Spinaakkerin ja genaakkerin etuliikin pituus

Anonyymi

Moi, olen varsin uusi tekijä purjehdusharrastuksen parissa, enkä ole vielä koskaan käyttänyt spinaakkeria tai genaakkeria. Nyt kuitenkin muutamat purjehduskerrat vauhti on tyssännyt heikohkoihin tuuliin, joten tuli mieleen, että voisin sijoittaa seuraavaksi spinaakkeriin tai genaakkeriin.

Itse kysymys siis kuuluu, että mikä näiden kahden purjeen etuliikin pituus pitäisi olla suhteessa veneen etuharuksen; sama, hieman lyhempi vai hieman pidempi? Nuo purjeet kun eivät ole kuin kulmista kiinni, niin etuliikin pituutta on vaikea arvioida. Oman veneeni etuharuksen pituus on 9,5m.

3

58

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Spinaakkeri on hyvä hankinta. Kryssipurjeilla ei myötätuuleen tahdo kulkea ellei tuule kovaa. Kun kerrot purjeneulomolle veneestäsi, niin osaavat varmasti mitoittaa purjeen paljon paremmin kuin tämän palstan "asiantuntijat".

    • Anonyymi

      Spinnun pitää jäädä keulakaiteen yläpuolelle, joten maksimi sivuliikille on n. 1 m alle etustaagin, jos falli on etustaagin korkeudella. Genaakkerin voi laittaa kanteen kiinni, joten sen etuliikki voi olla lähes etustaagin pituinen. Pidempikin, jos kiinnityspiste on selvästi etustaagin etupuolella.

    • Anonyymi

      Jos haluaa parhaan vauhdin kevyessä tuulessa avomeressä kilpailujen ulkopuolella, tarvitaan tyystin erilainen purje kuin mikä tarvitaan kun kisataan saaristossa myös 10 m/s tuulessa.
      Edellisessä tapauksessa helpot ja nopeat jiipit eivät vaikuta purjevalintaan ollenkaan, koska sellaisia ei tarvitsekaan pystyä tekemään. Mikään mitta- tai muu sääntö ei vaikuta millä välineillä purjetta hallitaan, eikä tarvitse välittää siitä miten hankalia ne olisivat rantautuessa, kunhan ne voi poistaa enintään parissa tunnissa. Silloin voidaan käyttää vaikkapa spinnupuomia, jonka pituus on 1,5*J, kisoissa ei voida, eikä muutenkaan saaristossa jossa voidaan joutua jiippaamaan milloin tahansa, väistäisvelvollisuuden takia, taikka siksi että on saari ajolinjan tiellä.
      Tuollaisen spinnupuomin kanssa käytettävissä oleva purje on mitoiltaan aivan jotain muuta kuin paljon lyhyemmän puomin kanssa. Purjeneulomot eivät tiedä tällaisen mahdollisuuden olemassaolosta mitään, ellet sitä heille kerro. Niinpä he eivät tuollaisia purjeita suunnittele, jos vaan ilmoitat haluavasi purjeen ja kerrot mitat veneestäsi. Genaakkerin kansa sama juttu, päätä ensin mihin sen halssikulma kiinnitetään, ja mieti purjeen mittoja vasta sen jälkeen. Mitä kauemmas mastosta halssikulma saadaan kiinni, sitä suurempi purje voidaan hankkia. Kisojen ulkopuolella yläraja pituudelle tulee lujuusopista ja kustannuksista, ja mahdollisesti hallittavuudesta. Kisoissa nuo tulevat säännöistä. Jos halssikulma tulee lähes kiinni keulaharuksen rustia, on jiippaaminen ja muukin hallinta varsin hankalaa. Pienikin keulapuomi/ankan nokka auttaa hallittavuudessa paljon. Luonnollisesti sellaisen suunnittelu ja asentaminen vaatii lujuusopin ymmärtämistä. Ei voi vain porata reikiä ja pultata valmista kiinni ottamatta riskiä että veneesi rakenne hajoaa porattujen reikien ympäriltä.

      Vakiomittaisilla purjeilla veneesi suorituskyky kärsii todella paljon myötäisillä kevyessä tuulessa (0-3 m/s) verrattuna siihen mitä maksimi mittaisilla olisit voinut saavuttaa. Jos vielä osatakilaisen maston vahvistaa kestämään mastonhuippu purjeen, saa entistäkin enemmän lisää suorituskykyä kevyelle, kunhan sia huomioidaan purjeen mitoissa. Ja ongelmia jos purjetta yrittää käyttää liian kovassa tuulessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4618
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      128
      4060
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      34
      2624
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      200
      1653
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1306
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      24
      1279
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1238
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1223
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1183
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1095
    Aihe