Kotitarveviljely

Toin täällä esille jokunen kuukausi sitten kotitarveviljelyn mahdollisuuden yhtenä keinona varautumiseen kriisiaikojen varalle sekä mahdollisuutena ruokakustannusten alentamiseen. Silloin täällä muutamat pilkkasivat tällaista ajatustani. Niillä, joilla on mahdollisuus lukea Hesaria, voivat tämän päivän lehdestä lukea, miten suomalaiset ovat alkaneet kasvattaa ruokaa myös kaupungeissa kotivaraksi.

Tutkijatohtori Galina Kallion mukaan kotitarveviljely myös lisää muiden hyötyjen ohessa taitoa kasvattaa kasveja, mistä voi sitten olla kriiseissä hyötyä. Hän kertoo, että NL:n hajottua datsaviljely todennäköisesti pelasti monen nälältä, kun ruuasta oli Venäjällä silloin pulaa. Jutussa kerrotaan esimerkkejä siitä, miten joitakin kasveja on myös mahdollista kasvattaa vaikka parvekkeella. Tällaisenhan voi ottaa harrastuksena, mistä on sitten iloa ja hyötyä samalla. Monin paikoinhan on myös paljon nurmikoita sekä joutomaita, jotka olisi mahdollista tarvittaessa ottaa hyötykäyttöön esim. suosiotaan lisäävän kumppanuus- ja osuustoimintaperiaatteen mukaisesti.

Tämä siis lehdestä luettuna, joten pilkan voi osoittaa nyt siihen suuntaan.

9

137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllähän meillä onkin kotitarveviljelyä, eikä edes ihan vähän. Meillä on ainakin kaikissa suuremmissa kaupungeissa siirtolapuutarhoja. Niiden toiminta on myös elpymässä ehkäpä takaisin samalle volyymille mitä oli, kun esim. Helsinkiin muutti paljon väestöä maalta ja he olivat sinut kasvien kanssa jo ennestään ja tahtoivat jatkaa viljelyä edes pienessä mittakaavassa, kotitarpeiksi. Toki näillä paikoilla on myös merkittävä virkistyskäyttöarvo.

      Tarvittaessa voidaan kaavoittaa lisää tilaa tälle toiminnalle. Itse asuin lapsena Helsingissä lähellä Vallilan siirtolapuutarhaa ja se oli mieluisa paikka kaikkinensa
      . Toin tämän lisäyksen asialliseen avaukseesi.

    • Anonyymi

      Tervehdys teille molemmille kuin muillekkin. Pitkstä aikaa palaeeraan täällä.
      Kun alottajan asia on tärkeä otan tähän osaa. Lisäten tähän meidät maatalolliset joilla isot kasvimaat, vaikka meidän tapauksess pellot on vuokralla, niin pieniä alueita on omassa käytössä, minimäärisesti viljalla. Kasvimaa kooltaa että tarvittaessa talvn pärjää.
      MPP ja Martti, huomioitteko että juurikasveille pitää olla sopivat säilytys tilatkin, ellei niin 'nattautuvat' lyhyessä ajassa. Vamaan monet huomanneet jääkaapin lyhyen säilytys ajan. Pakastuskin vaatii esivalmisteluja. Kellari täytyy oikealla lämmöllä ja kosteudella talven säilytykseen, myös ilmanvaito tulee huomioida, meillä sellainen on ns 'kivikellari', siellä säilyy perunat, porkkanat ym juurekset hyvin. Vähäiselle viljalle on kuiva hirsinen aitta. Kerros - rivitaloissa monissa on kylmähuoneet, niissä säilyvyys jääkaappia parempaa. Meidän tulee palauttaa laajemmin entisaikojen kasvimaat, kuka mitenkin, vaikka ihan kesäajan tarpeisiin.

      Meillä nyt väki kolmella lisääntynyt kun Ukrainalaiset asuu vanhalla puolen, ja hekin innoissaan kasvimaasta, ja aioinkin hankkia kaiken tarvitemansa siemenet tarpeeseensa. Heillä kaikki nyt hyvin, saunomisenkin oppineet. Tytär koulussa menestyy hyvin, varmaan jo syksyä kohti Suomen kielikin luonaa. Vaimon kanssa paljon ovat "nokikkain" niin siitä meidän vaikea kieli heille aukeaa pikkuhiljaa. Nuorempi nainen puhuu Englantia, niin ei mitään kommunikointi vaikeuksia ole.
      Meillä nyt pääsiäis vieraita omastakin takaa, ja lapsia saman ikäisiä, niin heillä leikkinsä hyvin luonaa keskenään.

      Sellaista täällä.
      Hyvää pääsiäisen jatkoa.
      Täällä on pitkä pöytä ruokailuun, jossa Ukrainalais vieraatkin mukana.

      • Tervehdys ystävä. Se, mitä teet ukrainalaisten hyväksi, on todella rakkaudellista ja upeeta, mahtavaa !!!

        Terävä huomio, varsinkin tällaiselle urbaanitollolle, siis minulle, että pitää olla ne viileäsäilytystilat :-) Onneksi varmaankin ne, jotka hääräilevät kaupunkien siirtolapuutarhoillaan, osaavat ottaa nämä säilyvyysasiatkin huomioon.

        Myös luonto itsessään tuottaa huoltovarmuutta kasvattavaa satoa, esim. mustikat voi pakastaa tai säilöä, sienet kuivata tai säilöä ja muunkin vapaana kasvavan hyötyflooran käyttää minkä mitenkin. Ja on luonnon vapaa faunakin huoltovarmuustekijä: riista ja eväkkäät.

        Luonnollisesti huoltovarmuuden selkäranka on aina ammattimainen maanviljely ja karjatalous, heille kaikki kunnioitukseni.

        Kriisiajan tarpeita käsitteli MPP avauksessaan ja silloin kun vaihtoehtona on nälkäkuolema, on tässä harvaanasutussa maassamme kuitenkin näitä huoltovarmuutta lisääviä tekijöitä, jotka kaikki saattavat tulla pahana aikana tarpeeseen. Maalla asuvilla on toki helpompi hyödyntää kotitalousviljelmiä, se on selvä.

        Hyvää pääsiäistä myös sinulle ja perheellesi !

        -martti


    • Hyvä jos kotitarveviljely on palaamassa ja kaupungit myös sallivat sen tai jopa suosivat sitä.

      Paluusta tosiaan olisi kysymys, sillä kaupunkien vanhoilla ja vielä sodanjälkeisillä omakotitalotonteilla oli puutarhapalstoja yleisesti ainakin 1970-luvulle saakka. Sitten kaupungit alkoivat ne kaavamääräyksissään kieltää uusilta alueilta, eikä 1980-luvun uudella vihreällä sukupolvella ollut oikein muuta paikkaa viljellä kuin vuokratut siirtolapuutarhat ja rakennuksettomat puutarhapalstat, joiden saamisesta oli kova kilpailu. Toki monilla kaupunkilaisilla on ollut kesämökki, jonka tontilla on tietysti oikeus kasvattaa mitä haluaa.

      Ennen jokaisessa kerrostalossakin oli kylmävarasto, jossa kotitarveviljelyn satoa oli kätevä säilyttää useita kuukausia. Valitettavasti nekin taisivat häipyä 1970-luvulta asti rakennetuista kerrostaloista. Olisiko niitä mahdollisuus lisärakentaa uudempiinkin kerrostaloihin? Ehkä, mutta vaatisi, että osakkaiden enemmistö kannattaa ajatusta.

      • Tulipa tässä mieleen, että jos kerran kylmävarastotila kaupungeissa -varsinkin kerrostaloissa- , on vähentynyt, niin kuin on tapahtunut, niin apu tulee tässä:

        Käytöstä poistettuja merikontteja saa kohtuuhintaan. Ne ovat tilavuudeltaan 32-79 kuutiota. Kun sisäosat katetaan 5cm styroksilla ja kerrostalosta vedettävä sähköpiuha tuottaa kylmäkoneikolle tehot, sekä osioidaan tila, jää hyötytilavuutta noin 80% tilavuudesta. Käyttökustannukset tarveaikaan, eli syksystä kevääseen, ovat olemattomat.

        Tällaisen kun asuinyhteisö hankkii käyttöönsä, niin halpaa on.


      • Anonyymi
        Aragoni kirjoitti:

        Tulipa tässä mieleen, että jos kerran kylmävarastotila kaupungeissa -varsinkin kerrostaloissa- , on vähentynyt, niin kuin on tapahtunut, niin apu tulee tässä:

        Käytöstä poistettuja merikontteja saa kohtuuhintaan. Ne ovat tilavuudeltaan 32-79 kuutiota. Kun sisäosat katetaan 5cm styroksilla ja kerrostalosta vedettävä sähköpiuha tuottaa kylmäkoneikolle tehot, sekä osioidaan tila, jää hyötytilavuutta noin 80% tilavuudesta. Käyttökustannukset tarveaikaan, eli syksystä kevääseen, ovat olemattomat.

        Tällaisen kun asuinyhteisö hankkii käyttöönsä, niin halpaa on.

        Eli konstit on monet sanoi mummo kun kissalla pöytää pyyhki. Kuulostaa kuitenkin järkevältä, ja saattaapi sitä myös olla. Merikontin sijaan muukin rotan kestävä pytinki tulisi kysymykseen.


    • Anonyymi

      Tuollaisen viljelyn näen lähinnä hupina ja ihan hauskaa sellaista, keille se sopii.
      Mutta elintarvikevarmuus on sitten ihan muuta ja siihen tarvitaan maatalous, että ammattilaiset sitä tekemään.

      Kotitarveviljely on samaa kuin ukko, kirves ja pokasaha.

      • Anonyymi

        Totta.
        Siinä mukana ns ajankulu, saa kesäaikaan muutaman keitoksen.
        Itse huoltovamuuteen sillä ei ole mitään tekemistä, se on ammattiliten maanvijelijiden sarkaa.
        Jos kaupunkilainen vastustaa maanviljelystä johon vihreät panikoi ollaan hukassa.
        He monet kuvitteee että lentokoneet tuo juureksensa lämmiteyille kaduilleen.


      • On kiistatonta, että elintarvikevarmuus lepää maatalouden leveillä harteilla. On myös kiistatonta, että nyt on panostettava maatalouden kannattavuusongelmiin vaikuttavassa määrin ja heti. On näin tehtykin, mutta liian vähän, tai sitten tuet ovat kohdentuneet väärin. Tuki, mikä rappeuttaa maatalouden vitaliteettia, on perseestä, mutta onko sitä, muut tietää...

        Toisaalta mikään ei ole turhempaa kuin valtiovallalta saadut kehut ilman asiaankuuluvaa taloudellista panostusta...


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      261
      6108
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      145
      3586
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      144
      2599
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      344
      2476
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2052
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      83
      1625
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      120
      1621
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1473
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1290
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      106
      1143
    Aihe