Sähköpörssi on täyttä huijausta. Fortumin pääjohtaja kertoi tänään, että

Anonyymi

"Jos yhtiö, esimerkiksi Fortum, on myynyt 50 euron hinnalla sähköä tulevaisuudessa ja sähkön futuurihinta nousee 250 euroon, niin silloin sähkön myyjän pitää laittaa se ero vakuutena. Ja kun volyymit ovat isoja, puhutaan miljardeista."

Tässä on virheellisiä väittämiä ja vaatimuksia. Mikäli Fortum myy omaa tuotantoaan eli sen sähkön, mitä se itse tuottaa, niin futurifinnoilla ei ole yhtään mitään merkitystä. Fortum voi myydä sähköa vaikka vaikka 1 eurolla, jos se vaan on yritykselle kannattavaa.

Ilmeisesti Fortum eimyy pelkästään omaa tuotantoaan vaan pelaa myös pörssissä ostamalla ja myymällä sähköä. Siinä tapauksessa tälle ylimyyntiosuudelle on oltava vakuudet, koska se ei sitä pysty itse tuottamaan vaan se on hankittava pörssistä vaikka kilpailijalta.

Esimerkiksi tuulivoimalan tuulen hinta ei muut futurien mukaan ja mylly tuotaa sen mitä tuottaa. Ei sen tuotanto hintaan tai määrään jotkut futuurit vaikuta. Sama koskee yksityistä aurinkovoimalaa, jos se on kytketty verkkoon. Ylijäämä myydään ja siitä saadaan pörssihinta, mutta ei sitä hinnoitella futurihintojen mukaan, ellei ko aurinvoimala ole luvannut tuotaaja myydä sähköä enemmän kuin itse pystyy.

Eli Fortum kusettaa ja se pelaa pörssissä veronmaksajan piikkiin. Fortumille ei pidä missään nimessä myöntää valtion lisärahoitusta.

33

1515

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Näyttää siltä, että lähes päivittäin paljastuu uusia kupruja Fortumin toimissa..
      Mainitut sähkösopimukset ovat uusi kupla, joka on tehty joko valtion omistajaohjauksen hyväksymänä tai täysin tietämättä.

      Ensimmäiseksi on selvitettävä kuin paljon Fortum on tehnyt tätä ylimyyntiä ja sitoumuksia ja sen taloudellinen arvo, joka voi olla jopa suurempi kuin Uniperin tekemät kaasunmyyntisopimukset? Ilmeisesti näiden arvo on huomattavasti suurempi kuin kaasusopimusten arvo ja jokaiselle haamumyymälleen megawattitunnille Fortum kinuaa Suomen valtion pääomistusta 200 euroa.

      Fortumin on ilmeisesti olettanut, että sen Suomen edullisilla tuotantolaitoksilla se pystyy nyhtämään hyvän 50 euron hinnan Saksan markkinoilta. Nyt kuitenkin
      Fortum on samassa kusessa kuin konkursiin menneet kotimaiset pienet "sähkönvälitysfirmat", joilla ei ole omaa tuotantoa vaan ovat pelanneet pörssissä myymällä ja ostamalla sähköä. Se oli kannatavaa nii kauan kun hinta oli vakaa. Nyt ei ole ja Fortum ajautuu ilman muuta konkurssiin.

      Fortumin pörssiarvo on noin 9 mrd nykyisin, jotyen Suomen valtion kannalta on edullisinta pistää pillit pussiin ja Fortum konkkaan. Valtio voi lunastaa tuotantolaitokset konkan jälkeen itselleen.

      Fortumin johto ei todellakaan nauti luotatmusta sen enempää kuin Uniperin.

      • Anonyymi

        Fortumin johto on kieroa, mutta en voi antaa pisteitä myöskään valtio-omistajan edustajille. On yksi asia jos Fortum puuhaa jotain suurimman omistajan selän takana, mutta toinen asia jos valtio-omistajan edustajia ei kiinnosta mitä omistetuissa yhtiössä puuhaillaan.

        Tuppurainen ja aikansa vastuuministerit ravistelevat vastuita hartioiltaan sillä perusteella etteivät he tienneet mistään mitään. Eikö kuitenkin suurimman omistajan pitäisi pysytellä selvillä siitä mitä omistetuissa firmoissa tapahtuu? Tietnekään rouva ministeri ei lähde itse kuuntelemaan hallituksen kokouksia, joista ei mitään edes ymmärrä, mutta ei löydy pöhöttyneltä julkiselta sektorilta yhtä joutilasta virkamiestä joka kävisi istumassa hallituksen kokouksissa ja raportoisi omistajavastuuministerille omistettujen firmojen isoista käänteistä? Ministerin tehtänä on antaa hallintoalamaiselle käsky käydä seuraamassa hallituksen kokousta.

        Näin muodoin ministerit ovat laiminlyöneet selvilleottamisvelvollisuutensa. Omistajohjausministereita on pidettävä osasyyllisinä Fortumin katsatrofiin. Törkeä huolimattomuus.


    • Anonyymi

      Fortum tarvitsee tällä kertaa valtion apua selvitäkseen sähköpörssin vakuuksista.

      Voisikohan Nokia osallistua näiden vakuuksien maksamiseen - for old times' sake?

    • Anonyymi

      Vakuuksia tarvitaan tavaralle, tuotteelle tai aineettomalle hyödykkelle, jota itsellä ei ole, mutta jonka on jo myynyt sitovasti eteen päin. Fortun on myynyale hintaa sitovasti sellaista sähköä, jota sillä ei ole, ei itse kykene tuottamaan ja se joutuu hankimaan sen pörssihinnoilla markkinoilta. Fortumin johto on täysi ahne, idiootti luuseri, ei yhtään enempää. Se pitää laittaa vastuuseen, 100 v häkissä ei riitä.

    • Anonyymi

      Miten sähkön hinta nousi niin nopeasti? Ahneus. Vaikka venäläinen sähkö jäi pois, ei sen hinta todellisuudessa ole kymmenkertainen. Yhtiöt tekivät voittoa isosti 4 sentin hinnallakin. Pörssi on kaiken pahan alku ja juuri, sijoittajien on saatava omansa. On väärin koluta yksityisen kuluttajan lompakkoa samalla yritykset saavat sähkön murto-osalla siitä hinnasta minkä tavan tallaaja maksaa siitä. Yritys hinnoittelee sen joka tapauksessa tuotantokustannuksiin.

    • Anonyymi

      Sähköpörssi ei ole Fortumin keksintö, joten siitä sitä ei voi syyttää.

      Sähköpörssin idea on, että kuluttaja maksaa aina kalleimman mahdollisen hinnan sähköstä. Sähkö huutokaupataan ja vain ylintä hintaa pidetään perushintana pörssisähkölle, vaikka suurin osa pörssisähkön asiakkaille toimitetusta sähköstä on halvempaa.

      • Anonyymi

        Tuosta seuraa se, että sähkön tuottajien on järkevä vedättää ylintä hintaa mahdollisimman korkealle. Kaikki saavat kuluttajalta ylimmän hinnan, vaikka ostaisivat paljon halvemmalla.

        Se on oivallinen paikka vedätykselle ja onhan koko Nordpool suuri kartelli.

        Aikoinani toimin teollisuudessa myyntihommissa. Joka vuosi oli "teknisiä kysymyksiä" koskeva kokous, johon ei koskaan osallistunut tekniikkaa ymmärtäviä insinöörejä vaan myyntimiehiä. He sitten keskenään sopivat kuka myy millekin asiakkaalle ja kuka aloittaa hinnankorotukset.

        Ruotsalaiset olivat "varovaisia". He eivät olleet mukana keskusteluissa, mutta odottivat käytävällä ja noudattivat sovittuja asioita. Meitä käskettiin pitämään kartellipapereita kotona ja minullakin oli salkku makuuhuoneessa siltä varalta, että töihin tulee tarkastus.

        En usko etteikö sähköstä sovittaisi samalla tavalla. Siinä liikkuu niin isot rahat, ettei hommaa voi jättää markkinan armoille.


    • Anonyymi

      Sähköpörssi ei ole Fortumin keksintö, mutta se on osallistunut pörssipeliin täysimääräisesti välittämättä riskeistä. Fortumin johto on kuvitellut, että Suomen ja muiden laitosten sähkötuotannolla se voi pelata hinnoilla mielensä mukaan ja vaikuttaa sitä kautta sähkönhintaan. Todellisuus on täysin jotain muuta. Fortum on ainoastaan markinaalinen sähköntuottaja Euroopassa, mutta se on ottanut valtavat riskit vallatakseen markkinoita myymällä alehinaan ja tekemäällä alehintaisisa pitkäaikaisia sähkösopimuksia tuotannosta, jota sillä itsellä ei ole.

      Miksi suomalaisten veronmaksajien pitäsi osallistua näihin pörssiyhtiön kusetus kupruihin, joiden tarkoitus oli ainaostaan tuoda tuottoa johtajilleen?

      Pasrempi ajaa firma konkurssiin ja saatta johto vastuuseen osakken omistajille ja Suomen valtiolle.

    • Anonyymi

      Sähköpörssi on huijaus siinä mielessä, että kuka tahansa voi perustaa sähköyhtiön ja myydä ja ostaa sähköä ilman että sitä itse omaa sähköntuotantoa. Eli sähköstä on tehty keinottelun väline. Fortum on tähäkeinotteluun ilmeisen aktiivisest osallistunut ja haalinut sähkösopimuksia alehintaan. ne toki saatoivat sopimushetkellä olevan kannatavia, mutta eihän se ole oleellista pörssikeinottelussa. Niistä olsi pitänyt päästä eroon ja myydä eteenpäin, jos näkymät muuttuvat.

      Fortumin johdon toiminta osiottaa täydellistä ammatitaidottomuutta ja välinpitämättömyyttä omistajan varallisuudesta ja sen kartuttamisesta. On otettu täysin mielettömiä riskejä ilmeisesti ilman riskianalyysiä tai tehdyllä riskianalyysillä, josta riskit on poistettu epäolennaisina. Tätäkin on nähty tapahtuvan.

      • Anonyymi

        Onhan Fortumilla ollut omaa tuotantoa, mutta se on itärajan takana. Sitä on ollut edullista myydä Suomeen.


      • Anonyymi

        Mikä kusetus. Tuppurainen vääntänyt hymyn korviin asti ja onnellisen ymmärtämättömänä suojannut kusetusta.


    • Anonyymi

      Fortumin itärajan laitosten tuotanto kyllä menee täysin Venäjän tarpeeseen ja on kaiken lisäksi ollut täysin kannattamatonta niihin upotettuihin miljardeihin nähden päinvastoin kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää. Syynä se, että Putin määrää Fortumi tarvitseman kaasunhinnan sekä sähkön myyntihinnan, joten ei siitä tuottoa voi tehdä. Sitä paitsi Fortum on myymässä niitä ja mikähän mahtaa olla myynti hinta, korkeintaa 1-2 % investoinnin arvosta.

    • Anonyymi

      Paljonko tuulen hinta on noussut, kun aikaisemmin tuulisähkö oli hyvin kannatavaa 100 euro/MWh hinnalla, mutta nyt hinnan pitää olla vähintään 300 euroa. Kenelle se tuulen hinta muuten pulitettaan. Ilmeisesti johonkin Fortumin kuplaan.

    • Anonyymi

      Suhmurit survottava suohon!

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Se on käytännössä kansallistettu.
        Siksi se on paska.


    • Anonyymi

      Jos Fortum on myynyt eteenpäin sopimukilla sähkö, jota sillä ei itsellä ole vaan se joutuu sen hankkimaan pörssistä muilta sähköntuotatjilta niin jokaista 1000 MW kohti tappio on 200 euro/MW erotuksella 200 000 euro/tunti ja 4,8 mlin/vrk eli 160 miljoona/kuukausi. Nyt ei ole tietoa kuinka paljon Fortum on myynyt sähkö, jota sillä ei ole. Jos sopimuksia on 10 000 MW edestä, tappiot ovat joka kuukausi 1,6 miljardia. Tuota vauhtia Fortum on konkassa 4 kuukaudessa.

      Nykyistä Fortumia ei missän nimessä valtion pidä enään pääomittaavaa ajaa sen konkkaan.

    • Anonyymi

      Fortumin arvo valtiolle on 0 euroa. Fortum pyytää vakuuksiin valtiolta apua 4 mrd, joka vastaa valtion omistusosuutta nyky Fortumista. Valtion omistusoikeus on kytännössä nolla, kiitos miljoonabonuspalkittujen johtajien. Ei tainut mennä tämäkään niin kuin putkeen, vai miltä itsestä tuntuu.

    • Anonyymi

      Hallitus suunnittelee tukitoimia täysin vahentuneilla laskemilla. Lopputolos on yhtä tyhjän kanssa. Paketin käyttöön tullesssa tilanne on jo muuttunut niin paljon, että koko paketti on vain laastari valtavaan avohaavaan.

    • Anonyymi

      Suuri puhallus menossa.
      Katsokaa vain seuraavia osavuosikatsauksia. KAIKKI, kaikki tekevät valtavaa tulosta. Fortumin tulos näyttää huonolta, mutta se johtuu Uniperistä.
      Suomen maaperällä kusetetaan asiakkaita ja Fortumkin on pinnalla juuri sen takia, että suomalaiset maksaa. Saksalaiset ei, vaan sinne viedään täältä pohjolan ihmeestä rahaa tukuttain.

      Ja mitäs tekee Hallitus, kertoo että hyvä sopimus.

      • Anonyymi

        Rikostutkinnat liikkeelle. Jossain kohdassa kusetus on katkaistava.


    • Anonyymi

      Aina kun Suomi tekee businestä Saksassa lopputulemana on jättitappiot.
      Edellisen kerran ostettiin ilmaa, nyt myydään sähköä alle ostohinnan. Saksa kusettaa meitä....

    • Anonyymi

      Ja hallitus ei tee mitään.
      Hakee vain tukea niille, joita tuetaan jo ennestään.
      Ja kuka maksaa, tavallinen työssäkäyvä veronmaksaja.

      Tämäkö on sitä sosiaalidemokratiaa.

      • Anonyymi

        Ei todellakaan ole sosiaalidemokratiaa vaan kapitalismia. Pörssi yhtä kusetusta ja sähkönhinnan sidonnaisuus maakaasun hintaan ihan kusetusta myös.

        Ei kukaan ole tyytyväinen jos maksaa jostain muusta kuin ostaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei todellakaan ole sosiaalidemokratiaa vaan kapitalismia. Pörssi yhtä kusetusta ja sähkönhinnan sidonnaisuus maakaasun hintaan ihan kusetusta myös.

        Ei kukaan ole tyytyväinen jos maksaa jostain muusta kuin ostaa

        Sosialidemokratia on verhottua katalaa kapitalismia.


    • Anonyymi

      Suhmurit teloitettava!

    • Anonyymi

      Laitetaan vesi- ja ilmakin pörssiin ja niiden hinta määräytyy Saharan ja sukelluskellon tuntihintojen mukaan.

    • Anonyymi

      Solmiopellet hirteen!

    • Anonyymi

      Nämä kalliit sähkösopimukset, johon vanhukset ja tyhmät köyhät huijattiin oli likainen huijaus, jolla saatiin kansa maksaa Fortumin töppäilyt. Tapahtui varmastikin valtion suostumuksella, koska omistaa Fortumista puolet. Hallitus todennäköisesti myös valjasti median kusetuksellaan ja pelotteluillaan mukaan ja muut yritykset rahanahneudellaan, että kansa saatiin köyhyysloukkoon. Sähköyhtiöt oisi voinut jättää bonarit maksamatta, jossa paljastui lopullinen kusetus. Turha selittää että asiakkaalle ettei hintaa voi tiputtaa kun ostettu tietty kiintiö tietyllä hinnalla. Ei se suuri liikevaihto nyt tuolla tule.

    • Anonyymi

      Kaikki sähkö myydään pörssiin ja ostetaan sieltä koska ei ole mahdollista seurata yhtä elektronia mistä se tulee ja minne menee. Se edellyttäisi, ettei verkot ole kiinni toisissaan, mutta ne ovat.

      Jokainen, joka varaa sähköä itselleen pörssissä, joutuu maksamaan vakuuden siitä, että myös ostaa sen. Se pätee, vaikka itse tuottaisi sen sähkön.

    • Anonyymi

      Kusetuksen maku.
      Jokainen sähköyhtiö samassa liemessä.
      Toistaiseksi olevat sopimukset vieläkin yli 44 ckwh, Lumme.
      Painostetaan asiakasta sitoutumaan 24 kk:n sopimuksiin joka kwh on vieläkin ylihintaista. Lisäksi sopimuksissa on vielä se 10 % alv. Joten hinta ei ole todellinen.

    • Anonyymi

      Skragakaulat tuhoavat koko maan!

      • Anonyymi

        Kuitenkin ne skragakaulat maksavat 90% kaikista tuloveroista eli n.30 miljardia.
        Se on melkein puolet valtion kaikista menoista.

        En usko, että skragakaulat aiheuttavat enempää tuhoa kuin tuovat hyötyjä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      74
      2240
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      175
      1751
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      157
      1606
    4. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1382
    5. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1378
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      293
      1237
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1109
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1063
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1052
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      55
      948
    Aihe