Hieman teologian opiskelijan mietteitä

3

123

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Hyviä hillittyjä kirjoituksia.

   Mutta jos "hylkäät" luomisen, niin miten selität syntiinlankeemuksen?
   Entä miten tähän jatkoksi sopii sovitus?
   Entä maailman uudeksi luominen?

   Mielestäni Raamatussa on neljä punaista lankaa, jotka nivoutuvat tiiviist yhteen:
   1. Luominen -elämän luominen tänne maapallolle täydellisen hyväksi
   2. Syntiinlankeemus - pahuuden ilmestyminen ja kaiken rappeutuminen
   3. Sovitus - syntiongelman ratkaiseminen ensin Jeesuksen uhrissa ja sitten lopullisesti viimeisellä tuomiolla
   4. Uudeksiluominen- tämän maailman uudeksi ja täydelliseksi/ synnittömäksi luominen.

   • Kiitos!

    Olen noista neljästä kohdasta aivan samaa mieltä. Luominen, lankeemus, sovitus/lunastus ja kirkastuminen/uusi luominen on hyvä tapa kiteyttää raamatullinen suuri kertomus.

    Miellän että syntiinlankeemus kosketti ennen kaikkea ihmistä ja hänen suhdettaan Jumalaan. Näkisin mahdollisena että se on voinut tapahtua jo paleoliittisella kaudella vaikka esim. Eero Junkkaala näkee sen tapahtuneen neoliittisella kaudella mistä Raamatun kerrontakin alkaa.

    Sovitus korjaa lankeemuksen seuraukset. On mielestäni tärkeää pitää syntiinlankeemusta ja sovitusta todellisina historiallisina tapahtumina. Ihminen eli suhteessa Jumalaan mutta synnin tähden, Jumalasta poiskääntymisen seurauksena tämä suhde rikkoutui.

    Genesiksen alkukertomukset (1. Moos. 1-3) on mahdollista tulkita runollisena kielenä jonka teologinen sanoma on totta. Esimerkiksi puhuva käärme on kuva Saatanasta jo Raamatussa (Uuden testamentin Johanneksen ilmestys). Voisiko hyvän ja pahantiedon puun hedelmäkin olla kuva jostakin mikä on totta, mutta mikä ilmaistaan symbolisesti? Olisiko edelleen naisen luominen miehen kylkiluustakin symboli siitä että nainen on lähellä miehen sydäntä ja että he tulevat yhdeksi, ovat tarkoitetut toisilleen?

    Kun Jumala luomiskertomuksessa sanoo kaiken hyväksi, niin se on hänen arvionsa omasta luomistyöstään. Meillä voi olla omia arvioitamme siitä mikä on hyvää luomistyötä tai miten Jumalan olisi pitänyt luoda. Näkisin itse että sekin on Jumalan hyvää luomistyötä että hän on luonut saaliseläimiä ja petoeläimiä. Tiedän että jotkut ovat tästä eri mieltä (ainakin osa nuorenmaan kreationisteista), mutta näkisin että se että petoeläimet pitävät saaliseläinten kannan sopivana, on Jumalan viisautta, hänen hyvää luomistyötään.

    Pedot toteuttavat ekologisessa järjestelmässä omaa tehtäväänsä. Tämä ei tee maailmasta huonoa. Lisäksi voidaan nähdä että petoeläimetkin kuvaavat olemassaolollaan jotain Luojastaan. Näin tehdään jo Raamatussa. Esim. profeetoissa Jumalaa kuvataan leijonana joka hyökkää hänestä tietoisesti pois kääntyneen ja turmeltuneen ja tottelemattoman kansansa kimppuun. Leijona ei ole moraalisesti paha kun se saalistaa. Se toteuttaa luontoaan.

    Uudeksi luominen on jotain mihin uskon mutta mistä tiedän ja ymmärrän vain vähän. Raamatun tekstien valossa näyttää siltä että uudessa luomakunnassa on toisaalta jatkuvuutta tämän luomakunnan kanssa ja toisaalta eroavaisuutta. Kristuksen ruumis oli ylösnousemuksen jälkeen tunnistettavissa saman Jeesuksen ruumiiksi joka syntyi, eli ja kuoli kaltaisenamme ihmisenä (kuitenkin ilman syntiä). Toisaalta Jeesuksen ruumis oli samalla erilainen. Paavali selittää kirjeissään ylösnousemusta kuvalla siitä miten siemen eroaa kasvista, joksi se kasvaa, kun siemen kuolee.

    Näen että luomisessa on tärkeää erottaa luomistapahtuma (latinaksi creatio) ja erilaiset teoriat siitä miten luominen on tapahtunut. Olen itsekin jonkin sortin kreationisti. Uskon vanhaan maahan ja tällä ymmärryksellä ainakin ensimmäisen solun luomiseen Jumalan ihmeenä. Ehkä Jumala on tehnyt luomisihmeitä myöhemminkin elämän historiassa (ainakin pääluokat kambrikaudella).

    Olen hieman agnostikko sen suhteen mikä osuus evoluutiolla on lajien synnyssä tärkemmin ottaen. Jos todistusaineisto puhuisi kiistattomasti makroevoluution puolesta, olisi hyvä että me siihen uskoisimme. Jos todistusaineisto puhuisi kiistattomasti makroevoluutiota vastaan, ei siihen kannata uskoa. Mikroevoluutiosta on paljonkin todisteita.

    Monet sanovat toki että on keinotekoista jakaa evoluutiota mikro- ja makroevoluutioon. Ehkä kokonaan uudet rakenteet ovat Jumalan luomistyötä. Onko hän käyttänyt uusien rakenteiden luomisen pohjana joitakin aiempia rakenteita vaiko tehnyt lisää "suoraa" luomistyötä (vaiko sekä että) on kysymys jota kyselen.


  • Anonyymi

   1. Luominen -elämän luominen tänne maapallolle täydellisen hyväksi
   2. Syntiinlankeemus - pahuuden ilmestyminen ja kaiken rappeutuminen
   3. Sovitus - syntiongelman ratkaiseminen ensin Jeesuksen uhrissa ja sitten lopullisesti viimeisellä tuomiolla
   4. Uudeksiluominen- tämän maailman uudeksi ja täydelliseksi/ synnittömäksi luominen.

   1. Eläimet tuotiin yksi kerrallaan Aadamin eteen, mutta niistä ei ollut apua. Käärme oli kavalin kaikista kedon kavalista eläimistä. Eli luomus sisälsi kavalia olentoja.

   2. Jumala pyysi kaikkia enkeleitä kumartamaan Aadamia. Iblis kieltäytyi ja aiheutti myöhemmin lankeemuksen. Jumala sanoi jos saatte johdatuksen ja seuraatte sitä teidän ei tarvitse pelätä mitään. Hän sanoi näin Iblikselle, Eevalle ja Aadamille. Iblis kiirehti seuraamaan Jeesusta ja sai sovituksen. Hän juuri repäisi temppelin esiripun kahtia Jeesusta tukeakseen.
   (KORAANI, BARTHOLOMEUKSEN EVANKELIUMI)

   3. Sovituksen ehto oli johdatuksen Jumalalta tulevan seuraaminen. Iblis eli saatana tarttui johdatukseen ja alkoi seurata Jeesusta. Hän sai sovituksen. Niin julistetaankin: kaikki maassa ja taivaassa on Kristuksessa sovitettu.
   (BARTHOLOMEUKSEN EVANKELIUMI)

   4. ILMESTYKSEN mukaan Uuteen Jerusalemiin uudessa maassa ei pääse murhaajat, koirat, velhot tms. Mutta kuitenkin siellä on toinen kuolema eli helvetti yhä pelkureita yms. Varten.
   Eli uudessa maassa on yhä murhaajia tms.
   Se on vain unelmissa täydellinen paratiisi.
   Tosiasiassa uudessa maassa on sama meno kuin nykymaailmassa.

   Tarkoitan että OLKAA TOKI VIATTOMAT KUIN KÄÄRMEET LUVATEN IKUISTA ONNEA JA ELÄMÄÄ PARATIISISSA TAI KUIN LAPSET SINISILMÄISET JOTKA USKOO VAIN HYVÄÄN.

   Mutta kirjoitukset kertovat muunkin olevan mahdollista. Ehkä onkin useita eri huoneita tai vyöhykkeitä tuolla uudessa maassa.

   Sitä en tiedä ottivatko Aadami ja Eeva johdatuksen ja sovituksen vastaan sillä 2/3 maailmasta ei ole kristittyjä, vaan vain 1/3.
   Tuo 1 kolmesta tarkoittaa saatanaa, joka otti sovituksen ja johdatuksen vastaan.
   Mutta Eevan kolmannes ja Aadamin kolmannes saattoivat laiminlyödä sovituksen.
   En tiedä.

   Tämän viestin tarkoitus on NUORUKAISEN JOKA ON VOITTANUT PAHAN valistaminen.

   Mutta lapsenmieliset uskossa ja Isät, jotka ovat ovelia eivät viestistä hyödy.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 356
   3441
  2. Ensitreffit alttarilla: Kouvolan komistus Miikka yllättää Henni-vaimon: "Sie oot toivonut sitä..."

   Miikka ja Henni on kyllä söpö pari. Onhan siinä romantiikkaa, kun Miikka hurauttaa "valkealla ratsullaan", valkealla pakettiautolla, hakemaan tuoretta
   Ensitreffit alttarilla
   9
   2157
  3. Esko Eerikäinen sai karvaan muiston Martina Aitolehden kanssa tosi-tv:stä: "Pureskelen vieläkin..."

   Esko Eerikäinen ja Martina Aitolehti olivat kyllä aikamoinen pari, totta tosiaan. Räväkät persoonat ovat kumpikin monilahjakkuuksia. Eerikäinen on
   Kotimaiset julkkisjuorut
   34
   2067
  4. Ketkä räjäyttivät Nord Stream I ja II kaasuputket?

   Suomessa jo "tiedetään" syyllinen, jos kuuntelemme hurjimpia syytöksiä - jopa 'Mainilan laukaukset' |1 ovat nousseet esille --- .. muualla EU-Euroopa
   Maailman menoa
   415
   1829
  5. Kenellä on suurin motiivi sabotoida Nord Streamin kaasuputkea..

   Muistin virkistämiseksi..... https://www.savonsanomat.fi/uutissuomalainen/3180533
   Maailman menoa
   234
   1409
  6. Anna Puu, 40, julkaisi ennen-jälkeen -kuvat happopistoshoidosta: "Ei ihan hirveesti tee mieli..."

   Anna Puu on kertonut Instassa käyneensä kauneusklinikalla. Hän kertoo kärsineensä kaulan juonteista ja paljastaa googlanneensa "kaulan kiristys" -hak
   Kotimaiset julkkisjuorut
   14
   1312
  7. Uudet Eränkävijät yllättävät: Ex-ammattisotilas, YouTube-tähti, 11-vuotias eräjorma, nuoripari...

   Harmi, ettei Äijä-koira ja Aki Huhtanen ainakaan ohjelmatietojen mukaan ole enää mukana ohjelmassa. Mutta onhan tuossa toki ihan hyvä kattaus ja katso
   Tv-sarjat
   16
   1306
  8. Maajussi Arho lähti tv-sarjaan hälläväliä asenteella - Mieli muuttui: "Oli aika yllätyksellinen..."

   Arho on tainnut sulattaa monen tv-katsojan sydämen... Ja ehkä se maajussin sydänkin on sulanut jollekin tietylle morsiolle. Lue Arhon haastattelu: h
   Maajussille morsian
   16
   1289
  9. Päivän Zieppi

   Mikä on Sara-tytön some-vastaisku, kun 7eiska on julkaissut mimmistä kuvan, jossa kaksoisleuka näkyy selvästi? Itkupotkuraivari tulollaan. Jeejee. Onn
   Kotimaiset julkkisjuorut
   117
   1260
  10. Mitä Alfatv:lle todella kuuluu?

   Tämän klo 18.00 Uutisplus AlfaTV:n päätoimittaja Hannu Haukka ja hallituksen puheenjohtaja Andreas Wirth vastaavat kysymyksiin koskien AlfaTV:n tilann
   Luterilaisuus
   342
   1055
  Aihe