Traumatisoiva hoito

Anonyymi

Miten selviätte erilaisten hoitokontaktien ja hoitavien tahojen mitätöinnin aiheuttamasta ahdistuksesta?
Minulle sattui erinäisiä traumaattisia asioita ja paloin loppuun. Hakeuduin sairaalaan ja sain diagnoosiksi keskivaikean masennuksen. Lääkitys purettiin melko pian omasta halustani, koska en lääkittynä ja lääkepöhnässä pystynyt suoriutumaan työstäni ja makasin sohvalla.
Läheiseni sairastuivat melko saman aikaan ja taas uuvuin tuosta henkisestä paineesta ja sairastelun arkeen tuomasta lisäkuormasta. Olin taas masentunut ja hakeuduin lääkäriin. Ensimmäisillä käynneillä koin, että minua kuunneltiin ihmisenä ja että voisin saada apua keskusteluista ym. Viimeisimmän käynnin jälkeen koen nyt, että kokemukseni mitätöitiin ja en halua kertoa enää miltä minusta tuntuu kenellekään ulkopuoliselle.
Vastaava on ollut jo aiemminkin, kun minua kiusattiin työpaikalla. Tällöin työkaverit ja luottamusmies nostivat asian tapetille ilman, että itselläni oli voimia toimia. Psykiatrille asiasta kertoessani hän piti kiusaamista kuvittelunani ja sanoi minun olevan masentunut. Eli lääkärin mielestä kuvittelin asian, josta käytiin julkista keskustelua. Myös toisen sanomani hän kyseenalaisti, vaikka asiaa käsiteltiin myöhemmin muiden esiin nostamana julkisesti.
Nyt viimeisimmän sairaanhoitajakäynnin perusteella koen, että minulle halutaan vaan keksiä uusi diagnoosi ja lääkitä minut vihanneksen tasolle ilman, että pohditaan ja käsitellään mikä tähän tilaan on ajanut. Työssä käyvänä en koe, että tuo lääkedumppaus auttaa, koska se lamaannuttaa ja en kykyne sitten taas töihini. Olenkin nyt todella ahdistunut ja tunnen asioiden menneen entistä enemmän pieleen.

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Joskus tuntuu, että suomessa masennus sekoitetaan aivan liian usein laiskuuteen, eikä siihen siksi älytä puuttua ajoissa.

      Oma tarinani on niin erilainen, etten voi niitä suoraan verrata, mutta ehkä sellaisen neuvon voisin antaa, että älä uhriudu. Jos kerta tiedostat noin hyvin niitä elementtejä joista masennuksesi johtuu, niin pyri tietoisesti työstämään niitä.

      Milloin on esimerkiksi aika vaihtaa työpaikkaa. Ihmiset tekevät sitä jatkuvasti juuri sen takia, että työilmapiiri on huono. Tai miten paljon voit ottaa kontollesi läheisesi terveyttä. Empatiat, sympatiat, auttamiset on ihan jees, mutta opettele laittamaan raja sille miten paljon voit auttaa omalla kustannuksellasi.

      Valitettavasti ei ole olemassa sellaista hoitoa, joka tekisi sinusta super auttajan tai supertyöntekijän, vaan se on vain yksi pala, palapelissä, jonka muita paloja pitää etsiä muualta.

    • Anonyymi

      No, jotkut on vaan töissä siellä ja jotkut harvat, ihanat, empaattiset työtä sydämellään tekevät ovat sattumankauppaa. Kiusaamisen kokeminen on yleisin syy oireilulle ja siihen päälle muut vastoinkäymiset niin ei ihme että seinät kaatuu niskaan. Mutta, vertaistuki paras tuki ja ymmärrys siitä mikä itselle on parasta. Kummallista että kiusaaminen aina sivuutetaan ja syitä etsitään ihan muualta esim. lapsuudesta mikä ei välttämättä kuulu oirehtimiseen mitenkään. Leuka pystyyn ap, meitä on monia jotka ollaan saatu mitätöintiä ja vähättelyä osakseen mut ei anneta sen lannistaa:)

    • Hei,

      Hyvä, että kirjoitit tänne! Ikävä kuulla, että sinulla on huonoja kokomuksia eri hoitotahoista. Kannustan kuitenkin jatkamaan hoitosuhdetta, jos sinulla vielä sellainen on. Kannattaa kertoa siellä niistä ajatuksistasi mitkä viestissäsi kerroit.

      Joka tapauksessa on tärkeää voida keskustella mieltä painavista asioista. Ulkopuolisen kanssa keskusteleminen voi helpottaa ja tuoda uusia näkökulmia. On olemassa myös monia matalan kynnyksen auttavia tahoja, joista voi saada tukea elämän erilaisissa kriisitilanteissa. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä ja keskustella omasta tilanteesta ja ajatuksista joko ammattilaisen, tai vertaisten kanssa. Alla tiedoksesi tahoja joihin voit halutessasi olla yhteydessä anonyymisti ja maksutta:

      - Tukinet.net - Tukipisteesi netissä https://tukinet.net/

      Tukinetistä saa itselleen tukihenkilön, jonka kanssa voi keskustella kahden kesken mistä tahansa hankalasta elämäntilanteesta tai mielessä olevasta huolesta. Tukihenkilö löytyy esimerkiksi Mieli Tukisuhteesta. https://tukinet.net/teemat/mieli-tukisuhde/tukisuhteet/

      Lisäksi maanantaista torstaihin klo 15-19 on aikuisten kahdenkeskinen Solmussa-chat, jossa voi jutella päivystäjän kanssa mistä tahansa elämän ongelmatilanteesta.

      Tukinetissä on myös monenlaisia ryhmächattejä ja keskusteluryhmiä, joista voi saada vertaistukea sekä ammattilaisten neuvoja.

      Tukinetin kaikki palvelut saa käyttöönsä rekisteröitymällä palveluun anonyymisti. Osaa palveluista voi käyttää ilmankin rekisteröitymistä.

      Keskusteluapua on mahdollista saada matalalla kynnyksellä myös seuraavilta tahoilta:

      - Valtakunnallinen kriisipuhelin

      Jos soittaminen tuntuu omimmalta vaihtoehdolta, niin valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää24/7 numerossa 09 2525 0111.

      - Kriisikeskukset

      Ympäri Suomea toimii myös kriisikeskuksia, joihin voi mennä keskustelemaan paikan päälle. Myös etävastaanotto on mahdollista osassa paikoista. Kriisikeskusten yhteystiedot löytyvät mm. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n nettisivuilta: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/keskusteluapua-kriisivastaanotoilla/

      Ystävällisin terveisin
      SOS-kriisikeskus/Kata

    • Anonyymi

      Minut puolestani mitätöitiin lyttyyn auttavassa puhelimessa, että sekin riski on.
      Minua kiusattiin puhelimimessa ja sanottiin siihen puolinauraen että minun pitää oppia puolustautumaan, mutta en kyennyt siihen vammautuneena .

      • Anonyymi

        Kun kerroin auttavaan puhelimeen henkisestä välivallasta minua kehotettiin vain hakemaan itselleni "Joku" diagniisi.


    • Anonyymi

      no mutta löysin sitten tavan selvitä ilman mitään tommisia tukiakin.

    • Anonyymi

      Kivakiva ja tytöt irvistelee.

    • Anonyymi

      Itse olen saanut jo liikaa mitätöintiä kaikenlaisilta "hoitavilta tahoilta". Valitukseni kokemistani lääkehaitoista ovat kaikuneet aina kuuroille korville. Ihan joka kerta. "Hoitavien tahojen" välinpitämättömyydestä olen joutunut maksamaan terveydelläni. Miksi enää menisin puoskaroitavaksi, kun en kerran tule kuulluksi? Tyhjän saa pyytämättäkin.

      • Anonyymi

        Niinpä. Haluat tulla kuulluksi. Mutta onko sinulla kiinnostavaa sanottavaa? Ja kenelle?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinpä. Haluat tulla kuulluksi. Mutta onko sinulla kiinnostavaa sanottavaa? Ja kenelle?

        Nähtävästi ei ole eikä ole ollut kiinnostavaa sanottavaa ainakaan minua hoitaneiden hoitajien ja lääkäreiden mielestä. Kuten sanoin, tyhjän saa pyytämättäkin. Enää ei tarvitse vaivautua, sillä en aio enempää heidän aikaansa tuhlata. Kuuntelijoita ja kiinnostuneita toki löytyy, mutta ei tältä palstalta. Oma apu ja vertaistuki on paras apu.


    • Anonyymi

      Menetin juuri hyvän ystävän kuolemalle. Hän oli huomattavasti tehokkaampi kuin maksamani terapeutit ja avut ikinä. Eikä siihen tarvittu kuin korvat ja muutama empaattinen tokaisu ihmisten viheliäisyydestä. Näin se taas elämä nuijii. Juuri kun olin päässyt pitkittyneestä surusta muiden menetysten kohdalla.

    • Anonyymi

      Mun paras terapeutti oli oma koira,ymmärsi jos olin surullinen ja tuli lohduttamaan ja tsemppaa maan eihän siitä voinut tulla kun hyvälle tuulelle. Psyk. hoit. taasen kysyi tympeästi että miksi itket?!! No miksiköhän! Mikä kysymys tuo on! Ehkäpä itken siksi että on elämässä tapahtunut liikaa pahoja asioita. Itku on puhdistavaa ja olemmehan kaikki tuntevia olentoja tai melkein kaikki. Itkeäkään ei saisi, pitäiskö vain rupatella mukavia ja olla vaivaamatta. Samoja kokenut ymmärtää parhaiten ja saa itkeä ja nauraa yhdessä.

    • Anonyymi

      Kiitos kaikille vastauksista! En tiedä mistä vertaistukea löytyisi eli olen jäänyt yksin ajatusteni kanssa. Täytyy katsoa noita linkattuja juttuja.
      Kuten joku kirjoitti olen varmasti uhriutunut ja katkeroitunut ja sillä negatiivisella asenteella karkottaa helposti ihmiset ja toisaalta ei riitä voimat edes vapaa-ajan tapaamisiin. Omien perheenjäsenten fyysisiltä sairauksilta en voi itseäniä ulkoistaa, vaan ne pitää hyväksyä ja yrittää jaksaa kuormittavaa arkea.
      Kaikissa katkeruudesta eroon pääsemisen iltalehtijutuissa muuten todetaan, että tasapainoisen lapsuuden kokenut ja hyvän itsetunnon omaava selviää katkeroitumatta, kun asennoituu oikein. Missään ei sanottu, että miten paskat lähtökohdat lapsuudessa saanut sitten selviää, heh?
      Viimeisin hoitokontakti kyseenalaisti nyt kaikki kokemukseni ja kirjoitti tosiasioiden olevan asiakkaan eli minun kokemuksia. Tuo ei ikävä kyllä luo uskoa, että jatkossa joku kuuntelisi aidosti. Tavoite on hoitajan kirjauksen mukaan taas löytää uusia lääkkeitä, vaikka yksi psykiatri oli papereihin kirjoittanut rehellisesti lääkkeiden aiheuttavan isoilla annoksilla minulle haittoja. Myös diagnoosia on tarve selvittää uudestaan hänen mukaansa huolimatta psykiatrin aiemmin tekemistä diagnooseista.

    • Anonyymi

      Aloittajalle, ja kaikille niille ihmisille, jotka ovat joskus käyttäneet psykiatrian tarjoamia
      "palveluita" ja "hoitoja". Mielenkiintoista, että mikään ei ole psykiatriassa muuttunut oikeastaan moneen vuosikymmeneen. Samanlaista oli meno jo 20 vuotta sitten, eikä mitään muutosta näytä asioidentilaan tulleen.

      Pitäkää puolenne! Etsikää elämäänne niitä ihmisiä, jotka kuuntelevat teitä. Eläimetkin ja luontokin on paremmaksi avuksi. Älkää luottako julkiseen terveydenhuoltoon ja psykiatrian alalla toimiviin. Aluksi he voivat vaikuttaa teistä ja ongelmistanne kiinnostuneilta. Heidän ainoana tarkoituksena on vain saada teidät käyttämään pysyvästi terveyttänne vaurioittavia, vahingoittavia ja tuhoavia lääkkeitä. Älkää missään nimessä alkako käyttää koskaan niitä lääkkeitä.

    • Anonyymi

      Selvisin hengissä. Toistaiseksi. Mutta voi olla että pitemmällä tähtäimellä sain kuolemantuomion. Vaikea luottaa ihmisiin kenenkään. Yhtään. Viranomaisia ja julkisiin palveluja pelkään kuin ruttoa. Kaikki meni. Ainut mikä jäi on viina. Jos kuolen siihen ei haittaa koska pääsen pois täältä.

    • Anonyymi

      Lopeta työssäkäynti hanki sairauseläke ja pohdi asioita uudelleen, ehkä olet väärässä työpaikassa tai väärällä alalla etsi samanhenkisiä ihmisiä kenen kanssa voit jakaa sun huolia ongelmia joskus se on parempi vaihtoehto kuin psykologit psykiatrit. Helposti annetasn diagnooseja ja kaikki laitetaan samaan laatikloon eikä tajuta että kokainen ihminen on erillainen ja kaipaa erinnäköistä apua hoitoa. Internetissä on paljon hybiä vinkkejä miten voi omaa terveyttä ja masennusta hoitaa ja sosialisoiminen yhtä tärkeää tämän ohella. Liiku paljon syö ravintolisiä ja vitamiineja, venyttele kehoa liiku paljon ja etsi tilanteita missä tunnet oloasi turvalliseksi ja hyväksytyksi. Jätä ilkeät voimia vieviä kavereita pois sun elämästä. Harrasta meditaatiota kuuntele musiikkia kävele luonnossa etsi joku harrastus mikä juuri sinua miellyttää. Älä elä miellytäksesi muita tasapaino pitää olla kaikessa. Siirrä ajatuksia ja tunteita muualle dilloin kun tuntuu että tunteet ei pysty käsitellä käy silloin shoppailemassa ulos syömään lue elämänhallinta ja terveyskirjoja. Voimia ja rakkautta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      17
      1225
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe