Hyvää ja ravitsevaa

Luin netistä artikkelin vuosien takaisista herkkuruuista, jotka ovat jääneet unholaan.
Uuniruuat, padat ja puurot. Sellaisia reseptejä, joista en ole kuullutkaan. Mm. "rasvapuuro"! Siansivua ja ohraryynejä puurona leivinuunin jälkilämmössä. Kuulemma ihanaa.
Kumma kyllä läskisoosi on jo monille tuntematon kastike. Kyllä muistan, miten ihanalta se maistui, kun aineet olivat juuri sopivan hyvät, ja kastike oli maltilla valmistettu. Varmaan ensimmäinen ruoka, jota itsekin opettelin tekemään. Vähitellen se on jäänyt pois arkiruuistamme. Enpä muista itsekään, kuinka monta vuosikymmentä viimeisestä läskisoosistani jo on.
Eräs unohdettu ruoka on laskiaispulla, joka aikaisemmin syötiin syvältä lautaselta kuumaan maitoon upotettuna. Pullan leikattiin viillot, ja kuuma maito lusikoitiin pullaan niin, että se paisui ja muuttui ihanaksi pöperöksi. Päälle ripaus sokeria, eikä mitään hilloa!
Perunamuusi on myös ollut entisaikojen perusruoka, johon on lisätty monenlaisia lisukkeita. Ja maksalaatikot, kaalikääryleet, veriletut . . .
Ennen kaikki tehtiin kotona, einesruuista ei oltu edes unta nähty.

21

941

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Läskisoosilla entisajan miehet söi suonensa tukkoon ja kuolivat 50-kymppisinä sydäninfarktiin. Maksaan kertyy kaikki myrkyt ja saasteet, se ei ole suositeltavaa ruokaa. Samoin vereen.

      • Terveellisyys on onneksi opittu pontevan ohjeistuksen voimin. Terveellisyydestä en aloituksessani mitään puhukaan.
        Nostalgia ja ihmettely vain heräsi artikkelin johdosta. Muisteleminen ei lihota.


      • Anonyymi

        Kaikki ei kuolleet nuorina vaikka söivät läskisoosia ja isäni veli söi suoraan leikkeleenä puukolla hän viipaloi hieman suolattua läskiä suoraan suuhunsa,
        hänestä se oli herkullista, hän eli yhdeksänkymppiseksi ihan terveenä miehenä, kuoli äkisti vanhuuteen, olihan ikääki jo yhdeksänkymmentä,
        joten ei voi olla ollenkaan varma onko läski syyllinen sepelvaltimotauteihin,


    • Anonyymi

      Uskoisin, että tykkäisin rasvapuurosta. Sitä voisi kokeilla.
      Yön yli uunissa kypsynyt ohrapuuro on herkkua.
      Possunkylkisiivujako siihen vain laitetaan mukaan ?
      Josko muutaman pekonisiivun laittaisi puuroon ....? Ettei ihan pelkkää silavaa.

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässä on rasvapuuro ja muita unohdettuja herkkuja
        https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000008747081.html

        Linkistä ote:
        "70-LUVULLA herkkuni oli rasvapuuro, jossa ainesosat olivat varmaankin rasvainen siankylki, ohraryynit, vesi ja suola. Kylkiviipaleet olivat paahtuneet rapeaksi ja ryynit hautuneet rasvassa pehmeäksi – leivinuunin jälkilämmössä tietenkin. Tunnen maun edelleen suussani."

        Kylkiviipaleet laitetaan ilmeisesti päällimmäiseksi puuroon ?


    • Minäkin luin tuon artikkelin ja kaikki oli tuttuja ruokia minulle. Joskus johonkin ruokaketjuun yritin "ohjeistaa" tuota "rasvapuuroa", niin heti tuli vastalause, että ei ohrapuuroon mitään rasvoja laiteta. Vai ei? Kyllä vaan laitettiin ja hyvää oli.

      Pian saamme alkaa keräilemään ohjeita edullisesta ruoasta, mikäli tämä maailmantilanne kovasti muuttuu. Vilja tuotteet vähenee, mutta ei lopu, paitsi nämä leipäjonot, kun kaikki muuttuukin taas korttiannoksiksi.

      Jokainen, joka "kynnelle kykenee" ja omistaa edes jotain mullan penkerettä, niin perunaa ja porkkanaa, naurista ja lanttua sinne. Eikös jo nytkin ole mukamas perunat lopussa?

      En halua pelotella, mutta väistämättä tulee mieleeni isäni varoitus, kun siskoni kanssa hävitimme vanhoja kenkärajoja. Ajatelkaa, jos sota syttyy?

      Nyt se on lähempänä, kuin koskaan, siis se pelko, ainakin minulla, vaikka hyvin siirrän sen syrjään, enkä valvo öitäni pelossa.

      Varmuudeksi siirsin noiden kaappien tyhjennyksen tulevaisuuteen, sillä miksi heittäisin "hyvää" vaatetavaraa ja käyttö kelpoisia nahkakenkiä nyt roskiin.

      • Anonyymi

        Vieläkös teilläpäin jaetaan sisäfileetä leipäjonoissa?


    • Kyllä se läskisoosi vaan hyvää oli.
      Onkin aikaa, kun itse sitä on tullu tehtyä.
      Äiti leipoi pullaa ja ohrakakkoa leivinuunilla, siinä perään uunipuuroa.
      Kaikki ne maut muistaa ihanina.
      Myös ruispuuro, varsinkin se mihin laitettiin herneitä oli mieliruokaani.
      Ennenvanhaan, kun vuoden perunat tuli omasta maasta, silloin tuli ´´oikeaa muusia´´ tehtyä.
      Nykyään vaan pussijauhetta vähän tuunaten.
      Eipä noita kaalikääryleitäkään ole mistään niin hyviä saanut, kun ne äidin tekemät oli.
      Eipä ollut pakastimia eikä mikrouuneja, vohvelirautoja, leivänpaahtimia, sisäkrillejä ja mitä noita nykyajan vehkeitä onkaan.

      • Mitenköhän onnistuisi hyvän läskisoosin teko vuosikymmenten jälkeen. Olen kyllä joskus nähnyt kaupan hyllyllä siankylkiviipaleita pakkauksissa. Voisi joskus kokeilla.
        Muistan, kuinka sianlihasta piti saada rasva irti pannulle niin että siinä saattoi ruskistaa jauhot. Ihan hurjaa ajatella sitä rasvan määrää!
        Ruispuuroa olen jonkun kerran tehnyt- Hyvää siitä tulee, kun kauan hauduttaa ja syö voisilmän kanssa.
        Uunipuuroa olen myös tehnyt, mutta riisistä. Lapsuudesta muistan rikotuista ohraryyneistä keitetyn puuron. Se oli maukasta. Sekin menisi uunipuurona hyvin.


      • Makriina kirjoitti:

        Mitenköhän onnistuisi hyvän läskisoosin teko vuosikymmenten jälkeen. Olen kyllä joskus nähnyt kaupan hyllyllä siankylkiviipaleita pakkauksissa. Voisi joskus kokeilla.
        Muistan, kuinka sianlihasta piti saada rasva irti pannulle niin että siinä saattoi ruskistaa jauhot. Ihan hurjaa ajatella sitä rasvan määrää!
        Ruispuuroa olen jonkun kerran tehnyt- Hyvää siitä tulee, kun kauan hauduttaa ja syö voisilmän kanssa.
        Uunipuuroa olen myös tehnyt, mutta riisistä. Lapsuudesta muistan rikotuista ohraryyneistä keitetyn puuron. Se oli maukasta. Sekin menisi uunipuurona hyvin.

        Kun oli kotona kasvatettua possua tai naapurista ostettua, maku oli paljon parenpi, kuin joskus sitten, kun itse myöhemmin ostin kaupasta ja tein soosia, makueron huomasi.
        Muistan esimerkiksi kaurapuuron, niin nykyään vastaavaa pehmeää maukasta, kun ennen oli, olen löytänyt nykyään vasta luomukaurasta.
        Lapsuusaikoina se oli niin lähiruokaa, mitä silloin sai, maalla se oli ilman muuta selvää.
        Viljaa puitiin kotona, sitten myllyssä käytiin jauhattamassa.
        Vasta nyt vanhana on oikein tajunnut, miten se ruokatalouskin muuttui.
        Nyt on taas alettu palaamaan takaisinpäin. Arvostetaa luomu- ja lähiruokaa.


      • Anonyymi
        Eliaana kirjoitti:

        Kun oli kotona kasvatettua possua tai naapurista ostettua, maku oli paljon parenpi, kuin joskus sitten, kun itse myöhemmin ostin kaupasta ja tein soosia, makueron huomasi.
        Muistan esimerkiksi kaurapuuron, niin nykyään vastaavaa pehmeää maukasta, kun ennen oli, olen löytänyt nykyään vasta luomukaurasta.
        Lapsuusaikoina se oli niin lähiruokaa, mitä silloin sai, maalla se oli ilman muuta selvää.
        Viljaa puitiin kotona, sitten myllyssä käytiin jauhattamassa.
        Vasta nyt vanhana on oikein tajunnut, miten se ruokatalouskin muuttui.
        Nyt on taas alettu palaamaan takaisinpäin. Arvostetaa luomu- ja lähiruokaa.

        Lapsuuden kaurapuuro oli pahaa, siinä oli akanoita ja se oli kuin liisteriä. Nykyiset hiutaleet on paljon parempia.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Lapsuuden kaurapuuro oli pahaa, siinä oli akanoita ja se oli kuin liisteriä. Nykyiset hiutaleet on paljon parempia.

        Lapsuuden akanapuuro vieroitti minut puuroista vuosikymmeniksi. Nykyisin voin joitakin maistaa, kuten siis ruispuuroa ja uunipuuroja, mutta kaurapuuro ei mene vieläkään
        Lapsilleni keitin puuroja, koska se kuului asiaan, mutta myöhemmin keitin vain pyynnöstä. Pakkopuuroa ei meillä ikinä syötetty.


      • Anonyymi
        Makriina kirjoitti:

        Mitenköhän onnistuisi hyvän läskisoosin teko vuosikymmenten jälkeen. Olen kyllä joskus nähnyt kaupan hyllyllä siankylkiviipaleita pakkauksissa. Voisi joskus kokeilla.
        Muistan, kuinka sianlihasta piti saada rasva irti pannulle niin että siinä saattoi ruskistaa jauhot. Ihan hurjaa ajatella sitä rasvan määrää!
        Ruispuuroa olen jonkun kerran tehnyt- Hyvää siitä tulee, kun kauan hauduttaa ja syö voisilmän kanssa.
        Uunipuuroa olen myös tehnyt, mutta riisistä. Lapsuudesta muistan rikotuista ohraryyneistä keitetyn puuron. Se oli maukasta. Sekin menisi uunipuurona hyvin.

        Ostan silloin, tällöin sian pintamaustetun ulkofileen.
        Vuolen siitä pintamaustetun silavan pois jättäen kuitenkin läskiä riittävästi uunikypsennystä varten.
        Irroitetusta, maustetusta silavasta teen pohjan ruskealle kastikkeelle.


    • Anonyymi

      Tämän aamun Yle Suomen miesjuontaja sanoi, että paras pääsiäisen herkku on hyvä kevätsää, notta pääseen luontoa ihastelemaan.
      Niimpä; jos on katto päänpäällä ja ruokatalous OK. Kaikilla ei ole. Valitettavasti.

    • Anonyymi

      Nykyryynit ovat ihan toista kuin sodanjälkeisen ajan tarpeet.
      Mikrossa teen veteen sekoitetusta kaurahiutaleista ja ihan kelpoa. Sekaan mehukeittoa, rahkaa, pähkinöitä ja eikun lusikoimaan.
      Hifistelijät ovat erikseen puurohommissa ja yleensä kokkauksissa.

      • Minä ostan kauraryynejä pannukakkuun. Kourallinen kaurahiutaleita maustaa pannukakun vielä paremmaksi. Kun aikoinani leivoin sämpylöitä tai hiivaleipää perheelle, lisäsin taikinaan kaurahiutaleita makua antamaan.
        Kyllä uskon, että kaurapuuro on ihan hyvä ruokalaji, mutta minulle ei maistu.


    • Anonyymi

      Heippa ja hyvää pääsiäisen aikaa. Asiasta aloiten tekijä kirjoitit ja perheliset kyllä tietä tekevät kirjoittamisia ruokia. Läski soossi on jäänyt syystä. Kunnon läskiä ei lähiön kaupat saa. Pitäisi lähtee metrolla Hakaniemen halin tai Tallinan päiväristeily.Jo heti sataman läheisyys on kauppa kunnon silavaa läskiä soossin.Kuka perhelinen kerkiää ?IHan on eri asia kun maaseudt lähin Forssa ja sen aluet. Ostavat koko ruhon ja sukulaisten kanssa jakavt ja maksavat sen ruhon kimpaan.Kyse sika, nautaaa, hirv jne.Isot pakastimet. Kärisee se kunnon läskisossi myös.Yksin asuva kerostalossa vuokralla ei Itä-Helsinki edes työ-Eläkettä saava osta metrolippua saadaksen kunnon läskiä läskisoosinsa Halista. Sama ei kinosta tehdä ravitsevaa keittoa tai uunissa uuni juureksia, laatikoita. Ja syödä nitä viikon.Pakastin toki on on täynnä mustikoita .kalaa ymm.Terveisin yksin asuva Itä-Helsinki.ps.ostan ruokani valmiina kaupasta: Mutta sydän merkillä!

    • Anonyymi

      Mykyrokka teurastuspäivänä. Sianlihaa ja pottuja, liemeen ohrajauhosta ja verestä tehtyjä mykyjä. Toooosi ravitsevaa!

    • Anonyymi

      Sika on tänä päivänä jalostettu aivan eri possuksi, mikä se oli sodan jälkeisinä vuosina.
      Sen huomaa viimeistään paistinpannulle laittaessa, kuulee äänestä.

      • Anonyymi

        Vinkuuko äänekkäämmin? Johtunee induktioliedestä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      72
      3053
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      55
      2705
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2315
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      79
      2178
    5. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      1996
    6. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      52
      1875
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1576
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      17
      1527
    9. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1370
    10. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

      Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
      Ikävä
      29
      1339
    Aihe