Vanhenevia verensokeriliuskoja tarvikejakelusta

Anonyymi

Moi

Ihan mielenkiinnosta kysyn sellasta, että onko teillä, etenkin tyypin 1 diabeetikoilla, ollut kuinka paljon sitä ongelmaa, että kaupungin tarvikejakelu lähettää vanhenevia tai jo vanhentuneita verensokerimittarin liuskooja?

Ei muuten mutta itseni pitää kyllä maanantaina soittaa tarvikejakeluun ja rähistä niille. Itselläni on tyypin 1 diabetes ja tilasin just tällä viikolla sekä Libre 2 -sensoreita, että puhuvan verensokerimittarin liuskoja. Olen sokea ja siksi tarvitsen puhuvan AutoSense Voice -verensokerimittarin ja liuskoja sille. No tänään sitten haettiin pakettiautomaatista avustajani kanssa Espoon kaupungin tarvikejakelun mulle lähettämä paketti. Sensorien osalta ei ole valittamista, niiden osalta asia on kunnossa. mutta sitten asia on aivan perseellään noiden verensokerimittarin liuskojen suhteen. Lähettivät mulle 7 purkkia liuskoja, periaatteessa hienoa joo. Mutta ainut vaan, että niistä purkeista tasan yhdessä on viimeinen käyttöpäivä ensi vuoden puolella. Kaikissa muissa kuudessa purkissa viimeinen käyttöpäivä on tässä nykyisesä kuussa. Eli liuskat vanehee nyt toukokuussa 2022. Nyt on jo 7.5.2022 eli noissa purkeissa on käyttöaikaa enää noin reilut kolme viikkoa. Ja noiden purkkien pitäs siis riittää lähes koko kesäksi... Just joo.

Mulla on tyypin 1 diabeteksen takia käynti Espoon diabbeteskeskuksessa nyt toukokuun lopussa. Aion kyllä valittaa siellä tästä. Otan perkele noi purkit mukaan ja näytän siellä, että tämmösiä tuli tarvikejakelusta. Ja kun tämä ei ole ensimmäinen kerta. Tälläsä on sattunut ennenkin.

Mitä helvettiä ne oikein puuhaa siellä tarvikejakelussa, eikö ne yhtään katso noiden liuskapurkkien viimeisiä käyttöpäiviä ennenkuin lähettävät niitä? Itse olen kaiken lisäksi sokea. Jos en olisi kysynyt avustajaltani että katos noiden purkkien viimeset käyttöpäivät niin minä en olisi ollenkaan tiennyt että noi vanhenee toukokuun lopussa. Kaiken lisäksi itselläni on tosiaan tyypin 1 diabetes ja tyypin 1 diabeetikothan joutuvat jatkuvasti mittaamaan verensokeriaan toisin kuin tyypin 2 diabeetikot. Vastuutonta toimintaa tarvikejakelulta dumpata just vanhentuvia liuskoja sokealle tyypin 1 diabeetikolle.

Noihin vanhentuviin liuskoihin ei voi luottaa sen jälkeen kun viimenen käyttöpäivä on ohitettu, ne liuskathan voi näyttää verensokerin aivan päin persettä. Ja tyypin 1 diabeetikon kohdalla etenkin se voi olla suorastaan hengenvaarallista. Todellakin soitan tonne tarvikejakeluun maanantaina ja rähjään niille.

T. miksuh

7

846

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Taitaa Helsingissäkin olla vähän samaa vikaa. Pari viimeistä purkkia meni yliajalle ja kun testasin niitä testinesteellä niin näyttö ei osunut enää purkissa mainittuun sallittuun lukema-alueeseen. Onneksi sain juuri uusia liuskoja joissa on vielä reilusti käyttöaikaa.

    • Anonyymi

      Ihan vihaksi pistää puolestasi. Kokeilevat laittaa vanhoja liuskoja jos vaikka ei sattuisi huomaamaan. Sitten ihmetellään hoitajalla kun sokereista ei saa mitään tolkkua. Täällä myös päiväys ongelmaa, lisäksi liuskojen määrä tuntuu vähenevän kerta kerralta, toissa kerralla ei ollut liuskoja lainkaan, olen joutunut käyttämään muutaman viikon vanhentuneita liuskoja.

    • Anonyymi

      Harmillista, että hoitovälinejakeluiden logistiikka ei toimi kunnolla verensokeriliuskojen osalta. Uskoisi, että menekki on hyvinkin tarkkaan ennakoitavissa. Liuskojen käyttöikä tehtaalta lähtiessä on tyypillisesti 1,5 vuotta tunnetuilla merkeillä. Eivät liuskat yhtäkkiä viimeisen käyttöpäivän jälkeen ala antaa vääriä tuloksia. Jos niitä on säilyttänyt asiallisesti eikä ole pitänyt liuskapurkkia tarpeettomasti auki, käytännössä ainakin puoli vuotta näyttävät aivan oikeita arvoja. Tämä koskee ainakin tunnetuimpia maailmanmerkkejä. En tiedä, mitä Suomessa jakeluissa nykyään on.

      • Anonyymi

        Esimerkiksi Helsingissä kilpailutus toi viimeksi ihan oudon mittarimerkin GlucoX. Ainakin labra-arvoihin verratessa tarkkuus on huono.


      • Anonyymi

        Etenkään tyypin 1 diabeetikot eivät mitenkään voi luottaa johonkin MUTU -kuvitelmaan, että vanhentunut liuska näyttäisi oikein vvielä jonkin aikaa vanhentumisen jälkeen. Tyypin 2 diabeetikoilla asia ei ole niin kriittinen, mutta tyypin 1 diabeetikoilla liuskojen PITÄÄ NÄYTTÄÄ OIKEIN, koska väärät lukemat voivat olla jopa hengenvaarallisia tyypin 1 diabeetikoille. Eli etenkään tyypin1 diabeetikoiden ei pidä käyttää vanhentuneita liuskoja eikä ole mitenkään hyväksyttävää väittää, että niiden käyttäminen olisi turvallista. Tyypin 1 diabeetikoille oikein näyttävät liuskat ovat välttämättömiä, eli ne ei saa olala vanhentuneita, koska vanhentuneiden liuskojen lukemiin ei voi luottaa, ne voi näytää ihan mitä sattuu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Etenkään tyypin 1 diabeetikot eivät mitenkään voi luottaa johonkin MUTU -kuvitelmaan, että vanhentunut liuska näyttäisi oikein vvielä jonkin aikaa vanhentumisen jälkeen. Tyypin 2 diabeetikoilla asia ei ole niin kriittinen, mutta tyypin 1 diabeetikoilla liuskojen PITÄÄ NÄYTTÄÄ OIKEIN, koska väärät lukemat voivat olla jopa hengenvaarallisia tyypin 1 diabeetikoille. Eli etenkään tyypin1 diabeetikoiden ei pidä käyttää vanhentuneita liuskoja eikä ole mitenkään hyväksyttävää väittää, että niiden käyttäminen olisi turvallista. Tyypin 1 diabeetikoille oikein näyttävät liuskat ovat välttämättömiä, eli ne ei saa olala vanhentuneita, koska vanhentuneiden liuskojen lukemiin ei voi luottaa, ne voi näytää ihan mitä sattuu.

        Näin on. Ykkönen määrittää pistämässä insuliiniannoksen mittarin lukeman perusteella. Jos mittari näyttää esim. korkeampaa lukemaa, kuin todellinen verensokeri on, saattaa lukeman perusteella annosteltu korjausinsuliini laskea sokeritasoa ihan liian alas, pahimmillaan hypolle ja shokkiin asti. Ei ole leikin asia.


    • Anonyymi

      Yleensä eri mittareiden ja niiden liuskojen testaamiseen on saatavilla testiliuksia. Näillä voi siis testata, toimiiko ko verensokerimittari ja liuska yhdessä valmistajan lupaamalla tarkkuudella. Sopii myös niiden liuskojen testaamiseen, joista viimeinen käyttöpäivä on ohi. Yhdestä purkista voi vaikka kolme liuskaa testata näin. Jos näyttää hyvältä, niin voi uskoa muidenkin purkin liuskojen olevan käyttökelpoisia. Testiliuosten pulloihin on merkitty viimeinen käyttöpäivä. Käyttöohjeissa kerrotaan lisäksi, miten kauan pullon avaamispäivän jälkeen voi liuosta käyttää. Joillakin valmistajilla on kahta eri liuosta, toinen alhaisia ja toinen korkeita lukemia varten. Nuo liuokset ovat siis kuin verta, jonka glukoosipitoisuus tiedetään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5770
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3657
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      224
      1875
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1762
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1212
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1167
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      284
      939
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      937
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      877
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe