KETJUKOLARIEN SUMA AAMURUUHKASSA

Anonyymi

Pääkaupunkiseudun teillä sattui maaliskuussa 2005 Suomen historian laajin kolarien suma, jossa kuoli kolme ihmistä ja loukkaantui kymmeniä.

Maaliskuun 17. päivän aamuna 2005 jäätävä tihku ja tienpintaan tiivistynyt kosteus aiheuttivat pääkallokelin, ja kymmenien autojen ketjukolarissa ei monella ollut minkäänlaisia väistämismahdollisuuksia.

Porvoonväylällä sattuneessa onnettomuudessa kuoli kaksi henkilöä, ja kolmannen kuolonuhrin vaati Lahdenväylällä sattunut kolari. Kaikki vakavimmat onnettomuudet sattuivat aamuruuhkan aikaan.

Sairaalaan vietiin päivän aikana yli 60 liikennekaaoksessa loukkaantunutta. Kaksi potilasta loukkaantui vakavasti.
Lue: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/03/18/raju-ketjukolari-etela-suomessa-2005

Kommenttia:
--- Keli ei ole koskaan syy ketju- eikä peräänajoihin, vaan turvavälien pitämättömyys ja keliin sopimaton vauhti, joka tässä uutisessa jäi vähemmälle huomiolle. Eipä näytä kuvissa olevan yhtäkään autoa, joka olisi jättäytynyt edessä ajavasta hyvän matkan päähän ja pysähtynyt, jolloin perään ajetun edessä olisi jäänyt välimatka. Kaikki samassa kasassa, mikä selvästi osoittaa, ettei kukaan osannut pitää sitä surullisen kuuluisaa turvaväliä. Pitämällä paremminkin liian pitkää kuin lyhyttä turvaväliä voi itse olla sortumatta edessä ajavan perään rysäyttämistä. Vauhtia ei kukaan älynnyt hiljentää, eli ajaa normaalia paljon pienemmällä nopeudella, koska se olisi ollut liikennekulttuurin vastaista ja sitähän ei monikaan uskalla olla kunnioittamatta.
Tämä rytinä ei ollut vahinkoa, vaikka moni sitä vahingoksi tulee kohta ilkeästi kommentoimaan. Eikä tämä suinkaan ole ainoa ketjukolari laatuaan, vaan näitä on sattunut lähes joka vuosi ja aina on sama tauti, ettei uskallettu pitää sitä turvaväliä ja vauhtia keliin sopivana, eli reilua pudotusta vakionopeudesta. Oliko kukaan muuten mukana tässä kolarisumassa, jossa yli kolmesataa autoa tunaroi. Olisi mukava tietää, kirjoitteliko poliisi jokaiselle sakkolapun liikennevahingon aiheuttamisesta ? Jos jonkun perään oli ajettu ja hänen edessään oli tyhjää ennen seuraavaa ruttuautoa, niin hän selvisi sakoitta, koska ei itse seuraavan edessä olevan perään törmänny. Talven tulo se on taaskin edessäpäin, kelit huononee ja yllättää autoilijat. Mikset autoilija sinä voisi yllättää keliä ja ajaa niin, ettet liukkauden takia liian nopeassa vauhdissa ajaisi ulos tieltä tai jonkun edessäs ajavan perään. Mutta voiko liikennekulttuuri muuttua parempaan suuntaan, tapahtui mitä tahansa ? Varmaan ei muutu, mitä on kymmenien vuosien aikana nähty liikenteen saralla, että aina siellä rytisee ja rymisee.
Ei se liikennesääntöjen mukaan ajaminen auta, ellei tajua, miten sitä näppituntumalla ajetaan. Kysynkin, että miten sitä voi liikennesääntöjen mukaan vahingossa ajaa vaikkapa nyt ketjukolarin ?
Voiko kukaan normiälyinen väittää, ettei viisas autoilija saisi ajaa muita hitaammin erittäin huonossa ajokelissä pitkää turvaväliä pitäen ???

3

109

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kerran olen ajanut kunnon "hernerokkasumussa". Ei nähnyt oikein mitään ja vauhtia piti tiputtaa reilusti. Koko ajan pelkäsin, että joku ääliö joka ei sovita nopeuttaan tilanteen mukaiseksi, ajaa perään.

  • Anonyymi

   Pääkaupunkiseudulla tapahtuneet liikenneturmat olivat näyttö vallitsevasta liikennekulttuurista ja ajotaitojen puutteista. Nykyinen kiire elämäntapa ja liikenteessä näkyvä piittaamattomuus toisista kulkijoista ja ne yhdistettyinä heikkoon ajotaitoon auton käsittelyssä ovat liikenteessä kuin ladattu ase pienen lapsen käsissä. Kuolemantapaukset ja loukkaantumiset pitäisi olla liikenteenvalvojille riittävä viesti puuttua ankarasti ruuhkasuomen teillä vallitsevaan tilanteeseen ja laittaa nämä yhteisiä sääntöjä rikkovat ankaraan kuriin. Sillon kun kolarin osapuolina on satoja autoja, niin herää kysymys misää tai kenessä on vika ? Oliko syy turmiin siinä, että Suomessa jopa keskitalvella saattaa yllättäen sataa lunta ja se vielä yllättää autoilijat, jotka eivät reagoineet muuttuviin oloihin ja asettaneet vauhtinsa sen mukaan, vaikka uutiset varoitteli huonosta ajokelistä ja vuorokautta aiemmin. Ei osata ajaa eikä hallita autoa liukkaalla kelillä, tehdään väärä liike ja silloin rytisee. Onko liukkaan kelin opetus Suomessa oikealla tasolla ja riittävän vaativa vai autokouluille "sinne päin" tapaus opetuksessa, josta rahastetaan. Viime vuosien turmissa on melkein ensimmäiseksi syytetty tien kuntoa tai tienpitäjää, mutta näistä kumpikaan ei aja ainoatakaan turma autoa. Jos jätät riittävän turvavälin edellä ajavaan, niin se väli täyttyy kaistan vaihtajsita välittömästi, ei se muutamien metrien väli mikä siellä on jokapäiväistä ole riittävä reagointiin tapahtumiin edessäsi. Törmäilijöiltä kortti pitkäksi aikaa hyllylle ja tukiopetukseen opettelemaan autoilua ja auton käsittelyä Suomen vaihtelevissa olosuhteissa

  • Anonyymi

   Täysipäiselle on kyllä ihan selvää, että kelin huonontuessa vauhtia pitää laskea ja ottaa rauhallisesti. Mikään bussiaikataulu tai tavara ei ole niin kiireinen, että pitää vaarantaa huonolla kelillä turvallisuutta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Miksi nainen lyö leikiksi

   Olen mies ja kiinnostunut eräästä naisesta. Ollaan juteltu ja tavattukin, ja mielestäni meillä osuu kemiat hyvin yksiin. Nainen osoittaa kyllä kiinnos
   Tunteet
   87
   3134
  2. Martinan kauden päätöksen seuranta

   Sitten vain seuraamaan kuinka kulkee. Taitaa olla elämänsä kunnossa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   439
   2026
  3. Kerroin kaverille

   Että olen rakastunut sinuun. Se vastasi, että eihän siihen saa rakastua! Sanoin, että no miks ei, ihminenhän se hänkin on.
   Ikävä
   34
   1190
  4. Miten on mahdollista että kassatyttö on päässyt pääministeriksi

   ilman asianmukaista koulutusta ja minkäänlaista pätevyyttä?
   Maailman menoa
   420
   1091
  5. VTV:n exjohtaja Tytti Yli-Viikari haastoi oikeuteen

   entisen työantajansa VTV:n koskien irtisanomistaan. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/da065296-dc16-4395-8a57-082d4408a32f
   Maailman menoa
   40
   995
  6. Kolari vasankarissa

   Taas 2 elämän koululaista osallisena. Ikävää vanhemmille, mutta kun tarpeeksi kauan ajellaan päihtyneenä, kenenkään puuttumatta,voi käydä huonosti. Ai
   Kalajoki
   9
   756
  7. Selviytyjät: Niko Saarinen avautuu yön piinasta: "Kukaan suomalainen ei ole nähnyt niin paljon..."

   Hui, kuulostaa aika ankealta… Nyt oli Nikon vuoro tippua kisasta, mutta hyvin hän veti! Lue Nikon tunnelmat kuvausten jälkeen: https://www.suomi24.
   Suomalaiset julkkikset
   3
   721
  8. Sanna otti 5236 euroa suomalaista kohden uutta velkaa koronan varjolla

   https://yle.fi/ Sossujen politiikka. Ruotsi velkaantui 1 670 euroa/per nuppi. Ruotsissa kuollut 20 000, Suomessa 6 000. Ruotsin väkiluku on k
   Maailman menoa
   222
   678
  9. Laura Huhtasaari sanoi Joe Bidenia seniiliksi twitterissä.

   Suomen tuleva ulkoministeri? https://twitter.com/LauraHuhtasaari/status/1576526813328994304
   Maailman menoa
   185
   657
  10. Komistus läheltä

   Sä taidat katsella mua siellä paikassa.
   Ikävä
   33
   632
  Aihe