Tuntemattomat perilliset maailmalla, mutta on testamentti tunnetulle tutulle

Anonyymi

Otsikon tilanne eli liki leskimies kuollut - aviopuolison aiemmin kuoltua pesä on sitlä osin selvitetty. Jaettavana siis vain lesken omaisuus.

Pariskunnalla ei ollut yhteisiä lapsia, mutta on vainajan kuolleen sisaren kaksi lasta (tai kenties heidän jälkeläisiään) "jossain Ruotsissa" - eli (ilmeisesti ainakin) kaksi perintökaari-perillistä löytyy.

Sitten on testamentti, missä kaikki määrätään yhdelle henkilölle (= vainajan kuolleen puolison lapsenlapselle), joka nyt siis testamentin nojalla on kolmas kuolinpesän osakas.

Pesän omaisuus luokkaa 15ke.


Oiskohan tällaisessa tapauksessa mitään keinoa, ettei hankalaa sukulaisten etsimistä (= kalliiden lakimiesten taholta) tarvisi tehdä "vain" perukirjoituksen ja testamentin tiedoksiannon takia - kun siis ao. sukulaisten perintöosuus kuitenkin on 0?

Mahtaisikohan Valtiokonttori tällaisessa tapauksessa suostua toimimaan perillisten sijaisena hyväksymään testamentin?

Vai miten muuten voisi / kantsisi toimia?

6

187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Perunkirjoituksen kutsun näille ruotsalaisille voi laistaa, koska laki toteaa, että jollei se ilman sanottavaa hankaluutta onnistu, sen voi jättää tekemättä.

      Testamentti on tietenkin saatava annettua tiedoksi. Jollei se yrityksistä huolimatta onnistu, voi käräjäoikeudesta hakea edunvalvojaa mainituille henkilöille, joka ottaa testamentin tiedoksiannon vastaan ja valvoo poissaolevien etua.

    • Anonyymi

      Testamentti on mahdollista jossain tapauksissa antaa tiedoksi kuuluttamalla. Silloin, kun tiedoksiannon vastaanottajaa eikä hänen vastaanottamista varten valtuuttamansa henkilön olinpaikasta ole tietoa saatavissa. Tuomioistuin on tällöin vastuussa testamentin tiedoksiantamisesta kuuluttamalla. Jotta testamentti tulisi lainvoimaiseksi, tulee se olla annettu tiedoksi.

      Testamentin tiedoksiannossa kuuluttamalla, siitä annettava asiakirja liitteineen pidetään nähtävillä tuomioistuimessa ja ilmoitus tästä julkaistaan virallisessa lehdessä jonkin kuukauden ensimmäisessä numerossa ja tuomioistuimen harkinnan mukaan myös sanomalehdessä. On myös tuomioistuimen päätettävissä, missä sanomalehdessä ilmoitus julkaistaan. Testamentti on tiedoksiannettu kuuluttamalla, kun ilmoitus on saatettu julkaistuksi virallisessa lehdessä. Maksua ei peritä, kun tuomioistuin huolehtii. (Minilex)

      Em, edellyttää, ettei sukulaisista asiallisista yrityksistä huolimatta ole saatu tietoa.

      • Anonyymi

        Testamentin tiedoksianto kuuluttamalla ei ole joistakin nettiteksteistä huolimatta mahdollista.

        Tämä perustuu siihen, että oikeudenkäymiskaaren 11 lukua ei sovelleta, jos muualla laissa säädetään toisin. [OK 11:27 "Tämän luvun säännöksiä tiedoksiannosta ei sovelleta, kun siitä muualla laissa säädetään toisin."]

        Testamentin tiedoksiannosta säädetään perintökaaren 14 luvun 4 § eikä sen mukaan ole muuta tiedoksiantotapaa kuin haastemies tai muutoin todistettavasti tehty tiedoksianto. Viimeksi mainittu tarkoittaa, että lakimääräinen perillinen henkilökohtaisesti allekrjoittaa tiedoksiantotodistuksen esim. testamnetinsaajan toimittaessa testamentin hänelle.

        Sen sijaan perintökaaren 7 luvussa on sallittu tiedoksianto kuuluttamalla, kun perillinen antaa tiedoksi lakiosavaatimuksen testamentisaajalle. Ks. PK 7:5,3

        "Jos lakiosaa koskevaa vaatimusta ei ole saatu ilmoitetuksi testamentin saajalle sen vuoksi, että hänen voidaan olettaa asiassa ilmenneiden seikkojen perusteella välttelevän vaatimuksen tiedoksiantoa tai että hänen osoitteensa on tuntematon, lakiosaa koskeva vaatimus voidaan tehdä myös ilmoittamalla siitä edellä mainitun ajan kuluessa julkaistavassa virallisessa lehdessä."

        Eli jos perillistä ei tavoiteta testamentin tiedoksiantoa varten, pitää hakea edunvalvojaa tuomioistuimesta, joka voi ottaa tiedoksiannon vastaan.


    • Anonyymi

      Tässä ap...
      Kiitoksia asiallisista kommenteista!

      Ekan lauseen alku..
      "Otsikon tilanne eli liki leskimies kuollut.."
      ..tietysti kuuluu olla..
      "Otsikon tilanne eli leskimies kuollut.."

      Sorry ko. typosta!

    • Anonyymi

      Rutsissa asuvien henkilöiden etsiminen ei nyt kuitenkaan ole kuin tunnin homma ja sitten saa samalla pesän jaettua nopeasti. Kuulutukset ja muut vaativat tuntien asianajotyötä ja aikaakin menee vähintään se puoli vuotta.

      Miksi tehdä helposta siasta vaikean? eri asia jos ne toissijaiset perilliset asuisivat vaikka Yhdysvalloissa tai Pohjois-Koreassa, silloin tiedoksiannon perillesaattaminen saattaisi olla lain trakoittaman vaikeaa!

      • Anonyymi

        Tässä ap.
        Hyvä pointti - kiitokset!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2012
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1537
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1448
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe