Hoitokodin asukas kuoli palovammoihin nurmeksessa

Anonyymi

Hoitaja saunotti hoitokodin asukasta niin, että tämä myöhemmin kuoli palovammoihin Nurmeksessa – hovioikeus hylkäsi esihenkilön syytteet
Hovioikeus katsoi, ettei naisen virkavelvollisuuksiin ei kuulunut huolehtia siitä, että mies perehdytetään asiakkaiden saunottamiseen. Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut naisen sakkoihin.


Itä-Suomen hovioikeus hylkäsi keskiviikkona pohjoiskarjalaisen palvelutalon palveluesimiehenä työskennelleen naisen syytteet. Jutussa on kyse tapauksesta, jossa palvelutalon asukas kuoli saunassa saamiinsa palovammoihin Valtimon pitäjässä Nurmeksessa kesällä 2018.

Nainen tuomittiin aiemmin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vammantuottamuksesta. Käräjäoikeus katsoi naisen syyllistyneen tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen jättämällä huolehtimatta siitä, että oppisopimuksella hoitajana työskennellyt mies perehdytetään palvelutalon asukkaiden saunottamiseen riittävällä tavalla.

Käräjäoikeudesta poiketen hovioikeus katsoi, että naisen virkavelvollisuuksiin ei kuulunut huolehtia siitä, että mies perehdytetään asiakkaiden saunottamiseen. Lisäksi nainen oli vuosilomalla tapahtumien aikana, minkä takia hovioikeuden mukaan saunotustilanteen puutteellisesta valvomisesta ei voitu tehdä johtopäätöksiä naisen suhteen.

Hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että nainen olisi rikkonut virkavelvollisuutensa. Tämän seurauksena hovioikeus päätyi hylkäämään myös naisen syytteen vammantuottamuksesta.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi hoitajana työskennelleen miehen kuolemantuottamuksesta. Mies ei valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

9

748

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hoitokodin asukkaalle aiheutui laajoja palovammoja
      Mies vei liikuntakyvyttömän naisen saunaan siten, että laittoi tämän suihkutuolissa istumaan saunaan ja löi tilaan löylyä saunan ulkopuolella olevasta napista painamalla. Käräjäoikeuden mukaan mies ei riittävällä tavalla varmistanut, olivatko olosuhteet turvalliset naiselle, vaan löi löylyä liikaa tai antoi naisen olla kuumassa saunassa liian kauan.

      Naiselle tuli laajoja palovammoja pään ja ylävartalon alueelle sekä sisäelinvaurioita. Hän kuoli vammoihinsa joitain päiviä myöhemmin.

      Miehen mukaan hänelle ei ollut annettu tietoa siitä, että naisella olisi sairauksia, jotka pitäisi huomioida tätä saunottaessa. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että jos hoitaja olisi riittävän usein käynyt saunassa varmistamassa, että naisella on kaikki hyvin, hän olisi lyönyt vähemmän löylyä eikä olisi antanut naisen olla liian kuumassa saunassa liian kauan.

    • Anonyymi

      Opiskelija saunotti iäkkään naisen hengiltä – hovioikeus vapautti esihenkilön
      Pohjoiskarjalaisessa palvelutalossa tapahtunutta kuolemaa puitiin tuomioistuimessa.

      • Anonyymi

        Sovellus ei sovi opiskelijoille saunottaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sovellus ei sovi opiskelijoille saunottaa

        Niimpä eivät osaa


    • Anonyymi

      Siun Soten palvelutalossa tapahtui asukkaan tapaturmainen kuolema.
      Saunottaja painoi uhrille hengenvaarallisen paljon löylyä, kun tämä ei tuntenut kipua.
      Kuolettavat palovammat muodostuivat 10 minuutissa.

      Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden mukaan maakunnassa 2018 tapahtunut iäkkään naisen kuolema palvelutalossa oli rikoksella aiheutettu.

      Keski-ikäinen hoitajaopiskelija vei palvelutalon asukkaan tämän toiveesta saunomaan, mutta heitti kiukaaseen niin paljon löylyä, että nainen sai kuolettavat palovammat. Uhri menehtyi myöhemmin sairaalassa. Oikeus tuomitsi saunottajana toimineen miesopiskelijan 80 päiväsakkoon kuolemantuottamuksesta.

      Iäkäs palvelutalon asukas piti saunomisesta miedossa lämmössä. Palvelutalossa oli tarjolla sauna, ja mies lähti saunottamaan naista. Asukas meni saunaan yksinään, ja mies painoi kiukaalle löylyä saunatilan ulkopuolelta napilla. Vesi tippui kiukaalle hanasta.

      Käräjäoikeudessa palveluntarjoaja Siun Soten esihenkilö tuomittiin vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon. Tuomittujen lisäksi kuntayhtymä katsottiin korvausvelvolliseksi uhrien omaisille.

      Itä-Suomen hovioikeus vapautti esihenkilön syytteistä ja niihin liittyvästä korvausvelvollisuudesta huhtikuussa 2022. Oikeus katsoi, että esihenkilö ei syyllistynyt vammantuottamukseen tai tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

      Yksi merkittävä tekijä oli se, ettei saunottamisesta ollut syytteessä tarkoitettuna ajankohtana suullisia ohjeita tai vakiintunutta käytäntöä, jonka mukaan saunottajan pitäisi olla koko ajan saunassa mukana.

      Siun Sote on vasta kuolemantapauksen jälkeen antanut asumisyksiköilleen saunomisohjeen.

      Saunottaja hoiti iäkkään naisen saunotuksen yksin, ilman valvontaa. Hovioikeuden mukaan asiassa ei ole tuotu esiin sellaisia säännöksiä tai määräyksiä, joissa olisi määritelty sitä, miten esihenkilön pitäisi valvoa työsuorituksia. Lisäksi esihenkilö oli tapahtuma-aikaan lomalla.

      Muilta osin hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden tuomion.

      Ei tuntenut palovammoja
      Nainen oli saunassa noin 10 minuuttia. Hän pyysi lisää löylyä, ja pyydettäessä mies painoi sitä. Saunan jälkeen asukas oli yhä tajuissaan ja pystyi vastaamaan kysymyksiin. Hän ei tuntenut kipua.

    • Anonyymi

      Sairaalassa kävi ilmi, että asukkaan kyky tuntea kipua oli muuttunut tai puuttui jopa kokonaan. Uhri ei halunnut saunan jälkeen suihkuun, vaikka hänen ihossaan oli merkkejä vakavista palovammoista.

      Palovammat kattoivat neljäsosan uhrin kehon pinta-alasta. Nainen kuoli niihin.

      Syyttäjä vaati rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Väitteen mukaan saunottajalla ei ollut toimivaltaa viedä asukasta saunaan ilman omaa valvojaansa. Syyttäjän mukaan tuomitun olisi pitänyt valvoa löylyn määrää ja pyytää uhri pois saunasta ennen vammoja.

      Puolustus: Uhri oli puhekykyinen
      Saunatilanteesta tehtiin rekonstruktio. Käräjäoikeuden mukaan miehen oli täytynyt päästää runsaasti vettä kiukaalle, eikä hän varmistanut saunan turvallisuutta. Oikeus päätteli, että mies olisi jättänyt löylyttämisen vähemmälle ja vienyt uhrin pois saunasta, jos olisi itse käynyt huoneessa tarkistamassa lämpötilan. Näin ei käynyt.

      Esihenkilön syyte kuolemantuottamusrikoksesta hylättiin jo käräjäoikeudessa.

      Mies kiisti syytteen ja kertoi, ettei ollut saanut mitään erityistä ohjeistusta saunassa toimimiseen. Hän vetosi uhrin matalaan istumapaikkaan ja siihen, että nainen pystyi puhumaan koko ajan.

    • Anonyymi

      vois oikeuslaitoksen lopettaa näköjään turhana

    • Anonyymi

      Valtimolla hyvää hoitoa! 🥰

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2520
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1469
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      883
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe