Puhelinetu ja sairauskassan jäsenmaksu

Anonyymi

Olen kokoaikatyössä käyvä tilapäisesti toimeentulotukea saava ihminen. Tai no, olen siinä rajalla kuukausittain saanko toimeentulotukea vai en, riippuu esimerkiksi kuun lääkäri- ja lääkemenoista. Tilanne tulee jatkumaan noin puoli vuotta tälläisenä. Mutta kahta kustannusta Kela ei hyväksy menoksi..

Työsopimukseen perustuva puhelinetu lasketaan minulle tuloksi, vaikka en pääse siitä eroon (kysytty työnantajalta, etu on ja pysyy) enkä käytä työpuhelinta kuin työasioihin. Määräaikaisen työn vuoksi ei ole missään nimessä järkevää edes siirtää kaikkea asiointia työpuhelimeen. Minne kaikkialle pitää ilmoittaa uusi numero, että minut saa kiinni? Miten kaikki mobile payt, tunnistautumiset ja muut? Aivan kamala homma. Miten saisin edes itselleni liittymän, jos työsuhde ei jatkukaan, kun maksuhäiriömerkintä estää uuden vastaavan sopimuksen saamisen (sopimus hankittu ennen luottohäiriömerkintää)? Toisekseen en halua sotkea työ- ja vapaa-aikaa keskenään. Olenko menettänyt oikeuden myös selkeään työ- ja vapaa-aikaan, koska olen tilapäisesti köyhä? Pitääkö minun stressata työpuheluita ja -sähköposteja vapaa-ajalla, koska olen tilapäisesti köyhä? Ihan kuin stressiä ei olisi jo tarpeeksi.

Toinen on sairauskassan jäsenmaksu. En olisi liittynyt, jos olisin tiennyt että tämä menee näin. Maksan monta kymmentä euroa kuussa siitä, että saan lääkkeistä, hoidoista yms. hyvät korvaukset kassan kautta. Myös potentiaalisesti tulevaisuudessa hammashoitoa ja muuta jos työsuhde jatkuu ja kassan jäsenyys jatkuu määrätyn ajan. Kela siis säästää nyt sillä, että minä kuulun kassaan. Jos en kuuluisi, Kela joutuisi maksamaan moninkertaisen summan toimeentulotuessa lääkemenoissa joka tapauksessa. Puhumattakaan pitkäaikaisista vaikutuksista, jos sairauskassan jäsenyyden turvin voin käyttää yksityisiä palveluita murto-osalla hinnasta, enkä kuormittaa julkista terveydenhoitoa. Sairauskassan säännöissä lukee, että jos siitä eroaa itse, siihen ei enää ikinä saa liittyä takaisin. Mukava ansa!

Maksan siis kuukaudessa satasen toimeentulotuen perusosasta näitä menoja, jotka mielestäni pitäisi hyväksyä toimeentulotuessa. Miten tämä on reilua? Voiko näihin kustannuksiin saada tukea kunnasta?

11

145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kelan toiminta ja reiluus ei kuulu samaan lauseeseen. Kannattaa valittaa Kelan päätöksestä, oikaisuvaatimus todennäköisesti hylätään mutta hallinto-oikeudessa saattaa Kela-parka saada "pataan". Valitus ei maksa mitään kun sen itse tekee eikä hävittävää ole vaan pelkkää voitettavaa ja hyöty on pitkäaikainen.
      Kannattaa tosin kunnan sossusta kysyä myös tukea ja ennen kaikkea heidän kantansa Kelan hylkäävään päätökseen. Valituksen liitteeksi kannattaa pyytää sossun lausunto jos sellaisen antavat.

      • Anonyymi

        AP taas tässä. Sosiaalitoimisto oli samalla linjalla, ei ole perusteita myöntää tähän heiltä mitään tukea.


    • Anonyymi

      Miten Kela perustelee menettelyään?

      • Anonyymi

        AP tässäkin. Kelan peruste on "Ei voida hyväksyä menoksi, koska ne eivät ole perustoimeentulotuessa huomioon otettavia menoja." Pyysin hakemuksen siirtoa kunnan sosiaalitoimistoon näiltä osin, josta tosiaan tuli myös kielteinen vastaus kommentilla "näitä tulonmenoja ei voida katsoa sellaisiksi menoiksi, joihin olisi perusteltua myöntää viimesijaista etuutta. Sairauskassasta saatavat edut ja tätä myötä jäsenyys ovat ymmärrettäviä, mutta lääkemenot, julkisen terveydenhuollon menot ja silmälasit ovat myös Kelan perustoimeentulotuessa huomioitavia menoja. Käytettävissä olevien selvitysten perusteella ei ole tullut esille sellaisia toimeentulotukilain tarkoittamka erityisiä syitä, että olisi perusteltua myöntää täydentävää toimeentulotukea".
        Eivätkö he tajunneet että jos eroan kassasta, en saa sinne liittyä enää ikänäni uudestaan? Mikseivät he pyydä tarvitsemiaan selvityksiä, jos jotain puuttuu?


      • Anonyymi

        AP tässäkin. Sosiaalitoimisto oli tosiaan samalla linjalla, ei ole perusteita myöntää tähän heiltä mitään tukea. Perustelut on luokkaa "emme näe syytä tai perusteita". Voiko näistä valittaa, kun en itsekään tiedä miten perustelen asian? Muuta kuin tosiasioilla. Meinaan aika hankalaksi menee kun ruuan ja KAIKEN hinta kallistuu koko ajan. Karut kuukaudet edessä.


    • Anonyymi

      "Maksan monta kymmentä euroa kuussa siitä, että saan lääkkeistä, hoidoista yms. hyvät korvaukset kassan kautta. Myös potentiaalisesti tulevaisuudessa hammashoitoa ja muuta jos työsuhde jatkuu ja kassan jäsenyys jatkuu määrätyn ajan. Kela siis säästää nyt sillä, että minä kuulun kassaan. Jos en kuuluisi, Kela joutuisi maksamaan moninkertaisen summan toimeentulotuessa lääkemenoissa joka tapauksessa". jne... Ei tietenkään toimeentulotukena korvata sellaisia menoja, joista saat korvauksen muualta. Tuossa tapauksessa saisit korvaukset sairauskassata ja Kelasta, jos nuo menot hyväksyttäisiin toimeentulotukena.. Kerrot saavasi noista menoista hyvät korvaukset kassasta. Puhelinetu huomioidaan palkansaajalla myös verotuksessa hyötynä, eli tulona, joten taas turhaa nillitystä..

    • Anonyymi

      Siis... ap:lla on puhelinetu ja hyvät korvaukset lääkkeistä ja hoidoista sairauskassasta...
      ja silti pitäisi toimeentuloa näihin menoihin saada?
      Ja kyllä ne sairauskassojen jäsenehdot ovat selkeästi luettavissa - jos ei lukutaito riitä, niin se ilmainen puhelin käteen ja soittamalla niistä kyselemään.

      Mitä v*ttua nyt taas?

      • Anonyymi

        AP hei. Kiitos asiallisista ja asiattomista kommenteista. Osalla on mennyt asia hieman ohi, eivät ehkä tiedä miten sairauskassat ja puhelinedut toimii. En
        tilanteessani toimeentulotuen saajana nimenomaan saa laskennallisesti yhtään mitään, vaan päinvastoin maksan enemmän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        AP hei. Kiitos asiallisista ja asiattomista kommenteista. Osalla on mennyt asia hieman ohi, eivät ehkä tiedä miten sairauskassat ja puhelinedut toimii. En
        tilanteessani toimeentulotuen saajana nimenomaan saa laskennallisesti yhtään mitään, vaan päinvastoin maksan enemmän.

        Älä jaksa selitellä.

        Et maksa mitään ylimääräistä, paitsi sen sairauskassan jäsenmaksun - ja sen menoerän olet ihan itse, vapaaehtoisesti itsellesi haalinut.

        Puhelinetua ei todellakaan lasketa sinulle tuloksi, sillä eihän sinulla mitään tuloja siitä ole.
        Vaikka tuota etua ei olisikaan, et silti saisi senttiäkään enempää toimeentulotukea, sillä ei sinulla siitä menojakaan ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Älä jaksa selitellä.

        Et maksa mitään ylimääräistä, paitsi sen sairauskassan jäsenmaksun - ja sen menoerän olet ihan itse, vapaaehtoisesti itsellesi haalinut.

        Puhelinetua ei todellakaan lasketa sinulle tuloksi, sillä eihän sinulla mitään tuloja siitä ole.
        Vaikka tuota etua ei olisikaan, et silti saisi senttiäkään enempää toimeentulotukea, sillä ei sinulla siitä menojakaan ole.

        Kyllä puhelinetu katsotaan toimeentulotuessa tuloksi. Sairauskassamaksu taas voi olla henkilökohtaisista ja yksilöllisistä syistä hyvinkin tarpeellinen. Sairauskassoissa on usein myös säädöksiä liittymisikkunasta ja tosiaan myös siitä eroamisesta. Kovin lyhytnäköistä, jos jäseneksi ei voi liittyä tai jäsenyyden menettää iäksi vain siksi, että on väliaikaisesti toimeentulotuen saaja.

        Joskus kannattaisi miettiä onko hyödyllisempää ajaa kanssaköyhien asioita, vaikka ne eivät itseä koskisikaan ja saattaisivat näyttää "hulppeilta" eduilta, kuin kinastella siitä kuka on köyhin ja kenellä menee huonoiten. Ei kai kenelläkään toimeentulotuen saajalla kaksista ole, ja jokaisen tilanne on omanlaisensa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2810
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      212
      1808
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1502
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1261
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1188
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      249
      1117
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1032
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      963
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      78
      882
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      760
    Aihe