Tuulivoimalat pitäisi sijoittaa rakennettuun ympäristöön

Anonyymi

Tuulivoimalat pitäisi sijoittaa rakennettuun ympäristöön  (HS 21.4.22 Lukijan mielipide)

"Luonnonympäristöjen raivaaminen turbiineille, tiestölle ja siirtolinjoille on ristiriidassa EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteiden kanssa.

Vihreäksi energiaksi kutsutulla tuulivoimalla on myös ei-vihreitä vaikutuksia, joiden voimakkuutta ja mittakaavaa ei vielä tiedetä. Turbiinien koon kasvaessa myös vaikutukset kasvavat.

Kunnille on luvattu merkittävät kiinteistöverot tuulivoimaloista, ja maanomistajat voivat saada korvauksen vuokratuloina. Tämä lisää tuulivoiman hyväksyttävyyttä pienten kuntien ja maanomistajien keskuudessa. Kokonaistarkastelussa tulisi kuitenkin huomioida kiinteistöjen mahdollinen arvonlasku ja haittavaikutukset vapaa-ajan asumiseen.

Tuulivoimalat halutaan kauas asutuksesta. Luonnonympäristöjen raivaaminen turbiineille, tiestölle ja siirtolinjoille pirstoo ja heikentää niitä, mikä on ristiriidassa EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteiden kanssa. Vaikutukset heijastuvat paitsi lajistoon myös ekosysteemien toimintaan. Metsien asukkaat eivät osaa laatia valituksia.

MITEN voitaisiin välttää tuulivoiman sijoittamisesta aiheutuvat ongelmat?

Turbiinit tulisi sijoittaa rakennettuihin ympäristöihin kuten käytöstä poistetuille turvetuotantoalueille ja kaivosympäristöihin. Olisiko myös mahdollista jopa sijoittaa pienempiä turbiineja valtateiden laidalle? Miksi turbiinien koko jatkuvasti kasvaa?"

Anne Tolvanen

ohjelmajohtaja, professori, Luonnonvarakeskus

Markku Remes

johtava metsänhoidon asiantuntija, Metsäkeskus


Yllä osa mielipidekirjoituksesta. Hienoa, että luonto- ja metsäasiantuntijat ottavat kriittisesti kantaa hillittömänä riehuvaan tuulivoimarakentamiseen, joka on tuhoamassa etenkin Pohjanmaan maakuntien jäljellä olevat metsäalueet.

Kirjoittavat ehdottavat ratkaisuksi tuulivoimaloiden sijoittamista rakennettuun ympäristöön. Se olisi yksi ratkaisu. Rakennettuun ympäristöön Etelä-Suomeen, voisi vielä tarkentaa. Toinen järkevä kehityssuunta olisi ja on merituulirakentaminen. Esim. Tanskassa painopiste on jo nyt merellä, samoin Saksassa, jossa jopa 1 000 järjestöä on noussut vastustamaan maatuulirakentamista. Siis samaan aikaan kun saksalaiset tuulivoimafirmat nostelevat maljoja tuulivoimahankkeilleen Suomessa, ne ovat kovassa vastatuulessa kotimaassaan.

Kirjoittajat kysyvät, miksi tuulivoimaloiden pitää olla suurempia ja suurempia. He varmasti tietävät vastauksen: vain erittäin korkeat maatuulivoimalat ovat kannattavia Suomessa, koska alhaalla tuulta ei ole riittävästi.  Eli vain erittäin suurilla haitoilla maatuulivoima on kannattavaa.

Toivottavasti tämä kriittinen tuulivoimakeskustelu jatkuu.

8

681

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Vaara-alue estää rakentamisen liian lähelle teitä, hullua hommaa on tuhota koskematonta metsää näitten alle, samoin siirtolinjat ja leveät tiet ja levitykset, täysin ristiriidassa vihreyden ja luonnonsuojelun kannalta katsottuna.

    • Anonyymi

      Kyllä tämän Mylly kiiman edessä on jyrätty kaikki luontoarvot, perinnemaisemat, eläinten pesimisalueet, levähdysalueet jne kartoituksia on näennäisesti tehty koska säädökset vaatii sen. Muotisana näissä kartoituksissa on aina se että alueella on talousmetsää, se vain on niin että talousmetsää on monenlaista sekä se ettei niitä ikimetsiä enään ole eikä näillä seuduilla pahemmin luonnonsuojelu alueitakaan. Näissä tuulivoima kaavoituksissa pätee hyvin vanha sanota.... Sen lauluja laulat kenen leipää syöt.

      • Anonyymi

        Samaa mieltä. Mutta heräily alkaa. Kohta tajutaan valtavat virheet. Tähän asti Pohjanmaan maakunnat on nähty visioissa lähinnä energiantuottajina vailla esim. matkailullista merkitystä. Sitten kaavoitus hoitaa loput. Kuntien määräysvalta kasvoituksessa on usein luonnon tuho. Mm. keput eivät monestikaan paljon luonnosta välitä, vaan talous menee aina edelle. Talous menee myös ihmisten edelle. Sinänsä paradoksaalista.


    • Anonyymi

      Oliko Jakosten jättituulivoimaloiden alueen "avajaisissa" yleisöä ollenkaan? Kuvista päätellen ei ollut. En ihmettelisi, koska kukaan järkevä, ajatteleva ihminen ei varmaan pystynyt tulemaan paikalle juhlimaan hanketta, jotta /- kaikki jokikyläläiset vastustivat.

      Jakostenkallioiden tuulivoima-alue - malliesimerkki siitä, miten oman kunnan kuntapäättäjät eivät välitä oman kunnan asukkaiden elämänlaadusta paskaakaan.

      Sorry.

      Totuudentorvi, joka ei asu Sievissä.

    • Anonyymi

      Valitettavasti Kepulit jyrää maakunnissa ja Virheet säestää näitä luonnon tuhoja.
      Myös merituuli voimalaitokset pilaa ympäristöään aiheuttaen valtavaa stressiä eläimistössä.

      • Anonyymi

        Höpön löpön, jostainhan sitä energiaa pitää saada


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Höpön löpön, jostainhan sitä energiaa pitää saada

        Aivan, energiaa pitää saada, mutta ei juuri sillä tyhmimmällä tavalla, kuten nyt eli jättimäiwiä tuulivoimaloita lähelle asutusta, se on järjettömyyttä.

        Suomeen voitaisiin tehdä isoja tuulivoimakeskittymiä Etelä-Suomeen. Rakennettaisiin vielä nykyistäkin korkeampia voimaloita satoja kpl samalle alueelle. Näin minimoitaisiin maisemahaitta ja muut haitat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      361
      4274
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1799
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1546
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      64
      1539
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1370
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1341
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      52
      1329
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      205
      1325
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1215
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1208
    Aihe