Reilu viikko jäillä

Anonyymi

Sähköttömällä mökillä aikaansa paljon viettävä poikani valisti minua, että nykypakastimilla veden jäädyttäminen on hyvin halpaa. Siksi hän on luopunut mökillä kaasujääkaapin käytöstä ja sen sijaan sijoitti laadukkaisiin kylmälaukkuihin, sellaisiin kovakuorisiin. Isoimmat noista maksavat monta sataa euroa, joten halpa ratkaisu ei missään tapauksessa ole.

Pojallani on kaksi laukkua. Yksi reilu 40 litrainen, joka laitetaan jäitä täyteen ja josta ammennetaan lisää toiseen laukkuun.

Toinen on vajaa 90-litrainen, jonka pohjalle laitetaan korkeudesta yksi kolmasosa jäitä.

Jäät eivät saa olla pakattuja, vaan niiden tulee olla suoraan kosketuksessa rasioihin tai pakkauksiin, joissa ruoat ovat. Kylmälaukkujen alaosassa on kierteellinen proppu, jonka kautta sulan veden saa valutettua pois.

Sain laukut lainaksi ja kokeilin niitä reilun viikon purjehduksella. Tässä havaintoja.

a) Laukut vievät paljon tilaa eivätkä sovi veneeseen, jossa on tilapula.
b) Jäiden kantaminen käy liikuntasuorituksesta. Poikani kärrää ne mökin terassille autosta kottikärryllä, mutta itse tyydyin rinkkaan.
c) Laukut itsessään painavat paljon. Mökillä tai vakituisessa järjestelyssä veneessä ne ovat tietysti valmiiksi paikoillaan.
d) Sen jälkeen kun laukut on saatu veneeseen ja jäät saatu laukkuihin, homma toimii hienosti. Lämpömittarin mukaan laukun sisälämpötila säilyy riittävän kylmänä. Jäät myös sulavat yllättävän hitaasti ja vähitellen kertyvä vesi on helppo valuttaa laukusta propun kautta pois. Kertaakaan ei tullut tilannetta, että ruoat olisivat lilluneet vedessä, vaikka en mitenkään sulamista kytännytkään.

Jäitä jäi hirveästi jäljelle. Tosin oletan, että lämpöä kerännyt jäämassa olisi ruvennut sulamaan nopeasti reissun lopun jälkeen.

Kokonaisuudesta toteaisin, että jos kylmänä pidettävää ruokaa ei ole hirveästi, niin vallan mainiosti pärjää yhdellä 90-litraisella laukulla, jonka täyttää jäillä puolilleen.

En myöskään pidä ylitsepääsemättömänä ongelmana kantaa 40 litraa jäitä laukkuun, jos laukku on valmiiksi veneessä. Olen liikunnallinen ihminen, joten tulee ponnisteltua muutenkin.

Ei siis mitenkään mahdoton ratkaisu kaikissa veneissä, ainakaan kylmempään vuodenaikaan. Pitemmillä reissuilla ongelmia tietenkin tulee.

Jos laukku rakennettaisiin kiinteästi veneeseen äärimmäisillä eristyksillä ja erityisellä kannella, niin jäät kaiketi säilyisivät vielä paremmin.

31

515

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Pari aatosta: vielä halvemmaksi tulee sahata jäät järvestä tai merestä ja säilöä jonnekkin (sahanpuruun, styroxlaatikoihin). Lapsuudessani maataloissa jäitä riitti maitokellarissa syksyyn asti sahanpuruissa.

   Toisaalta jään teko talvella pakastinta käyttäen on yhtä energiatehoksta kuin maalämpöpumppu, joten siitä vain.

  • Anonyymi

   Meillä oli kylmäboksittomassa veneessä 10€ styrox-kylmälaukku (paljon parempi kuin halvat muoviset). Kotoa lähdettäessä pakastettiin pari 1,5 l limupulloa ja liha. Kolmantena päivänä liha oli sulanut grillauskuntoon. Limut juotiin sitä mukaa kuin sulivat. Sitten piti löytää vierasvenesatama, jossa sai pakastettua seuraavan satsin vettä tai limua. Riitti hyvin 4-henkiselle perheelle ja noin mentiin 3 viikkoa.

  • Anonyymi

   Tässähän voisi olla jollekin bisneksen paikka, jos jäät toisi tarkoitukseen suunnitellulla veneellä tilaajan kylkeen ja siitä kylmäboksiin. Ennen kylmälaitteistojen keksimistä jääiden rahtaaminen jääsaksilla jäämiesten työnä oli melko arkipäiväistä. Joissain vanhoissa akuankoissa näitä jääsaksimiehiä on piirrettyinä.

  • Anonyymi

   Mielenkiintoista tarinaa.
   Nyt on kuitenkin pakko kysyä, miksi tuosta vanhasta jäähdytyksestä on aikoinaan luovuttu?
   Ennen kylmätekniikalla varustettuja jääkaappeja tuo jäiden kanssa toimiminen oli jokapäiväistä elämää.

   Muistan itsekin kun saariston meijerissä käytettiin jäitä avustamassa jäähdytystä, vaikka heillä oli jo kylmälaitteitakin käytössä.
   He varastoivat niitä talvella sahattuja jäälohkareita suuressa ulkovarastossa sahanpurujen alla.
   Niitä jäitä riitti siellä koko kesäksi.

   Kyllä tänä päivänä on veneilijälle ja mökkiläiselle käytössä paljon helpompi ratkaisu.
   Riittävästi aurinkopaneeleita katolle ja niille sovitetut jääkaapit hurisemaan.
   Ei tietysti yhtä ekologista kuin jäiden sahaaminen ja puruissa varastointi, mutta siinä touhussa säästetyn ajan voi käyttää johonkin hyödylliseen

   • Anonyymi

    Kuten tänne kommentointiin?


  • Anonyymi

   Mitä minä luen? Jää pakotusta? Toki on hyvä pointti,että jäillä tai "kylmäkalleilla" pärjää jos niitä saa täydennettynä. Hyvä ymmärtää, jos tarve on. Mutta veneeseen niin helposti ja halvalla saa kompressori viilennysboxin ja vie niin vähän virtaa että mikä vaan akku riittää ilman maasähköä tai koneajoa tai aurinkopaneeleita pari päivää,ja jos jotain edellämainituista harrastetaan, niin toimivuus rajaton. Niin miksi jään kanssa kikkailua? Euroopassa ainakin ennen sai vaihdettua kylmäpatruunoita jäisiin jopa kaupoissa. Pyöräilijät ja telttailijat tykkäs

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Epäilen homman järkevyyttä ihan hyötysuhdevinkkelistä.

   Aloituksena oli toteamus, että jään teko on halpaa ja jos sen ajatuksen hyväksyy, niin voikin tehdä niitä määrättömästi "ilman kustannuksia".

   Väitän kuitenkin, että kylmien juomien ja muiden elintarvikkeiden pitäminen täsmäkylmänä on mielekkäämpää kuin moninkertaisen kilomäärän kanniskelu, sulaminen ja lopulta pois heittäminen.

   Ekologisena ratkaisua ei ainakaan voi pitää.

  • Anonyymi

   Kuulostaa nykyaikana kyllä ihanääliömäiseltä ja työläältä.
   Vaatii jo jonkinlaista kapasiteettia jäädyttää 70 l vettä kotona. Ei mahtuis minun kaappipakastimeen. Se kun on varattu syötäville eikä veden jäädyttämiselle.

  • Anonyymi

   Satunnaisessa käytössä energian kulutusta on turha pohtia. Litrassa dieseliä on energiaa 10 kilowattituntia. Siitä pystytään muuttamaan veneen liikkeeksi pieni osa.

   Nykyaikainen suuri pakastin kuluttaa energiaa alle 300 kilowattituntia vuodessa.

   Siitä voi sitten mietiskellä, paljonko omilla ajoilla voisi jäätä jäädyttää. Pakastin on päällä joka tapauksessa. Kun sinne työnnetään vettä jäätymään, sen kulutus nousee vähän, mutta ei mitenkään hirveästi.

   • Anonyymi

    Jäädyttämiseen kuluva energia on helppo laskea. Vaikka hyötysuhde olisi kuinka hyvä, niin luonnonlakeja ei voi kumota.

    Sitä en ymmärrä, miten muutat disesel litran kylmäksi ilman häviöitä.


  • Anonyymi

   Sen kuin lasket, kunhan huomioit, että pakastin ei kuluta samaa energiamäärää, joka jäädyttämiseen vaaditaan. Se tekee energiaa ilmasta.

   • Anonyymi

    40 kg jään sulamislämpö vaatii 3,7 kWh. Jos huomioi myös veden jäähdytyksen 10 C:stä ja jään -18 C:hen 4,6 kWh.

    Pakastimen lämpökerroin on suunnilleen yksi eli vie yhtä paljon sähköä kuin pumppaa lämpöä pois.

    Siis tuota luokkaa vie sähköä ja maksaa sähkön hinnasta riippuen euron molemmin puolin.


   • Anonyymi

    Millä tavalla pakastin luo energiaa tyhjästä?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Millä tavalla pakastin luo energiaa tyhjästä?

    Pakastimen kylmäkone siirtää lämpöenergiaa pakastimen sisältä huoneeseen. Lisäksi huone lämpeää sähkötehon verran.

    Teoriassa paskastimen lämpökerroin eli COP voisi olla jopa 5, mutta käytännössä on n. 1.

    5:llä siis 100 W sähköteholla 500 W lämpöä siirtyisipakastimesta ja huone lämpiäisi 600 W teholla. 1:llä 100, 100 ja 200 W.

    Jääkaapeilla COP on kahden luokkaa.


   • Anonyymi

    Pakastin EI tee energiaa ilmasta, kylmätekniikan ymmärryksesi on melko hakusessa!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    40 kg jään sulamislämpö vaatii 3,7 kWh. Jos huomioi myös veden jäähdytyksen 10 C:stä ja jään -18 C:hen 4,6 kWh.

    Pakastimen lämpökerroin on suunnilleen yksi eli vie yhtä paljon sähköä kuin pumppaa lämpöä pois.

    Siis tuota luokkaa vie sähköä ja maksaa sähkön hinnasta riippuen euron molemmin puolin.

    Riippuen toki sähkön hinnasta joka on nykyään kaiken aikaa nousussa.


  • Anonyymi

   Ei energia tyhjästä tule vaan ilmasta. Kylmälaitteet ovat lämpöpumppuja, vertaa esimerkiksi ilmalämpöpumppuun. Sekin tekee ilmasta energiaa.

   • Anonyymi

    Ei se pakastin mitään energiaa ilmasta ota, ei voi hyvä sylvi noita juttuja...Pakastimen sisäpuolella höyrystimessä kylmäaineeseen siirtynyt lämpöenergia vain siirtyy huoneilmaan tai missä pakastin pakastimen ulkopuolella lauhduttimessa siitä samaisesta kiertävästä kylmäaineesta.
    Siinä kierrossa se kylmäaine kierron aikana sekä höyrystyy että lauhtuu takaisin nesteeksi ja sitä kiertoa ylläpitää pumppu eli kompressori jonka käyttömoottorina useimmiten on sähkömoottori.
    Mutta osta vaikka joku kylmätekniikan alkeisoppikirja ja tutki vähän miten mikin toimii, yllätyt kun huomaat kuvitelmiesi onttouden.


   • Anonyymi

    Siis kesän jäät tehdään talvella valmiiksi?


   • Anonyymi

    Miksi lämpöpumppuni sitten tarvitsee töpselin?
    Eikö sen ledejä voisi käyttää paristoillakin?


  • Anonyymi

   Minä haen kesällä jäät Salpalinjan punkkreista, siellä on jäätä Juhannukseen asti.
   Kokeilkaa kun liikutte Raikuulla päin, ei maksa mitään.
   Olen täällä saarissa kuukausitolkulla, joten rahaakaan ei kulu.
   Kotona odottaa pakastin täynnä -60% kanafileitä.

   • Anonyymi

    Ja se fileen alentamaton hinta oli mikä?
    Esim. kodinkoneissa on automaattisesti 30-40 % alennukset eikä tuotteita ole ikinä missään myyty siihen alentamattomaan hintaan. Jos haluaisi ostaa jonkin normaalihintaisen tuotteen ei sellaista tahdo löytää, on vain 30-40 % tai enemmilläkin prosenteilla alennettuja tuotteita.
    Marja- aika, pitäisi hankkia pieni uusi pakastin, missä myytäisiin sellainen alentamattomalla normaalihinnalla?


   • Anonyymi

    Minä' haen jäät pohjoisnavalta ja pakastin on täynnä 70% alenuksella ostettuja kalkkunoita!


  • Anonyymi

   Veneessäni on alkuperäinen kiinteä sähkötön jääkaappi, jossa on edestä aukeavan jääkaapin yhteydessä erillinen iso päältä avattava jäällä täytettävä osasto. Jäällä täytettynä se pitää jääkaapin viileänä noin viikon verran. En ole kuitenkaan tehnyt itse niitä jäitä, vaan hankkinut ne ruokakauppojen lihatiskeiltä, joka on hieman vaivalloista.
   Enimmäkseen olen kuitenkin käyttänyt akkuvirralla toimivaa kannettavaa jääkaappiani.
   Floridassa käydessäni siellä kyllä mainostettiin ja myytiin paljon jäätä, Suomessa ei niinkään.

  • Anonyymi

   Se sama pakastin tai jääkaappi toimii myös veneessä ja lämmittää venettä ja tekee kylmää ilmaiseksi.

  • Anonyymi

   Itse kaupnkilais naisena,jolla ei tetoa malaiselämästä joskus 80-luvun alku kävin tyttäreni isän ,isän mökillä.Selä sama asia,Ei sähköä kyse työstä ksälomalla.Kasu valot ja jääkappi oli.Mutta niden kuntoa ei sitten 70 luvun oltu tarkistettu.Kietäydyn nitä käyttämästä.Helsingistä kun keski-suomi mentin mökille järven ranalle.Joitain kesiä. Sanoin mies ystäväleni ne kylmä tyroksi latikot jolla tuotin ruka. Kaiva maamonttu taon kohtan mihin aurinko ei käy.Talo pieni mökki. Tyroksi laatikot maan kuopaan.Kaneksi läysi sauna mökin alta ison pellinpalan.Montun pälle ja sihen tiilet viellä.Kymänä pysyi ravinto.Joka päiväkun mökiltä ei ajettu lossille ja kaupppa paikka alue.Toimi maa kuoppa. Juomat oli limut ,wissy taas järvessä.Laiturissa kinni pussi minkä siällä olivat.Nauroin vellä olet maalispoika itse ja asut 100km hesasta et tie mikä on maaluoppa.Kun nevoin sen tekoa.Tosin en tienyt itse miten muikku valmistetaan.Kun verkoilta tuli mielin märin kunnes se ruopatin järveä kunolla loppu muikun tulo.Tiedä miten tänä päiviä? viimesen kerran mökilä käytin 1987. Tytär joskus 2005.Luvalla hakee perämotorin ,miehensä perikunnan mökille,Kertoi itkien Mökki oli lahonut sisältä ja joku parkkeerannut tontille asuntovaunu plus pyörillä wc.Siis kuljetettavan wc.Perikuntahan sen sit selvitti.Asia ei minulle kulunut.

   • Anonyymi

    Veneeseen ei voi kaivaa maakuoppaa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Veneeseen ei voi kaivaa maakuoppaa.

    Pitkäkölisen purjeveneeni lattia on vesikuopassa, ja pilssitila lattialevyjen alla on toiminut kylmäkaappinani.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Pitkäkölisen purjeveneeni lattia on vesikuopassa, ja pilssitila lattialevyjen alla on toiminut kylmäkaappinani.

    Joo se toimii tiettyyn rajaan asti, kokemusta kyllä on. Ei se silti mikään maakuoppaa ole.


  • Anonyymi

   Jääboksi ihan hyvä, mutta tulisi ehkä käytettyä kylmäkalleja, vaikka siinä tehokkuutta menettäisikin.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ökyä! Aki Manninen tykittää Putin-koiran ja mega-kärryn kanssa: "Känni ja kihlat, molemmista..."

   Kolme kovaa: Aki Manninen! Putin-koira! Öky-auto! Ja nyt Akilla on todellakin asiaa, sillä hän on kirjoittanut Instassa vaikeistakin asioista elämässä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   71
   5867
  2. No nyt! Vappu Pimiä hehkuttaa tätä "salaista asetta" - Peffa ei reagoi, kun sen sujauttaa alle

   No nyt on nokkela "salainen ase"! Pimiä on kyllä aikamoinen pakkaus, energiaa riittää. Hän varmasti herättää vahvoja tunteita suuntaan ja toiseen...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   14
   3928
  3. Iskeekö Venäjä Suomeen?

   Mitä mieltä ootte iskeekö Venäjä Suomeen? Pelottaako teitä miten tässä käy? Mä tunnustan että mua pelottaa. Mun äiti sanoi aikoinaan että Venäjältä
   Maailman menoa
   517
   2611
  4. Milloin sä olet viimeksi nähnyt kaipaamasi henkilön?

   Mä näin maanantaina pikaisesti naisen.
   Ikävä
   103
   1697
  5. Taas se nähtiin. USA on itse piru

   Miksi Venäjää syyllistetään omien kaasuputkiensa räjäyttämisestä, ja miksi radioon päästetään paskiaisia syyllistämään Venäjää, kun mitään ei ole todi
   Kokkola
   167
   1521
  6. Jari Sillanpää paljastaa huumearjen kiroista: "Kauanko voin ottaa, ennen kuin lähden..."

   Karua... Ex-tangokuningas jäi kiinni auton ratista metamfetamiinin eli kristallihuumeen vaikutuksen alaisena v. 2017. Hän sai tuomion ja ehdollista v
   Kotimaiset julkkisjuorut
   20
   1133
  7. Miksi media haluaa ylläpitää valheellista kuvaa Martinan urheilullisesta tasosta

   Martina on nätti ja sanavalmis ihminen, mutta urheilijana aivan kuntotasoa. Hyvän kuvan Martinan tasosta antaa hänen aikansa ja sijoituksensa tänä vuo
   Kotimaiset julkkisjuorut
   243
   1102
  8. Venäjästä tulee hitaasti mutta varmasti supervalta

   Venäjä on pikkuhiljaa palautumassa samaan tilaan kuin Neuvostoliiton kulta-aikoina viime vuosisadan puolivälissä. Putin on täydellinen kapteeni ohjaam
   Maailman menoa
   360
   1063
  9. Taas kerran, anteeksi

   Anteeksi että turhaan huolestuin Vain koska mua aiemmin kaipasit Siitä mun pitäisi tajuta olla onnellinen Mut kiusaajan valheisiin takerruin Ja ihan o
   Romantiikka
   173
   1038
  10. Tuijotan yhden ihmisen

   wa-kuvaa ja tekisi mieli kirjoittaa sinne pieni viaton viesti: Hyvää viikonloppua X! Tässähän se menee mitä varmimmin väärään osoitteeseen ja laitan s
   Ikävä
   42
   988
  Aihe