Reilu viikko jäillä

Anonyymi

Sähköttömällä mökillä aikaansa paljon viettävä poikani valisti minua, että nykypakastimilla veden jäädyttäminen on hyvin halpaa. Siksi hän on luopunut mökillä kaasujääkaapin käytöstä ja sen sijaan sijoitti laadukkaisiin kylmälaukkuihin, sellaisiin kovakuorisiin. Isoimmat noista maksavat monta sataa euroa, joten halpa ratkaisu ei missään tapauksessa ole.

Pojallani on kaksi laukkua. Yksi reilu 40 litrainen, joka laitetaan jäitä täyteen ja josta ammennetaan lisää toiseen laukkuun.

Toinen on vajaa 90-litrainen, jonka pohjalle laitetaan korkeudesta yksi kolmasosa jäitä.

Jäät eivät saa olla pakattuja, vaan niiden tulee olla suoraan kosketuksessa rasioihin tai pakkauksiin, joissa ruoat ovat. Kylmälaukkujen alaosassa on kierteellinen proppu, jonka kautta sulan veden saa valutettua pois.

Sain laukut lainaksi ja kokeilin niitä reilun viikon purjehduksella. Tässä havaintoja.

a) Laukut vievät paljon tilaa eivätkä sovi veneeseen, jossa on tilapula.
b) Jäiden kantaminen käy liikuntasuorituksesta. Poikani kärrää ne mökin terassille autosta kottikärryllä, mutta itse tyydyin rinkkaan.
c) Laukut itsessään painavat paljon. Mökillä tai vakituisessa järjestelyssä veneessä ne ovat tietysti valmiiksi paikoillaan.
d) Sen jälkeen kun laukut on saatu veneeseen ja jäät saatu laukkuihin, homma toimii hienosti. Lämpömittarin mukaan laukun sisälämpötila säilyy riittävän kylmänä. Jäät myös sulavat yllättävän hitaasti ja vähitellen kertyvä vesi on helppo valuttaa laukusta propun kautta pois. Kertaakaan ei tullut tilannetta, että ruoat olisivat lilluneet vedessä, vaikka en mitenkään sulamista kytännytkään.

Jäitä jäi hirveästi jäljelle. Tosin oletan, että lämpöä kerännyt jäämassa olisi ruvennut sulamaan nopeasti reissun lopun jälkeen.

Kokonaisuudesta toteaisin, että jos kylmänä pidettävää ruokaa ei ole hirveästi, niin vallan mainiosti pärjää yhdellä 90-litraisella laukulla, jonka täyttää jäillä puolilleen.

En myöskään pidä ylitsepääsemättömänä ongelmana kantaa 40 litraa jäitä laukkuun, jos laukku on valmiiksi veneessä. Olen liikunnallinen ihminen, joten tulee ponnisteltua muutenkin.

Ei siis mitenkään mahdoton ratkaisu kaikissa veneissä, ainakaan kylmempään vuodenaikaan. Pitemmillä reissuilla ongelmia tietenkin tulee.

Jos laukku rakennettaisiin kiinteästi veneeseen äärimmäisillä eristyksillä ja erityisellä kannella, niin jäät kaiketi säilyisivät vielä paremmin.

31

686

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pari aatosta: vielä halvemmaksi tulee sahata jäät järvestä tai merestä ja säilöä jonnekkin (sahanpuruun, styroxlaatikoihin). Lapsuudessani maataloissa jäitä riitti maitokellarissa syksyyn asti sahanpuruissa.

      Toisaalta jään teko talvella pakastinta käyttäen on yhtä energiatehoksta kuin maalämpöpumppu, joten siitä vain.

    • Anonyymi

      Meillä oli kylmäboksittomassa veneessä 10€ styrox-kylmälaukku (paljon parempi kuin halvat muoviset). Kotoa lähdettäessä pakastettiin pari 1,5 l limupulloa ja liha. Kolmantena päivänä liha oli sulanut grillauskuntoon. Limut juotiin sitä mukaa kuin sulivat. Sitten piti löytää vierasvenesatama, jossa sai pakastettua seuraavan satsin vettä tai limua. Riitti hyvin 4-henkiselle perheelle ja noin mentiin 3 viikkoa.

    • Anonyymi

      Tässähän voisi olla jollekin bisneksen paikka, jos jäät toisi tarkoitukseen suunnitellulla veneellä tilaajan kylkeen ja siitä kylmäboksiin. Ennen kylmälaitteistojen keksimistä jääiden rahtaaminen jääsaksilla jäämiesten työnä oli melko arkipäiväistä. Joissain vanhoissa akuankoissa näitä jääsaksimiehiä on piirrettyinä.

    • Anonyymi

      Mielenkiintoista tarinaa.
      Nyt on kuitenkin pakko kysyä, miksi tuosta vanhasta jäähdytyksestä on aikoinaan luovuttu?
      Ennen kylmätekniikalla varustettuja jääkaappeja tuo jäiden kanssa toimiminen oli jokapäiväistä elämää.

      Muistan itsekin kun saariston meijerissä käytettiin jäitä avustamassa jäähdytystä, vaikka heillä oli jo kylmälaitteitakin käytössä.
      He varastoivat niitä talvella sahattuja jäälohkareita suuressa ulkovarastossa sahanpurujen alla.
      Niitä jäitä riitti siellä koko kesäksi.

      Kyllä tänä päivänä on veneilijälle ja mökkiläiselle käytössä paljon helpompi ratkaisu.
      Riittävästi aurinkopaneeleita katolle ja niille sovitetut jääkaapit hurisemaan.
      Ei tietysti yhtä ekologista kuin jäiden sahaaminen ja puruissa varastointi, mutta siinä touhussa säästetyn ajan voi käyttää johonkin hyödylliseen

      • Anonyymi

        Kuten tänne kommentointiin?


    • Anonyymi

      Mitä minä luen? Jää pakotusta? Toki on hyvä pointti,että jäillä tai "kylmäkalleilla" pärjää jos niitä saa täydennettynä. Hyvä ymmärtää, jos tarve on. Mutta veneeseen niin helposti ja halvalla saa kompressori viilennysboxin ja vie niin vähän virtaa että mikä vaan akku riittää ilman maasähköä tai koneajoa tai aurinkopaneeleita pari päivää,ja jos jotain edellämainituista harrastetaan, niin toimivuus rajaton. Niin miksi jään kanssa kikkailua? Euroopassa ainakin ennen sai vaihdettua kylmäpatruunoita jäisiin jopa kaupoissa. Pyöräilijät ja telttailijat tykkäs

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Epäilen homman järkevyyttä ihan hyötysuhdevinkkelistä.

      Aloituksena oli toteamus, että jään teko on halpaa ja jos sen ajatuksen hyväksyy, niin voikin tehdä niitä määrättömästi "ilman kustannuksia".

      Väitän kuitenkin, että kylmien juomien ja muiden elintarvikkeiden pitäminen täsmäkylmänä on mielekkäämpää kuin moninkertaisen kilomäärän kanniskelu, sulaminen ja lopulta pois heittäminen.

      Ekologisena ratkaisua ei ainakaan voi pitää.

    • Anonyymi

      Kuulostaa nykyaikana kyllä ihanääliömäiseltä ja työläältä.
      Vaatii jo jonkinlaista kapasiteettia jäädyttää 70 l vettä kotona. Ei mahtuis minun kaappipakastimeen. Se kun on varattu syötäville eikä veden jäädyttämiselle.

    • Anonyymi

      Satunnaisessa käytössä energian kulutusta on turha pohtia. Litrassa dieseliä on energiaa 10 kilowattituntia. Siitä pystytään muuttamaan veneen liikkeeksi pieni osa.

      Nykyaikainen suuri pakastin kuluttaa energiaa alle 300 kilowattituntia vuodessa.

      Siitä voi sitten mietiskellä, paljonko omilla ajoilla voisi jäätä jäädyttää. Pakastin on päällä joka tapauksessa. Kun sinne työnnetään vettä jäätymään, sen kulutus nousee vähän, mutta ei mitenkään hirveästi.

      • Anonyymi

        Jäädyttämiseen kuluva energia on helppo laskea. Vaikka hyötysuhde olisi kuinka hyvä, niin luonnonlakeja ei voi kumota.

        Sitä en ymmärrä, miten muutat disesel litran kylmäksi ilman häviöitä.


    • Anonyymi

      Sen kuin lasket, kunhan huomioit, että pakastin ei kuluta samaa energiamäärää, joka jäädyttämiseen vaaditaan. Se tekee energiaa ilmasta.

      • Anonyymi

        40 kg jään sulamislämpö vaatii 3,7 kWh. Jos huomioi myös veden jäähdytyksen 10 C:stä ja jään -18 C:hen 4,6 kWh.

        Pakastimen lämpökerroin on suunnilleen yksi eli vie yhtä paljon sähköä kuin pumppaa lämpöä pois.

        Siis tuota luokkaa vie sähköä ja maksaa sähkön hinnasta riippuen euron molemmin puolin.


      • Anonyymi

        Millä tavalla pakastin luo energiaa tyhjästä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Millä tavalla pakastin luo energiaa tyhjästä?

        Pakastimen kylmäkone siirtää lämpöenergiaa pakastimen sisältä huoneeseen. Lisäksi huone lämpeää sähkötehon verran.

        Teoriassa paskastimen lämpökerroin eli COP voisi olla jopa 5, mutta käytännössä on n. 1.

        5:llä siis 100 W sähköteholla 500 W lämpöä siirtyisipakastimesta ja huone lämpiäisi 600 W teholla. 1:llä 100, 100 ja 200 W.

        Jääkaapeilla COP on kahden luokkaa.


      • Anonyymi

        Pakastin EI tee energiaa ilmasta, kylmätekniikan ymmärryksesi on melko hakusessa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        40 kg jään sulamislämpö vaatii 3,7 kWh. Jos huomioi myös veden jäähdytyksen 10 C:stä ja jään -18 C:hen 4,6 kWh.

        Pakastimen lämpökerroin on suunnilleen yksi eli vie yhtä paljon sähköä kuin pumppaa lämpöä pois.

        Siis tuota luokkaa vie sähköä ja maksaa sähkön hinnasta riippuen euron molemmin puolin.

        Riippuen toki sähkön hinnasta joka on nykyään kaiken aikaa nousussa.


    • Anonyymi

      Ei energia tyhjästä tule vaan ilmasta. Kylmälaitteet ovat lämpöpumppuja, vertaa esimerkiksi ilmalämpöpumppuun. Sekin tekee ilmasta energiaa.

      • Anonyymi

        Ei se pakastin mitään energiaa ilmasta ota, ei voi hyvä sylvi noita juttuja...Pakastimen sisäpuolella höyrystimessä kylmäaineeseen siirtynyt lämpöenergia vain siirtyy huoneilmaan tai missä pakastin pakastimen ulkopuolella lauhduttimessa siitä samaisesta kiertävästä kylmäaineesta.
        Siinä kierrossa se kylmäaine kierron aikana sekä höyrystyy että lauhtuu takaisin nesteeksi ja sitä kiertoa ylläpitää pumppu eli kompressori jonka käyttömoottorina useimmiten on sähkömoottori.
        Mutta osta vaikka joku kylmätekniikan alkeisoppikirja ja tutki vähän miten mikin toimii, yllätyt kun huomaat kuvitelmiesi onttouden.


      • Anonyymi

        Siis kesän jäät tehdään talvella valmiiksi?


      • Anonyymi

        Miksi lämpöpumppuni sitten tarvitsee töpselin?
        Eikö sen ledejä voisi käyttää paristoillakin?


    • Anonyymi

      Minä haen kesällä jäät Salpalinjan punkkreista, siellä on jäätä Juhannukseen asti.
      Kokeilkaa kun liikutte Raikuulla päin, ei maksa mitään.
      Olen täällä saarissa kuukausitolkulla, joten rahaakaan ei kulu.
      Kotona odottaa pakastin täynnä -60% kanafileitä.

      • Anonyymi

        Ja se fileen alentamaton hinta oli mikä?
        Esim. kodinkoneissa on automaattisesti 30-40 % alennukset eikä tuotteita ole ikinä missään myyty siihen alentamattomaan hintaan. Jos haluaisi ostaa jonkin normaalihintaisen tuotteen ei sellaista tahdo löytää, on vain 30-40 % tai enemmilläkin prosenteilla alennettuja tuotteita.
        Marja- aika, pitäisi hankkia pieni uusi pakastin, missä myytäisiin sellainen alentamattomalla normaalihinnalla?


      • Anonyymi

        Minä' haen jäät pohjoisnavalta ja pakastin on täynnä 70% alenuksella ostettuja kalkkunoita!


    • Anonyymi

      Veneessäni on alkuperäinen kiinteä sähkötön jääkaappi, jossa on edestä aukeavan jääkaapin yhteydessä erillinen iso päältä avattava jäällä täytettävä osasto. Jäällä täytettynä se pitää jääkaapin viileänä noin viikon verran. En ole kuitenkaan tehnyt itse niitä jäitä, vaan hankkinut ne ruokakauppojen lihatiskeiltä, joka on hieman vaivalloista.
      Enimmäkseen olen kuitenkin käyttänyt akkuvirralla toimivaa kannettavaa jääkaappiani.
      Floridassa käydessäni siellä kyllä mainostettiin ja myytiin paljon jäätä, Suomessa ei niinkään.

    • Anonyymi

      Se sama pakastin tai jääkaappi toimii myös veneessä ja lämmittää venettä ja tekee kylmää ilmaiseksi.

    • Anonyymi

      Itse kaupnkilais naisena,jolla ei tetoa malaiselämästä joskus 80-luvun alku kävin tyttäreni isän ,isän mökillä.Selä sama asia,Ei sähköä kyse työstä ksälomalla.Kasu valot ja jääkappi oli.Mutta niden kuntoa ei sitten 70 luvun oltu tarkistettu.Kietäydyn nitä käyttämästä.Helsingistä kun keski-suomi mentin mökille järven ranalle.Joitain kesiä. Sanoin mies ystäväleni ne kylmä tyroksi latikot jolla tuotin ruka. Kaiva maamonttu taon kohtan mihin aurinko ei käy.Talo pieni mökki. Tyroksi laatikot maan kuopaan.Kaneksi läysi sauna mökin alta ison pellinpalan.Montun pälle ja sihen tiilet viellä.Kymänä pysyi ravinto.Joka päiväkun mökiltä ei ajettu lossille ja kaupppa paikka alue.Toimi maa kuoppa. Juomat oli limut ,wissy taas järvessä.Laiturissa kinni pussi minkä siällä olivat.Nauroin vellä olet maalispoika itse ja asut 100km hesasta et tie mikä on maaluoppa.Kun nevoin sen tekoa.Tosin en tienyt itse miten muikku valmistetaan.Kun verkoilta tuli mielin märin kunnes se ruopatin järveä kunolla loppu muikun tulo.Tiedä miten tänä päiviä? viimesen kerran mökilä käytin 1987. Tytär joskus 2005.Luvalla hakee perämotorin ,miehensä perikunnan mökille,Kertoi itkien Mökki oli lahonut sisältä ja joku parkkeerannut tontille asuntovaunu plus pyörillä wc.Siis kuljetettavan wc.Perikuntahan sen sit selvitti.Asia ei minulle kulunut.

      • Anonyymi

        Veneeseen ei voi kaivaa maakuoppaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Veneeseen ei voi kaivaa maakuoppaa.

        Pitkäkölisen purjeveneeni lattia on vesikuopassa, ja pilssitila lattialevyjen alla on toiminut kylmäkaappinani.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pitkäkölisen purjeveneeni lattia on vesikuopassa, ja pilssitila lattialevyjen alla on toiminut kylmäkaappinani.

        Joo se toimii tiettyyn rajaan asti, kokemusta kyllä on. Ei se silti mikään maakuoppaa ole.


    • Anonyymi

      Jääboksi ihan hyvä, mutta tulisi ehkä käytettyä kylmäkalleja, vaikka siinä tehokkuutta menettäisikin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      947
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      860
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      694
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe