Miten sinä olet tottunut keittämään perunat ?

Anonyymi

73

1336

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei tuossa puhuttu suolan lisäämisen ajoituksesta.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Aaah !!! Vain silli puuttuu !


    • Anonyymi

      Katsoin kerran videon, miten näppärästi keitetystä perunasta
      lähtee kuori. Leikkaa raa'an perunan ympäri pieni viilto,
      sama toiseen suuntaan. Vain pintaviilto, joka lävistää kuoren,
      ei ole tarkoitus perunaa halkaista. Kun perunat on kiehuneet
      kuori lähtee irti neljänä palana melkein itsestään.

      • Anonyymi

        Pitääkö se viilto olla yhtenäinen koko perunan ympäri ? Reumaattisille sormilleni kikka olisi hyödyksi, kun ei tahdo saada pottua kuorituksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pitääkö se viilto olla yhtenäinen koko perunan ympäri ? Reumaattisille sormilleni kikka olisi hyödyksi, kun ei tahdo saada pottua kuorituksi.

        Minä käytän perunankuorimiseen pesukonetta:
        Kaataa vain perunat koneeseen, luukku kiinni ja linkous päälle.
        Hetkessä on isompikin perunamäärä siististi kuorittu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä käytän perunankuorimiseen pesukonetta:
        Kaataa vain perunat koneeseen, luukku kiinni ja linkous päälle.
        Hetkessä on isompikin perunamäärä siististi kuorittu.

        Laitan 90 asteen pesuohjelman, potut kypsyy samalla. Kyllä ne 1000 kierroksen linkouksella muussaantuukin. Sopii kerralla 4-8 kg pottuja. Pakastan loput, saan ainakin kuukauden ateriat samalla koneellisella. Lisuina vaikka hapansilakkaa Ruotsin ystävältä. Seos sopii sokeroituna myös kiljun pohjaksi.


    • Anonyymi

      Suolan tarkoitus on estää niin mitä


      no kun ihminen oli kala (Tuntematon sotilas, Lahtinen) ihminen oli suolaisen veden kala

      kun sellainen kalaihminen lähestyy maata ja joen suuta suola alkaa kadota vedestä vähitellen

      silloin kalaihminen paisuu ja räjähtää

      eli kalaihmisen piti kytätä joen suulla muutamia vuosimiljoonia voidakseen nousta jokeen ja sieltä sitten rannalle kävelemään (jalat piti kasvattaa välillä jne.)

      samoin peruna joka pannaan suolattomaan jokiveteen räjähtää
      ja koska ei ole aikaa odottaa evoluution muuttavan perunaa on jokivesi kattilassa muutettava merivedeksi eli suolai seksi

    • Anonyymi

      Olen laittanut vain uusien perunoitten keitinveteen suolaa. Haitanneeko
      tuo mittään ?

    • Keitän perunat höyrykattilalla, en ensinkään vedessä.
      Kuorista poistan tummat kohdat, muuten pyrin syömään kuorineen.

      • Anonyymi

        Minä teen samalla tavalla keitettyjen kananmunien kanssa...


      • Anonyymi

        Höyrykattila on oiva perunoille ja vihanneksille !


      • Anonyymi kirjoitti:

        Höyrykattila on oiva perunoille ja vihanneksille !

        Joo, vihannekset keitän siinä kanssa, eli reiällisessä osassa ja sitten siinä on kiinteäpohjainen osa, jossa keitän puuron.
        Ei pala pohjaan.


    • Anonyymi

      Perunan tärkeimmät ravinteet ovat välittömästi kuoren alla, kuoressa kiinni käytännössä. Jos ne ravinteet haluaa saada, on perunat syötävä kuorineen ja niin teenkin. Perunan sisus on pelkkää selluloosamassaa.
      On ihan se ja sama kypsentääkö perunat valmiiksi kuumassa tai vasta kuumennettavassa vedessä, jos syöjä laitetaan valmiista perunoista erottelemaan eri tavoin kypsennetyt perunat niin ei se onnistu.
      Ja jos energiankulutusta kypsennyksessä riittävän tarkoin mitattaisiin, heti kylmään veteen laitetut perunat tarvitsevat kypsymiseensä aavistuksen vähemmän energiaa, senkin asian lopulta tosin ratkaisee miten kuumennettu vesi myöhemmin käsitellään, kaadetaanko kuuma vesi viemäriin vai annetaanko sen ensin luovuttaa lämpönsä huonetilaan eli jäähtyä huoneenlämpöiseksi kuten itsellä on tapana.
      Toisinaan saatan perunoiden keitinvedellä pyöräyttää kahvitkin, ei siinä se hyvin mieto mullan maku haittaa.

      • Anonyymi

        Irlantilainen tapa. Kuorineen syöminen. Minulle kerrottiin sen olevan perunaruton aiheuttamien, suurten nälkävuosien perua. Grammaakaan ei hukkaan.
        Lasten koulueväänä oli kylmiä, keitettyjä perunoita.
        Tuo vitskujuttu vaikuttaa uskottavalle!


      • Anonyymi

        Keitinvesiasiassa laitetaanko kylmään tai kiehuvaan veteen,
        ajatellaan lopputulosta, perunan koostumusta ja makua kypsänä.


      • Anonyymi

        "Toisinaan saatan perunoiden keitinvedellä pyöräyttää kahvitkin, ei siinä se hyvin mieto mullan maku haittaa."

        Hyvä idea ! JuhlaMokkakin saa jotain aromia.


    • Anonyymi

      En laita perunoita kuumaan veteen ja tuota suolan himoanne ihmettelen.

    • Anonyymi

      Asiasta toiseen, heitätkö kiukaalle lämmintä vai kylmää vettä. Mielestäni ei mitään väliä.

      • Heitän melko lämmintä.
        Olen ajatellut, että olisiko kylmä vesi kuumille kiville enemmän kiviä haperruttava, kuin lämmin.
        En tiedä, tuumaillut vaan.


      • Anonyymi
        Eliaana kirjoitti:

        Heitän melko lämmintä.
        Olen ajatellut, että olisiko kylmä vesi kuumille kiville enemmän kiviä haperruttava, kuin lämmin.
        En tiedä, tuumaillut vaan.

        Hyvä että neuvot mutta ei kannata ääliölle

        jos ajatellaan normaalien aineiden (vesi ...) lämpökapaisteettia ja olotilanmuutosta
        niin

        olotilanmuutos VIE YLIVOIMAISESTI ENITEN ENERGIAA TAI TUO

        mutta vie kuitekin energiaa kylmän veden kosketus kiviin sekin


      • Heitän kylmää vettä, kun on taloyhtiön sauna ei tarvi energian kulutusta laskea.
        Ja heittämisen jälkeen hengittelen siinä löylykiulun sisällä. ja voihan siinä yksi tölkkikin olla.


    • Anonyymi

      Tuota samaa neuvotaan kananmunissakin. Minä taas olen kuullut, että pitäisi energian säästämiseksi käyttää kuumaa vettä, eikä lämmittää kylmästä. Se myös hieman nopeuttaa prosessia.

      • Anonyymi

        Mutta kun siihen kuumaan veteen sitoutuu joka tapauksessa energiaa jo lämmitysvaiheessa ja sitten yksi pieni juttu: Heti kun se veden lämpö kattilassa ylittää ympäristön, siis lähinnä huoneilman lämmön, alkaa vedestä liikkua lämpöä pois ympäristöön..Siis jo ennen kuin perunoita edes on laitettu veteen on vedestä ehtinyt hävitä melkoisesti energiaa lämpönä pois, lämmittämättä perunoita astettakaan.
        On sentään järkevintä että perunat lämpiävät jo siellä mukana veden lämmityksen aikana...Onhan näitä asioita kokeiltukin ja mitattukin mutta en jaksa käydä selittämään.


      • Anonyymi

        tietenkin
        hanasta tuleva kylmä vesi on täysin bakteeritonta, vesilaitostakuu
        kuumavesi lämmitetään lokaalisti eikä sitä tarkasteta
        sitä ei juoda mutta sillä keitetään jne


    • Anonyymi

      Peruna on edullista lähiruokaa, jolla on pieni hiilijalanjälki. Se on loistava kotimainen hiilihydraatin lähde, josta saa ihan mukavasti monia muitakin ravintoaineita. Peruna tuo ruokavalioon muun muassa C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja, kaliumia, magnesiumia ja kuitua.

    • Anonyymi

      Kylmä vesi ja suola ja perut perään, iskän ohje v 88

    • Anonyymi

      "Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä."
      On "vaarallista"/epäasiallista kirjoittaa perunoista :DDD

      • Anonyymi

        "Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä."

        Elikkä kaksi kertaa poistettu tämä kommentti minuutissa:

        "Keitinvesiasiassa, laitetaanko kylmään tai kiehuvaan veteen,
        ajatellaan lopputulosta, perunan koostumusta ja makua kypsänä."

        Mikä taukki täällä häärää ?


      • Anonyymi

        Kenelle avantouinti ei sovi?
        Kylmä vesi ja avantouinti voivat olla uhka terveydelle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kenelle avantouinti ei sovi?
        Kylmä vesi ja avantouinti voivat olla uhka terveydelle.

        Tällä hetkellä kiljun tekeminen vedestä, sokerista ja hiivasta kotikäyttöön on laitonta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kenelle avantouinti ei sovi?
        Kylmä vesi ja avantouinti voivat olla uhka terveydelle.

        Uhka mielentervyedelle ?


    • Anonyymi

      Tällä hetkellä kiljun tekeminen vedestä, sokerista ja hiivasta kotikäyttöön on laitonta,
      mutta kasviskaviaari vaatii kiljua.

      • Anonyymi

        Kilju maistuu, näyttää ja haisee oksennukselta. Jos haluaa itse omia juomia tehdä,
        niin kannattaa tehdä mielummin olutta tai viiniä, hankkiin vain hyvät välineet ja ohjeet.


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    • Anonyymi

      Savikiekko rahisee korvessa . . . . .

    • Anonyymi

      En enää muista mitä koulussa opetetiin. Perunan pesen hyvin ja kyllä se on kylmävesi kattilassani mihin laitan potut.Ripaus suolaa joukoon.Usissa perunoissa mukaan se tuore tilli. Läpi vuoden aikojen syön perunat kuorineen.Oli tervelistä tai ei? Ihan sama.Harvoin yksin asuvana vitsin keitää perunoita itselleni.Vaikka peruna siihen voi nokare on herkuani.hyvä aurinkoista viikonloppua kaikille. Tältä kerrostalosta itä-Helsingin lähiöstä.

    • Anonyymi

      Ketään ei siis kiinostunut mihin suolan käyttö perustuu vaikka kirjoitin sen yllä

      sanon asian tämän junttikeskustelun jatkeeksi jota ette myöskään tiedä vaikka se on tieteellisesti varma

      perunan rakenne ei ole yksikäsitteinen
      eri tavalla valmistetut perunat vaikka ovat samaa lajia
      ovat
      ravinnon kannalta erilaisia ja niiden hiilihydraattirakenne on erilainen

      ei varmaan ole koskaan tullut mieleenne kun puhutaan hiilihydraattien
      ravintoarvosta (kaloreista) että miten on mahdollista, että hyvin erilaisille hiilihydraateille voidaan antaa sama kalorimäärä
      ei voidakaan mutta se riittää teille

      en aio selittää mitä eri saman perunalajin keittämismenetelmät tekevät perunan rakenteelle ja mikä on ihmisen kannalta yleensä paras ketään ei kiinnosta vaan bam bam laus laus

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Aivan käytännön syistä laitan pestyt potut tyhjään kattilaan, roiskasen uskonvaraisesti mukaan hieman karkeaa merisuolaa ja sitten täytän kattilan kylmällä kraanavedellä siten, että suurinkin pottu juuri ja juuri peittyy.
      Köyhän, hauraan vanhuksen ajatus, että keitinveden lämpötilan noustessa lämpenevät potut siinä mukana mutta hieman myöhässä.
      Vettä on vain tarpeellinen määrä joten en hukkaa energiaa ylimääräisen veden lämmittämiseen ja kypsymisaika lyhenee hieman tuon "mukana kuumenemisen" ansiosta.

      Uudet potut laitan kuumaan veteen. Olen päissäni kuvitellut, että kylmällä aloittaminen saattaisi tehdä niistä vetisempiä. Perustetta tälle luulolle ei ole.

      Keitinveden käytän käsillä olevien, piintyneempien kalujen pesuun tai esipesuun.
      Puinen paistinlasta, joku talousveitsi yms.

      • Anonyymi

        Perunoiden pitää olla samankokoisia, jotta kypsyvät samaan aikaan! Puhut suurimmasta potusta.


      • Anonyymi

        Lukemani opin mukaan laitan uudet potut kuumaan veteen ja vanhat potut kylmän veteen. Keitinveden kaadan viemäriin tai tiskialtaassa olevien astioiden päälle. Oliko jossakin ohje kuorineen syötävien pottujen keitosta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lukemani opin mukaan laitan uudet potut kuumaan veteen ja vanhat potut kylmän veteen. Keitinveden kaadan viemäriin tai tiskialtaassa olevien astioiden päälle. Oliko jossakin ohje kuorineen syötävien pottujen keitosta?

        MItä erillisohjetta kuvittelet tarvitsevasi jos keität ja syötkin perunat kuorineen?
        Puhdistat hyvin perunat, laitat kattilaan ja laitat vettäkin kattilaan ja kuumennat ja kypsennät, otat perunat kattilasta kokeiltuasi niiden kypsyyden, eli niiden koostakin vähän riippuen 15- 25 min ja sitten syömään, vaikeata...?
        Kuumaa keitinvettä ei kannata viemäriin kaataa, antaa sen jäähtyä ensin huoneenlämpöön niin saa hyötykäyttöön siihen sitoutuneen lämpöenergian. Tai sitten hyödyntää veden lämpöineen tosiaan esim. tiskatessa.
        Itse olen käyttänyt perunoiden keitinvettä jopa kahvinteossa, pieni soma mullan maku ei haittaa.


    • Anonyymi

      Kokeilin tänään kuoren leikkaamista ennen keittämistä. Se on hyvä niksi.
      Kovin paksuja kuoria en syö.
      Uuniperunat on hyviä erilaisilla täytteillä, vaikka se ei ole edullisin kypsennystapa.
      Joskus voi herkutella rosamunda-uuniperunoilla, jos vaikka paistaa jotain muutakin uunissa.

    • Anonyymi

      Minä jynssään juuresharjalla perunat. Vanhat perunat laitan kylmään veteen, uudet kiehuvaan. Keitän aina suuremman satsin. Yhden hengen taloudessa on ekologisempaa ja paistetut perunat ovat hyviä.

      Kiitos kommentoijalle, joka mainitsi uuniperunat. En ole vähään aikaan muistanut valmistaa. Herahti vesi oikein kielelle ajatellen ihania täytteitä; sieni, savukala, tonnikala, katkarapu, onhan noita.

    • Anonyymi

      No en ole ikinä kuullutkaan että perunat laitetaan
      kuumaan veteen kiehumaan.Ja en usko että sillä
      sähköä säästetään tai nopeutetaan perunoiden
      kypsymisaikaa.No konstit on monet sano Vatanen

      • Anonyymi

        Ei uusia perunoita sähkön säästön takia neuvota kiehuvaan veteen laittamaan !
        Ehkä juju liittyy kypsän perunan makuun tai rakenteeseen, koska uudet perunat kypsyvät nopeasti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei uusia perunoita sähkön säästön takia neuvota kiehuvaan veteen laittamaan !
        Ehkä juju liittyy kypsän perunan makuun tai rakenteeseen, koska uudet perunat kypsyvät nopeasti.

        Perunat kuuluu ottaa pois kiehumasta hetkeä ennen kuin ne ovat täysin kypsiä,
        koska peruna jatkaa kypsymistään nesteen pois kaadon jälkeenkin.
        "Ylikypsät" perunat ovat mössöä.

        Uusien perunoitten keittäminen on minuuttipeliä, oikeastaan puolikin
        minuuttia voi olla liikaa. Maku ja rakenne on menetetty.

        Luomuvoi antaa taivaallisen makulisän perunoille ja tietysti tilli.
        Juustoportin luomukirnuvoi on niin hyvää, ettei sanotuksi saa,
        myös leivän päällä ja siitä tekee ihanan munavoin karjalanpiirakoille.
        Joskus on lupa herkutella voilla. Eikö ?
        Uudet perunat on luomuvoin kanssa on sesonkiruoka.


    • Anonyymi

      En ole vielä 2021 vuoden perunasatoa ostanu yhtään mukulaa. Marketissa näkyi jo tuontiperunaa tämän vuotista.
      Ruokahaluni on huono.Peruna on huonosti sulavaa, raskasta ravintoa. Kun vaimo poistui "yläpihan" tiloihin, jotain kevyttä keittelen.

      Keskiyöllä alkaa aamuu 5:een asti kestävä lumisade. Joutuu kai lumitöihin vielä. Olis jo riittäny.

      • Anonyymi

        Kirjoitat: "Ruokahaluni on huono.Peruna on huonosti sulavaa, raskasta ravintoa".
        Minulla olisi ruokahalua, mutta suolisto tulehtunut (divertikuloosi) ja minulle
        raskasta ruokaa on liha, en voi syödä sitä ollenkaan ja vain aniharvoja ruokalajeja
        muutenkaan.
        Pari perunaa ja vähän Beceliä päälle on minulle hyvä ja riittävän kevyt ruoka.
        Muuta ei ateriaani sisällykään paitsi proteiinipitoista juomaa.

        Miksi se on sinusta raskas ruoka ? Täyttävä peruna kyllä on,
        muttei se minusta ole raskasta ruokaa.


    • Anonyymi

      Varhaisperunat laitetaan kuumaan veteen, koska niiden keittoaika on lyhyt. Jos keittoaika on pitkä, perunoiden rakenne hajoaa.

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi varhaisperunat laitetaan aina kiehuvaan veteen ?
        Vastaus löytyy täältä:
        https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/ccc4cc9b-bdfd-4fd8-98c1-63d1860bef1f

        Taikauskoa! En ikinä kuumenna ensin vettä ja vasta sitten laita perunoita veteen, aina perunat heti veteen kun vesi laitetaan lämpiämään. P_rukaan ei erota perunoiden raeknteessa eroja olkkot ne kypsennetty sillä tai tällä tavalla. Ns. sokkotestihän sen paljastaisi että ihan taikauskoin kanssa tässä ollaan tekemisissä!


    • Anonyymi

      Kananmuna kaikkein oudoin. Mitä enemmän keittää sitä kovemmaksi käy! Täysin outoa.

    • Anonyymi

      Täällä alkoi lumisade 20 min sitten ja nyt maa valkoinen.

      Peruna on ruoka ihan oikea.

      • "Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea. Hei, hei peruna!" Päiväkotilauluna tuttu tämä lienee jo useammalla sukupolvelle.

        Maa on valkoinen tänäänkin ja täälläkin, tosinmärkä lumi hupenee parissa plus-asteessa.

        Purjo-perunakeitto on kevyt klassikkoruoka, sopii hyvin tällaiseen kylmään päivään. Purjot ja perunat paloitellaan ja keitetään vedessä. Soseutetaan, lisätään kasvislientä ja kermaa, ranskankermaa ja jotain sopivaa tuorejuustoa tai sulavaa koskenlaskijaa. Yrteistä sopii monet, persilja ainakin. Päälle voi ripotella juhlavampaan versioon ruskistettuja kanttarelleja tai vaikka paistettuja pekoninmuruja. Jos on oikein viitseliäs, perunakuoria voi paahtaa uunissa rapeiksi ja kruunata keittoannos niillä.


      • Anonyymi
        Ramoona kirjoitti:

        "Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea. Hei, hei peruna!" Päiväkotilauluna tuttu tämä lienee jo useammalla sukupolvelle.

        Maa on valkoinen tänäänkin ja täälläkin, tosinmärkä lumi hupenee parissa plus-asteessa.

        Purjo-perunakeitto on kevyt klassikkoruoka, sopii hyvin tällaiseen kylmään päivään. Purjot ja perunat paloitellaan ja keitetään vedessä. Soseutetaan, lisätään kasvislientä ja kermaa, ranskankermaa ja jotain sopivaa tuorejuustoa tai sulavaa koskenlaskijaa. Yrteistä sopii monet, persilja ainakin. Päälle voi ripotella juhlavampaan versioon ruskistettuja kanttarelleja tai vaikka paistettuja pekoninmuruja. Jos on oikein viitseliäs, perunakuoria voi paahtaa uunissa rapeiksi ja kruunata keittoannos niillä.

        Voi tavatonta tätä opetusta,


    • Anonyymi

      Kattilassa !

      :)

    • Anonyymi

      Jaa että,sinne kattilaan kuuluu laittaa vettä kanssa?

    • Anonyymi

      Mitä se kenellekään kuuluu, kuinka pottuni keitän?
      Hampaaton muorikin tietää miten ne keitetään, kyselemättä.
      Parhaita ruokaohjeita ovat antamassa ne, joilla ei ole mitään koulutusta, eikä kokemusta suurien joukkojen ruokailujen valmistamisesta.
      Yleensä kerrotaan, että näin minä, ja vasta sitten ohjeistetaan, täällä tulee ohjeet kuin hylsyt aseen piipusta, kuinka sattuu ja kuinka sattuikin.
      Ei Ohjeeksi, Mutta Tässä tapani; > > > Pottuihini kuuluu aina suola, keitin tuppipottuja tai panin ne uuniin hautumaan. Mille se pottu maistuu ilman suolaa, kaikilla ei ole varaa paistien kansaa pottujansa syödä, kun nälkä lähtee halvemmillakin eväillä, joskus pelkkää suolaa ja voita, sipulia, jos sattuu kotona olemaan.

      • Anonyymi

        Jos ei ole voita eikä sipulia, niin aina voidaan laittaa pettua suolan ja perunan sekaan, myös männyn neulaset sopivat hyvin lisukkeeksi, jos tulee kylään ns. parempia vieraita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos ei ole voita eikä sipulia, niin aina voidaan laittaa pettua suolan ja perunan sekaan, myös männyn neulaset sopivat hyvin lisukkeeksi, jos tulee kylään ns. parempia vieraita.

        Kuusenn kerkät on mehukkaita ja pehmeitä. Käytän niitä psrsan tapaan, koska ei ole varaa ostaa kalliita parsoja. Ne voi kastaa muurahaispesään, saa mukaan munia ja elävää liharuokaa.


      • Anonyymi

        Perunan keitossa ei suolan kanssa tarvitse lutrata. Miksi suolata vettä joka pian yleensä viskataan pois?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Perunan keitossa ei suolan kanssa tarvitse lutrata. Miksi suolata vettä joka pian yleensä viskataan pois?

        suola estää perunoiden hajoomisen kypsyessä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        suola estää perunoiden hajoomisen kypsyessä.

        "suola estää perunoiden hajoomisen kypsyessä."

        Ehkä estää perunoiden hajoamisen, mutta entäs ihmisen hajoamisen.
        Me ollaan syöty jo lähes suolatonta parikyt vuotta. Maustamaton ja suolaton maistuu sille oikealle ruoalle. Muutaman kk jälkeen on parempaa eikä tuu maustamisvieheitä.
        Vp pysyy aina alle 100, usein 88/48/48, niin tietysti 2 pillerin avustamana.

        Kun joutuu syömään muiden tekemää, on se kuin suolaa söisi ja tunnin kuluttua kuin villalankakerä suussa olisi ja tarvii vettä.


    • Anonyymi

      Voi veikkoset , olen jo 40 vuotta keittänyt perunat kuorineen mikrossa . Pesen tietysti ne ensin juuresharjalla , laitan lasikupin pohjalle n 1,5 cm vettä , kansi päälle ja tydell teholla täys kulhollinen n 13min. Ah , peruna ja lanttu ovat herkullisia.
      Tuon kuorineen syömisen minulle kertoi eräs yliopiston kokenut ravintotutkija. Sen jälkeen en ole perunoita kuorinut.
      Samaa harrasti mun mummoni myös ysikymppiseksi saakka.

      • Anonyymi

        "Samaa harrasti mun mummoni myös ysikymppiseksi saakka."

        Mun mummo söi viiimeiset 35 vuotta vain maitovelliä. Litra oikeaa maitoa ja muutama lusikallinen vehnäjauhoja. Vatsa ei kuulemma muusta tykännyt. Hoiti omat pukemisensa ja syömisensä 97v.

        Ei koskaan syönyt sokeria, ei juonut kahvia, käveli 35km torille myymään ja veti rattaita.


    • Anonyymi

      Nuorilla on hyvät hampaat ja vanhoilla iso persläpi.
      Sanoi vanha emäntä,kun kaatoi perunoista veden pois.

      • Anonyymi

        No, se emäntäpä sen sitten tiesi mistä puhui.


    • Anonyymi

      Opetettiin että vanhat saa laittaa kylmään veteen, uudet laitetaan aina kiehuvaan. Neuvottiin myös kuorimaan ohuelti, kun vitamiinit on kuoren alla.

      MUTTA maailma on muuttunut. Nyt on syytä kuoria kunnolla, leikata vaikka 1 cm siivuiksi ja liottaa tunti, Ja sitten keittää toisessa vedessä.
      Jos valmistat perunoita yli 120 C asteessa , niin silloin varsinkin perunat pitäisi liottaa.

      Nykytietämyksen mukaan perunassa ei ole mitään muuta kuin kaloreita, joten huuhdellaan myrkkyjä. Meillä ei ole syöty perunoita kotona useisiin vuosiin.

      Porkkanastakin vähäsen, varsinkin keväällä porkkanat pitää kuoria runsaasti juoksevan veden alla. Niissä on pahoja bakteereja.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6955
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1239
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1032
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    6. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      47
      834
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      794
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      781
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe