Hoitokodin asukas kuoli palovammoihin nurmeksessa

Anonyymi

Hoitaja saunotti hoitokodin asukasta niin, että tämä myöhemmin kuoli palovammoihin Nurmeksessa – hovioikeus hylkäsi esihenkilön syytteet
Hovioikeus katsoi, ettei naisen virkavelvollisuuksiin ei kuulunut huolehtia siitä, että mies perehdytetään asiakkaiden saunottamiseen. Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut naisen sakkoihin.

Itä-Suomen hovioikeus hylkäsi keskiviikkona pohjoiskarjalaisen palvelutalon palveluesimiehenä työskennelleen naisen syytteet. Jutussa on kyse tapauksesta, jossa palvelutalon asukas kuoli saunassa saamiinsa palovammoihin Valtimon pitäjässä Nurmeksessa kesällä 2018.

Nainen tuomittiin aiemmin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vammantuottamuksesta. Käräjäoikeus katsoi naisen syyllistyneen tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen jättämällä huolehtimatta siitä, että oppisopimuksella hoitajana työskennellyt mies perehdytetään palvelutalon asukkaiden saunottamiseen riittävällä tavalla.

Käräjäoikeudesta poiketen hovioikeus katsoi, että naisen virkavelvollisuuksiin ei kuulunut huolehtia siitä, että mies perehdytetään asiakkaiden saunottamiseen. Lisäksi nainen oli vuosilomalla tapahtumien aikana, minkä takia hovioikeuden mukaan saunotustilanteen puutteellisesta valvomisesta ei voitu tehdä johtopäätöksiä naisen suhteen.

Hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että nainen olisi rikkonut virkavelvollisuutensa. Tämän seurauksena hovioikeus päätyi hylkäämään myös naisen syytteen vammantuottamuksesta.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi hoitajana työskennelleen miehen kuolemantuottamuksesta. Mies ei valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

6

341

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Hoitokodin asukkaalle aiheutui laajoja palovammoja
   Mies vei liikuntakyvyttömän naisen saunaan siten, että laittoi tämän suihkutuolissa istumaan saunaan ja löi tilaan löylyä saunan ulkopuolella olevasta napista painamalla. Käräjäoikeuden mukaan mies ei riittävällä tavalla varmistanut, olivatko olosuhteet turvalliset naiselle, vaan löi löylyä liikaa tai antoi naisen olla kuumassa saunassa liian kauan.

   Naiselle tuli laajoja palovammoja pään ja ylävartalon alueelle sekä sisäelinvaurioita. Hän kuoli vammoihinsa joitain päiviä myöhemmin.

   Miehen mukaan hänelle ei ollut annettu tietoa siitä, että naisella olisi sairauksia, jotka pitäisi huomioida tätä saunottaessa. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että jos hoitaja olisi riittävän usein käynyt saunassa varmistamassa, että naisella on kaikki hyvin, hän olisi lyönyt vähemmän löylyä eikä olisi antanut naisen olla liian kuumassa saunassa liian kauan.

  • Anonyymi

   Opiskelija saunotti iäkkään naisen hengiltä – hovioikeus vapautti esihenkilön
   Pohjoiskarjalaisessa palvelutalossa tapahtunutta kuolemaa puitiin tuomioistuimessa.

   • Anonyymi

    Sovellus ei sovi opiskelijoille saunottaa


  • Anonyymi

   Siun Soten palvelutalossa tapahtui asukkaan tapaturmainen kuolema.
   Saunottaja painoi uhrille hengenvaarallisen paljon löylyä, kun tämä ei tuntenut kipua.
   Kuolettavat palovammat muodostuivat 10 minuutissa.

   Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden mukaan maakunnassa 2018 tapahtunut iäkkään naisen kuolema palvelutalossa oli rikoksella aiheutettu.

   Keski-ikäinen hoitajaopiskelija vei palvelutalon asukkaan tämän toiveesta saunomaan, mutta heitti kiukaaseen niin paljon löylyä, että nainen sai kuolettavat palovammat. Uhri menehtyi myöhemmin sairaalassa. Oikeus tuomitsi saunottajana toimineen miesopiskelijan 80 päiväsakkoon kuolemantuottamuksesta.

   Iäkäs palvelutalon asukas piti saunomisesta miedossa lämmössä. Palvelutalossa oli tarjolla sauna, ja mies lähti saunottamaan naista. Asukas meni saunaan yksinään, ja mies painoi kiukaalle löylyä saunatilan ulkopuolelta napilla. Vesi tippui kiukaalle hanasta.

   Käräjäoikeudessa palveluntarjoaja Siun Soten esihenkilö tuomittiin vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon. Tuomittujen lisäksi kuntayhtymä katsottiin korvausvelvolliseksi uhrien omaisille.

   Itä-Suomen hovioikeus vapautti esihenkilön syytteistä ja niihin liittyvästä korvausvelvollisuudesta huhtikuussa 2022. Oikeus katsoi, että esihenkilö ei syyllistynyt vammantuottamukseen tai tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

   Yksi merkittävä tekijä oli se, ettei saunottamisesta ollut syytteessä tarkoitettuna ajankohtana suullisia ohjeita tai vakiintunutta käytäntöä, jonka mukaan saunottajan pitäisi olla koko ajan saunassa mukana.

   Siun Sote on vasta kuolemantapauksen jälkeen antanut asumisyksiköilleen saunomisohjeen.

   Saunottaja hoiti iäkkään naisen saunotuksen yksin, ilman valvontaa. Hovioikeuden mukaan asiassa ei ole tuotu esiin sellaisia säännöksiä tai määräyksiä, joissa olisi määritelty sitä, miten esihenkilön pitäisi valvoa työsuorituksia. Lisäksi esihenkilö oli tapahtuma-aikaan lomalla.

   Muilta osin hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden tuomion.

   Ei tuntenut palovammoja
   Nainen oli saunassa noin 10 minuuttia. Hän pyysi lisää löylyä, ja pyydettäessä mies painoi sitä. Saunan jälkeen asukas oli yhä tajuissaan ja pystyi vastaamaan kysymyksiin. Hän ei tuntenut kipua.

  • Anonyymi

   Sairaalassa kävi ilmi, että asukkaan kyky tuntea kipua oli muuttunut tai puuttui jopa kokonaan. Uhri ei halunnut saunan jälkeen suihkuun, vaikka hänen ihossaan oli merkkejä vakavista palovammoista.

   Palovammat kattoivat neljäsosan uhrin kehon pinta-alasta. Nainen kuoli niihin.

   Syyttäjä vaati rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Väitteen mukaan saunottajalla ei ollut toimivaltaa viedä asukasta saunaan ilman omaa valvojaansa. Syyttäjän mukaan tuomitun olisi pitänyt valvoa löylyn määrää ja pyytää uhri pois saunasta ennen vammoja.

   Puolustus: Uhri oli puhekykyinen
   Saunatilanteesta tehtiin rekonstruktio. Käräjäoikeuden mukaan miehen oli täytynyt päästää runsaasti vettä kiukaalle, eikä hän varmistanut saunan turvallisuutta. Oikeus päätteli, että mies olisi jättänyt löylyttämisen vähemmälle ja vienyt uhrin pois saunasta, jos olisi itse käynyt huoneessa tarkistamassa lämpötilan. Näin ei käynyt.

   Esihenkilön syyte kuolemantuottamusrikoksesta hylättiin jo käräjäoikeudessa.

   Mies kiisti syytteen ja kertoi, ettei ollut saanut mitään erityistä ohjeistusta saunassa toimimiseen. Hän vetosi uhrin matalaan istumapaikkaan ja siihen, että nainen pystyi puhumaan koko ajan.

  • Anonyymi

   vois oikeuslaitoksen lopettaa näköjään turhana

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Suomi huonompi kotimaa kuin Venäjä?

   Täällä kirjoittelee muutama ihminen Suomesta siihen sävyyn, että kysymys on pakko esittää. Jos siis vertailet toisiinsa näitä kahta maata, onko Venä
   Maailman menoa
   485
   1140
  2. Uskotko nainen vielä ihmeisiin

   Sinun täytyy vain uskoa ja luottaa💕
   Ikävä
   94
   1104
  3. Meillä on yhteys

   Molemmat halutaan ja rakastetaan Molemmat paetaan ja pelätään ❤️
   Ikävä
   62
   1042
  4. Syystäkin ollut kirjoittamatta

   Mutta minun silmissäni olet kulutettu, käytetty, pilattu ja raiskattu jätteeksi. Kyllä moni sinua mielellään hässisi, mutta ei sinusta ihmistä rinnall
   Tunteet
   232
   1026
  5. Sofian ökyilyt on loppu

   Miksiköhän Sofian instassa on ollut viime aikoina niin kovin hiljaista? Liittyykö syy kenties piriparin eroon? Sofia joutui muuttamaan ex-hoitonsa sis
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   958
  6. Kauhava ansaitsee enemmän ja parempaa

   Tervehdys Kauhavalaiset! Sain viestin, että minun pitäisi kirjoittaa myös täällä, koska foorumi kuulema edustaa Kauhavan älymystön mielipidettä ja sa
   Kauhava
   76
   848
  7. Nato-ovi pysyy kiinni Suomelta.

   Usa ei puutu Suomen ja Turkin väliseen kiistaan, joten menee vuosia Nato-oven repimiseen ja voi olla että sisään ovesta ei koskaan päästäkään. https:/
   Maailman menoa
   368
   820
  8. Vietä kiva päivä (ilman minua)

   nainen siellä noin 20 km päässä. 😊 ☀️
   Tunteet
   106
   793
  9. Jesper on herrasmies

   Kantaa lentokentällä rakkaansa Dior laukkua ja kulkevat rakastuneina käsi kädessä. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Martina-Aitolehden-Jesper-rakas-palj
   Kotimaiset julkkisjuorut
   86
   767
  10. Ässät taas yhdessä

   Jollakin asialla lokki kiristää heidät pysymään yhdessä vaikka rakkaudesta tai parisuhteesta ei olekaan kyse. Sääliksi käy pulia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   20
   713
  Aihe