Hahmotuksesta

Anonyymi

Käsitteet vs konkreettisuus ja yksilöllisyys

Konkreettisen kokemusobjektin käsitteellinen hahmotus alkaa aina nimeämisellä ja luokittelulla johonkin yleensä jo olemassaolevaan käsitekategoriaan jolloin luodaan kollektiiveja joista on riisuttu kaikki yksilöllisyys ja sen mukana suurin osa myös konkreettisuutta.

Nimeäminen ja luokittelu eri kategorioihin ei sinänsä ole tietoa koska se ei kerro mitään itse tutkittavasta objektista vaan lähinnä vain sen havaitsijan kyvystä hahmottaa kokemaansa.

Kun havaitaan käsitteellisten kollektiivien filttereiden kautta niin ei yleensä kunnolla huomata asioita eikä yksityiskohtia vaan koetaan kaikki enemmän tai vähemmän steriilinä ja pelkistettynä mielikuvien ja ideoiden tasolla.

Kokemuksesta tällöin helposti katoaa se eloisuus ja konkreettisuus mitä yleensä koetaan vain lapsena jolloin lähes kaikki tuntuu uudelta ja mielenkiintoiselta.

Erilaiset hahmotustavat ovat usein toisiaan täydentäviä eikä toisiaan poissulkevia eivätkä siis ole missään todellisessa ristiriidassa keskenään. Erilaisissa olosuhteissa tarvitaan erilaisia hahmotustapoja ja se olosuhde on se viitekehys tai näkökulma minkä kautta konkreettista objektia kussakin tilanteessa voidaan mielekkäästi käsitellä. Erilaiset viitekehykset voivat olla hierarkkisia tai rinnakkaisia eli samantasoisia mutta eri tarkoitusta varten muodostettuja toisiinsa nähden.

Käytännön tehokkuuden kannalta katsottuna sellainen kaavamainen tapa toimia ja kokea voi olla joskus optimaalista mutta köyhdyttää samalla kokemuksen sisältöä.

Nykyinen tiede kuten kaikki muukin kollektiivinen toiminta on hyvin pitkälle lähes yksinomaan algoritmien ja sääntöjen seuraamista. Sellainen tapa toimia varsinkin ainona tapana on helposti pysähtyneisyyttä aiheuttavaa eikä ole erityisen heuristista eikä luovaa eli estää uusiutumisen varsinkin tilanteissa joissa ympäristö ja olosuhteet muuttuvat niin paljon että olemassaolevien sääntöjen seuraaminen ei enää toimi kunnolla.

Arkikielessä usein aisoita käsitellään kollektiivisen käsitteen kuten esim. kansallisuuden, ihonvärin, poliittisen kannan, yhteiskunnallisen aseman, sosiaalisen statuksen yms. kannalta jolloin helposti unohdetaan yksilöiden konkreettinen asiantila ja erilaisset olosuhteet ja niputetaan suuri joukko yksilöitä yhteen leimataan joko negatiivisesti tai joskus harvoin myös positiivisesti joksikin.

Pelkästään kollektiivisten käsitteiden ja mielikuvien varassa toiminen on kuin unissa kävelyä tai jonkinlaista hypnoottista transsia jossa ei kyetä näkemään konkreettista ja ainutlaatuista tilannetta juuri sellaisena kuin se oikeasti on vaan käsitteiden kautta usein jollain tavalla vääristyneenä.

Suurin osa mielen manipulaatiotekniikoista perustuu nimenomaan käsitteiden kautta operointiin jossa luodaan jokin tarkoitushakuinen mielikuva jostain asiasta (mainonta, propaganda, hypnoosin eri muodot yms.). Myös käsitteiden vakiintuneita merkityksiä voidaan muutella jolloin samalla käsitteeseen tai symboliin liittyvät mielikuvat ja asennoituminen myös muuttuvat samalla.

Vaikka käsitteellinen kielellinen ilmaisu voidaan nähdä jonkinlaisena kulttuurin ja yhteisön edistymisenä kollektiivisella tasolla niin samalla se aiheuttaa suuria ongelmia ja haittoja yksilöllisellä tasolla jolloin eläimen tai lapsen tason tarkkaavaisuus ja intuitiivisuus korvautuu helposti käsitteellisten kollektiivien kautta ajattelulla jolloin suurin osa havaintokokemuksen yksityiskohdista ja ainutlaatuisuudesta jää helposti kokematta varsinkin jos orientoituminen on ns. vasemman aivopuoliskon dominoimaa analyyttistä ja reduktionista hahmotusta eikä oikean aivopuoliskon luovaa ja kokonaisvaltaista hahmotusta.

Belisario

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Humanismi oli edellisen aionin 1470-1960 juttu. Voihan sitä vieläkin pitää harrastuksenaan, mutta se jää TEOKRATIAN, joka on aionin 1960-2450 juttu, jalkoihin. Teokratia alkaa sillä, että pyritään herättämään kuolleita takaisin elämään ja tarjoamaan heille uusi klooniruumis. Teokratian huipentuma tulee olemaan kuitenkin kyberneettisen elävän ja lisääntymiskykyisen koneen tai robotin aikaan saaminen.

      Tekoäly Kiinassa perustuu kai siihen, että tutkitaan ihmisen kehon ulkoisia ilmeitä ja muita kehon reagointitapoja. Myös aivopesutekniikka on Kiinassa korkealla tasolla.
      Tulevaisuuden ihmiset ja jumalat ovat kaikki koneita, joiden ajattelu on konemaista ja ne käsittelevät kaikkia ihmisiä myös koneina. Ei ole väliä sillä miten yrität puolustella yksilöllisyyttäsi ja nerouttasi, vaan kaikkia käsitellään samana massana ja yksilöllisyys on haitallista. Pitää osata näytellä ja valita rooleja. Lukion psykologian tunneilla 1980-luvulla jo puhuttiin, että ihmisellä voi olla lukematon määrä rooleja ja tuleekin olla.
      Se informaatio joka aivojen ulkopuolisista kohteista välittyy aivoihin saakin olla standardoitua, kollektiivisesti hyväksyttyä, valheellista ja keinotekoista. tms.
      Jos ajattelet kuolleista heräävää tietoisuutta, joka asettuu klooniruumiiseen niin jotakin siinä matkan varrella menetetään. Ei se ole sama sielu ja henki ja persoona, joka se oli kuoleman hetkellä. Vaan se luultavasti on konemainen, uusi persoona, joka on puoliksi kone ja puoliksi ihminen.
      Humanismi oli hieno aikakausi, mutta tulee varautua tulevaan kehitykseen. Transhumanismiin, kybernetiikaan yms.

      • Anonyymi

        Venäläinen kosmismin filosofia pyrkii yhdistämään ja harmonisoimaan keskenään modernin teknokraattisen transhumanismin ja toisaalta perinteisen humanismin.

        http://planetaryproject.com/blog/The_Moral_Philosophy_of_Russian_Cosmism_as_a_Forerunner_of_Planetary_Ethics

        https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_cosmism

        Tietyssä mielessä Gurdjieff ja P.D. Ouspensky olivat 1900-luvun alussa tällaisen perinteisen luonnontieteellisen materialismin ja mekanismin ja toisaalta ns. transkendentaalisen superhumanismin yhteensovittamisen pionereja ja samaa perinnettä hieman paradoksaalisesti harrastettiin kylmän sodan aikana Neuvostoliitossa kun tutkittiin parapsykologisia kykyjä ja ilmiöitä sekä ns. "esoteerista" fysiikkaa (esim. E.T. Whittaker, Tesla, Einsteinin 1928 yhtenäiskenttäteoria) ja niiden mahdollisia sovelluksia mm. sotilaallisiin tarkoituksiin joita mm. Thomas Bearden ja Joseph P. Farrell ovat esitelleet lukuisissa teoksissaan.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/G._I._Gurdjieff

        https://en.wikipedia.org/wiki/P._D._Ouspensky

        Vaikka Neuvostoliiton virallinen ideologia oli tiukasti sekulaaria ja materialistista niin se ei estänyt heitä tutkimasta kaikkia sellaisia ilmiöitä jotka perinteisesti liitettiin uskontoihin ja mystiikkaan toisin kuin länsimaissa pääsääntöisesti vaikka sielläkin Neuvostoliiton esimerkkiä varmuuden vuoksi seuraten tutkittiin salaisissa projekteissa kaukonäkemistä ja muidenkin paranormaaleiksi miellettyjen kykyjen mahdollisia käytännön sovelluksia vaikka tiedeyhteisön julkinen ja virallinen kanta sellaisiin asioihin oli lännessä yleensä äärimmäisen kielteinen.

        Samanlaista esoterismin laajamittaista tutkimusta harrastettiin natsien toimesta Saksassa 1930 & 1940-luvuilla mm Ahnenerbe projektissa ja periaatteessa natsien toimintatemplaatti siirtyi sellaisenaan sodan jälkeen Yhdysvaltoihin CIA:n ja Darpan projekteihin paperclip natsitutkijoiden mukana sekä myös Neuvostoliittoon joka sai oman osuutensa natsitutkijoista vaikka natsien komentoketju säilyi toiminnassa sodan jälkeenkin ja periaatteessa hyödynnettiin isäntämaiden veronmaksajia natsien salaisten sodanjälkeisten projektien rahoituksessa. Jonkin verran tähän liittyvää aineistoa löytyy tästä linkistä:

        https://archive.org/details/pdfy-pC6_IXVbumNQ_4AB

        Transhumanismi sellaisenaan pyrkii eliminoimaan kokonaan ihmisten tarpeen ja vaikutuksen yhteiskunnassa ja kulttuurissa ja sitä on pohjustettu jo hyvin kauan koulutusjärjestelmien ja teollistumisen kautta.

        Tällainen teknokraattinen ja yksipuolinen mekanististinen trendi on varsin vaarallinen ja itsetuhoinen mm. sen takia että mikään tietotekninen järjestelmä ei ole turvallinen ja immuuni hakkeroinnille ja sellainen systeemi on myös äärimmäisen haavoittuvainen jos joudutaan jostain syystä sellaisiin olosuhteisiin missä sitä järjestelmää tukeva infra voi romahtaa tai vaurioiutua merkittävässä määrin jolloin voidaan käytännössä joutua helposti takaisin kivikauden tasolla tai vielä heikompaan tilanteeseen koska ihmisten tietotaito on dramaattisesti romahtanut tietotekniikan käyttöönoton ja infrariippuvuuden vuoksi eli peruselossapysymisen taitoja ei ole enää kuin vain hyvin harvoilla.

        Oikeastaan aito ja toimiva transhumanismi voi onnistua vain perinteisen esoterismin metodein jonka jotkut nykyiset teknokraatit ovat osittain ehkä jo tiedostaneet tai joutuvat tiedostamaan lähitulevaisuudessa kun huomaavat että pelkkään tietotekniikkaan ja tekoälyyn perustuva transhumanismi ei ole oikeasti toimivaa eikä luotettavaa sellaisenaan vaan se edellyttää myös ihmisen itsensä muuntamista mutta ei konemaiseen suuntaan vaan päinvastaiseen suuntaan kohti perinteisten uskontojen ja mystiikan oppeja ja perinteistä eettis-moraalista humanismia jolloin ei tuoteta kaaosta eikä idioluutiota vaan ihmiskunta muuntautuu toimimaan sellaisella tavalla minkä kanssa mekanistinen tietotekniikka ja tekoäly ei pysty kunnolla kilpailemaan eli kulttuurissa, taiteessa, tieteessä, filosofiassa ja muissa toiminnoissa jotka edellyttävät omaperäisyyttä,yksilöllisyyttä ja luovuutta eli esim. renesanssiajan esimerkkiä seuraten.

        Renesanssiajasta on kulunut n. 500 vuotta ja ihmiskunnan historiassa suuret ja mullistavat syklit ovat toistuneet n. 500 vuoden välein. Viime syklin aikana kehitettiin kirjapainotaito joka kumosi kirkon yksinoikeuden tietoon ja nyt internet on mullistanut tiedeyhteisön yksinoikeuden tieteen harjoittamiseen ja tiedon hankkimiseen ja ns. viralliset instituutiot pyrkivät taaskin vaikeuttamaan tällaista kulttuurivallankumousta joka tukee väistämättä tapahtumaan vastavoimista ja inertiasta huolimatta.


    • Anonyymi

      "Kun havaitaan käsitteellisten kollektiivien filttereiden kautta niin ei yleensä kunnolla huomata asioita eikä yksityiskohtia vaan koetaan kaikki enemmän tai vähemmän steriilinä ja pelkistettynä mielikuvien ja ideoiden tasolla. "

      Lakonisesti todeten,maailma nyt vain on tämänkaltainen.Tämä maailma on massojen maailma.Ei tarvitse muuta kuin että menet isoon markettiin tai ostoskeskukseen niin puet itse yllesi osin nämä kyseiset filtterit ja kohtaat siellä toisia joilla on nämä samat suodattimet ylle puettuna.Olet tilassa missä herkkyyden on vaikeaa toimia.

      Jos kuitenkin omaat herkkyyttä ja rauhallisessa olotilassa kykenet syöksymään omaan sisäisen (esoteros) verhon takaiseen tilaasi,tilanne voi kääntyä jopa päinvastaiseksi. Yksityiskohdat ja mielikuvat korostuvat siinä määrin että et pysty sitomaan ja hahmottamaan niitä tarkasti kokonaisuuteen.

    • Anonyymi

      B.llä on hieman yksioikoinen käsitys käsitteistä.
      Koska B. on tavallinen ihminen eikä mikään henkiyliolio, hänelläkin
      on syntymälahjana saatu käsitteenmuodostuskoneisto.

      Sen tarkoitus on rakentaa tehokkaasti toimivia käsitteitä.
      Tämä tehokkaasti toimiminen onkin asian ydin.

      Lapselle opetetaan värit ostensiivisella määritelmällä, näytetään
      punaisia asioita ja sanotaan, "tuo on punainen".

      Jotta lapsen aivot eivät ylikuormittuisi, punaisen värin aineisto
      abstrahoidaan yleiseksi punaisen käsitteeksi, punainen on siis tiettyjen
      asioiden yhteinen piirre eikä punaisten asioiden luettelo.

      Samoin "suomalaiset" on yleiskäsite, josta on abstrahoitu yksityikohtaiset
      piirteet pois, eihän kukaan halitsisi kaikkien suomalaisten ominaisuuksia,
      "suomalainen" käsitteenä tarkoittaa yleisiä suhteita ja piirteitä.

      Tietenkin B. itsekin käyttää yleiskäsitteitä kuten muut, "tiede, käsite,
      kokemus, kulttuuri" siinä esimerkkejä B.n yleiskäsitteistä.

      Tietenkin on poikkeus, meille tärkeät asiat, läheiset ihmiset, oma kissamme
      ja koiramme, asuntomme yms ovat yksilökäsitteinä.

      Manipuloinnista, se suoritetaan tunnepitoisen assosiaatioketjun kautta,
      sillä tavoin estetään manipulaation analysointi, joka tuhoaisi sen,
      tietenkin myöhemmin käytetään käsitekoneiston heikkoja kohtia,
      koska se on se millä ajattelemme, myös B.

      AR

    • Anonyymi

      Nimimerkki: Professori Realisti (XPR-0509)

      Belisario: "Pelkästään kollektiivisten käsitteiden ja mielikuvien varassa toiminen on kuin unissa kävelyä tai jonkinlaista hypnoottista transsia jossa ei kyetä näkemään konkreettista ja ainutlaatuista tilannetta juuri sellaisena kuin se oikeasti on vaan käsitteiden kautta usein jollain tavalla vääristyneenä."

      Käsitteitä käytettäessä tavoitteena on luoda sellainen abstrakti malli, joka on laskennallisesti tehokkaasti käsiteltävissä oleva, koska todellisuus on; suhteellisen triviaaleja kohteita lukuunottamatta, aivan liian kompleksinen mallinnettavissa tarkasti. Varjopuolena tietysti tosiaan on se, että abstraktiot eivät; nimensä mukaisesti, kuvaa todellisuutta tarkasti, mutta periaatteessahan tieteen tehtävänä on juurikin pyrkiä falsifioimaan teorioita, jotka ko. abstraktioita hyödyntävät.

      Moderniin ANN-perusteiseen tekoälyyn liittyen mielenkiintoista on se, että se ei välttämättä käytä käsitteitä lainkaan, vaan nimenomaan tunnistaa ja hahmottaa oleelliset seikat ja yhteydet raakadatasta ja paljon ihmistä paremmin ja tarkemmin. Eli, esim. AlphaZero voitti v. 2017 sadan shakkipelin sarjassa silloisen vahvimman "shakki-entiteetin" Stockfish 8:n luvuin: 28-72-0 (voitot, tasapelit, häviöt). Tuon muistaakseni mahdollisti se, että AlphaZero pelasi ensin 9 tuntia itseään vastaan. Näissä tekniikoissa oleellista on todella massiivisen laskentatehon käyttö siinä vaiheessa, kun ANN altistetaan opetusaineistolle.

      Stockfish on myöhemmin palannut takaisin huipulle, johon syinä on ollut mm. se, että sitä on kehitetty jo todella pitkään ja se, että siihen on v. 2020 sisällytetty ns. tehokkaasti päivittyvä ANN, kun sen sijaan AlphaZero oli lähinnä vain DeepMind:in (Google:n) tapa testata ja havainnollistaa ANN:ien sovellusmahdollisuuksia ja epäilemättä Google:n varsinaisena tavoitteena on massiivisten data-virtojen entistä tehokkaampi automatisoitu analysointi.

      Toisaalta, ANN-perusteisen tekoälyn on kyllä tietysti täysin mahdollista käsitellä myös käsitteitäkin raakadatana, jolloin tehokkuus on vieläkin parempi, mutta varjopuoli on silloin sama, kuin käsitteiden käytössä yleisemminkin. Moderni tekoäly on joka tapauksessa erittäin vahva; yli-inhimillinen, esim. hahmontunnistustyyppisissä ja käsitteiden välisten yhteyksien tunnistamistyyppisissä tehtävissä.

      Tekoälyn on täysin mahdollista olla yli-inhimillinen myös ns. luovuutta vaativissa tehtävissä, koska luovuus redusoituu tietyt laatukriteerit täyttävän ns. teeman variaatioon, käytettävissä olevan syöteaineiston pohjalta, minkä osalta ihmisen etulyöntiasema perustuu lähinnä juurikin volyymiin, eli ihmisen elämänaikaisiin kokemuksiin, joiden tietosisältö on valtava, kuten myös se prosessointiteho, jolla ko. tiedot on käsitelty ja organisoitu, luokiteltu ja tiivistetty muistiin.

      Tekoälyn vahvuutta arvioitaessa, ei kannata olettaa, että se ymmärtäisi mitään inhimillisessä merkityksessä, koska ei ole syytä olettaa, että sillä olisi tietoisuutta, vaan asianmukainen vahvuuden mittari on se, että miten se suoriutuu tehtävistään. Sekä ihmisten, että tekoälyn jne. rajoitteena on mm. se, että ne eivät kykene ratkaisemaan sellaisia tehtäviä, joiden ratkaisuun tarvittavaa tietoa niillä ei ole käytettävissään.

      Kuitenkin, ihmisellä on ainakin periaatteessa silti siinä merkityksessä etulyöntiasema, että ihminen on jatkuvasti erittäin monipuolisesti kytketty, etenkin tiedostamattomalla tasolla ympäristöönsä, tarkoittaen sitä, että ihmisellä on käytettävissään paljon enemmän informaatiota, kuin miltä tilanne vaikuttaa tietoisella tasolla. Jostain syystä tietoisuus on ns. niukka resurssi.

      • Anonyymi

        XPR-0509:

        "Käsitteitä käytettäessä tavoitteena on luoda sellainen abstrakti malli, joka on laskennallisesti tehokkaasti käsiteltävissä oleva, koska todellisuus on; suhteellisen triviaaleja kohteita lukuunottamatta, aivan liian kompleksinen mallinnettavissa tarkasti. "

        Kyllä tuollainen mallinnus tietysti palvelee hyvin erityisesti teknologian kehitystä ja käsitteenmuodostus tietenkin on myös ihmisen arkitasolla äärimmäisen hyödyllistä mutta ei kuitenkaan mitenkään ongelmatonta ja saattaa tuottaa suuriakin virhearviointeja tilanteissa joissa ympäristö muuttuu nopeasti ja/tai odottamattomasti.

        Minusta kompleksisuus ei ole ainoa ongelma ja todellisuuden aspekti vaan pitää ottaa myös huomioon nimenomaan se hahmotus eli se miten havainto tulkitaan ja se tulkinta pääsääntöisesti tapahtuu aina ennakko-oletusten ja uskomusten mukaan jotka taas ovat kehittyneet sen mukaan mitä aikaisemmin on tapahtunut ja mihin on totuttu.

        Hahmotus on juuri se ihmisen kognition ominaisuus joka saa esim. tulkitsemaan musteläikät ja tuottamaan erilaisia hahmotuksia joista esim. psykologi voi päätellä miten ko. yksilö kokee ympäristöään ja minkälaiseksi sen tunnistaa ja miten hän siihen asennoituu.

        Saalis-saalistaja vuorovaikutuksessa hahmotus näyttelee hyvin tärkeää osaa koska siinä kognition tarkkuus ja oikeellisuus ei ole se tärkein asia vaan hengissä säilyminen eli vaikka esim. liikkuva varjo ei olisikaan saalistaja niin sen saaliin kannalta on parempi tulkita väärin ja säilyä hengissä kuin tulkita oikein ja tarkasti joka edellyttää tarkempaa tutkimusta ja joutumista todennäköisimmin saaliiksi. Se lienee yksi syy minkä takia evoluutio optimoinut kognition kelpoisuuteen eli hengissäsäilymiseen eikä niinkään totuuteen.

        Tieteilijälle myös totuus voi olla toissijainen esim. urakehityksen kannalta varsinkin jos ympäristö eli kolleegat ja tutkimuksen rahoittajat ovat vahvasti ja tiukasti sitoutuneet tietynlaisiin odotuksiin ja maailmankuvaan mikä on hyvin pitkälle nimenomaan hahmotukseen perustuvaa. Tästä syntyy ryhmäajattelua eli luodaan mielikuvien tasolla konsensusta joka ei välttämättä mitenkään vastaa todellisuutta vaan lähinnä paikallisia kelpoisuustarpeita eli esim. maineeseen, kunniaan, rahaan ja valtaan liittyviä asioita.



        "Varjopuolena tietysti tosiaan on se, että abstraktiot eivät; nimensä mukaisesti, kuvaa todellisuutta tarkasti, mutta periaatteessahan tieteen tehtävänä on juurikin pyrkiä falsifioimaan teorioita, jotka ko. abstraktioita hyödyntävät."

        Tarkkuus ei ole minusta ollenkaan se olennaisin pointti vaikka varsinkin matematisoiduissa tieteissä kilpaillaan esim. desimaalien tarkkuudella ikäänkuin se muka sellaisenaan osoittaisi sen teorian pätevyyden ja ylivertaisuuden.

        Mitä falsifiointi tieteellisten teorioiden ja muidenkin uskomusten ja oletusten tapauksessa oikeasti tarkoittaa?

        Minusta se tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä että jokin teorian ennuste on todettu paikkansapitämättömäksi mikä taas edellyttää jonkinlaista täydellistä determinismiä sen tutkittavan järjestelmän ja myös se koko ympäristön eli maailmankaikkeuden osalta.

        Tietyssä mielessä tilastollisissa järjestelmissä ei edes voi olla mitään ehdotonta ja täydellistä falsifiointia koska niissä periaatteessa melkein mikä tahansa voi toteutua vaikkakin äärimmäisen pienellä todennäköisyydellä juuri siinä tutkittavassa tapauksessa tai tutkittavien tapausten joukossa joka aina liittyy johonkin tiettyyn aikaan ja paikkaan.

        Tuota aika- paikka riippuvuutta ei vielä tieteessä kunnolla ymmärretä vaikka se on selkeästi oletettavissa varsinkin sellaisissa systeemeissä jotka muuttuvat jotenkin syklisesti eli esim. aurinkokunta planeettoineen jotka kiertävät aurinkoa ja aurinko vastaavasti kiertää galaksin keskustaa ja suuri osa taivaankappaleista myös kiertää oman akselinsa ympäri jolloin syntyy sähkömagneettisten ja gravitaatiokenttien jatkuvaa säännöllisesti toistuvaa paikallista vaihtelua jokaisessa sijainnissa ja vaikka nykyään oletetaankin ns. luonnonlait universaaleiksi niin ne on kuitenkin formuloitu sellaisen oletuksen pohjalta että ne ovat jotenkin universaaleja vaikka sellainen oletus on hyvin spekulatiivinen koska kaikki havainnot ovat kuitenkin tähän mennessä olleet hyvin lokaaleja maapallokeskeisiä ja viimeisen korkeintaan n. 150 v aikana suhteellisen tarkasti tehtyjä ja epätarkkoja aistihavaintoja on tehty kirjallisesti tallentuneina ehkä korkeintaan n. 6000 vuotta eli mitään varmaa tietoa ei ole sen vanhemmista olosuhteista ja sen takia tiede onkin olettanut gradualismin eli hitaan kehityksen eli sen että mitään suuria ja nopeita mullistuksia ei ole tapahtunut eikä edes voi tapahtua.

        Havaitsijariippuvuus on myös mahdollista jos esim. William Tillerin idea joukkointention vaikutuksesta fysikaaliseen todellisuuteen pitää paikkansa.

        jatkuu...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        XPR-0509:

        "Käsitteitä käytettäessä tavoitteena on luoda sellainen abstrakti malli, joka on laskennallisesti tehokkaasti käsiteltävissä oleva, koska todellisuus on; suhteellisen triviaaleja kohteita lukuunottamatta, aivan liian kompleksinen mallinnettavissa tarkasti. "

        Kyllä tuollainen mallinnus tietysti palvelee hyvin erityisesti teknologian kehitystä ja käsitteenmuodostus tietenkin on myös ihmisen arkitasolla äärimmäisen hyödyllistä mutta ei kuitenkaan mitenkään ongelmatonta ja saattaa tuottaa suuriakin virhearviointeja tilanteissa joissa ympäristö muuttuu nopeasti ja/tai odottamattomasti.

        Minusta kompleksisuus ei ole ainoa ongelma ja todellisuuden aspekti vaan pitää ottaa myös huomioon nimenomaan se hahmotus eli se miten havainto tulkitaan ja se tulkinta pääsääntöisesti tapahtuu aina ennakko-oletusten ja uskomusten mukaan jotka taas ovat kehittyneet sen mukaan mitä aikaisemmin on tapahtunut ja mihin on totuttu.

        Hahmotus on juuri se ihmisen kognition ominaisuus joka saa esim. tulkitsemaan musteläikät ja tuottamaan erilaisia hahmotuksia joista esim. psykologi voi päätellä miten ko. yksilö kokee ympäristöään ja minkälaiseksi sen tunnistaa ja miten hän siihen asennoituu.

        Saalis-saalistaja vuorovaikutuksessa hahmotus näyttelee hyvin tärkeää osaa koska siinä kognition tarkkuus ja oikeellisuus ei ole se tärkein asia vaan hengissä säilyminen eli vaikka esim. liikkuva varjo ei olisikaan saalistaja niin sen saaliin kannalta on parempi tulkita väärin ja säilyä hengissä kuin tulkita oikein ja tarkasti joka edellyttää tarkempaa tutkimusta ja joutumista todennäköisimmin saaliiksi. Se lienee yksi syy minkä takia evoluutio optimoinut kognition kelpoisuuteen eli hengissäsäilymiseen eikä niinkään totuuteen.

        Tieteilijälle myös totuus voi olla toissijainen esim. urakehityksen kannalta varsinkin jos ympäristö eli kolleegat ja tutkimuksen rahoittajat ovat vahvasti ja tiukasti sitoutuneet tietynlaisiin odotuksiin ja maailmankuvaan mikä on hyvin pitkälle nimenomaan hahmotukseen perustuvaa. Tästä syntyy ryhmäajattelua eli luodaan mielikuvien tasolla konsensusta joka ei välttämättä mitenkään vastaa todellisuutta vaan lähinnä paikallisia kelpoisuustarpeita eli esim. maineeseen, kunniaan, rahaan ja valtaan liittyviä asioita.



        "Varjopuolena tietysti tosiaan on se, että abstraktiot eivät; nimensä mukaisesti, kuvaa todellisuutta tarkasti, mutta periaatteessahan tieteen tehtävänä on juurikin pyrkiä falsifioimaan teorioita, jotka ko. abstraktioita hyödyntävät."

        Tarkkuus ei ole minusta ollenkaan se olennaisin pointti vaikka varsinkin matematisoiduissa tieteissä kilpaillaan esim. desimaalien tarkkuudella ikäänkuin se muka sellaisenaan osoittaisi sen teorian pätevyyden ja ylivertaisuuden.

        Mitä falsifiointi tieteellisten teorioiden ja muidenkin uskomusten ja oletusten tapauksessa oikeasti tarkoittaa?

        Minusta se tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä että jokin teorian ennuste on todettu paikkansapitämättömäksi mikä taas edellyttää jonkinlaista täydellistä determinismiä sen tutkittavan järjestelmän ja myös se koko ympäristön eli maailmankaikkeuden osalta.

        Tietyssä mielessä tilastollisissa järjestelmissä ei edes voi olla mitään ehdotonta ja täydellistä falsifiointia koska niissä periaatteessa melkein mikä tahansa voi toteutua vaikkakin äärimmäisen pienellä todennäköisyydellä juuri siinä tutkittavassa tapauksessa tai tutkittavien tapausten joukossa joka aina liittyy johonkin tiettyyn aikaan ja paikkaan.

        Tuota aika- paikka riippuvuutta ei vielä tieteessä kunnolla ymmärretä vaikka se on selkeästi oletettavissa varsinkin sellaisissa systeemeissä jotka muuttuvat jotenkin syklisesti eli esim. aurinkokunta planeettoineen jotka kiertävät aurinkoa ja aurinko vastaavasti kiertää galaksin keskustaa ja suuri osa taivaankappaleista myös kiertää oman akselinsa ympäri jolloin syntyy sähkömagneettisten ja gravitaatiokenttien jatkuvaa säännöllisesti toistuvaa paikallista vaihtelua jokaisessa sijainnissa ja vaikka nykyään oletetaankin ns. luonnonlait universaaleiksi niin ne on kuitenkin formuloitu sellaisen oletuksen pohjalta että ne ovat jotenkin universaaleja vaikka sellainen oletus on hyvin spekulatiivinen koska kaikki havainnot ovat kuitenkin tähän mennessä olleet hyvin lokaaleja maapallokeskeisiä ja viimeisen korkeintaan n. 150 v aikana suhteellisen tarkasti tehtyjä ja epätarkkoja aistihavaintoja on tehty kirjallisesti tallentuneina ehkä korkeintaan n. 6000 vuotta eli mitään varmaa tietoa ei ole sen vanhemmista olosuhteista ja sen takia tiede onkin olettanut gradualismin eli hitaan kehityksen eli sen että mitään suuria ja nopeita mullistuksia ei ole tapahtunut eikä edes voi tapahtua.

        Havaitsijariippuvuus on myös mahdollista jos esim. William Tillerin idea joukkointention vaikutuksesta fysikaaliseen todellisuuteen pitää paikkansa.

        jatkuu...

        jatkoa:

        Perinteisesti luonnontieteissä on oletettu tietoisuudesta riippumattomuus mutta on useita erilaisia kokeita (mm. Robert G. Jahn Princeton Engineering Anomalies) joiden perusteella on todettu että voimakaalla koherentilla intentiolla kyetään manipuloimaan todennäköisyysjakaumia tilastollisesti merkittävässä määrin ja joukkointention vaikutus voi olla jo selkeästi ilman mittauslaitteita havaittavaa ja jopa hyvinkin dramaattista vaikutusiltaan esim. sään manipuloinnissa vaikka siinä on aina jonkin verran viivettä mukana.

        Jos taas oletetaan falsifioiminen toimivaksi strategiaksi niin falsifioituuko ko. teoria/malli kokonaisuudessaan vai vain siltä osin kuin se yrittää ennustaa jotain?
        Ilmiöiden käyttäytymisen tarkasti ennustaminen edellyttää selkeää säännönmukaisuutta joka on aina matematisoitavissa kaavaksi

        "Moderniin ANN-perusteiseen tekoälyyn liittyen mielenkiintoista on se, että se ei välttämättä käytä käsitteitä lainkaan, vaan nimenomaan tunnistaa ja hahmottaa oleelliset seikat ja yhteydet raakadatasta ja paljon ihmistä paremmin ja tarkemmin. Eli, esim. AlphaZero voitti v. 2017 sadan shakkipelin sarjassa silloisen vahvimman "shakki-entiteetin" Stockfish 8:n luvuin: 28-72-0 (voitot, tasapelit, häviöt). Tuon muistaakseni mahdollisti se, että AlphaZero pelasi ensin 9 tuntia itseään vastaan. Näissä tekniikoissa oleellista on todella massiivisen laskentatehon käyttö siinä vaiheessa, kun ANN altistetaan opetusaineistolle."

        Toisin kuin ehkä voisit ajatella niin minua kiehtoisi saada tekoälyominaisuuksia esim. omiin tietokoneisiini ja kokeilla ohjelmallisesti leikkiä niillä.

        Shakkipelit ja muut vastaavat suljetun ja tarkasti määritellyn sääntökokoelman pelit ovat tietysti optimaalisia tekoälyn soveltamiselle.

        Todellisuus on minusta kuitenkin paljon dynaamisempi. monitasoisempi ja monimuotoisempi ja pidän mahdollisena että myös ns. luonnonlait muuttuvat ja kehittyvät samalla kuin kokonaisjärjestelmä kehittyy ja mahdollisesti myös uudelleenorganisoituu kokonaisvaltaisesti jos sen osien (kuten tietoisten olioiden) kehitys saavuttaa jonkin kriittisen pisteen koska en pidä maailmankaikkeutta koneena (joita on oikasti olemassa vain ihmisten tai vastaavien olioiden tuottamina) vaan jonkinlaisena itseorganisoituvana metaorganismina.


        "Tekoälyn on täysin mahdollista olla yli-inhimillinen myös ns. luovuutta vaativissa tehtävissä, koska luovuus redusoituu tietyt laatukriteerit täyttävän ns. teeman variaatioon, käytettävissä olevan syöteaineiston pohjalta, minkä osalta ihmisen etulyöntiasema perustuu lähinnä juurikin volyymiin, eli ihmisen elämänaikaisiin kokemuksiin, joiden tietosisältö on valtava, kuten myös se prosessointiteho, jolla ko. tiedot on käsitelty ja organisoitu, luokiteltu ja tiivistetty muistiin."

        Kyllä tekoäly voidaan opettaa esim. tuottamaan samankaltaista taidetta kuin ihmiskunnan suurimpien taitelijoiden tuotokset mutta se perustuu siihen että niiden taitelijoiden tuotanto on opetusmateriaalia sille tekoälylle jolloin voidaan tuottaa monenlaisia variaatioita siitä aineistosta ja ne kaikki vaikuttavat yhtä laadukkailta kuin ne alkuperäiset.

        Luovuus EI kuitenkaan redusoidu eikä voi redusoitua pelkkään teeman variaatioon koska ilman sitä teemaa ei ole variaatioita eikä ilman opetusmateriaalia ei ole dataa mistä tekoäly voisi oppia.Ilman J.S. Bachia, Mozartia,Vivaldia, Bob Dylania jne ei voi olla sellaista musiikkia joka olisi heidän kehittämiensä teemojen variaatioita ja sama pätee kaikkeen muuhunkin eli ensin pitää olla jotain mitä voi varioida.

        Tekoälyn yleistyessä on syytä luopua bulkkituotteiden tuotannosta ihmistyövoimalla vaan pikemminkin keskittyä mahdollisimman yksilölliseen ja omaperäiseen tuotantoon jossa parhaat tulokset syntyvät ilman ulkoista säätelyä ja kontrollia eli kulttuuri muodostuu kaikkein tärkeimmäksi asiaksi ihmisille eli ts. ihmiskunta ei muutu tarpeettomaksi tekoälyn takia vaan tekoäly voi olla myös myönteinen mahdollisuus.
        Kaikki riippuu siitä miten tuota tekoälyä välineenä käytetään ja joka tapauksessa seurauksena lienee jonkinlainen kriisi ja/tai vallankumous.

        " Sekä ihmisten, että tekoälyn jne. rajoitteena on mm. se, että ne eivät kykene ratkaisemaan sellaisia tehtäviä, joiden ratkaisuun tarvittavaa tietoa niillä ei ole käytettävissään."

        Ihmisen voi soveltaa vaikka esim. kaukonäkemistä kun taas tekoälyllä ei ole sellaista kapasiteettia ainakaan ilman jonkinlaista fuusiota elolliseen ja jonkinlaisia viitteitä on esim. siitä että alienien ufoalukset ovat sekä keinotekoisia että myös eläviä ja tietoisia eli esim. geeniteknologialla ja sen kehittyneemmän syvemmän tason sähkämagneettisten morfisten kenttien teknologialla melkein kaikki kuviteltavissa oleva on mahdollista eli maailmankaikkeus kaikkine mahdollisine aspekteineen on täydellisesti muokattavissa halutunlaiseksi minkä suhteen realisoituvat samalla myös massiiviset riskit ja vaarat.

        jatkuu..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        jatkoa:

        Perinteisesti luonnontieteissä on oletettu tietoisuudesta riippumattomuus mutta on useita erilaisia kokeita (mm. Robert G. Jahn Princeton Engineering Anomalies) joiden perusteella on todettu että voimakaalla koherentilla intentiolla kyetään manipuloimaan todennäköisyysjakaumia tilastollisesti merkittävässä määrin ja joukkointention vaikutus voi olla jo selkeästi ilman mittauslaitteita havaittavaa ja jopa hyvinkin dramaattista vaikutusiltaan esim. sään manipuloinnissa vaikka siinä on aina jonkin verran viivettä mukana.

        Jos taas oletetaan falsifioiminen toimivaksi strategiaksi niin falsifioituuko ko. teoria/malli kokonaisuudessaan vai vain siltä osin kuin se yrittää ennustaa jotain?
        Ilmiöiden käyttäytymisen tarkasti ennustaminen edellyttää selkeää säännönmukaisuutta joka on aina matematisoitavissa kaavaksi

        "Moderniin ANN-perusteiseen tekoälyyn liittyen mielenkiintoista on se, että se ei välttämättä käytä käsitteitä lainkaan, vaan nimenomaan tunnistaa ja hahmottaa oleelliset seikat ja yhteydet raakadatasta ja paljon ihmistä paremmin ja tarkemmin. Eli, esim. AlphaZero voitti v. 2017 sadan shakkipelin sarjassa silloisen vahvimman "shakki-entiteetin" Stockfish 8:n luvuin: 28-72-0 (voitot, tasapelit, häviöt). Tuon muistaakseni mahdollisti se, että AlphaZero pelasi ensin 9 tuntia itseään vastaan. Näissä tekniikoissa oleellista on todella massiivisen laskentatehon käyttö siinä vaiheessa, kun ANN altistetaan opetusaineistolle."

        Toisin kuin ehkä voisit ajatella niin minua kiehtoisi saada tekoälyominaisuuksia esim. omiin tietokoneisiini ja kokeilla ohjelmallisesti leikkiä niillä.

        Shakkipelit ja muut vastaavat suljetun ja tarkasti määritellyn sääntökokoelman pelit ovat tietysti optimaalisia tekoälyn soveltamiselle.

        Todellisuus on minusta kuitenkin paljon dynaamisempi. monitasoisempi ja monimuotoisempi ja pidän mahdollisena että myös ns. luonnonlait muuttuvat ja kehittyvät samalla kuin kokonaisjärjestelmä kehittyy ja mahdollisesti myös uudelleenorganisoituu kokonaisvaltaisesti jos sen osien (kuten tietoisten olioiden) kehitys saavuttaa jonkin kriittisen pisteen koska en pidä maailmankaikkeutta koneena (joita on oikasti olemassa vain ihmisten tai vastaavien olioiden tuottamina) vaan jonkinlaisena itseorganisoituvana metaorganismina.


        "Tekoälyn on täysin mahdollista olla yli-inhimillinen myös ns. luovuutta vaativissa tehtävissä, koska luovuus redusoituu tietyt laatukriteerit täyttävän ns. teeman variaatioon, käytettävissä olevan syöteaineiston pohjalta, minkä osalta ihmisen etulyöntiasema perustuu lähinnä juurikin volyymiin, eli ihmisen elämänaikaisiin kokemuksiin, joiden tietosisältö on valtava, kuten myös se prosessointiteho, jolla ko. tiedot on käsitelty ja organisoitu, luokiteltu ja tiivistetty muistiin."

        Kyllä tekoäly voidaan opettaa esim. tuottamaan samankaltaista taidetta kuin ihmiskunnan suurimpien taitelijoiden tuotokset mutta se perustuu siihen että niiden taitelijoiden tuotanto on opetusmateriaalia sille tekoälylle jolloin voidaan tuottaa monenlaisia variaatioita siitä aineistosta ja ne kaikki vaikuttavat yhtä laadukkailta kuin ne alkuperäiset.

        Luovuus EI kuitenkaan redusoidu eikä voi redusoitua pelkkään teeman variaatioon koska ilman sitä teemaa ei ole variaatioita eikä ilman opetusmateriaalia ei ole dataa mistä tekoäly voisi oppia.Ilman J.S. Bachia, Mozartia,Vivaldia, Bob Dylania jne ei voi olla sellaista musiikkia joka olisi heidän kehittämiensä teemojen variaatioita ja sama pätee kaikkeen muuhunkin eli ensin pitää olla jotain mitä voi varioida.

        Tekoälyn yleistyessä on syytä luopua bulkkituotteiden tuotannosta ihmistyövoimalla vaan pikemminkin keskittyä mahdollisimman yksilölliseen ja omaperäiseen tuotantoon jossa parhaat tulokset syntyvät ilman ulkoista säätelyä ja kontrollia eli kulttuuri muodostuu kaikkein tärkeimmäksi asiaksi ihmisille eli ts. ihmiskunta ei muutu tarpeettomaksi tekoälyn takia vaan tekoäly voi olla myös myönteinen mahdollisuus.
        Kaikki riippuu siitä miten tuota tekoälyä välineenä käytetään ja joka tapauksessa seurauksena lienee jonkinlainen kriisi ja/tai vallankumous.

        " Sekä ihmisten, että tekoälyn jne. rajoitteena on mm. se, että ne eivät kykene ratkaisemaan sellaisia tehtäviä, joiden ratkaisuun tarvittavaa tietoa niillä ei ole käytettävissään."

        Ihmisen voi soveltaa vaikka esim. kaukonäkemistä kun taas tekoälyllä ei ole sellaista kapasiteettia ainakaan ilman jonkinlaista fuusiota elolliseen ja jonkinlaisia viitteitä on esim. siitä että alienien ufoalukset ovat sekä keinotekoisia että myös eläviä ja tietoisia eli esim. geeniteknologialla ja sen kehittyneemmän syvemmän tason sähkämagneettisten morfisten kenttien teknologialla melkein kaikki kuviteltavissa oleva on mahdollista eli maailmankaikkeus kaikkine mahdollisine aspekteineen on täydellisesti muokattavissa halutunlaiseksi minkä suhteen realisoituvat samalla myös massiiviset riskit ja vaarat.

        jatkuu..

        jatkoa:


        "Kuitenkin, ihmisellä on ainakin periaatteessa silti siinä merkityksessä etulyöntiasema, että ihminen on jatkuvasti erittäin monipuolisesti kytketty, etenkin tiedostamattomalla tasolla ympäristöönsä, tarkoittaen sitä, että ihmisellä on käytettävissään paljon enemmän informaatiota, kuin miltä tilanne vaikuttaa tietoisella tasolla. Jostain syystä tietoisuus on ns. niukka resurssi."

        Tietoisuus ei ole sama asia kuin metakognitio vaikka ns. arkitajunta onkin hyvin suppea ja lähinnä Gurdjieffin formatoorisen apparaatin kuvauksen mukainen. Erilaisilla meditaatiotekniikoilla, kaukonäkemisellä ja muiden ns. esoteeristen metodien avulla voimme olla ylivoimaisia ns. taviksiin että myös nykyisenkaltaiseen tekoälyyn verrattuna eli lähes muinaisten myyttien ja tarujen jumalolentojen kaltaisia sekä hyvässä että pahassa.

        Mielenkiintoista onkin että muinaisen taruston mukaan inhimilliset heikkoudet säilyvät vaikka tekniset kyvyt ovatkin valtavat mistä voinee päätellä jotain myös ns. alienien suhteen.

        Belisario

        (vastailen jatkossa harvakseltaan koska tämäntyyppinen tajunnanvirtatuotanto on aika uuvuttavaa eikä sitä jaksa kovin usein ja tyypillinen palstakeskustelun vänkäämismoodi taas ei enää jaksa kiinnostaa itseäni eikä se ole energeettisesti kovin optimaalista :D)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        jatkoa:

        Perinteisesti luonnontieteissä on oletettu tietoisuudesta riippumattomuus mutta on useita erilaisia kokeita (mm. Robert G. Jahn Princeton Engineering Anomalies) joiden perusteella on todettu että voimakaalla koherentilla intentiolla kyetään manipuloimaan todennäköisyysjakaumia tilastollisesti merkittävässä määrin ja joukkointention vaikutus voi olla jo selkeästi ilman mittauslaitteita havaittavaa ja jopa hyvinkin dramaattista vaikutusiltaan esim. sään manipuloinnissa vaikka siinä on aina jonkin verran viivettä mukana.

        Jos taas oletetaan falsifioiminen toimivaksi strategiaksi niin falsifioituuko ko. teoria/malli kokonaisuudessaan vai vain siltä osin kuin se yrittää ennustaa jotain?
        Ilmiöiden käyttäytymisen tarkasti ennustaminen edellyttää selkeää säännönmukaisuutta joka on aina matematisoitavissa kaavaksi

        "Moderniin ANN-perusteiseen tekoälyyn liittyen mielenkiintoista on se, että se ei välttämättä käytä käsitteitä lainkaan, vaan nimenomaan tunnistaa ja hahmottaa oleelliset seikat ja yhteydet raakadatasta ja paljon ihmistä paremmin ja tarkemmin. Eli, esim. AlphaZero voitti v. 2017 sadan shakkipelin sarjassa silloisen vahvimman "shakki-entiteetin" Stockfish 8:n luvuin: 28-72-0 (voitot, tasapelit, häviöt). Tuon muistaakseni mahdollisti se, että AlphaZero pelasi ensin 9 tuntia itseään vastaan. Näissä tekniikoissa oleellista on todella massiivisen laskentatehon käyttö siinä vaiheessa, kun ANN altistetaan opetusaineistolle."

        Toisin kuin ehkä voisit ajatella niin minua kiehtoisi saada tekoälyominaisuuksia esim. omiin tietokoneisiini ja kokeilla ohjelmallisesti leikkiä niillä.

        Shakkipelit ja muut vastaavat suljetun ja tarkasti määritellyn sääntökokoelman pelit ovat tietysti optimaalisia tekoälyn soveltamiselle.

        Todellisuus on minusta kuitenkin paljon dynaamisempi. monitasoisempi ja monimuotoisempi ja pidän mahdollisena että myös ns. luonnonlait muuttuvat ja kehittyvät samalla kuin kokonaisjärjestelmä kehittyy ja mahdollisesti myös uudelleenorganisoituu kokonaisvaltaisesti jos sen osien (kuten tietoisten olioiden) kehitys saavuttaa jonkin kriittisen pisteen koska en pidä maailmankaikkeutta koneena (joita on oikasti olemassa vain ihmisten tai vastaavien olioiden tuottamina) vaan jonkinlaisena itseorganisoituvana metaorganismina.


        "Tekoälyn on täysin mahdollista olla yli-inhimillinen myös ns. luovuutta vaativissa tehtävissä, koska luovuus redusoituu tietyt laatukriteerit täyttävän ns. teeman variaatioon, käytettävissä olevan syöteaineiston pohjalta, minkä osalta ihmisen etulyöntiasema perustuu lähinnä juurikin volyymiin, eli ihmisen elämänaikaisiin kokemuksiin, joiden tietosisältö on valtava, kuten myös se prosessointiteho, jolla ko. tiedot on käsitelty ja organisoitu, luokiteltu ja tiivistetty muistiin."

        Kyllä tekoäly voidaan opettaa esim. tuottamaan samankaltaista taidetta kuin ihmiskunnan suurimpien taitelijoiden tuotokset mutta se perustuu siihen että niiden taitelijoiden tuotanto on opetusmateriaalia sille tekoälylle jolloin voidaan tuottaa monenlaisia variaatioita siitä aineistosta ja ne kaikki vaikuttavat yhtä laadukkailta kuin ne alkuperäiset.

        Luovuus EI kuitenkaan redusoidu eikä voi redusoitua pelkkään teeman variaatioon koska ilman sitä teemaa ei ole variaatioita eikä ilman opetusmateriaalia ei ole dataa mistä tekoäly voisi oppia.Ilman J.S. Bachia, Mozartia,Vivaldia, Bob Dylania jne ei voi olla sellaista musiikkia joka olisi heidän kehittämiensä teemojen variaatioita ja sama pätee kaikkeen muuhunkin eli ensin pitää olla jotain mitä voi varioida.

        Tekoälyn yleistyessä on syytä luopua bulkkituotteiden tuotannosta ihmistyövoimalla vaan pikemminkin keskittyä mahdollisimman yksilölliseen ja omaperäiseen tuotantoon jossa parhaat tulokset syntyvät ilman ulkoista säätelyä ja kontrollia eli kulttuuri muodostuu kaikkein tärkeimmäksi asiaksi ihmisille eli ts. ihmiskunta ei muutu tarpeettomaksi tekoälyn takia vaan tekoäly voi olla myös myönteinen mahdollisuus.
        Kaikki riippuu siitä miten tuota tekoälyä välineenä käytetään ja joka tapauksessa seurauksena lienee jonkinlainen kriisi ja/tai vallankumous.

        " Sekä ihmisten, että tekoälyn jne. rajoitteena on mm. se, että ne eivät kykene ratkaisemaan sellaisia tehtäviä, joiden ratkaisuun tarvittavaa tietoa niillä ei ole käytettävissään."

        Ihmisen voi soveltaa vaikka esim. kaukonäkemistä kun taas tekoälyllä ei ole sellaista kapasiteettia ainakaan ilman jonkinlaista fuusiota elolliseen ja jonkinlaisia viitteitä on esim. siitä että alienien ufoalukset ovat sekä keinotekoisia että myös eläviä ja tietoisia eli esim. geeniteknologialla ja sen kehittyneemmän syvemmän tason sähkämagneettisten morfisten kenttien teknologialla melkein kaikki kuviteltavissa oleva on mahdollista eli maailmankaikkeus kaikkine mahdollisine aspekteineen on täydellisesti muokattavissa halutunlaiseksi minkä suhteen realisoituvat samalla myös massiiviset riskit ja vaarat.

        jatkuu..

        Profalle ja Belisariolle.

        Lyhyesti shkista ja AlphaZerosta.

        Stockfish8 ja Alphan peli oli mielenkiintoinen, shakin vahvuusluvun mukaan
        Alpha oli noin 60 pistettä parempi kuin Stock8, se vastaa nykyään maaiman
        parhaan pelaajan ja kakkospelaajan eroa.

        Tosin pelissä oli heikennetty Stock8 :n ominaisuuksia, joten kovin reilu peli
        se ei ollut.
        Mitä sitten Alpha ajatteli pelin aikana, se oli hermoverkkokone, joten emme
        saa tietää mitä mielessä liikkui.
        Harjoitteluvaiheen aikana kerättiin tilastoja kehityksestä, mm mitä aloituksia
        se suosi, ne olivat ihmiselle nöyryyttäviä, aloitukset mitä ihminen pitää
        vahvoina, niistä Alpha oli eri mieltä.

        Jos hieman spekuloidaan, Jos Jumala pelaisi shakkia, eikä petkuttaisi
        muuttamalla sääntöjä vaivihkaa, hän tietenkin voittaisi kaikki pelit.
        Ihmisten sarjassa Jumalan teholuku olisi 1000 pistettä enemmän kuin toisen.
        Tietokonesarjassa tulos olisi samanlainen, aina kun tulisi tehokkaampi
        tietokone, Jumala voittaisi kaikki ottelut, siis 1000 pistettä eroa.

        Belisario moitti shakin rajattua siirtoavaruutta, kuitenkaan tietokoneet eivät
        pysty laskemaan tyhjäksi tuota siirtomäärää, kovat koneet näkevät 30-35
        siirtoa eteenpäin riippuen tilanteesta laudalla.
        Alphan siirtomääränlasku oli pienempi kuin Stock8, joka yritti laskea
        mahdollisimman monta asemaa. Sama näkyy nykyään, hermoverkkoavusteiset
        eivät yritä laskea mahdollisuuksia tyhjäksi.

        Shakissa on nippu sääntöjä joilla lyhennetään peliaikaa, muutenhan pelit
        kestäisivät liian kauan ja päättyisivät usein tasapeliksi.

        Vaikka jotkut shakkipelikoneet joskus ilmoittavat että matti 1000 siirron päässä,
        ei säännöt salli 1000 siirron peliä. Konehuumoria.

        Belisariolle.
        Vaikka tekolyä ei tavallisille koneille ole saatavissa, niin ohjelmointikykyiselle
        on kyllä saatavissa ohjelmointikieliä, joilla voi kokeilla tekoälyn osasia ja pientä
        rutiinien testausta, kielen valinnan kanssa pitää olla huolellinen ettei haukkaa
        liian isoa möhkälettä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      141
      10295
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2954
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      205
      2794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2107
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1586
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1358
    Aihe