Yliopistoon lähes 50-vuotiaana?

Anonyymi

Olen 47 ja haaveena olisi suorittaa vielä yliopistotutkinto. Minua kiinnostaa kielet, maantiede ja yhteiskunnalliset aineet. Onko vielä järkeä lähteä? Amk -tutkinto on alalta, jossa en terveydellisistä syistä voi jatkaa tai ainakin rajoitetusti.

14

313

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Oman itsensä kannalta varmasti kannattaa. Entäs toimeentulo opiskelun aikana? Mahdollinen työskentely uudella alalla on toinen juttu, kun valmistuessa ikää on aika aika paljon.

      • Anonyymi

        Tuo on se ongelma. Opiskelu voi olla kiehtovaa ja motivoivaa kun jokin kiinnostaa .

        Nykyisellään vain kun on niin että toimeentulotukea eii myönnetä jos et ota opintolainaa. Opintorahan kyllä saa ja asumistuen, mutta opintoraha on alta 300 sadan. Laskut on hoidettava.
        Tuo laina on sitten muistaakseni 650 sadan huippeissa/kk ja toimeentulotuessa käteen katsotaan tuo perusosa joka on alta 600:dan joten ,ei ole kovin hääppöiset lähtökohdat jos ei ole puolisoa johon turvautua tai omia varoja sen verran että ei tarvitse yhteiskunnan tukia.

        esim 59 vuotiaana jos opintovelkaa tekisi ja eläköityisi 63:mosena ,jäisi tuon opiskelun tarkoitus lähinnä omaksi iloksi tapahtuvaksi eikä noita opintovelkoja edes kerkiäisi tienaaman takaisin.

        Nuorilla tietty eri juttu ,mutta ammatti ala kannatta katsoa siten että siinä kanss tienaa kouluttautumalla. Asetelma lienee osa syy matala palkka alojen työvoimapulaan aloilla joissa vaaditaan korkeakoulu tutkintoa, kuten esim terveydenhuoltoa alalla.


    • Anonyymi

      Haaveitahan ihmisellä on aina.
      Tänä vuonna ei yliopistoihin enää ole hakua, hyvässä lykyssä aloittaisit vuoden kuluttua ja valmistuisit reilusti yli 50-vuotiaana. Työllistymisen kannalta opiskelusta tuskin olisi hyötyä. Sitä paitsi ansioiden menetykset opiskeluvuosina olisivat huomattavat. Tutkinto vain tutkinnon vuoksi ei ole järkevää.

      Mutta älä hätäänny! Nyt voisit käynnistää opintoja avoimessa yliopistossa. Tutkintoon se ei johda, mutta voisi tyydyttää opiskelun nälkääsi ja olla kehittävää ihan oman itsesi kannalta. Tietyin ehdoin voisi viedä yliopistoonkin tutkinto-opiskelijaksi.

      Kielten opinnoista yliopistossa voin sanoa, että on varsin sitovaa. Paljon lähiopetusta ja jonkin verran ryhmätyötä, myös ulkomailla harjoittelua. Mutta erittäin kehittävää!

    • Anonyymi

      Riippuu miten työllistyy, mutta ainahan opiskelu ainakin olan itsensä kannalta. Olet yli viisikymppinen kun valmistut, mutta toisaalta eläkeikään on teillä 70-luvun puolivälissä syntyneillä vielä pitkä matka!

    • Anonyymi

      Näissä ammateissa huutava pula työntekijöista seuraavan viiden vuoden aikana:
      1) Hotellivastaanotto , kielitaitoinen
      2) Sairaanhoitaja
      3) Kätilö
      4) Poliisi
      5) Lentäjä
      6) Lukion opettaja
      7) Asuntovälittäjä
      8) Puuseppä, rakennustyöläinen

    • Anonyymi

      Elämässä pitää uskaltaa tehdä ratkaisuja koska elämä sarja valintoja. Jos terveys nykyisellä alalla reistaa turha jäädä. Anna palaa Frank.

      • Anonyymi

        Go on, Frank!


    • Anonyymi

      Avoimen Yliopiston opintoja suosittelen minäkin. Tietysti ne maksaa ja elää pitää muutenkin, mutta niissä saat oikean kuvan opiskelusta ja tiedät enemmän.

      Kun itse aloitin Avoimessa, en välttämättä ajatellut valmistuvani koskaan. Nyt olen kandi ja maisteriopintojakin on kai puolet tehtynä. Työpätkiä teen joskus, kun löydän. Tuskin jaksan maisteriksi asti. Enkä odota löytäväni alani töitä, kun olen niin lähellä eläkeikää.

    • Anonyymi

      Ei sinne yliopistoon niin vaan kävellä. Voi olla, että pääsykorumbaan menee vuosia. Vanhasta ylioppilastodistuksesta esim. Reaalista ei saa ollenkaan lähtöpisteita. Avoimessa taas keskiarvo pitää olla 3 (1-5) ja perusopinnot suoritettu, että voi hakea opiskeluoikeutta yliopistoon. Avoimen opinnothan eivät pätevöitä mihinkään. Haaveitahan aina saa olla, mutta realismin kanssa.

      • Anonyymi

        Melkein 50-vuotiaan ylioppilastodistus on todennköisesti melkein 30 vuotta vanha. Sillä ei yliopistoon mennä. Pääsykokeen kautta pääsee, jos menestyy hyvin. Silloin todistus ei merkitse muuta kuin että se pitää olla. Tai vaihtoehtoisesti muu yliopistokelpoisuuden antava todistus. Suuri osa uusista opiskelijoista otetaan pääsykokeen kautta, ei siinä mitään erikoista ole.

        Avoimen kautta yliopistoon voi päästä tietyille aloille. Keskiarvovaatimus 3 on jokaisen saavutettavissa.

        Jos on tarvetta alanvaihdolle ja vielä pitäisi töihinkin päästä, suosittelen harkitsemaan lyhyempää koulutusta. Suntioksi pääsee vanhempikin, koulutus on noin vuoden. Alalle päädytään hyvin monilta taustoilta.

        Joka tapauksessa onnea vaan opiskeluun, mitä se sitten onkin!!!


    • Anonyymi

      Jos se on sitä mitä todella haluat, niin etene ihmeessä suunnitelmassa ja aloita hakuun valmistautuminen. Tee myös itsellesi hyvä suunnitelma, joka perustuu siihen, mitä tarkemmin opinnoiltasi haluat ja miksi. Kirkasta tulevaisuuden visiosi ja pyri määrätietoisesti sitä kohti sekä opinto-ohjelman, kurssien että opinnäytetyön aiheen valinnassa. En suosittele menemään yliopistoon pelkästään katselemaan ja kuulostelemaan.

      Jos jäät opintovapaalle, mieti, miten se vaikuttaa urakehitykseesi nykyisellä työnantajalla. Jos olet vaihtamassa alaa tai haluat erilaisiin työtehtäviin kouluttautumisen kautta, sinuun ei välttämättä enää panosteta. YT:eissä vaarana irtisanominen vapaalta palattuasi.

    • Anonyymi

      Älä välitä negis-kommenteista. Kuten täällä jo sanottiin; Anna palaa!

      T: 51-vuotiaana yliopistoon, nyt työputkessa Etelä-Suomessa.

      • Anonyymi

        Yliopistossa vilisee viiskymppisiään juhlivia. Vähän vaihtelee tiedekunnittain, mutta mitenkään harvinainen ei keski-ikäinen opintojaan aloitteleva ole. Usein nämä iäkkäämmät menestyvät hyvin ja valmistuvat pikavauhtia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 193
      2539
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      198
      2254
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      59
      2248
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      176
      1752
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1277
    7. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      9
      1263
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      20
      1233
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1215
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1118
    Aihe