Yksin kansanveneellä

Anonyymi

Tunnen purjehduksen alkeet ja olen joskus ollut gastina. Teoria-ja asennepuoli kunnossa. Yksin en ole koskaan purjehtinut.

Olisi edullinen, minulle mieluisa kansanvene tutulla myynnissä. Joutuisin ilmeisesti purjehtimaan sitä useimmiten yksin...hyvin niukalla purjehduskokemuksella. Ehkä joku auttaa alkuun, pari ekaa kertaa, ehkä saan perheen joskus mukaan mutta yksinpurjehdusta se enimmäkseen olisi. Aluksi vain kauniilla jableudollanilmslla, myöhemmin vsrmaan toisin.

Miten jörkevä projekti? Tuo on aloittelijalle helppo vene mutta onko se yksin hallittavissa, varsinkaan aloittelijale?

17

699

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei kuulosta ihan turvalliselta.

    • Anonyymi

      Itse aloitin Rock 20:sellä, menin heti ekana kesänä myrskyyn ilman mitään käytännön kursseja. Olin lukenut Otavan "Purjehdus" -kirjan ja käynyt saaristo- ja rannikkolaivurikurssit.

      Ei muuta kuin purjeet ylös ja merelle. Seuraavana oli Finn 26, helppo yksinkin.
      Hankalin tilanne oli Porkkalanselällä, kun kadotin Fazerin sinisen suklaalevyn helteisenä päivänä. No, huomasin istuneeni avatun suklaalevyn päällä.
      Siinä sitten seisoin kannella perse ruskeana ja yritin pestä ämpäriin ottamallani merivedelle persettäni autopilotin ohjatessa.

      Se, mikä jäi ajoissa huomaamatta, oli vastaan tullut Silja Line, jonka matkustajat saivat nauttia suklaan (luulivat varmaan joksikin muuksi) pesemistä karvaisesta perseestä keskellä Porkkalanselkää - yksinäisen purjehtijan seistessä sivukannella pitäen puomista kiinni, jottei putoaisi. Kun sitä suklaansekaista vettä en halunnut istumalaatikkoon enkä viitsinyt pysähtyä mennäkseni mereen pesemään prseeni....

      Nykyisessä veneessä on suihku sekä kannella että veskissä. Tosin en enää ota veneeseen suklaalevyjä.

      • Anonyymi

        Hauska suklaatarina.

        Ehkäpä jos oikein järjellä ajattelee niin gastina kannattaisi pyöriä aika kauan ja käytännön navigointitaitoja kehittää (se mitä lammikkolaivurikurssilla opitaan voi olla hyvinkin hanskassa, se miltä se väylä näyttää paikan päällä voi vaatia oman laistaan tottumusta.

        Mutta sitten taas: gastina istuessa oppimisprosessi ei ole niin nopea kuin kipparina. Jos hiljaisella tuulella harjoittelee, niin purjeveneen hallinta menee kyllä nopeasti selkäytimeen. Folkkari on myös erittäin vakaa ja sopivan responsiivinen: Se ei mene nurin ainakaan hiljaisella tuulella vaikka tekisit mitä, ja toisaalta vene antaa hyvin palautetta siitä, onko purjeet säädetty oikein. Veneellä on myös innokas harrastajakunta joka auttaa trimmaamaan veneen.


    • Anonyymi

      Tiesithän että kilpailumiehitys on kolme, ja yksikään niitä ei ole aloittelija? Jos yksin lähdet yrittelemään niin etenkin rantautumiset ja lähdöt veneitä täynnä olevista satamista saattavat tulla kalliiksi. Toki jos olet tottunut ajamaan perämoottoriveneellä niin sitten saatat selvitä kolhimatta ketään.

      • Anonyymi

        2-3 ja sitä toista tarvitaan yleensä lähinnä käännöksissä ja purjeita nostaessa/laskiessa. Yksin ja kokemattomana lähtisin melko leudolla säällä (tarkista kaikki säätiedotteet) ja nostaisin purjeet (iso ja fokka) jo satamassa, skuuttinarut sitloodaan ja koneella kauas rannasta - siellä voit koittaa ajella ja käännellä. En yksin purjehtiessa ja varsinkaan kokemattomana turhaan nousisi kannelle asentelemaan spinnuja tai spiirapuomeja. Pinnan saa kiinni siksi aikaa kun keskityt purjeisiin,


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        2-3 ja sitä toista tarvitaan yleensä lähinnä käännöksissä ja purjeita nostaessa/laskiessa. Yksin ja kokemattomana lähtisin melko leudolla säällä (tarkista kaikki säätiedotteet) ja nostaisin purjeet (iso ja fokka) jo satamassa, skuuttinarut sitloodaan ja koneella kauas rannasta - siellä voit koittaa ajella ja käännellä. En yksin purjehtiessa ja varsinkaan kokemattomana turhaan nousisi kannelle asentelemaan spinnuja tai spiirapuomeja. Pinnan saa kiinni siksi aikaa kun keskityt purjeisiin,

        Purjeet ylös satamassa ja sitten sieltä perämoottorilla tai millä hyvänsä moottorilla on täysin mahdoton ajatus.

        Mutta purjehduksen aloittaminen yksin folkkarilla on aivan mahdollista ka suositeltavaa. Jos parikin kertaa saa opettajan mukaan, oppii ne vähät toimenpiteet, mitä folkkarin yksikertaisessa rikissä vaaditaan.


    • Anonyymi

      Folkkari on hyvä vene aloittaa purjehdus. Tavallaan helpompi yksin, kun toisen kokemattoman kanssa. Varmatoiminen kone auttaa asiaa. Rohkeasti ja maltillisesti kun etenet, niin hyvä tulee.

    • Anonyymi

      Opiskele myös puuveneen ylläpidosta. Jos et ole muovifolkkaria ostamassa.

      • Anonyymi

        Tämä on ihan hyvä pointti. Ei edes kohtuullisilla kädentaidoilla kannata kuvitella vaihtavansa lautoja tai kölipuita ellei juuri sitä työtä tiedä osaavansa. Enimmillään voisi ajatella että vuotuinen kevyt hionta ja ohut lakkakerros onnistuu, ja sekin vaatii oikeaa säätä. Toisaalta vene pitäisi ehtiä laskea vesille ajoissa, silloin kun lasikuitumiehet vasta keräilevät pressujaan, ja toisaalta, kun viimeiset veneet nostetaan jääriitteestä niin puuvene viimeistään syyskuun alkupuolella - sen tulisi ehtiä kuivua ennen talvea. Kaikki isommat remontit sekä 10-15-vuoden välein tapahtuva puulle ottaminen ja uudelleen lakkaaminen ovat isoja töitä, ellet tiedä osaavasi niin anna homma suosiolla venepuusepälle ja varaudu maksamaan tonneja. Tosin ne tonnit on ostohetkellä jo säästetty, hyväkuntoinen puufolkkari on halvempi kuin hyväkuntoinen lasikuitufolkkari. Hyväkuntoisuutta ei muuten aina näe päälle päin, vaikka vene kiiltäisi kuin piironki niin kannattaa pyytää joku puuveneitä kunnostava ja rakentava ihminen vilkaisemaan missä kunnossa vene oikeasti on - esim kolipuut ja kölipultit, kaaret jne....joku haljennut lauta tai poikennut kaari ei vaadi välitöntä korjausta vaan pystyy ehkä odottamaan, mutta nuo isommat ja raskaammat remontit voivat aikaistaa huoltotarvetta ja varmasti vaikuttavat veneen hintaan.


    • Anonyymi

      Siitä vaan merelle. Nosta ensin isopurje ja katso, miten sen kanssa menee. Sitten voit tutustua keulapurjeeseen ja siitä se lähtee. Folkkari on varmasti ok. Jonkun opaskirjan voit alkuun lukea, jotta tulee vähän tiehoa, mitä tehdään.

      • Anonyymi

        Mahtaisko kuitenkin olla vakaampi jos olisi pikku fokka, en tiedä miten folkkari käyttäytyy. Eihän se sinällään vaadi kuin pikku nykäisyn.

        Hyvä kun hyvin heikolla tuulella menisi. Ei jiipit tunnu niin dramaattisilta. Mitähän tuollaisen yksin purjehtijan kannattaisi opetella? Varmaan myötä- ja vastsatuuli käännöksiä molempiin suuntiin ja pysäyttämistä piihin. Tähystystä älä koskaan unohda vaikka purje olisi kuinka edessä, sieltä on pakko kurkkia vaikka alta. ja kattelet valmiiksi kartalta sen alueen jossa pysyt ja jossa ei tartte kiviä väistellä, ja mielellään liikennekin olisi aika verkkaista. Sehän ei sitten ole mikään aurinkoinen viikonloppu. Jos vene menee liian kauaksi eikä jaksa luovia, niin epäröimättä kone käyntiin. Koneella saa aina kulkea äläkä edes haaveile purjehtivasi laituriin ennenkuin vene on täysin hyppysissä.


    • Anonyymi

      Kummallista rakettitiedettä purjehduksen opettelusta aina tehdään. Ne alkeet kun eivät kummoisiakaan ole. Lapsetkin laitetaan heti alusta yksin optariinsa ja toiset osaavat heti itse, toisia täytyy vierestä hetki neuvoa. Normaalin aikuisen järjenjuoksulla osaa sitten purjehtia folkkaria, jota ei käsivoimin hallitse, kuten jollaa. Ja aloituksesta voi jo päätellä, että järjenjuoksu on vähintään normaalilla tasolla.

    • Anonyymi

      Folkkari on varmasti hyvä ja helppo yksinpurjehtijalle, seurassamme on ollut kolme single hand seiloria kansureilla.

    • Anonyymi

      Folkkari täyttää tänä vuonna 80v - toisin sanoen, lähes mikä tahansa vene on modernimpi. Erityisesti puufolllari tekee kaikkensa muuttuakseen kukkamullaksi.

      • Anonyymi

        Mulla on 85-vuotias vene, jossa ei ole edes kukkapurkkia, jossa olisi multaa. Merkillinen kuttaperkkaveneilijöiden uskomus siitä kukkamullan väistämättömyydestä.


    • Anonyymi

      Yksinpurjehtijalle on tärkeää että köydet on tuotu sitloodaan, niin ei välttämättä tarvitse pomppia kannella. En tiedä miten monta köyttänsinne minimissään tulee, ja kuinka monta kannattaaa enintään tuoda, mutta olisi hyvä jos ei yksin purjehtiessaan joutuisi nousemaan kannelle vaikapa laskeakseen purjeen. Kertokoot ne jotka venetyypin tuntevat

    • Anonyymi

      Itse aloitin sellaisella veneellä kuin Mariehamnsnipa,täällä ei varmaan
      ketään ole kullutkaan sellaisesta veneestä,ei ollut minkään näköistä purjehduskokemusta,kyllä sitä vaan pikkuhiljaa oppi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      246
      2369
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      166
      1494
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1366
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1085
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1079
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      970
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      218
      967
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      865
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      699
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      690
    Aihe