Laskelma SPOT vs. määräaikainen 2024 huhtikuuhun asti

Anonyymi

Laskin sähkönkulutukseni 2024 huhtikuuhun asti.
Kulutus on noin 11000 kWh/vuosi.

Nykyinen pörssisähkösopimukseni: Spot +0,3c/kWh (+2,99€/kk) (Fortum)
Vertailtu määräaikainen sopimus: 33,86 c/kWh (+3€/kk) Raaseporin energia FinMIX.

Ennusteena käyttäni Lumme-energian spothinta ennuste:
https://4047198.fs1.hubspotusercontent-na1.net/hubfs/4047198/Sähkön hintakatsaus/Sähköpörssin hintaennuste 20220630.png

Jos pidän nykyisen pörssisähkösopimukseni JA JOS pörssisähköennusteet pitävät paikkansa, menetän 2022 syyskuusta 2023 huhtikuuhun 900€.

Mutta 2023 huhtikuusta 2024 huhtikuuhun, säästän 2260€.

Eli JOS ennusteet pitävät paikkansa, niin vuoden 2024 huhtikuuhun mennessä säästän 1360€ jos pidän pörssisähkösopimuksen.

Jos puolestaan vaihdan Raaseporin 18kk sopimukseen, ensi talvi on helpompi ja säästän 2022 syyskuusta 2023 huhtikuuhun 900€, mutta siitä eteenpäin maksan vuoden ajan reilua ylihintaa, koska spot sähkön hinnan on ennustettu putoavan ensi keväänä, ja pysyvän alle 20c/kWh, myös koko talven 2023-2024 ylitse (2023 huhtikuusta lokakuuhun alle 15c/kWh.

Eli näillä näkymin JOS nykyiset ennusteet pitävät paikkansa, (minun) kannattaisi sinnitellä ensi talvi pörssisähköllä kylmässä ja säästää sähköä kaikin tavoin, ja ensi keväänä palattaisiin huolettomiin hintoihin.

Toisin sanoen jos kykenen ensi talvena pinentämään sähkönkulutustani neljäsosan, 2023 huhtikuuhun asti, ja jos spot hintaennusteet pitävät paikkansa, maksaisin talvesta saman verran kuin Raaseporin 18kk sopimuksella.

Mutta ei ole varmaa miten hyvin hintaennuste pitää paikkansa. Pitkällä sopimuksella joutuu tällä laskelmalla maksamaan reilusti ylimääräistä pidemmällä ensi talven jälkeen, mutta SPOT hinnan ennusteen tarkkuudesta ei ole kovin paljon varmuutta myöskään.

5

272

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ja jos siis pidän pörssisähkösopimukseni ja jos pystyn pienentämään sähkönkulutustani ensi talvena neljänneksen ja spot-hintaennuste pitää paikkansa, säästän vuoden 2024 huhtikuuhun mennessä yhteensä 3160€.

   • Anonyymi

    Jos jos jos.


   • Anonyymi

    Jo tuo 25 %: n vähennystavoite sähkönkulutuksessa on useimmille utopiaa. Eli ota mikä sopimus tahansa, lopputulos on arvontaa. Kallista kuitenkin, se tiedetään jo nyt.


  • Anonyymi

   Onko mitään arviota, miten sinulla sähkönkäyttö jakaantuu lämmitys/taloussähkö?
   Jos joudut harrastamaan suorasähkölämmitystä tuntipörssisähköllä ensi talven huippupakkasilla niin jälki sähkölaskulla tulee olemaan karua luettavaa.

   • Anonyymi

    Hei!

    3 kpl 1000W sähköpattereita huolehtii pienen rivitaloasunnon lämmöstä. Lisäksi pesuhuoneessa on lattialämmitys jota käytän suihkun ja saunan jälkeen muutaman tunnin. (Se kuulemma kannattaa pitää koko talven päällä pienellä teholla, ettei paikat jäädy tai tule kosteusvaurioita. )

    Nyt ajattelin jättää saunomiset minimiin ensi talvena ja suihkussa käynti korkeintaan joka toinen päivä ja silloinkin nopeasti.

    Pitää katsoa pari kuukautta vielä maksimissaan että miten hintaennusteet toteutuu käytännössä.

    Jos olisin viime huhtikuussa vaihtanut sopparin 24kk niin olisi saanut 12c/kWh hinnalla vuoteen 2024 asti. HARMI!


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Antti Hulkon taidot eivät riittäneet

   Hesarin juttua Hanoi Rocksin konsertista: "Rockbiiseissä hänen ikuinen tapansa venyttää kieliä hieman summittaisesti tuo vain hyvää punkmaista rosoa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   2145
  2. Millainen on liian erikoinen nainen?

   Kysymys otsikossa. Mikä aiheuttaa sen, ettei kelpaisi kumppaniksi.
   Ikävä
   55
   1159
  3. Ymmärtääkö kaikki , että ydinsota on seuraava vaihe.

   Näin.. Ei ole mitään " Ukrainan sotaa " , jonka voisi rajata vain tuonne maantieteelliselle alueelle. Tähän sotaan ei tulla myöskään saamaan mitään
   Maailman menoa
   219
   1136
  4. Voiko kirjoituksen perusteella rakastua?

   Haluaisin tietää mitä mietitte, voiko toiseen rakastua pelkän kirjoitustavan perusteella? Tietämättä toisen ulkonäköä?
   Ikävä
   97
   1122
  5. Ajattelen sua joka ainoa päivä

   kaikesta huolimatta, kaikesta sattuneesta huolimatta. Minua tietyllä tavalla pelottaa nähdä sua, koska ei olla tavattu pitkästä aikaa enkä tiedä laink
   Tunteet
   27
   1010
  6. Kun viimeksi näin sinut nainen

   Näytti vartalosi taas yhtä kuumottavalta kuin kaikilla muilla kerroilla kun olemme olleet tekemisissä. Oletko valmis tapaamaan siinä paikassa?
   Ikävä
   30
   994
  7. Annathan vielä kerran anteeksi?

   Saisin rauhan. Tunnen liian vahvasti eri tunteita ja en osaa hillitä niitä tietyssä mielentilassa. Kyllä varmaan tiedät. Ei se silti tietenkään oikeut
   Ikävä
   60
   979
  8. Hetkeäkään en ole epäröinyt

   Runo vaatimaton sulle syysillaksi Sitä odotellessa et otat mut omaksi Ja sua saan edessäs sanoa rakkaaksi Ennen sitä tunnen oloni vain puolikkaaksi S
   Romantiikka
   147
   938
  Aihe