Puhumisen ongelmat ja fasciculus arcuatus...?

Anonyymi

Onko jollekulle tuttu nimenomaisesti otsikossa mainittu ja miten ilmenee?

Erilaisiin sairauksiin liittyy monensti myös sosiaalisesti haittaavia puheen ongelmia. Sen sijaan semmonen suhteellisen avoin puhe, monen mielestä liiankin kai, on sitten ihan tarkoituksellista, vastoin perinteisin tapoja ja "heikkopäisyyttä".
Ehkä kiusallisin ja sosiaalisesti hankalin on väärät sanat, hajanaiset epäjohdonmukaiset tai epätarkoituksenmukaiset sanat ja lauseet yms ts. oma ajatus ollut oikea mutta se voi olla enemmän tai vähemmän omituisesti sanottu, joku ihan "töttöröö kahjo", ja tämän itse myös tunnistaa eli että sanoo todella kummallisesti ja eri tavalla kuin piti 😲 Itselle on sinänsä itsestään selvää, että joku voi sanoa tahattomasti väärin, mutta suurimmalle osalle meistä ei taida olla.

Fasciculus arcuatus on puheeseen tarvittavien aivoalueiden (Broca&Wernicke) välinen "datakaapeli", jonka vaurio voi aiheuttaa em.. Itsellä on kyseisen tapaista ongelmaa, mutta ei mulla kumminkaan ole mitään puhevammaisuuden diagnoosia eikä viipalekuvissa ole näkynyt mitään, vaan tämä on enemmän oma dg.. kun sattumalta osui silmiin. Koko ikää näin ei ole ollut eikä ole ollut esim. opiskeluvaikeutta tämän johdosta ym. On sekä traumaattisia (DAI) aivovaurioita että sairauksia. Kiistatta univaje, depis, diabetes insipidus, uupumus/fatiikki, ehkä myös Panacod osaltaan vaikuttaa, mutta aivovammat vielä lisännee ongelmia. On sitä pahempaakin puheongelmaa ja nähnytkin, mutta silti ei vaan oikein huvita puhua.

Monisairas

2

84

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ...jatkaa vois vielä listaa syrjäytymisellä eli puhekyvystä on varmaan kadonnut rutiini tai jotain sen tapaista. Mutta mä yleensä aina tiedän ja huomaan heti jos sanon hassusti/väärin mutten vaan yleensä jaksa reagoida eli ei ihan aitoa kyvyttömyyttä. On joskus ymmärtämisenkin ongelmaa em. syistä ja varsinkin jos joku käyttää jotenkin erikoisia ilmaisuja ja keksii liian omaperäisiä "teorioita" jonkin ongelman syystä sekä joskus itellä liian nopea reaktio.

      Ajatella saa ja pitää, eikä kaikki aina mene oikein tai sujuvasti, mutta eipä kellään. Mullakaan ei mitää ko. diagnoosia eikä sotealan ihmiset ja opet ole koskaan maininnut mitään puheesta - nooh, jotkut "pellejutut" on ihan tarkoituksellisia mutt myös eämäntilanteeseen liittyviä. Tosi pellellä toki näkyisi diagnooseissa, arvosanoissa yms. Toisille on viimeisen päälle tärkeää puhua jotenkin muodollisesti tai tietyllä tapaa niinku on totuttu tekee, eikä tietyistä asioista, kuten omista sairauksista yms, saisi ollenkaan puhua julkisesti vaikkei ne oikeesti olis edes salaisuuksia, jostain syystä ja voi tulla kaikkee kuittia ja naurua. No, ehkä elämä opettaa mitä on oikeat ongelmat ja tärkeät pointit sekä sen, että joskus kannattaa miettiä mitä toinen todella sanoo, eikä se ole välttis se mitä ekana tulee mieleen.

      Monisairas

      • Anonyymi

        Herkkä kuittailu ja naureskelu ei ole kauhean kauhean hyvää käytöstä eikä sekään miten järkyttävän huono käsitys jonkusilla voi olla siinä milloin joku ihminen toimii nimenomaan tarkoituksella ja vapaasta tahdosta ja milloin taas ei. Joku on todennut tämmösen olevan eri tavoin kehityshäiriöisillä erityisen yleistä eikä ihme mut kyllä kyse on myös elämänkokemuksesta ja yleissivistyksestä. Mä en ole erityisen herkkä, vaan pikemminkin jotenkin suututtaa miten paljon on ihmisiä joilla erittäin heikko tunneäly, tilanneäly, kyky hahmottaa ongelmia. Aina kun ei voi mennä saireauksien taakse.

        Monisairas


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2696
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1796
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe