Tuomio tuli.Rehtori ja iltapäiväkerhon esimies saivat sakkoja.

Anonyymi

SATAKUNNAN käräjäoikeus on tuominnut raumalaiskoulun rehtorin ja iltapäivä­toiminnan esimiehen sakkoihin vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tuomio koskee helmikuussa 2020 koulun iltapäiväkerhossa tapahtunutta turmaa, jossa suuri tarvikekaappi kaatui 7-vuotiaan pojan päälle tuhoisin seurauksin.

Poika oli avannut yli kaksimetristä kaappia molemmista kädensijoista vetämällä ja pitämällä samanaikaisesti jalkaan kaapin sokkelia vasten. Kaapissa säilytettiin lasten lautapelejä.

Lapselle aiheutui kallonmurtumia ja aivoverenvuotoa. Hän päätyi leikkaukseen ja tehohoitoon lähes kuukaudeksi. Tämän jälkeen hän joutui vuodeosastolle vielä yli kuukaudeksi.

Tuomitun rehtorin ja esimiehen maksettavaksi määrättiin 25 päiväsakkoa, jotka heidän tuloillaan tekivät 1 425 euroa ja 850 euroa.

Lue lisää: 7-vuotias poika sai ilta­päivä­kerhossa vakavan aivo­vamman ja joutui päivä­kausiksi teholle – järkyttävää tapausta puidaan oikeudessa

UUDEHKO raumalaiskoulu oli aloittanut toimintansa vain muutamia kuukausia ennen turmaa syyslukukaudella 2019.

Tuomiosta ilmenee, että iltapäiväkerhon henkilökunta oli useasti pyytänyt kaluste­toimittajan asentajia kiinnittämään kaapin kunnollisesti seinään, koska kyseessä oli turvallisuusriski.

Asentajat eivät pitäneet lupaustaan. Tieto tästä saavutti myös rehtorin ja esimiehen. Oikeudessa ruodittiin, kenelle vastuu kaapin kiinnittämisestä ja asian varmistamisesta olisi kuulunut.

Selvisi, että hallintohimmelin syövereissä vastuuta oli palloteltu taholta toiselle.

Lue lisää: 12-vuotias vakavasti sairas tyttö ei päässyt hoitoon ja kuoli kaksi päivää myöhemmin – lääkäri selvisi sakoilla

ILTAPÄIVÄTOIMINNAN esimiehen mukaan koulun laitosmies oli kieltäytynyt kiinnittämästä kaappia, koska se oli kuulunut asentajien tehtäviin.

Myöhemmin koululla pidettiin riskienkartoitus, jonka jälkeen esimies oli kirjannut kaapista tiedon kaupungin riskiarviojärjestelmään.

Esimiehen palvelupyyntö ei kuitenkaan edennyt mihinkään, sillä järjestelmän kautta ei voinut lähettää viestiä kaupungin ulkopuoliselle taholle. Oikeuden mukaan esimies oli viimeistään tässä vaiheessa menetellyt huolimattomasti jättäessään asian sikseen.

Käräjäoikeus katsoi, että esimiehen olisi pitänyt lähettää pyyntö kaupungin tilapalveluihin ja korostaa kaapin aiheuttamaa turvallisuusriskiä. Tarvittaessa hän olisi voinut soittaa ja varmistaa, että asia tulee hoidetuksi.

Myös koulun rehtori oli loppuvuodesta 2019 kuullut, että kaappi on yhä kiinnittämättä. Käräjäoikeus katsoi, että rehtori olisi hallinnollisen asemansa perusteella voinut määrätä koulun laitosmiehen kiinnitystöihin tai ottaa itsekin yhteyttä tilapalveluihin.

Lue lisää: Opettaja huomautteli kännykästä – ysiluokkalainen tyttö sanoi ruman sanan ja iski ”salamana” kiinni

TUOMITUT kiistivät syyllistyneensä rikoksiin. Kaksikko vetosi muun muassa siihen, ettei heillä ollut asiantuntemusta kalusteasennuksesta.

Heidän mielestään oli perusteltua luottaa siihen, että kaappi oli turvallinen sellaisena kuin tavarantoimittaja oli sen paikalle tuonut.

Lisäksi rehtori ja esimies vetosivat siihen, että koulutilojen rakentaminen ja kalustaminen oli vielä osin keskeneräisessä vaiheessa koulun alkaessa syksyllä 2019.

– Käräjäoikeus ei hyväksy tätä vastaajien väitettä. Iltapäiväkerhon henkilökunta on heti kaapin asennuksen jälkeen pitänyt kiinnittämätöntä kaappia vaarallisena, tuomiossa todetaan.

Käräjäoikeus huomautti myös, että yhden kaapin seinään kiinnittäminen oli taloudelliselta arvoltaan merkityksetön työ.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen. Sakkojen lisäksi tuomitut määrättiin maksamaan noin 2 000 euroa vastapuolen oikeudenkäyntikuluja.

3

323

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   On sääli, Rauman koulun tapauksessa, että alun perin kaapin asentanut on niin ammattitaidoton, ettei osaa työtään. Lisäksi työn tarkastanut on ollut osaamaton työnsä suhteen. Sitten tuomitaan sellaisia henkilöitä, jotka eivät välttämättä ole täysin sisäistänyt, tai ylipäätään saanut kunnon tietoa vaarasta, jonka kiinnittämätön kaappi aiheutti. Ilmeisesti alun perin onnettomuuden syypäät pääsevät kuin koira veräjästä. Sitten ihmetellään, ettei opettajien työ, edes tarha asteella ei kiinnosta ammattina enää.

   • Anonyymi

    Jotain pitää rehtorin ja esimiehen vaan ymmärtää.
    Tämä asia kuitenkin ei ole mitään rakettitiedettä.


  • Anonyymi

   Opettajankoulutuslaitoksella EI opeteta kaappien asennusta. Toki tiedän tapauksen ammattikoulusta Raumalla, kun oppilas sirkalasi kätensä, opettaja sai 5000e sakon.
   Ei ollut kuulemma vartioinut kokoaikaa. Alkakaa opettajiksi, on hienoa työtä ja mukavaa ja todella hyvä palkka. Ite en ala.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko sinulla nainen sen miehen kanssa ihan älytön juttu?

   Vai mitä se tämä kaikki teidän pelinne täällä oikein on? Jospa se on vain sellaista kevyttä ja ohimenevää ihastumista..? Taitaa olla. Niin minä nyt vä
   Ikävä
   132
   2123
  2. Oho! Susanna Laine Puoli seiskassa: "Kuinka outoo..." - Anniina Valtoselta suloinen viesti

   Herttaista meininkiä Susanna ja Anniina! Kunnon naisenergiaa ja toisen tsemppaamista! Susanna Laine on juontaja ja näyttelijä, joka juonsi Puoli seit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   9
   1536
  3. Uskallatko laittaa tuntomerkkejä

   Samaan kommenttiin sekä itsestäsi, että kaivatustasi?
   Ikävä
   57
   1036
  4. Lopullinen varmistus. Suomi ja Ruotsi eivät liity Natoon

   Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon on estetty Erdoganin toimesta: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008826412.html Tämä on pieni askel Erdogani
   Maailman menoa
   357
   939
  5. Taidat mies olla sellainen

   että minne menetkin,saat naiset ihastumaan itseesi.....vähän luulen,että useampi nainen on jäänyt kiinni sinuun....olet lempeä ja itsevarma,hymyilet j
   Ikävä
   34
   847
  6. Karmeita juttuja tapahtuu

   Pyöräilijä kuoli törmättyään betoni­porsaaseen alikulku­tunnelissa Kankaanpäässä – Tunneli oli pimeä, koska edellis­yönä oli alkanut ”kesä­sammutus”.
   Kankaanpää
   32
   847
  7. 188 - 8 oli Natoäänestyksen tulos eduskunnassa

   Nytkö sitten pulinat pois, kun on kansan(edustajat) puhuneet. Poissa oli 3 kansanedustajaa.
   Maailman menoa
   416
   835
  8. Miksi syntymättömien lasten oikeutta elämään puolustavat saamme kurat niskaamme?

   😏 Eikö yhteiskunnan tule puolustaa sen heikoimpia ja seuraavaa sukupolvea joka tilanteessa?
   Luterilaisuus
   477
   813
  9. Rantis vähän pyöristynyt?

   Nikosta nyt tänään julkaistut kuvat näyttävät hänen olevan varsin hyvävointisen näköinen. Syyttäjähän ei vaadi hänelle lisää vankeutta tästä toisen s
   Kotimaiset julkkisjuorut
   72
   801
  10. Älä luovuta vielä

   jos vaan tykkäät. Otan yhteyttä jossain vaiheessa (mieheen), jos tää ei muuten onnistu.
   Ikävä
   51
   699
  Aihe