Sähköpörssi on täyttä huijausta. Fortumin pääjohtaja kertoi tänään, että

Anonyymi

"Jos yhtiö, esimerkiksi Fortum, on myynyt 50 euron hinnalla sähköä tulevaisuudessa ja sähkön futuurihinta nousee 250 euroon, niin silloin sähkön myyjän pitää laittaa se ero vakuutena. Ja kun volyymit ovat isoja, puhutaan miljardeista."

Tässä on virheellisiä väittämiä ja vaatimuksia. Mikäli Fortum myy omaa tuotantoaan eli sen sähkön, mitä se itse tuottaa, niin futurifinnoilla ei ole yhtään mitään merkitystä. Fortum voi myydä sähköa vaikka vaikka 1 eurolla, jos se vaan on yritykselle kannattavaa.

Ilmeisesti Fortum eimyy pelkästään omaa tuotantoaan vaan pelaa myös pörssissä ostamalla ja myymällä sähköä. Siinä tapauksessa tälle ylimyyntiosuudelle on oltava vakuudet, koska se ei sitä pysty itse tuottamaan vaan se on hankittava pörssistä vaikka kilpailijalta.

Esimerkiksi tuulivoimalan tuulen hinta ei muut futurien mukaan ja mylly tuotaa sen mitä tuottaa. Ei sen tuotanto hintaan tai määrään jotkut futuurit vaikuta. Sama koskee yksityistä aurinkovoimalaa, jos se on kytketty verkkoon. Ylijäämä myydään ja siitä saadaan pörssihinta, mutta ei sitä hinnoitella futurihintojen mukaan, ellei ko aurinvoimala ole luvannut tuotaaja myydä sähköä enemmän kuin itse pystyy.

Eli Fortum kusettaa ja se pelaa pörssissä veronmaksajan piikkiin. Fortumille ei pidä missään nimessä myöntää valtion lisärahoitusta.

27

324

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Näyttää siltä, että lähes päivittäin paljastuu uusia kupruja Fortumin toimissa..
   Mainitut sähkösopimukset ovat uusi kupla, joka on tehty joko valtion omistajaohjauksen hyväksymänä tai täysin tietämättä.

   Ensimmäiseksi on selvitettävä kuin paljon Fortum on tehnyt tätä ylimyyntiä ja sitoumuksia ja sen taloudellinen arvo, joka voi olla jopa suurempi kuin Uniperin tekemät kaasunmyyntisopimukset? Ilmeisesti näiden arvo on huomattavasti suurempi kuin kaasusopimusten arvo ja jokaiselle haamumyymälleen megawattitunnille Fortum kinuaa Suomen valtion pääomistusta 200 euroa.

   Fortumin on ilmeisesti olettanut, että sen Suomen edullisilla tuotantolaitoksilla se pystyy nyhtämään hyvän 50 euron hinnan Saksan markkinoilta. Nyt kuitenkin
   Fortum on samassa kusessa kuin konkursiin menneet kotimaiset pienet "sähkönvälitysfirmat", joilla ei ole omaa tuotantoa vaan ovat pelanneet pörssissä myymällä ja ostamalla sähköä. Se oli kannatavaa nii kauan kun hinta oli vakaa. Nyt ei ole ja Fortum ajautuu ilman muuta konkurssiin.

   Fortumin pörssiarvo on noin 9 mrd nykyisin, jotyen Suomen valtion kannalta on edullisinta pistää pillit pussiin ja Fortum konkkaan. Valtio voi lunastaa tuotantolaitokset konkan jälkeen itselleen.

   Fortumin johto ei todellakaan nauti luotatmusta sen enempää kuin Uniperin.

   • Anonyymi

    Fortumin johto on kieroa, mutta en voi antaa pisteitä myöskään valtio-omistajan edustajille. On yksi asia jos Fortum puuhaa jotain suurimman omistajan selän takana, mutta toinen asia jos valtio-omistajan edustajia ei kiinnosta mitä omistetuissa yhtiössä puuhaillaan.

    Tuppurainen ja aikansa vastuuministerit ravistelevat vastuita hartioiltaan sillä perusteella etteivät he tienneet mistään mitään. Eikö kuitenkin suurimman omistajan pitäisi pysytellä selvillä siitä mitä omistetuissa firmoissa tapahtuu? Tietnekään rouva ministeri ei lähde itse kuuntelemaan hallituksen kokouksia, joista ei mitään edes ymmärrä, mutta ei löydy pöhöttyneltä julkiselta sektorilta yhtä joutilasta virkamiestä joka kävisi istumassa hallituksen kokouksissa ja raportoisi omistajavastuuministerille omistettujen firmojen isoista käänteistä? Ministerin tehtänä on antaa hallintoalamaiselle käsky käydä seuraamassa hallituksen kokousta.

    Näin muodoin ministerit ovat laiminlyöneet selvilleottamisvelvollisuutensa. Omistajohjausministereita on pidettävä osasyyllisinä Fortumin katsatrofiin. Törkeä huolimattomuus.


  • Anonyymi

   Fortum tarvitsee tällä kertaa valtion apua selvitäkseen sähköpörssin vakuuksista.

   Voisikohan Nokia osallistua näiden vakuuksien maksamiseen - for old times' sake?

  • Anonyymi

   Vakuuksia tarvitaan tavaralle, tuotteelle tai aineettomalle hyödykkelle, jota itsellä ei ole, mutta jonka on jo myynyt sitovasti eteen päin. Fortun on myynyale hintaa sitovasti sellaista sähköä, jota sillä ei ole, ei itse kykene tuottamaan ja se joutuu hankimaan sen pörssihinnoilla markkinoilta. Fortumin johto on täysi ahne, idiootti luuseri, ei yhtään enempää. Se pitää laittaa vastuuseen, 100 v häkissä ei riitä.

  • Anonyymi

   Miten sähkön hinta nousi niin nopeasti? Ahneus. Vaikka venäläinen sähkö jäi pois, ei sen hinta todellisuudessa ole kymmenkertainen. Yhtiöt tekivät voittoa isosti 4 sentin hinnallakin. Pörssi on kaiken pahan alku ja juuri, sijoittajien on saatava omansa. On väärin koluta yksityisen kuluttajan lompakkoa samalla yritykset saavat sähkön murto-osalla siitä hinnasta minkä tavan tallaaja maksaa siitä. Yritys hinnoittelee sen joka tapauksessa tuotantokustannuksiin.

  • Anonyymi

   Sähköpörssi ei ole Fortumin keksintö, joten siitä sitä ei voi syyttää.

   Sähköpörssin idea on, että kuluttaja maksaa aina kalleimman mahdollisen hinnan sähköstä. Sähkö huutokaupataan ja vain ylintä hintaa pidetään perushintana pörssisähkölle, vaikka suurin osa pörssisähkön asiakkaille toimitetusta sähköstä on halvempaa.

   • Anonyymi

    Tuosta seuraa se, että sähkön tuottajien on järkevä vedättää ylintä hintaa mahdollisimman korkealle. Kaikki saavat kuluttajalta ylimmän hinnan, vaikka ostaisivat paljon halvemmalla.

    Se on oivallinen paikka vedätykselle ja onhan koko Nordpool suuri kartelli.

    Aikoinani toimin teollisuudessa myyntihommissa. Joka vuosi oli "teknisiä kysymyksiä" koskeva kokous, johon ei koskaan osallistunut tekniikkaa ymmärtäviä insinöörejä vaan myyntimiehiä. He sitten keskenään sopivat kuka myy millekin asiakkaalle ja kuka aloittaa hinnankorotukset.

    Ruotsalaiset olivat "varovaisia". He eivät olleet mukana keskusteluissa, mutta odottivat käytävällä ja noudattivat sovittuja asioita. Meitä käskettiin pitämään kartellipapereita kotona ja minullakin oli salkku makuuhuoneessa siltä varalta, että töihin tulee tarkastus.

    En usko etteikö sähköstä sovittaisi samalla tavalla. Siinä liikkuu niin isot rahat, ettei hommaa voi jättää markkinan armoille.


  • Anonyymi

   Sähköpörssi ei ole Fortumin keksintö, mutta se on osallistunut pörssipeliin täysimääräisesti välittämättä riskeistä. Fortumin johto on kuvitellut, että Suomen ja muiden laitosten sähkötuotannolla se voi pelata hinnoilla mielensä mukaan ja vaikuttaa sitä kautta sähkönhintaan. Todellisuus on täysin jotain muuta. Fortum on ainoastaan markinaalinen sähköntuottaja Euroopassa, mutta se on ottanut valtavat riskit vallatakseen markkinoita myymällä alehinaan ja tekemäällä alehintaisisa pitkäaikaisia sähkösopimuksia tuotannosta, jota sillä itsellä ei ole.

   Miksi suomalaisten veronmaksajien pitäsi osallistua näihin pörssiyhtiön kusetus kupruihin, joiden tarkoitus oli ainaostaan tuoda tuottoa johtajilleen?

   Pasrempi ajaa firma konkurssiin ja saatta johto vastuuseen osakken omistajille ja Suomen valtiolle.

  • Anonyymi

   Sähköpörssi on huijaus siinä mielessä, että kuka tahansa voi perustaa sähköyhtiön ja myydä ja ostaa sähköä ilman että sitä itse omaa sähköntuotantoa. Eli sähköstä on tehty keinottelun väline. Fortum on tähäkeinotteluun ilmeisen aktiivisest osallistunut ja haalinut sähkösopimuksia alehintaan. ne toki saatoivat sopimushetkellä olevan kannatavia, mutta eihän se ole oleellista pörssikeinottelussa. Niistä olsi pitänyt päästä eroon ja myydä eteenpäin, jos näkymät muuttuvat.

   Fortumin johdon toiminta osiottaa täydellistä ammatitaidottomuutta ja välinpitämättömyyttä omistajan varallisuudesta ja sen kartuttamisesta. On otettu täysin mielettömiä riskejä ilmeisesti ilman riskianalyysiä tai tehdyllä riskianalyysillä, josta riskit on poistettu epäolennaisina. Tätäkin on nähty tapahtuvan.

   • Anonyymi

    Onhan Fortumilla ollut omaa tuotantoa, mutta se on itärajan takana. Sitä on ollut edullista myydä Suomeen.


   • Anonyymi

    Mikä kusetus. Tuppurainen vääntänyt hymyn korviin asti ja onnellisen ymmärtämättömänä suojannut kusetusta.


  • Anonyymi

   Fortumin itärajan laitosten tuotanto kyllä menee täysin Venäjän tarpeeseen ja on kaiken lisäksi ollut täysin kannattamatonta niihin upotettuihin miljardeihin nähden päinvastoin kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää. Syynä se, että Putin määrää Fortumi tarvitseman kaasunhinnan sekä sähkön myyntihinnan, joten ei siitä tuottoa voi tehdä. Sitä paitsi Fortum on myymässä niitä ja mikähän mahtaa olla myynti hinta, korkeintaa 1-2 % investoinnin arvosta.

  • Anonyymi

   Paljonko tuulen hinta on noussut, kun aikaisemmin tuulisähkö oli hyvin kannatavaa 100 euro/MWh hinnalla, mutta nyt hinnan pitää olla vähintään 300 euroa. Kenelle se tuulen hinta muuten pulitettaan. Ilmeisesti johonkin Fortumin kuplaan.

  • Anonyymi

   Suhmurit survottava suohon!

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Jos Fortum on myynyt eteenpäin sopimukilla sähkö, jota sillä ei itsellä ole vaan se joutuu sen hankkimaan pörssistä muilta sähköntuotatjilta niin jokaista 1000 MW kohti tappio on 200 euro/MW erotuksella 200 000 euro/tunti ja 4,8 mlin/vrk eli 160 miljoona/kuukausi. Nyt ei ole tietoa kuinka paljon Fortum on myynyt sähkö, jota sillä ei ole. Jos sopimuksia on 10 000 MW edestä, tappiot ovat joka kuukausi 1,6 miljardia. Tuota vauhtia Fortum on konkassa 4 kuukaudessa.

   Nykyistä Fortumia ei missän nimessä valtion pidä enään pääomittaavaa ajaa sen konkkaan.

  • Anonyymi

   Fortumin arvo valtiolle on 0 euroa. Fortum pyytää vakuuksiin valtiolta apua 4 mrd, joka vastaa valtion omistusosuutta nyky Fortumista. Valtion omistusoikeus on kytännössä nolla, kiitos miljoonabonuspalkittujen johtajien. Ei tainut mennä tämäkään niin kuin putkeen, vai miltä itsestä tuntuu.

  • Anonyymi

   Hallitus suunnittelee tukitoimia täysin vahentuneilla laskemilla. Lopputolos on yhtä tyhjän kanssa. Paketin käyttöön tullesssa tilanne on jo muuttunut niin paljon, että koko paketti on vain laastari valtavaan avohaavaan.

  • Anonyymi

   Suuri puhallus menossa.
   Katsokaa vain seuraavia osavuosikatsauksia. KAIKKI, kaikki tekevät valtavaa tulosta. Fortumin tulos näyttää huonolta, mutta se johtuu Uniperistä.
   Suomen maaperällä kusetetaan asiakkaita ja Fortumkin on pinnalla juuri sen takia, että suomalaiset maksaa. Saksalaiset ei, vaan sinne viedään täältä pohjolan ihmeestä rahaa tukuttain.

   Ja mitäs tekee Hallitus, kertoo että hyvä sopimus.

   • Anonyymi

    Rikostutkinnat liikkeelle. Jossain kohdassa kusetus on katkaistava.


  • Anonyymi

   Aina kun Suomi tekee businestä Saksassa lopputulemana on jättitappiot.
   Edellisen kerran ostettiin ilmaa, nyt myydään sähköä alle ostohinnan. Saksa kusettaa meitä....

  • Anonyymi

   Ja hallitus ei tee mitään.
   Hakee vain tukea niille, joita tuetaan jo ennestään.
   Ja kuka maksaa, tavallinen työssäkäyvä veronmaksaja.

   Tämäkö on sitä sosiaalidemokratiaa.

   • Anonyymi

    Ei todellakaan ole sosiaalidemokratiaa vaan kapitalismia. Pörssi yhtä kusetusta ja sähkönhinnan sidonnaisuus maakaasun hintaan ihan kusetusta myös.

    Ei kukaan ole tyytyväinen jos maksaa jostain muusta kuin ostaa


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei todellakaan ole sosiaalidemokratiaa vaan kapitalismia. Pörssi yhtä kusetusta ja sähkönhinnan sidonnaisuus maakaasun hintaan ihan kusetusta myös.

    Ei kukaan ole tyytyväinen jos maksaa jostain muusta kuin ostaa

    Sosialidemokratia on verhottua katalaa kapitalismia.


  • Anonyymi

   Suhmurit teloitettava!

  • Anonyymi

   Laitetaan vesi- ja ilmakin pörssiin ja niiden hinta määräytyy Saharan ja sukelluskellon tuntihintojen mukaan.

  • Anonyymi

   Solmiopellet hirteen!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Antti Hulkon taidot eivät riittäneet

   Hesarin juttua Hanoi Rocksin konsertista: "Rockbiiseissä hänen ikuinen tapansa venyttää kieliä hieman summittaisesti tuo vain hyvää punkmaista rosoa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   4053
  2. Venäläislehti: Yli 260 000 miestä on lähtenyt venäjältä

   liikekannallepanon jälkeen. FSB raportoi, että 261 000 miestä lähti maasta keskiviikon ja lauantain välisenä aikana. Mahtaa olla vaikea löytää niitä
   Maailman menoa
   244
   2844
  3. Millainen on liian erikoinen nainen?

   Kysymys otsikossa. Mikä aiheuttaa sen, ettei kelpaisi kumppaniksi.
   Ikävä
   71
   1838
  4. Ymmärtääkö kaikki , että ydinsota on seuraava vaihe.

   Näin.. Ei ole mitään " Ukrainan sotaa " , jonka voisi rajata vain tuonne maantieteelliselle alueelle. Tähän sotaan ei tulla myöskään saamaan mitään
   Maailman menoa
   243
   1741
  5. Ex-huippumalli, juontaja Anne Kukkohovi paljastaa: "Olen tosi röyhkeä ja päivän päätteeksi..."

   Anne Kukkohovi on juontanut Koko Suomi -leipoo -ohjelmaa ammattimaisesti jo vuosia. Kansainvälisen uran tehnyt ex-huippumalli tunnustaa itsekin hämmäs
   Kotimaiset julkkisjuorut
   4
   1547
  6. Kun viimeksi näin sinut nainen

   Näytti vartalosi taas yhtä kuumottavalta kuin kaikilla muilla kerroilla kun olemme olleet tekemisissä. Oletko valmis tapaamaan siinä paikassa?
   Ikävä
   38
   1316
  7. Ajattelen sua joka ainoa päivä

   kaikesta huolimatta, kaikesta sattuneesta huolimatta. Minua tietyllä tavalla pelottaa nähdä sua, koska ei olla tavattu pitkästä aikaa enkä tiedä laink
   Tunteet
   28
   1309
  8. Voiko kirjoituksen perusteella rakastua?

   Haluaisin tietää mitä mietitte, voiko toiseen rakastua pelkän kirjoitustavan perusteella? Tietämättä toisen ulkonäköä?
   Ikävä
   101
   1259
  9. Annathan vielä kerran anteeksi?

   Saisin rauhan. Tunnen liian vahvasti eri tunteita ja en osaa hillitä niitä tietyssä mielentilassa. Kyllä varmaan tiedät. Ei se silti tietenkään oikeut
   Ikävä
   62
   1172
  Aihe