Puhdasrotuiset ovat rotuajattelun uhreja

Anonyymi

Ilman rotuihin pohjautuvaa ajattelua kasvatuksessa monet koirat olisivat säästyneet elämää haittaavilta terveysongelmilta. Kun rodunjalostusta motivoi ulkonäkö, rakenneviat periytyvät. Rotukoirat ovat keskenään aina lähes yhtä läheistä sukua toisilleen kuin monirotuisten vanhempi-pentu -yhdistelmät olisivat, vaikka kennelliiton ilmoittama sukusiitosprosentti olisi muka olematon, mikä saa resessiiviset geenit nousemaan pintaan ja yleistymään. Tämä on johtanut monen koiran turhaan kärsimykseen.

11

217

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kunhan vaan ostajat viitsisivät ottaa selvää eri roduista, eikä kiirehdittäisi sen koiran hankintaa, niin asiat olisivat paremmin.
   On paljon normaalirakenteisia ja pitkäikäisiä rotuja.
   Ilman rotuja ei myöskään olisi hyviä työ- ja harrastuskoiria.

   • Anonyymi

    Ne normaalirakenteiset ja "terveetkin" rodut ovat vahvasti sisäsiittoisia siitä huolimatta. Onko sisäsiittoisuus ok puhdasrotuisissa? Jos puhdasrotuisen geneettinen sisäsiittoisuus saa olla isä-tytär -parin luokkaa, miksi tämmöisiä yhdistelmiä pidetään epäeettisinä?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ne normaalirakenteiset ja "terveetkin" rodut ovat vahvasti sisäsiittoisia siitä huolimatta. Onko sisäsiittoisuus ok puhdasrotuisissa? Jos puhdasrotuisen geneettinen sisäsiittoisuus saa olla isä-tytär -parin luokkaa, miksi tämmöisiä yhdistelmiä pidetään epäeettisinä?

    Ei monirotuisuus ole mikään este sisäsiittoisuudelle. Pentutehtaiden tuotteet eivät ole mitenkään parempia, vaikka niiden myymisestä saakin paremman tuoton.


  • Anonyymi

   Koira"rotuhan" on vain ihmisen tekemää valikointia. "Roduttomia" koiria voi nähdä kaikkialla missä koirat ovat aina vapaina. Vapaan koiraelämän tuloksena tulee keskikokoisia hyvin liikkuvia eläimiä, villeistä eläimistä shakaali ja dingo lienevät ulkomuodoltaan lähimpänä.

  • Anonyymi

   Ihminen on valinnut erilaisiin tehtäviin sopivimmat yksilöt, metsästykseen, paimennukseen, opaskoiriksi, erilaisiin hajutöihin yms.
   Jos nämä kaikki jätetään pois ja pidetään koiria pelkästään seurakoirina, en usko että se mitenkään parantaa tulannetta.

   • Anonyymi

    Mutta nykyään koirien jalostusta ohjaavat ulkonäköseikat käyttöominaisuuksien sijaan. Koiran silmien väri on painavampi asia kuin käyttöominaisuus, kun valitaan "rotuun sopivia" jalostuskoiria.


  • Anonyymi

   Riippuu ihan rodusta ja kasvattajasta, eivät kaikki nykyään kasvata vain ylihintaisia seurakoiria.

  • Anonyymi

   Kirjoituksesi ei perustu tieteelliseen tutkimukseen. Se on mutua ja tutkimusten valossa väärääkin.

  • Anonyymi

   3 koiraa.... käyttö- ja näyttelylinjaiset aussit, sekä käyttölinjainen aussi-sekarotuinen paimenkoira mix. Eniten oon sekarotuisen kanssa eläinlääkärissä juossut. Mitä opimme...... sekarotuisuus ei ole tie onneen.

   • Anonyymi

    Tämä selvä. Mulla on 2 umpi sekarotuista koiraa joilla toisella lonkkavika ja toisella atopia + epilepsia. Ihan suomalaisia koiria ovat ei mitään rescue tai pentu tehtailijoiden koiria.


   • Anonyymi

    Jep, noita terveitä sekarotuisia on Suomen koirarekisteri pullollaan.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Lopullinen varmistus. Suomi ja Ruotsi eivät liity Natoon

   Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon on estetty Erdoganin toimesta: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008826412.html Tämä on pieni askel Erdogani
   Maailman menoa
   550
   3525
  2. Uskallatko laittaa tuntomerkkejä

   Samaan kommenttiin sekä itsestäsi, että kaivatustasi?
   Ikävä
   139
   2648
  3. Mitä tapahtui? Bachelor-Timo paljastaa, miksi suhde Sonjaan ajoi karille: "Ehkä ei kuitenkaan..."

   Rovaniemeltä kotoisin oleva Timo Harvey, 32, halusi sitoutua, löytää rakkauden ja asettua aloilleen. Kauden viimeisessä jaksossa Bachelor-Timo valitsi
   Bachelor
   20
   2237
  4. Stefulla taas korkki auki?

   Tästä taitaa tulla hieno päivä 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   41
   1495
  5. Martiinan "Ikuinen rakkaus", hah hah haaa

   Onko tämä lippisressukka nyt sitten taas se ikuinen rakkaus ? ? miksi ikiteini mara on niinkin tyhmä ja nolo ?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   227
   1297
  6. Maisa Torppa miehensä kanssa lomalla

   Espanjan Alicantessa. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Vauva-jai-kotiin-Maisa-Torppa-karkasi-rakkaansa-kanssa-aikuisten-lomalle-Espanjaan-kuva
   Kotimaiset julkkisjuorut
   104
   1127
  7. Mies olet kaunis sisältä ja ulkoa

   Haluan sut omakseni. Sinä jos kuka kelpaat :)
   Ikävä
   116
   1047
  8. Zaharova yllättäisi sotilaallisesti

   Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi keskiviikkona, että Venäjän vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen tulee olemaan luonteeltaan sotilaa
   Maailman menoa
   195
   990
  9. Naton vastustajat pääosin kouluja käymätöntä, ja vähemmän älykästä porukkaa

   monet myös työttömiä. Paljolti samaa jengiä joka myös vastustaa koronarokotuksia, ja puolustaa venäjää. Uutiset luetaan mm. MV-lehdestä. Veikkaan ett
   Maailman menoa
   279
   877
  Aihe