Lyhennysvapaa

Anonyymi

Onko täällä kokemuksia miten pankit myöntävät nyt lyhennysvapaata korkeiden sähkölaskujen takia? Meillä sähkölasku kallistuu 4snt/kwh -> 30snt/kwh hintaan. Jotta näistä selviää sähkölämmitteisessä omakotitalossa pitäisi kyllä saada talven ajalle lyhennysvapaata, hinta kallistuu tammikuun alkupäivinä. Minkä pituisia lyhennysvapaita pankit myöntävät? Ajattelin, että 6kk vapailla pärjäisi ainakin tämän talven, laina-aikamme on 25v ja laina on otettu 2 vuotta sitten.

11

198

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Lisäyksenä vielä: Laina-erän suuruus on lyhennyksen osalta n. 759€/kk ja maksajia on 2. Käydään töissä ja tulot on varmaan keskiluokkaa.

  • Anonyymi

   Varmasti saat tuon. Fiksumpi silti nipistää muista menoista. Ja miksi 6kk? Säästätkö samalla siis pari seuraavaa talvea puskuriin?
   Sähkölaskusi nousee 3 kylmimmän kuun aikana ehkä keskimäärin 4-500€/kk ja jos hieman tarkkailet käyttöä, niin vähemmän.

  • Anonyymi

   Menin op:n verkkosivuilta lyhennysvapaan hakemukseen, vaihtoehdot olivat joko 6kk tai 12kk. Onneksi meillä on takka ja todellakin pyritään muutenkin sähkön säästämiseen.

  • Anonyymi

   Aloittajalla on edullinen sähkö jos se on 0,04€ ja siirto 30€

   Itselläni on määräaikainen 2/22 alkanut 24 kk sopimus 0,07€ jonka päälle 3,95 perusmaksu. Siirto 0,07€/ kwh+19,30€ perusmaksu.

   Mielestäni nuo lyhennysvapaat on typeriä. Jos piikissä on kymmenien tuhansien eurojen velka niin maksat korkeaa korkoa tuhansista euroista sen sijaan, että ne tuhannet eurot lyhenisivät puolessa vuodessa pois. Olen kuullut, että jos nyt haet ja saat lyhennysvapaata puolivuotta, niin voi kestää monta vuotta ennen kuin saat uutta lyhennysvapaata! Luotto pitäisi laskea niin, että asumiskulut hoituvat ja pystyt säästämään!

   Toivottavasti asuntolainasi summa ei ole järjetön. Mikä on järjetön.... Järjetön lienee liian pienellä erällä hoidettava laina jollaista ei saisi enää olla kellään!

  • Anonyymi

   Teillä on tosi pitkä laina-aika jo valmiiksi 😲 riippuu kaiketi lyhennystavasta, onko mahdollista pitää lyhennysvapaata ettei takaisinmaksuaika pitene kohtuuttomaksi. Me saimme juuri 6kk lyhennysvapaata, talven sähkölaskut tulevat lähtemään 800€ ylöspäin kuussa (sähköä on AINA käytetty erittäin säästeliäästi, ihmeisiin ei vain pysty). Laina-aika alussa jo alle 20 vuotta. Meillä ei lyhennysvapaa pidentänyt laina-aikaa vaan nostettiin kk-erää lyhennysvapaan jälkeiselle ajalle.

   Eipä tuollaisiin sähkölaskuihin ole osannut varautua.

  • Anonyymi

   Jos muuta keinoa kuin lyhennysvapaan ottaminen ei ole, niin siitä vaan. 6 kk lyhennysvapaan aikana pitäsi jäädä kyllä jo säästöön jokunen tonni, pistäkää ne puskurirahastoon parantamaan selviytymismahdollisuuksia uusissa yllätyksissä.
   Oikeastaan on vähän pelottavaa, että kun lainaa on jo maksanut 2 vuotta, niin mitään puskurirahastoa ei ole jo alkanut muodostua. Jos sitä olisi kertynyt 250€/kk 2 vuoden ajan, olisi nyt säästössä 6000€ +/- mahdolliset sijoitustuotot. Tuollaisella puskurilla olisi jo tästä akuutista sähköhintapiikistä selvinnyt helposti ihan ilman lyhennysvapaita.
   Mielestäni ne pankkien maksukykylaskelmat ovat niin ylimitoitettuja menopuolella, että todennäköisesti 2 vuodessa jäisi puskuriin tuplasti tuo 6000€. Näin ainakin kävi meidän perheellä kun maksettiin 10 vuodessa 200 000€ laina pois. Säästöön tuli samassa ajassa noin 100 000€. Siis ihan keskituloisella perheellä jossa lisäksi 2 tarhaikäistä.

   • Anonyymi

    Good for you. Toiset vaan tykkää elää reunalla 😘 säästäminen ei ole kiinnostanut koskaan. Raha on tarkoitettu käytettäväksi ja elämä elettäväksi. Mitä teet sadan tonnin säästöillä jos kuolet huomenna?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Good for you. Toiset vaan tykkää elää reunalla 😘 säästäminen ei ole kiinnostanut koskaan. Raha on tarkoitettu käytettäväksi ja elämä elettäväksi. Mitä teet sadan tonnin säästöillä jos kuolet huomenna?

    Tuossa on yhtälö jossa on velka pääoma, lAina-aika ja oma ikä! Jotkut ulosmittaa matalan koron pidentämällä maksuaikaa ja tekemällä/tekemättömästä säästämisestä.

    Joskus kymmenen vuotta sitten kun korko% oli alle 1,25 niin fiksu olisi laskenut pääoman esim. 1
    5-10000€ paloissa ja 4%~1,25% korkoeron säästöön joka kuukausi tämänpäivän kaltaisen kapean kohdan ylittämiseen tai ennenkaikkea lainan ennenaikaisen maksamisen vuoksi!

    Osa porukasta ulosmittaa edelleenkin kaiken korkohyödyn ottamalla velkaa liikaa! Osalla on etukäteen säästetty minimi vaatimus 5-10% asunnon hinnasta ja osa porukasta ottaa kymmeniä tuhansia liikaa lainaa jos saavat!

    No, on näissä seudullisiakin eroja ja toisaalla pitää olla 100€ ja toisaalla yli 200€ ja lainamäärä pitää laskea erilailla!


  • Anonyymi

   Maksuvapaata yleensä saa helposti 3-4kk ja maksat vaan korot, mutta muista, tämä on kertaluonteinen. Pankki ei tulevaisuudessa välttämättä suostu samaan. Eli kannattaa jättää tää ihan viimeiseksi vaihtoehdoksi. Mulla on kokemusta asiasta.

   • Anonyymi

    Muistan idiootti isäni sanoneen että kannattaa vain maksaa korot , maksoi sitten 15% 🤣
    Koko ajan vieläkin kähissyt että velkaiset voittaa 🤣🤣🤣

    no nyt ne korot nousee melkein ysärin tasolle


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Muistan idiootti isäni sanoneen että kannattaa vain maksaa korot , maksoi sitten 15% 🤣
    Koko ajan vieläkin kähissyt että velkaiset voittaa 🤣🤣🤣

    no nyt ne korot nousee melkein ysärin tasolle

    Kaikki mitä on velkaa kuollessa, on puhdasta voittoa!
    (ainakin jos ei ole perillisiä tai tarvetta jättää niille mitään)

    Eläessä asia ei ole ihan niin selvää.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Venäläislehti: Yli 260 000 miestä on lähtenyt venäjältä

   liikekannallepanon jälkeen. FSB raportoi, että 261 000 miestä lähti maasta keskiviikon ja lauantain välisenä aikana. Mahtaa olla vaikea löytää niitä
   Maailman menoa
   378
   5120
  2. Ex-huippumalli, juontaja Anne Kukkohovi paljastaa: "Olen tosi röyhkeä ja päivän päätteeksi..."

   Anne Kukkohovi on juontanut Koko Suomi -leipoo -ohjelmaa ammattimaisesti jo vuosia. Kansainvälisen uran tehnyt ex-huippumalli tunnustaa itsekin hämmäs
   Kotimaiset julkkisjuorut
   17
   3261
  3. Miksi "SUOMEN NUORISO" ajetaan suljetulle ?

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ae1cec69-b2b9-4f9d-ae8e-da3b9178e6f4 En ymmärrä, mihin katosi minun nuoruuteni rento Suomi ? 80- ja 90- luvulla S
   Maailman menoa
   298
   2608
  4. Redrama tilittää itsemurha-suunnitelmastaan - Tämä sattuma pelasti: "Minulla oli ollut jo veitsi..."

   Räppäri on kertonut Instassa olevansa Minnesota-hoidossa päihderiippuvuuden takia. Vain elämää -ohjelmassa Redrama paljastaa, että päihderiippuvuus te
   Kotimaiset julkkisjuorut
   18
   2367
  5. Joel Harkimo ei ole tanssinut edes kapakassa "Mitä tuo urpo tuossa heiluu"

   Poliitikko ja yrittäjä Joel "Jolle" Harkimo tippui Tanssii Tähtien Kanssa -kisasta. Harkimo pudotti tiukassa treenissä kiloja, mutta hänen "säkkimäise
   Kotimaiset julkkisjuorut
   84
   1865
  6. Kyllä minä ihan rakastan sinua

   Vaikka todella hassuahan se on lähes vierasta rakastaa. En voi tälle mitään.
   Ikävä
   60
   1282
  7. Anteeks rakas

   Eihän liekkisi muhun sammu ikinä Olet mun ainut onnenkipinä Matka tää on joskus kivinen Ja osaan olla raskas ihminen On päivä tää pilvinen Kun painaa
   Romantiikka
   227
   1236
  8. Olit ihastunut minuun

   Tiedän sen vain.
   Ikävä
   54
   1043
  9. Paavo Väyrynen tietää mitä pitää nyt tehdä

   Paavo Väyrynen on lopulta Keskustan pelastus - paluuna kotiin! ~ https://www.is.fi/politiikka/art-2000009092830.html - , näin Ilta-Sanomat otsikoi ai
   Maailman menoa
   496
   980
  10. Tunnistin sinut täällä

   Jo aikaa sitten. Ensin vain ajattelin, että kuvittelen.
   Ikävä
   56
   895
  Aihe