Urho ja Aili Somersalmi?

Fransson

Englanninkielisellä elokuvasivulla kerrotaan että tämä pariskunta surmattiin kirveellä vuonna 1962? Jos oikein ymmärsin? Tietääkö joku tästä enemmän?

Tuli mieleen kun Urho Somersalmi esiintyi äskettäin Jääkärin morsiamessa everstinä.

20

5160

  Vastaukset

  • Tsekkasin imdb sivulta ja totuus oli mun englanninkielen taidon perusteella vielä karseempi.

   "Killed both his wife, Aili Somersalmi, and himself with an axe."

   Urho siis tappoi itsensä sekä vaimonsa kirveellä ( tietenkin luultavasti ensin vaimonsa)! Lieneekö kyseessä ollut joku mustasukkaisuus- tms.draama? Voi vain arvailla.

   • Jostakin luin, että pariskunta eli hyvin eristäytynyttä elämää ja vanhat kaunat nousivat esiin. Aili kuulemma esti Urhon kansainvälisen elokuvauran tms. Urho Somersalmi oli tuolloin reilusti yli 70-vuotias.


   • Utelias kirjoitti:

    Jostakin luin, että pariskunta eli hyvin eristäytynyttä elämää ja vanhat kaunat nousivat esiin. Aili kuulemma esti Urhon kansainvälisen elokuvauran tms. Urho Somersalmi oli tuolloin reilusti yli 70-vuotias.

    Kirves oli ilmeisesti Suomen Näyttelijäliiton Urholle lahjoittama. Somersalmen haamu tiettävästi kummittelee Kansallisteatterissa...
    Nämä olen joskus lukenut jostain omaelämänkerrasta.
    Ikävä tapaus kuitenkin, molemmat olivat mykän elokuvan kauden tunnettujakin näyttelijöitä.


  • Keitä olivat nämä ihmiset ?

   • Molemmat esiintyivät elokuvissa mykkäfilmin ajoista alkaen. Ailista ei ole varma, jatkoiko äänielokuvissa, mutta Urho Somersalmi loi mykkäelokuvien aikana kansainvälistäkin uraa. Äänielokuvissa hän esiintyi harvakseltaan aina 1950-luvun lopulle asti.

    Tunnettuja rooleja ruotsalaisen Juhan Shemeikka ja Tukkijoella -elokuvan miespääosa (1920-luvulla). Tukkipojan morsiamen miespääosa 1931, Pimeänpirtin hävityksen isoisä 1947 ja Neuvostoliittolaisena yhteistyönä tehdyn Sampo-elokuvan Väinämöinen 1959.


   • maisteri kirjoitti:

    Molemmat esiintyivät elokuvissa mykkäfilmin ajoista alkaen. Ailista ei ole varma, jatkoiko äänielokuvissa, mutta Urho Somersalmi loi mykkäelokuvien aikana kansainvälistäkin uraa. Äänielokuvissa hän esiintyi harvakseltaan aina 1950-luvun lopulle asti.

    Tunnettuja rooleja ruotsalaisen Juhan Shemeikka ja Tukkijoella -elokuvan miespääosa (1920-luvulla). Tukkipojan morsiamen miespääosa 1931, Pimeänpirtin hävityksen isoisä 1947 ja Neuvostoliittolaisena yhteistyönä tehdyn Sampo-elokuvan Väinämöinen 1959.

    Aili näytteli IMDB:n mukaan vielä elokuvassa "Jossain on railo" vuodelta 1949; on muuten lempielokuviani Ansa Ikosineen ja tunnelmineen.


   • Pette-ri kirjoitti:

    Aili näytteli IMDB:n mukaan vielä elokuvassa "Jossain on railo" vuodelta 1949; on muuten lempielokuviani Ansa Ikosineen ja tunnelmineen.

    Aili Somersalmi oli myös nimiosassa elokuvassa Sylvi vuodelta 1913. Leffa oli ensimmäinen täyspitkä (suurin piirtein tunnin mittainen), joka Suomessa tehtiin ja kaikkiaankin kai viides näytelmäelokuva, joka on täällä tehty (todistettavasti, jotainhan on saattanut kadota ilman edes kirjallista mainintaa).


  • Käsittääkseni Urho Somersalmi surmasi vaimonsa ja itsensä kirveellä, jonka oli saanut näyttelijätovereilta lahjaksi. En tiedä tragedian taustoja, mutta mies taisi olla seitsenkymppinen tuolloin. Pariskunta lienee myös viettänyt melko eristäytynyttä elämää.

   • ...ja asia oli hirvittävä vaiettu tabu teatteripiireissä pitkään.
    Näyttelijäliitto oli lahjoittanut kirveen Somersalmelle, joka tiedettiin mökki-ihmiseksi, tämän jäädessä eläkkeelle Kansallisesta. US.olisi halunnut jatkaa ja hän koki eläkkeellejoutumisen potkuina. Itsari oli siis ilmeisesti seurausta masennuksesta.
    Somersalmi kummittelee Kansiksen ison näyttämön parvilla edelleen.


   • moxu kirjoitti:

    ...ja asia oli hirvittävä vaiettu tabu teatteripiireissä pitkään.
    Näyttelijäliitto oli lahjoittanut kirveen Somersalmelle, joka tiedettiin mökki-ihmiseksi, tämän jäädessä eläkkeelle Kansallisesta. US.olisi halunnut jatkaa ja hän koki eläkkeellejoutumisen potkuina. Itsari oli siis ilmeisesti seurausta masennuksesta.
    Somersalmi kummittelee Kansiksen ison näyttämön parvilla edelleen.

    ...asiasta enemmän?


  • tv2:lta Jossain on railo, jossa näyttelee mm. Aili Somersalmi. Hyvä vanha raina vuodelta 1949.

   • Katson just tota samaa leffaa ja mietin tuota Aili Somersalmen kauheaa kohtaloa..En tiennytkään tuosta U. Somersalmen kummittelusta


   • Aukile kirjoitti:

    Katson just tota samaa leffaa ja mietin tuota Aili Somersalmen kauheaa kohtaloa..En tiennytkään tuosta U. Somersalmen kummittelusta

    Tuo karmea elokuva esitettiin taas tänään. Koko roska olisi pitänyt laittaa kieltoon. Eikä sitä olisi saanut koskaan edes tehdä. Kunniamurhat ovat silkkaa paskaa.


  • Somersalmi tappoi mielenhäiriössä vaimonsa Suomen Näyttelijäliitolta lahjaksi saamallaan kirveellä 12. huhtikuuta 1962 ja surmasi sen jälkeen itsensä hirttäytymällä kattolampun koukkuun.

   • Justiinsa juu, näin se tapahtui. Asuin samassa talossa tapahtuman aikana, mutta olin kaupungilla h-hetkellä. Kuulin tapahtumasta tultuani kotiin myöhään illalla, ja vasta seuraavana aamuna sain tietää tarkemmin. Muutamaa päivää myöhemmin kuoli samassa talossa asunut aikansa tunnetuin naisvoimistelun ja partiotyttöliikkeen legenda. Kulmilla ihmeteltiin, mikä epidemia talossa oli, kun lippu oli vähän väliä puolitangossa.

    Siitä on kohta 50 vuotta.


  • Urho Somersalmi hirttäytyi asunnon WC:ssä.

  • EIkös surmatyö tapahtunut Tunturikatu 17:ssa?
   Ei kenelläkään olisi asunnon numeroa tiedossa?

  • Tänään tuli TV:sta elokuva Pimeänpirtin hävitys vuodelta 1947. Siinä lopussa Somersalmen näyttelemä raamatullista paatosta omaava vaari tappaa puukolla tyttärensä tyttären, joka on tullut epähuomiossa tullut avioliiton ulkopuolisen isänsä väkisinmakaamaksi. Kyseessä on ns. kunniamurha.

   Ihan hyvä elokuva ilman turhia jaarituksia. Tuo rooli oli varmaankin jäänyt Somersalmen tietoiseen tai alitajuiseen tajuntaan ja se oli vaikuttamassa tuohon surmatekoon. Rooli oli sangen vakuuttavasti tulkittu ja sisäistetty ja tulkinta näytti perustuvan laajaan esityöhön.

   Somersalmi sai luultavasti tuosta roolista hyvät aikalaisarviot. Ainakin hänelle myönnettiin näyttelijätyöstä palkinto seuraavana vuonna.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Pimeänpirtin_hävitys

  • "Julkisuudessa on kerrottu, että Urho tappoi vaimonsa kirveellä, jonka hän oli saanut lahjaksi näyttelijätovereiltaan. Tämän jälkeen hän oli hirttäytynyt kattolampun koukkuun.

   Ei se ihan näin mennyt. Kaupunginosalehti Töölöläinen julkaisi syksyllä 2013 kolmiosaisen artikkelisarjan heidän elämäntyöstään ja kuolemastaan. Numerossa 21/22.9.2013 toimittaja Jaakko Ojanne kirjoittaa, että poliisin tutkintamateriaalia on jäljellä niukasti, sillä varsinaiset tutkintapöytäkirjat ja raportit on näin vanhoista tapauksista jo hävitetty. Koska oikeudenkäyntiä ei tullut, ei ole olemassa myöskään oikeudenkäyntiaineistoa. Poliisin päiväkirjasta löytyy merkintä, jonka mukaan asunnossa olleella naisella oli kirveen haava otsassa ja kaksi puukon haavaa rinnassa. Mies oli hirttäytynyt.

   Toimittaja Ojanne jatkaa: ”Aili-rouva lepäsi peiton alla sohvalla, yhä silmälasit nenällään ja sanomalehti ikään kuin nukahtaneelta peitolle pudonneena. Vainaja oli rauhallinen ja ilmeisesti täysin yllätetty. Hän näytti nukahtaneelta. Surmavälineenä käytetty puukko oli asetettu siististi eteisen sivupöydälle. Urho oli päättänyt elämänsä hirttäytymällä omaan vyöhönsä WC-säiliön putkeen. Kamppailun jälkiä ei ollut. Verijälkiäkään ei juuri ollut näkyvissä. Teon syyksi ilmoitetaan pitkäaikainen masennustila. Se lienee kuitenkin pelkkää päättelyä, koska kumpikaan ei ole ollut vahvistamassa tapahtumaa edeltäviä asioita.”

   Somersalmien viimeinen leposija on Hietaniemen hautausmaalla uuden puolen korttelissa H28, linja 6." Lähde (Kirjoittaja nykänäkä » Ma Touko 04, 2015 10:57 am )
   http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?t=17252

  • Kiitos näistä tiedoista (vaikka niin järkyttäviä ovatkin).
   Hyvin voin uskoa, että Urho ei ole löytänyt rauhaa vieläkään. Saattoi olla dementoitunutkin, ja siitä masennus ja mielenhäiriö johtui?

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  SEISKA.FI

  • Vanhemmat sulkivat aikuisen lapsensa puhelinliittymän - nainen alkoi pommittaa hätäkeskusta soitoilla!
  • ”Minipossut eivät ole mitään lemmikkikoiria!” Marjo pelastaa hylättyjä porsaita – sikarutto säikäytti omistajat!
  • Marja Hintikka ja Ile Uusivuori muuttivat – laittoivat kymmeniä jätesäkillisiä kierrätykseen: Kaikkien tulisi tutkia kulutuskäyttäytymistään!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kesämökkien hinnat romahtaneet

   koska nuoret aikuiset eivät ole kiinnostuneita mökkeilystä. https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/d0e0b3ed-85bf-4388-ac02-3d6d1ef5a79b
   Maailman menoa
   106
   3644
  2. Suomeen tarvitaan minimipalkkalaki

   Suomesta on tulossa yhä enmmän kurjien palkkojen ja nollatuntisopimusten maa. "Kansainvälisen kilpailukyvyn" nimissä erityisesti sisämarkkinoilla toim
   Maailman menoa
   173
   3625
  3. MOT mustamaalaa ja valehtelee.

   Olen hetken jo katsellut näitä YLEN MOT ohjelmia ja olen huomannut kuinka paljon he antavat väärää tietoa ihmisille. Väärän informaation antamiseen r
   Yhteiskunta
   76
   2636