Faktoja aurinkovoimalan tuotoista

Anonyymi

Tämä karu tosiasia unohdetaan aurinkovoimaloista uutisoitaessa:

Teho-eletroniikka on äärimäisen vikaherkkää ja vanhenee/vikaantuu jo muutamassa vuodessa. Invertteri on se osa, joka syöttää "ylijäämäsähköä" verkkoon ja laitteiston omistaja saa siitä muutamia senttejä kilowattitunnista. Normaalin omakotitalon katolle tuleva "aurinkopaneelivoimala" on hinnoiteltu niin korkealle, että sen lasketaan tuottavan "voittoa" noin 15 vuoden käytön jälkeen. Näin laskettiin vielä 2 vuotta sitten. Invertterin hinta on liki puolet koko laitteistosta. Eräs tuttava (ikä 60v) oli hankkimassa tällaista systeemiä pari vuotta sitten ja sen järjestelmän hinta oli noin 16 000€. Tuottoa luvattiin 15 vuoden takaisinmaksuajan jälkeen. Invertterin osuus oli noin 7000€. Sanoin sille, että tuskin yksikään invertteri on toiminnassa 5 vuottakaan ja sen uusiminen vie pohjan koko tuottolaskelmilta. Samoin aurinkopaneelien tuotto laskee koko ajan vanhenemisen ja esim. likaantumisen takia.

Olisikin paljon järkevämpi ratkaisu, JOS sähköverkon omistaja hankkisi ja ylläpitäisi nämä invertterit. Nehän vikaantuvat herkästi mm. sähköverkon ylijännittepiikeistä, ukkoshäiriöistä, sähkökatkoista jne.

Kaveri tuli järkiinsä ja sanoi 16 000 €:lle löytyvän parempaakin käyttöä elämän ehtoopuolella oltaessa. Eikä tullut kauppoja.

---

Professori laittoi talonsa katolle aurinkopaneelit ja tienasi kesällä kymppejä päivässä

https://yle.fi/uutiset/3-12595564


"Aurinkovoimalan takaisinmaksuaika lyhentynyt

Aiemmin omakotitalon katolle rakennetun aurinkovoimalan takaisinmaksuajaksi laskettiin 10-15 vuotta. Professori Jero Ahola sanoo, että poikkeusaika on lyhentänyt takaisinmaksuajan muutamaksi vuodeksi."

28

232

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sama koskee ilmalämpöpumppuja ja maalämpöpumppuja.

      Yksi ja sama huoltokohde on puhallinmoottori / kompressoriyksikkö, joka kestää tyypillisesti noin 2-3 vuotta. Tuuletinmoottorin uusiminen maksaa luokkaa 300€ ja on säännöllistä kulua. Kompuran hinta ilmalämpöpumpuissa lienee ainakin puolet uuden laitteen hinnasta.

      Koko "tuotto" menee siis maahantuojalle, myyjälle, asentajafirmalle ja huoltofirmalle. Kompressoriyksikön hinta on maalämpöpumpuissa useamman tonnin luokkaa, järjestelmän koosta riippuen.

      Ei tule kauppoja siitäkään "ihmepelistä".

      P.S. Suomessa kuluu sähköä yhden ydinvoimalan verran näiden lämpöpumppujen pyörityämiseen.

      • Anonyymi

        Oma laatumerkin ilmalämpöpumppu on pelannut 13 vuotta ilman mitään vikaantumista, joten se on kyllä hintansa haukkunut. Ja tamu siinäkin on. Toivottavasti jatkaa toisen mokoman.


      • Anonyymi

        Panasonic Ilmalämpöpumppu toiminut jo 15 vuotta,eikä ole osia vaihdeltu,ainoastaan kylmäainetta kerran lisätty.


      • "P.S. Suomessa kuluu sähköä yhden ydinvoimalan verran näiden lämpöpumppujen pyörityämiseen."
        Jos tuo on totta, niin nuo pumput tuottavat lämpöä vuositasolla yli kahden ydinvoimalaitoksen verran. Eli lämpöpumpuilla kahden-kolmen ydinvoimalaitoksen lisä-tuotto.

        Nyt syyskelillä ennen kovia pakkasia oma pumppuni tuottaa kilowattitunnilla veteen lämpöä yli 5 kWh:n edestä.

        Minulla on ollut 2 lämpöpumppua jotka ovat toimineet yli 10 vuotta ilman isoja remontteja. Molemmat olen vaihtanut moderneimpiin, hiljaisempiin, paremmalla hyötysuhteella oleviin ja kovempaa pakkasta kestävämpiin malleihin.


    • Anonyymi

      Ketäpä faktat kiinnostaa kun typeryyden ylistys ja hypetys on päällä?

    • Anonyymi

      Ei teho-elektroniika ole laisinkaan vikaherkkää vaan se on kulutuselektroniikka mikä ei kestä. Teho-elektroniikkaa saa hakata vasaralla, pudottaa katolta alas ja lähettää avaruuten asti ja silti teho-elektroniikka toimii.

      • Anonyymi

        Höpöttäjä iski...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Höpöttäjä iski...

        Oletko milloinkaan avannut tehoelektroniikkaa sisältäviä laitteita taikka korjannut niitä ? Minä olen ja nykyään ne kestävät vaikka EMP / LMP säteilyä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletko milloinkaan avannut tehoelektroniikkaa sisältäviä laitteita taikka korjannut niitä ? Minä olen ja nykyään ne kestävät vaikka EMP / LMP säteilyä.

        Mitä sinä höpötät EMP-pulsseista yms. ?

        Tavalliset sähkökatkot rikkovat eniten laitteita, etenkin hakkurivirtalähteitä.

        Yli 20 vuotta korjasin komponenttitasolla teholähteitä, tietokoneita ja aikanaan 1980-luvun alussa telkkareitakin. Joku vuosi meni kännyköiden korjauksissakin. Voin vakuuttaa, että löytyy kokemusperäistä tietoa sähkölaitteiden kestävyydestä, vikaantumisesta ja korjaamisesta.

        T. Aloittaja


    • Anonyymi

      Mitä sitten? Aurinkosähkö on vain yksi energiamuoto. Ei kukaan ole suunnitellutkaan sitä pääasialliseksi - ainakaan näillä leveysasteilla.

    • Anonyymi

      Olipahan taas tietävä aloitus. Ainoa tosiasia siinä oli että todennäköisesti invertteri vikaantuu ennen paneeleita. Jos invertteri on mitoitettu oikein, ts se ei käy liian lämpimänä voi se hyvin kestää 10 - 15 vuotta. Samoin kestävät laadukkaat ilmalämpöpumput. Itse ostin uuden pumpun vuosi sitten, vanha oli toiminut moitteetta tuon 15 vuotta. Sitten loppui kompressori. Oli muuten hankkinut hintansa aika monta kertaa takaisin tuon 15 vuoden aikana.

      • Anonyymi

        》》Olipahan taas tietävä aloitus. Ainoa tosiasia siinä oli että todennäköisesti invertteri vikaantuu ennen paneeleita.《《

        Oli.

        Mikään hakkuritekniikalla tehty tehomuunnin ei ole ikuinen, ei edes lähellä sitä. Kondensaattorit pehmenee muutamassa vuodessa. Aivan kuten tietokoneiden virtalähteet ja tietokoneiden emokorttien prosessoreiden teholähteet.


    • Anonyymi

      pyysin tarjousta aurinko systeemistä, asennettuna. Mutta kun laskin, niin kuoletusaika oli 19v. - Ja Siinä ajassa on jo oletettavissa useita korjauksia,, niin eihän se 19v. riitä kuoletukseen edes......
      - Jäi ostamatta särkyvää tekniikkaa.

    • Anonyymi

      Vanhan sähkön aikaan paneelit maksoivat itsensä 15 vuodessa. Nyt sähkön hinta on kymmenkertaistunut ja paneelit maksaa itsensä 1,5 vuodessa

      • Anonyymi

        jos lasket jaikki hankinta, asennus ylläpito kulut, ja et itse ole asentaja tms.. niin ei ne kerkeä kuolettaa itseään, vaan on vanhaa tekniikka nopsaan...
        -jossa lisäksi koko ajan se teho heikkenee ja se tuotto koko ajan....


    • Anonyymi

      Koko "tuotto" menee siis maahantuojalle, myyjälle, asentajafirmalle ja huoltofirmalle.


      Täsmälleen näin. Lisätään vielä tuonne alkupäähän valmistaja

    • Anonyymi

      Suomessa menee yhden ydinvoimalan tuotannon verran lämpöpumppujen pyörittämiseen. Hulluutta enimmältä osin, ainakin kovilla pakkasilla.

    • Anonyymi

      Mieluummin kunnon akusto ja sinne talteen halpaa pörssisähköä yöllä.

    • Anonyymi

      Aika paljon saa ajella, että saa patteriauton ylihinnan takaisin.
      Plus kaikki se touhu lataamisen kanssa.

    • Anonyymi

      Kohta tulee syksyn sateet ja aurinopaneelit on märkinä läpi vuorokauden. Märkä pinta heijastaa valoa pois ja tehot vähenee entisestään. Toki pinttynyt tomu ja lika on huonontanut tehoja jo aiemmin, eikä lika puhdistu sateessakaan. Oikeasti aurinkopaneelit pitäisi pestä säännöllisesti samaan malliin kuin rakennusten ikkunatkin. Kaikki laskeutuva noki ja pöly pinttyvät paneeleihin vuosien mittaan laskien tehoa.
      Sitten tuleekin talvi ja lumipeite... KAIKKI aurinkopaneelit on enemmän tai vähemmän pois pelistä koko lumisen talven ajan... vaikka silloin sitä tuottoa tarvittaisiin eniten! Jäätynyttä luntahan ei voi poistaa paneeleita rikkomatta...

      Jopa Helsingin energia eli Helen kertoi taannoin eräässä radio-ohjelmassa, ettei heidän valtavia aurinkopaneelikenttiään edes voisi puhdistaa talvella sataneesta lumesta, koska lumimäärä ei edes mahtuisi kentällä paneeleiden väliin ja sitä ei voi kuljettaa pois tiheän sijoittelun vuoksi. Siksipä kenttien tuotto on lumisina talvikuukausina mitätön.


      Loppuun hyvä bisnesideavinkki: AURINKOPANEELEIDEN PESUA TARJOAVA YRITYS voisi menestyäkin.

      • Anonyymi

        Eipä tämmöiset kiinnosta ip-lehtiä. Ne vaan kirjoittelee ihmepumpuista ja a-paneeleista, joilla luodaan liki tyhjästä energiaa.


    • Anonyymi

      Aurinkosähkön kannattaisi syöttää tasavirtana sähkövastuksiin esim lämpimän veden tuottamiseen. Verkkoinvertteri ei tienaa ikinä hintaansa.

      • Anonyymi

        Täsmälleen näin, eli varastoidaan suoraan ja liki häviöttömästi lämmöksi, jota sitten hyödynnettäisiin muilla keinoin.


    • Anonyymi

      Invertterit ei taatusti kestä kymmentäkään vuotta!

      "Tämä kannattaakin huomioida aurinkopaneeleja hankkiessa. Jos nyt takaisinmaksuaika näillä hinnoilla voi olla kotitaloudella vain reilut 10 vuotta, on se normaalisti yli 20 vuotta, järjestelmäkoosta riippuen. Kyseessä on siis pitkäaikainen sijoitus.

      Nordström kehottaakin hankkimaan mieluummin ensin isompitehoisen invertterin, mutta vähemmän paneeleja. Paneeleita voi näet hankkia myöhemmin lisää, mutta invertteri on yksittäinen kallis hankinta kallis hankinta ja sen elinkaari on vain puolet paneelien noin 30 vuodesta."

      https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/9373aed8-2067-4c87-b1ff-597594005af8

    • Anonyymi

      Komponenttitason puutteita suurempi ongelma on se että tuotto on riippuvaista auringon säteilystä.
      Ja kun sille emme ilmastomme ja maantieteellisen sijaintimme vuoksi mitään voi, puuhasteluksi tulee aurinkosähkö jäämään.

    • Anonyymi

      Nyt on varmaan tuotto huipussaan kun kaikki paneelit on märkien koivunlehtien peitossa ja kohtahan se tulee jo lumikin...

    • Anonyymi

      Kusetusta koko homma. Sähköyhtiöt kusettavat sitten vielä lisää, eivätkä hyvitä ja maksa sähköstä juuri mitään tai jopa ei mitään, vaikka tuottaa sähköä jopa myyntiin.

    • Anonyymi

      Aurinkopaneleiden elektroniikka on eriasia kuin kulutuselektroniikan.
      Kaikkia energiamuotoja pitää kehittää rintarinnan.
      Tuulivoimassa ja aurinkopaneleissa on vain yksi ongelma, ei ole olemassa vielä kustannustehokasta keinoa varastoida sitä energiaa tehokkaasti.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      200
      5138
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      124
      3170
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      142
      2417
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      342
      2374
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      1992
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1566
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      116
      1510
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1403
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1230
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1091
    Aihe