti varoja, joihin pankilla on intressejä. Ainakaan vielä siellä ei olla keksitty, miten varat saadaan siirrettyä pankin taseeseen. Varmasti kovaa miettimistä harrastetaan. Kysyin asiaa toisesta pankista ja siellä oli suuri ihmetys, kun kysyin, voiko pankki jättää perukirjan hyväksymättä tai kiistää testamentin. Eivät tunteneet yhtään ennakkotapausta. Tämä tapahtuu OP:ssä. Juoskaa kun vielä voitte.

      • Anonyymi

        Tuosta pitäisi olla selkeä laki mutta kun ei ole niin pankit yms. koijjarit pääsevät pelaamaan kuolinpesän rahoilla, selkeitä väärinkäytöksiäkin varmaan on.


      • Anonyymi

        "Viimeinen tieto on, että naapuristakin on saatava sukuselvitys."
        Eihän sitä koskaan tiedä noista naapureista mitä ne on tehneet.
        Jos lapsi on isänsä näköinen se on perintötekijä, jos lapsi on naapurin näköinen on se ympäristötekijä 😁 😆 😅 😂 🤣


    • S-psnkki, 2 viikoa. OP, 9 viikoa. Halusivatko pitää 159k itsellään 7 viikkoa lisää. Törkeää, ei ikinä enää OP.

    • Anonyymi

      OP pankki ei vaatinut testamentin saajalta edes rintaperillisten tekemiä testamentin tiedoksiantoja perunkirjan ja testamentin lisäksi. Toinen rintaperillinen toimitti sen sitten itse pankkiin, kun oli hakenut lakiosaansa. Kovin on kirjavaa pankkien asiantuntemus ja toiminta perintöön liittyvissä asioissa! OP:ssa myös puhelinneuvonta on olematonta, vaikka valitsee valikossa kuolinpesiin liittyvät asiat.Siellä ei vastaa lakimies vaan jokin pankkvirkailija,usein nuori sellainen, jolla ei ole asiantuntemusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      85
      1080
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      579
      961
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      907
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe