KETJUKOLARIEN SUMA AAMURUUHKASSA

Anonyymi-ap

Pääkaupunkiseudun teillä sattui maaliskuussa 2005 Suomen historian laajin kolarien suma, jossa kuoli kolme ihmistä ja loukkaantui kymmeniä.

Maaliskuun 17. päivän aamuna 2005 jäätävä tihku ja tienpintaan tiivistynyt kosteus aiheuttivat pääkallokelin, ja kymmenien autojen ketjukolarissa ei monella ollut minkäänlaisia väistämismahdollisuuksia.

Porvoonväylällä sattuneessa onnettomuudessa kuoli kaksi henkilöä, ja kolmannen kuolonuhrin vaati Lahdenväylällä sattunut kolari. Kaikki vakavimmat onnettomuudet sattuivat aamuruuhkan aikaan.

Sairaalaan vietiin päivän aikana yli 60 liikennekaaoksessa loukkaantunutta. Kaksi potilasta loukkaantui vakavasti.
Lue: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/03/18/raju-ketjukolari-etela-suomessa-2005

Kommenttia:
--- Keli ei ole koskaan syy ketju- eikä peräänajoihin, vaan turvavälien pitämättömyys ja keliin sopimaton vauhti, joka tässä uutisessa jäi vähemmälle huomiolle. Eipä näytä kuvissa olevan yhtäkään autoa, joka olisi jättäytynyt edessä ajavasta hyvän matkan päähän ja pysähtynyt, jolloin perään ajetun edessä olisi jäänyt välimatka. Kaikki samassa kasassa, mikä selvästi osoittaa, ettei kukaan osannut pitää sitä surullisen kuuluisaa turvaväliä. Pitämällä paremminkin liian pitkää kuin lyhyttä turvaväliä voi itse olla sortumatta edessä ajavan perään rysäyttämistä. Vauhtia ei kukaan älynnyt hiljentää, eli ajaa normaalia paljon pienemmällä nopeudella, koska se olisi ollut liikennekulttuurin vastaista ja sitähän ei monikaan uskalla olla kunnioittamatta.
Tämä rytinä ei ollut vahinkoa, vaikka moni sitä vahingoksi tulee kohta ilkeästi kommentoimaan. Eikä tämä suinkaan ole ainoa ketjukolari laatuaan, vaan näitä on sattunut lähes joka vuosi ja aina on sama tauti, ettei uskallettu pitää sitä turvaväliä ja vauhtia keliin sopivana, eli reilua pudotusta vakionopeudesta. Oliko kukaan muuten mukana tässä kolarisumassa, jossa yli kolmesataa autoa tunaroi. Olisi mukava tietää, kirjoitteliko poliisi jokaiselle sakkolapun liikennevahingon aiheuttamisesta ? Jos jonkun perään oli ajettu ja hänen edessään oli tyhjää ennen seuraavaa ruttuautoa, niin hän selvisi sakoitta, koska ei itse seuraavan edessä olevan perään törmänny. Talven tulo se on taaskin edessäpäin, kelit huononee ja yllättää autoilijat. Mikset autoilija sinä voisi yllättää keliä ja ajaa niin, ettet liukkauden takia liian nopeassa vauhdissa ajaisi ulos tieltä tai jonkun edessäs ajavan perään. Mutta voiko liikennekulttuuri muuttua parempaan suuntaan, tapahtui mitä tahansa ? Varmaan ei muutu, mitä on kymmenien vuosien aikana nähty liikenteen saralla, että aina siellä rytisee ja rymisee.
Ei se liikennesääntöjen mukaan ajaminen auta, ellei tajua, miten sitä näppituntumalla ajetaan. Kysynkin, että miten sitä voi liikennesääntöjen mukaan vahingossa ajaa vaikkapa nyt ketjukolarin ?
Voiko kukaan normiälyinen väittää, ettei viisas autoilija saisi ajaa muita hitaammin erittäin huonossa ajokelissä pitkää turvaväliä pitäen ???

3

50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kerran olen ajanut kunnon "hernerokkasumussa". Ei nähnyt oikein mitään ja vauhtia piti tiputtaa reilusti. Koko ajan pelkäsin, että joku ääliö joka ei sovita nopeuttaan tilanteen mukaiseksi, ajaa perään.

    • Anonyymi

      Pääkaupunkiseudulla tapahtuneet liikenneturmat olivat näyttö vallitsevasta liikennekulttuurista ja ajotaitojen puutteista. Nykyinen kiire elämäntapa ja liikenteessä näkyvä piittaamattomuus toisista kulkijoista ja ne yhdistettyinä heikkoon ajotaitoon auton käsittelyssä ovat liikenteessä kuin ladattu ase pienen lapsen käsissä. Kuolemantapaukset ja loukkaantumiset pitäisi olla liikenteenvalvojille riittävä viesti puuttua ankarasti ruuhkasuomen teillä vallitsevaan tilanteeseen ja laittaa nämä yhteisiä sääntöjä rikkovat ankaraan kuriin. Sillon kun kolarin osapuolina on satoja autoja, niin herää kysymys misää tai kenessä on vika ? Oliko syy turmiin siinä, että Suomessa jopa keskitalvella saattaa yllättäen sataa lunta ja se vielä yllättää autoilijat, jotka eivät reagoineet muuttuviin oloihin ja asettaneet vauhtinsa sen mukaan, vaikka uutiset varoitteli huonosta ajokelistä ja vuorokautta aiemmin. Ei osata ajaa eikä hallita autoa liukkaalla kelillä, tehdään väärä liike ja silloin rytisee. Onko liukkaan kelin opetus Suomessa oikealla tasolla ja riittävän vaativa vai autokouluille "sinne päin" tapaus opetuksessa, josta rahastetaan. Viime vuosien turmissa on melkein ensimmäiseksi syytetty tien kuntoa tai tienpitäjää, mutta näistä kumpikaan ei aja ainoatakaan turma autoa. Jos jätät riittävän turvavälin edellä ajavaan, niin se väli täyttyy kaistan vaihtajsita välittömästi, ei se muutamien metrien väli mikä siellä on jokapäiväistä ole riittävä reagointiin tapahtumiin edessäsi. Törmäilijöiltä kortti pitkäksi aikaa hyllylle ja tukiopetukseen opettelemaan autoilua ja auton käsittelyä Suomen vaihtelevissa olosuhteissa

    • Anonyymi

      Täysipäiselle on kyllä ihan selvää, että kelin huonontuessa vauhtia pitää laskea ja ottaa rauhallisesti. Mikään bussiaikataulu tai tavara ei ole niin kiireinen, että pitää vaarantaa huonolla kelillä turvallisuutta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1906
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1658
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe