Luotatko ensihoidon apuun?

Anonyymi

Luin lehdestä että huumeiden käyttäjät omasta mielestään pelastuvat jos pystyvät poistumaan ennenkuin ensi hoito saapuu.
Tuli itsellekin mieleen kun kerran oli pakko turvautua ensi hoidon ja ambulanssin apuun.
Järkyttävien kuulustelujen ja niskan vääntöjen jälkeen kun en pysynyt jaloillani veivät talvella istuin tuolissa ,ohut kaapu päällä .palelin ja tutisin ja yksi mies koko ajan sanoi etten jää sairaalaan kuitenkaan .Olin siis yli 70 vuotias ja näin kohdellan vanhuksia.
Ihme että tuon kaiken jälkeen selvisin hengissä .Ensi avun lääkäri ,oli oikein vihainen minulle ,olenko käynyt jossain niksauttajalla kun niskat ja pää niin kipeät.
Kielsin jyrkästi kun heillä ihan omasta takaa sellainen.

1

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyseisessä kirjoituksessa ei valitettavasti ollenkaan tuotu esiin ensihoidon näkökulmaa näihin väitteisiin. On totta että pieni osa henkilökunnasta on varmasti kyynistynyt hoitamaan päihteidenkäyttäjiä ja huonoa kohtelua esiintyy jonkin verran. Uskoisin kuitenkin että suurin osa saa asiallista ja tasapuolista kohtelua.

      Osaltaan voisin myös väittää koulutustason ja henkilöstön iän vaikuttavan ennakkoluuloihin ja huonompaan kohteluun. Ensihoidossa toimii ensihoitaja (amk) lisäksi lähihoitajatason koulutuksen saaneita perustason ensihoitajia ja pelastajia, jotka ovat siis palomiehiä, joilla on perustason ensihoidon koulutus lisäksi.
      Oman kokemuksen mukaan olen havainnut asiatonta käytöstä ammattilaisten osalta erittäin harvoin, mutta usein kyseessä on ollut vanhempi pelastaja ja käytöksen taustalla on ollut selvästi latautunut asenne päihteidenkäyttäjiin/ulkomaalaisiin tai muuten vaan ikävästi käyttäytyviin potilaisiin.
      Toki asiatonta käytöstä varmasti esiintyy pienissä määrin jokaisen koulutustason henkilöiltä, mutta omat kokemukseni on että asialla on usein vanhemman sukupolven edustaja, lyhyemmällä terverysalan koulutuksella, Väitän silti että ehdottomasti suurin valtaosa saa asiallista kohtelua ensihoidon osalta henkilön koulutustasosta riippumatta.

      Usein tuntuu myös siltä ettei ihmiset välttämättä ymmärrä ensihoidon tuottamaa palvelua, vaan monella on vääriä olettamia siitä miten tilanne etenee sen jälkeen kun hätäkeskuksesta on ambulanssi lähetetty. Tuntuu siltä että moni odottaa automaattisesti kyytiä sairaalaan, vaikka nykyään ensihoito suorittaa diagnostiikkaa kohteessa ja määrittelee tarpeen kuljetukselle esitietojen ja tutkimusten tuloksien perusteella.
      Moni asiakas kokee kuljettamatta jättämisen huonoksi kohteluksi, vaikka esimerkiksi ensihoitajat ohjaisivat hakeutumaan hoitoon omalla kulkuvälineellä, sukulaisten avulla tai taksilla jos se on mahdollista. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä että vaivoja väheksyttäisiin tai potilasta ei uskottaisi, vaan että tila on tutkittu ja arvioitu sellaiseksi ettei ambulanssin välineistöä tai jatkuvaa seurantaa päivystykseen asti tarvita välttämättä.

      Tuohon sinun kokemukseesi on vaikeata ottaa kantaa kun ei paikalle ole itse ollut. Toisaalta jos istuminen on onnistunut niin tuolilla on paljon helpompi siirtää potilas autoon, kuin paareilla. Ensihoidon tulee myös kirjata tehtävä tarkasti, joten kysymyksiä joudutaan esittämään usein paljon ja terveydentilaa arvioitaessa samojakin kysymyksiä saatetaan toistaa lyhyen aikavälin sisällä useasti, jotta voidaan huomioida mihin suuntaan tilanne kehittyy. En toki tarkoita että kokemuksesi olisi väärä ja että hoitajat olisivat toimineet täysin oikein vaan halusin vain tuoda ilmi asioita, mitkä voisivat selittää hoitajien toimia jossain määrin.

      Sitten vielä palatakseni tuohon mainitsemaasi HS artikkeliin päihteidenkäyttäjien kohtelusta. Suomessa varsinkin nuorien huumekuolemat ovat olleet kasvussa ja Euroopan kärkitasoa. Valitettavasti osa käyttäjistä ei usein soita apua, vaikka sitä tarvitsisi koska pelkää poliisin tulevan paikalle ja puuttuvan päihteidenkäyttöön. Sitten taas apua soittavat henkilöt usein eivät suostu puhumaan ensihoitajille, mitä on käytetty tai kuinka paljon on käytetty, jotta voitaisiin tarkemmin arvioida potilaan tilaa ja usein potilaana oleva henkilö rupeaa aggressiiviseksi kun yliannostukseen annetaan vasta-ainetta.
      Osa varsinkin päihteidenkäyttäjistä käyttäytyy terveydenhuollon henkilökuntaa kohtaan erittäin väkivaltaisesti tai asiattomasti. Tämä johtuu toki osittain päihteistä ja taustalla usein olevista persoonallisuushäiriöistä, mutta myös kyseisen ryhmän asenteista.

      Näissä julkisuudessa olevissa tarinoissa kaltoinkohtelusta terveydenhuollossa on lähestulkoon aina vain sen toisen osapuolen kertomus. Terveydenhuollosta taas asiaa ei voida tarkemmin kommentoida yksityisyydensuojan takia ja lähestulkoon koskaan lehtien uutisoinnissa ei oteta esille positiivisa kokemuksia. Tämä luo usealle kuvaa siitä, että nämä negatiiviset kokemukset olisivat valtaosa kohtelusta, vaikka asia ei näin ole. Huonosta kohtelusta toki kannattaa tehdä valitus, jos katsoo sen itse aiheelliseksi.
      On myös hyvä huomata ero huonon kohtelun ja resurssien puutteen välillä. Terveydenhuolto on erittäin kuormitettuna ja kova kiire väistämättäkin näkyy myös potilaiden lisääntyvänä kärsimyksenä, kun aikaa ei välttämättä ole kuin välttämättömille asioille hoidon suhteen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1445
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      154
      1137
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      103
      1020
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      877
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      850
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      64
      760
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      747
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      692
    Aihe