Meillä valtavat turve varat, joita tulee hyödyntää paljon enemmän

Josta voidaan bensaa ja dieseliäkin tehdä. Vasta hyvin pieni ala menisi 10 miljoonasta hehtaarista turvetta tähän, kun vielä kasvu turpeella on hehtaarille 10 m3 vuodessa.
Suomen pinta-alasta 30 % suota. Pinta-ala: 338 440 km² koko Suomen pinta-ala.
Josta turvetta melkein kolmasosa. n 100 000 km².

Jo 2-3 % turpeen alasta olisi arvoltaan 400-500 miljardia euroa öljyyn verraten. Se oli takavuosina 400 miljardia euroa, nyt öljyn hinta niin noussut että 500 miljardiakin saattaa olla alakantissa.

Suomi voisi irtautua Venäjän energiasta "jopa viikoissa", jos poliittinen päätös tehdään – nämä asiat siitä seuraisivat
Suomi ei jäisi kaipaamaaMeillä valtavat turve varatn Venäjän öljyä, maakaasua, sähköä tai kivihiiltä. Kaikkia saa muualtakin, mutta hinta voi olla korkeampi. Venäjän energiasta irtautuminen odottaa poliittista päätöstä.

Ottaisi aikaa kun turvevarat paremmin hyödynnettävissä, turvepeltojen kuivatus ja muokkaus ottaa aikansa.

Turve on viime vuosikymmeninä ollut olennainen osa Suomen energiahuoltoa. Parhaimmillaan miljoonan suomalaisen kotia, koulua tai työpaikkaa on lämmitetty turpeella. Energiaturve on kotimainen polttoaine, joka on korvannut ennen kaikkea hiiltä. Turpeen merkitystä on lisännyt se, että turve mahdollistaa seospoltossa muiden vaikeammin hyödynnettävien polttoaineiden, kuten metsähakkeen ja peltobiomassojen, käyttöä.
Turpeen osuus kaukolämmön tuotannossa on viime vuosina ollut 10-15 prosenttia ja monissa maakunnissa sen osuus on edelleen lähes neljännes. Kaikesta Suomen polttoaineiden käytöstä turpeen osuus on ollut viime vuosina 3-4 prosenttia. Yhteensä turvetta on käytetty energiantuotannossa 2010-luvulla keskimäärin noin 16 terawattituntia (TWh) vuodessa.
Määrä vastaa lähes 2 miljoonaa tonnia öljyä. Mikäli ulkomailta ostetaan kivihiiltä turpeen energiamäärän verran, joudutaan siitä maksamaan noin 200 miljoonaa euroa, kun kivihiilen hinta on 8–12 euroa/MWh ..joka siitä noussut paljon--.
Energiantuotantoon käytetään pitkälle maatuneita, suuren lämpöarvon sisältäviä turpeita. Ne soveltuvat energiantuotantoon korkean hiilipitoisuuden vuoksi.

Viime vuosina turpeen energiakäyttö on vähentynyt päästöoikeuden hinnan ja kotimaisten politiikkatoimien vuoksi. Energiaturpeella on kuitenkin edelleen merkitystä huolto- ja toimitusvarmuuspolttoaineena sekä monien laitosten biopolttoaineiden käytön kasvun turvaajana.

Neliökilometri (tunnus ) = 100 hehtaaria.
10 miljoonaa hehtaaria = 100 000 km².

1

77

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Hyvä kirjoitus tärkeästä asiasta.
   Eipä ole kukaan ottanut siihen kantaa.
   Ongelma on se että tämä asia ei vaan mene Suomen päättäjien kalloihin millään.
   Yksi tapa olisi jos saataisiin joku eduskunnan kyselytunnilla kysymään asiasta ja selvittämään minkä tasoisesta asiasta on kyse ja minkälaisella menetelmällä turve saatiin aikanaan uusiutumattomaksi määriteltyä EU:ssa ihan suomalaisin voimin ja kaiken lisäksi väärin perustein.
   Turvesuohan yhteyttää, kasvaa ja sitoo hiiltä kaksi kertaa enemmän alaansa kohti kuin metsä. Miksi se ei siis olisi uusiutuvaa.?
   Eija-Riitta Korhola yritti aikanaan asiaa hoitaa ja siitä hyvä video löytyy hakusanoilla : Eija-Riitta Korhola tai turpeen tarina.
   Sieltä selviää miten kieroin konstein asia hoidettiin.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Venäjän sotilaiden raiskaama 1 vuotias poika kuoli vammoihinsa

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4 Järkyttävää tämä jatkuva raiskaaminen. patriarkka Kirilin mielestä p
   Maailman menoa
   368
   3530
  2. Lasta odottava Johanna Harlin hehkuu Cannesin juhlissa - Some ylistää: "Maailman kaunein mama"

   Oi, mitkä kuvat suoraan Ranskan Rivieralta. Onnea loppuodotukseen, Johanna ja Renny Harlin! Oletko muuten katsonut The Harlins -realityä? Mielipiteit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   63
   3029
  3. Martina taitaa olla Hangossa

   Mitäköhän siellä tapahtuu…
   Kotimaiset julkkisjuorut
   102
   1644
  4. Meidän Hanko

   Siis toi ämmä. Mitähän Stefu maksoi (ehkä ponin), että astuu tiluksilleen kuittailemaan Sohville. Nyt on pappa siinä kunnossa, että kannattanee olla h
   Kotimaiset julkkisjuorut
   111
   1415
  5. 64
   1219
  6. Sano mies jotain mistä tietäisin että tykkäät

   Olen itse kirjoittanut tosi tunnisteellisesti, tiedät mun naisen olevan täällä, jos olet hän. Ihan siksi että uskallan paremmin irl, jos tiedän että t
   Ikävä
   131
   1204
  7. Onko Suomi huonompi kotimaa kuin Venäjä?

   Täällä kirjoittelee muutama ihminen Suomesta siihen sävyyn, että kysymys on pakko esittää. Jos siis vertailet toisiinsa näitä kahta maata, onko Venä
   Maailman menoa
   442
   860
  8. Kaikkeuden kauniimmat simmut

   Olet timanttia ja ja. Ikävä on.
   Ikävä
   24
   759
  9. Suomen kuherruskuukausi Ukrainan kanssa on ohi. Väitän, että suomalaisia on harhautettu.

   Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa, että jokaisella on oikeus mielipiteeseen. Voi myös olla sitä mieltä, että saa haluta Suomen liittymistä Natoon. Enne
   Maailman menoa
   225
   750
  10. Tänään puhutaan loukkauksista

   (En huomioi sua röllikkä tänään, koska päänsärkyisenä ei huvita vääntää sun kans riitaa) Ihmisetkokee erilailla asioita. Toiset loukkaantuu pienemmis
   Ikävä
   118
   737
  Aihe