Mitä maksaa omakotitalon sähköasennusten tarkastus?

Anonyymi

Olen myymässä 1984 valmistunutta omakotitaloa. Talo on alunperin rakennusliikkeen rakentama joka ostettiin vaimon kanssa vuonna 1989. Taloon tehtiin oleskelutilat kellariin vuonna 2009 ja sähkötyöt kyseiseen tilaan teki paikallinen sähköfirma. Tuolloin kuitenkin kesken remontoinnin kyseisen firman omistanut henkilö kuoli ja hänellä töissä ollut henkilö suoritti työt loppuun. En saanut töistä mitään sähköasennusten tarkastuspöytäkirjoja enkä pysty niitä saamaan, koska firma ei ole ollut yli kymmeneen vuoteen toiminnassa. Taloa ostamassa oleva ehdokas vaatii tätä pöytäkirjaa ja kauppoja ei pystytä tekemään ilman sitä. Mistä tällaista tarkastusta kannattaisi kysellä ja mihin hintaan? Parilta paikalliselta sähköfirmalta kysyin mutta eivät tee tarkastuksia muiden tekemiin asennuksiin. Nyt löytyy ainoastaan sähköasennusten käyttöönottopöytäkirja vuodelta 1984, koko komeus on ainoastaan pari lausetta missä lukee, että suojakosketin pistorasiat on testattu ja asennukset hyväksytään käyttöön listatuin puuttein, mitään mittaustuloksia asennuksista paperissa ei ole. Tämä pöytäkirjan on allekirjoittanut paikallinen sähkölaitos, tarkastuksen hinta on ollut vuonna 1984 250mk.

19

312

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tarkastuksen tehnyt joutuu ottamaan täyden vastuun kaikesta. Tuohon menee pitkään jos joku suostuu kaiken käymään läpi eikä ihan kaikkea voi tarkastaa avaamatta rakenteita. Ehkä joku suostuu tekemään perusmittaukset ja ostajalle riittää se. Siihen voisi mennä yksi työpäivä ja maksaa jotain 500€-1000€. Mittauspöytäkirjaan kirjataan tiukat rajaukset mitä on tarkastettu ja mitä ei.

      • Anonyymi

        Ei joudu. Tukesilla ja Sähköurakoitsijaliitolla on ohjeita urakoitsijoille, jos syystä tai toisesta pyydetään tekemään käyttöönottotarkastus.
        Aloittajan kannattaa kysyä valtuutettua tarkastajaa, niin säilyy kohtuus. Yhteystiedot Tukesin sivuilla.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Varmaan kannttaa ohittaa tämä ostajaehdokas, ja siirtyä seuraavaan.

    • Anonyymi

      Ostajaehdokkaalle käyttöönottopöytäkirja on se jota tarvitaan.

    • Anonyymi

      Sillä, käyttöönottopöytäkirjalla, on lähinnä paperinkeräysarvo. Ostaja ei tee sillä mitään. Vakuutusyhtiö ei tee sillä mitään. Ja sähköurakoitsijakaam ei tee sillä mitään. Meillä on 70 luvun talo. On kyllä aikanaan lopputarkastettu mutta kunnalla ei ole tallessa mitään papereita talosta. Ei myöskään st pöytäkirjaakaan. Meilläkään ei ole.
      Kuka tahansa tarkastaja uraoitsija voi tarkistuksen tehdä eikä joudu mihinkään vastuuseen. Ei edes vaikka olisi asennukset tehnytkin. Näin se vaan menee.

      • Anonyymi

        Artisti ja haltija maksaa.


      • Anonyymi

        Suattaa kumminkin olla, että asennusvirheistä tulee pientä rapiskaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suattaa kumminkin olla, että asennusvirheistä tulee pientä rapiskaa.

        Jos kohdalle sattuisi, niin tuskaa helpottaisi, jos osaisi ennakkoon varautua, että mistä suunnasta?


    • Anonyymi

      Sähköpalot syttyy pääsääntöisesti irrallisista laitteista, esim televisiosta jääkaapista pesukoneesta erilaisista verkkolaitemuuntajista rikkinäisistä liitosjohdoista. Harvemmin kiinteistä asennuksista.

    • Anonyymi

      Jätä tuo ostaja! Oma kokemukseni on että kaupanteon jälkeen tulet saamaan listan piilovioista jne ja päälle korvausvaatimuksen.
      Jos kuitenkin teet kaupat tuon nillittäjän kanssa niin ala heti katsomaan kiinteistöriitoihin erikoistunutta asianajajaa. Sitä tarvitset.
      Nimimerkki ”Kokemusta on”

    • Anonyymi

      Mökilläni kävi 90-luvun alussa jakeluyhtiön asentaja tekemässä sähköjen asennustarkastuksen. Hän tarkisti pistorasioiden maadoitukset. Mitäpä muuta olisi ollut tehtävissäkään. Myöhemmin noista tarkastuksista luovuttiin, koska niissä ei ollut juuri mitään ideaa.

      • Anonyymi

        Luopumisen syy ei kyllä noin ole.


      • Anonyymi

        Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Ennen vuoden 1996 sähköpykälissä ei tunnettu tätä nykyistä käyttöönottotarkastusta. Se aika on aikalailla eletty, kuten myös sen aikaiset viranomaisvaatimukset. Ei noita papereita varmaan enää mistään löydy. Uudemmillekaan ei ole liene määritelty henkilötietosuojan täyttävää arkistointipaikkaa tai säilytysvelvoitettta.
        Kyllä kannattaa liittää kiinteistökaupan ehtoihin, rationaalinen lausunto siitä onko turvallinen eli ei.
        Sen sijaan, että löytyykö joku paperi.


    • Anonyymi

      Kyllä kai niitä kaiken vaatijia piisaa. Sen tässä on kaupankäynnistä oppinut. Sano että saa itse palkata haluamansa mittaajan. Tai mieluummin kuten edellinen totesi odota toista ostajaa. Selvitykset vasta alkaa kun kaupat on tehty.

      • Anonyymi

        Tämä hyvä. Ei ammattimies pitkään asuntokohteessa pyöri, kun tekee hyvin suunniteltuja testauksia, availee paikkoja , näkee ammattisilmällä ja lausuu, että vastaavatko asennukset sen perusteella asennusajankohdan turvallisuusvaatimuksia. Siitä voi sitten lähteä ostajaehdokas arvioimaan tulevia korjaus- tai päivitystarpeita. Samoin arvottamaan jo ennen kauppaa sitä, että kuka on se mahdollisesti edesmennyt
        -vastuullinen-
        ehkä kuopattu virtuoosi tai yritys on asennukset tehnyt. Olipa papereita eli ei. Pilkuttamaankin voi ostaja arviota pyytäessään ja tutkiessaan tietysti ryhtyä, miten haluaa.
        Tärkeintä lienee kuitenkin kaupassa on puolin, jos toisin, että asennukset ovat oikein tehtyjä ja ehjiä.
        Hyvä on huomata ostajan sekin, että kauppaan liittyvät sähköasennusten napinat lienevät pääsääntöisesti niin pieniä, että korjauskustinki jää ikävästi ostajalle.


      • "Kyllä kai niitä kaiken vaatijia piisaa. Sen tässä on kaupankäynnistä oppinut. Sano että saa itse palkata haluamansa mittaajan. Tai mieluummin kuten edellinen totesi odota toista ostajaa. Selvitykset vasta alkaa kun kaupat on tehty."

        Niin, tosin ne "vaikeat" ostajat ovat niitä parhaimpia. Vaativat selvityksiä, tekevät omia selvityksiä, kaupan hierominen vie aikaa, kysyvät vaikeita kysymyksiä. Mahdolliset hinnanalennukset sovitaan jo ennen kaupantekoa. Menee aikaa ja raastaa hermoja, mutta kaupanteon jälkeen heistä ei kuulu pihaustakaan.

        Myyt sitten sellaiselle ostajalle, joka ei pyydä tai vaadi mitään ennen kaupantekoa, niin 1-2 kuukauden sisällä kaupanteosta on jo kaupanpurkuvaatimus ja vahingonkorvausvaatimus vireillä käräjäoikeudessa.

        Ennen kaupantekoa sovittu hinnanalennus on AINA myyjälle edullisempi kuin kauppojen jälkeen sovittu.

        Ja myyjän pitää muistaa olla rehellinen! Mikäli talossa haisee ajoittan home, tai on pienessä känässä itse tehnyt asioita väärin, niin ne pitää kertoa ostajalle. Kauppahinta alenee toki, mutta oikeudenkäyntikulut ovat aina sitä korkeammat!

        Sitten myydessä tullaan hyvän kuntotarkastajan merkitykseen, halpaa joka ei löydä mitään ei kannata käyttää. Pätevät kiinteistönvälittäjät suosittelevat aina tarkastajia, jotka oikeasti löytävät mahdolliset puutteet. Kyllä, ne tarkastajat voivat veloittaa jopa pari tonnia työstään, miten paaljon juristi sitten veloittaa kolmen tuomiosituomen käsittelystä, 30.000-50.000 €, ja kotivakuutuksen oikeusturvan enimmäismäärä on 10.000 €.

        Terveisin,

        18 vuoden kokemuksella todella paljon idioottimyyjiä nähnyt

        Ylempi kiinteistönvälittäjä

        P.S. Ei kannata kusta omaan pesään


    • Anonyymi

      Kuntotarkastaja voi olla siinä kohtaa paikallaan jos ostaja ei tiedä rakenteista eikä rakentamisesta yhtään mitään. Jos ei myyjäkään niin silloin kuntotarkastajan arvion tulisi antaa tietoa asettaa myyntikohteelle oikea myyntihinta.
      Muutenkin vanhojen talojen pyyntihinnat tulee asettaa kunnon ja korjaustarpeiden mukaan.
      Kaupassa jossa myyjä ja ostaja on liikkeellä rehellisesti ja tekemässä kauppaa kohteesta jossa on realistinen hinta, ei ole mitään ongelmaa eikä riidan aihetta.
      Vielä kauppaehtoihin tieto siitä että myyntikohteen hallinta sekä korjausvastuut siirtyy kaupantekohetkellä ostajalle.

      • Anonyymi

        Keskustelu lähti sähköasennuksista, joka lienee kiinteistökaupojen rahariidoissa melko marginaalissa. Liittyy usein yhtenä osana isompaa riitaa. Jos asennukset ovat vanhoja ja resuja, ei se ole vaikkapa maakaaren tarkoittama oleellinen virhe. Pyytää voi aina, jos *tuttu sähkömies" sanoo, että puuttuu vikavirtasuojakytkin sieltä ja pistorasian etäisyys suihkuun on väärä täällä.
        Oma asiansa on, jos asennukset on tehty aivan ilman sähköymmärrystä, löytyy objektiivisen asiantuntijan lausumana, että on vaaranpaikkoja ja määräysten vastaisuuksia. Se on sitten tekijältä jo sähköturvallisuuslain rikkominen. Ostajan vastuulle jää kuitenkin laittaa paikat kuntoon.
        Korkea on kynnys on usein sillonkin saada uskottava asiantuntijalausunto tukkukäynteineen, että korjauskustannus on merkittävä kauppaan nähden, jotta riita päättyisi siihen että tuomittaisiin hinnan alennusta ja sen semmoista.
        Muita kuluja riidasta tulee huimasti, kuten LKV- kiinteistöhenkilö asiaa tuntevana varoitteli ja opasti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1385
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1096
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      83
      945
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      837
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      76
      783
    6. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      718
    7. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      716
    8. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      62
      713
    9. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      713
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      682
    Aihe